Sunday, 12 May 2019

Terung Goreng Sambal

Assalam...
Semalam cerita pasal sayur peria, hari ini sayur terung  kira bermadulah diorang nie nak merebut selera makan tuan punya badan.  Jika pergi kedai makan, dua-dua sayur feveret tu ada selalu macam susah nak buat pilihan, nak pilih terung atau nak pilih peria?. Pilih satu kang merajuk yang satu, jadinya kadang ambil serba sikit, sering kali juga pilih hanya satu antara keduanya tergantung mana yang lebih mengoda nafsu makan ketika itu.



Hajat dihati dan buat terung belada, macam yang dimakan di rumah makan minang, tapi tak menjadi.  Terung goreng sambal jadinya, lebih kurang lah tu dua-dua pun guna lada dan cili kan.



Terung Goreng Sambal
Sumber: Yati

Bahan-bahan
3 biji terung panjang
3 tangkai cili merah*
5 tangkai cili padi*
3 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inc. belacan (jika suka)*
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula melaka
Secukupnya garam, dan perasa 

Cara Penyediaannya
* Belah dua terung dan potong mengikut panjang yang kita nak.
* Blend atau tumbuk lumat bahan bertanda '*'.
* Panaaskan minyak dan goreng terung hingga separuh masak.
* Guna minyak lebihan untuk tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi.  Masukkan gula melaka, garam dan perasa.  Jika tak suka pedas berseding boleh letak sedikit air asam jawa.
* Sesuaikan rasa sambal, boleh masukkan terung yang telah digoreng tadi tadi, gaul hingga rata. Sambal boleh juga di tuang ke atas terung saja.
*. Hidangkan.
Boleh lah cuba untuk lauk buka puasa nanti.
Wassalam.

2 comments: