nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Hiking. Show all posts
Showing posts with label Hiking. Show all posts

Sunday, 31 December 2017

Pendakian Ke Jabal Nour.


Assalam...
Pendakian ke Jabal Nour, bukan seperti hiking yang sebelum-sebelum ini.  Mendaki perlu dengan semangat dan penuh keinsafan, hayati kisah Siti Khadijah pada usia lebih kurang 50 tahun dan sedang sarat mengandung berulang-alik untuk berjumpa dengan Rasulullah.  Laluan ke atas ketika itu pastilah tidak semudah sekarang ini yang sudah ada tangga.  Kami pergi ikut pakej mendaki di sebelah malam selepas sholat isyak dan perlu balik sebelum jam 2 subuh (tidak menganggu waktu sholat).  Ada jugak yang pergi ikut pakej mendaki waktu siang, pendakian pada siang sangat mencabar kerana cuaca yang panas hampir 40'C ketika itu.  



Di starting point, kita akan lalui kawasan rumah-rumah dan kedai-kedai jualan cenderahati.  Selalu kita mendaki melalui belukar atau hutan yang ada pokok atau tanah yang becak, senang nak tergelincir.  Di sini walaupun semuanya batu, gunakan kasut yang sesuai sebab ada juga antara kami yang jatuh tergolek di situ.  Mula-mula mendaki sebelum sampai ke anak tangga dah mencanak, kalau tak cekal boleh hilang semangat. 


Melangkah secara perlahan tapi kena konsisten, insha Allah akan sampai.  Walaupun dah kena tinggal dengan group sendiri tetapi ada jer orang dari group lain yang akan kita jumpa atau pendaki yang dah nak turun bagi kata-kata semangat dan tolong suluh tempat yang gelap.  Sepanjang jalan saya tak rasa takut sebab kena tinggal, gelap atau sebagainya,  lagi pun dekat je jarak antara seorang pengemis dengan yang lain.  Mereka ini lah yang mewarnai sepanjang jalan mendaki, mereka betulkan jalan atau simen balik anak tangga yang dah pecah.


Malaysia boleh
Indonesia boleh
Brunei boleh, 
Sedekah lah satu riyal, satu ringgit, insha Allah selamat dunia akhirat.
Kata-kata sepanjang jalan yang kita akan dengar dari mulut pengemis yang dah jadi pemastautin di situ.  Terasa lucu bila ada yang kata;
"Malaysia tak boleh"
ketika pendaki hanya lalu tanpa meletak sebarang sedekah.  


Pemandangan daripada puncak bukit, bila saya sampai tercari-cari mana kawan-kawan yang lain yang sampai lebih awal.  Mereka semua dah bergerak turun ke gua hira (kena turun sedikit dari puncak bukit) dan melalui lorong batu yang sempit.  Mencabar juga nak lalu di celah-celah batu sempit tu, tambah-tambah bila ramai orang. 


Maksimum 2 orang jer yang boleh bersholat sunat di dalam gua tu.  Kena lah sabar dan tunggu giliran. 


Orang muda kena semangat mendaki sampai ke puncak, jangan nak kalah dengan orang pencen nie kata en.Nuar (tengah, dalam gambar).  Memang kuat kederat beliau, cepat jer sampai tinggalkan kami di belakang.


Kak Fatimah pun berjaya sampai, suaminya hanya menunggu di separuh perjalanan.  


Satu macam perasaan tu, sukar untuk diceritakan bagaimana perasaan tu bila berjaya sampai ke sini. 


Siapa sangka diatas puncak Jabal Nour takde tempat melontar jamra?  Selain daripada makanan dan minuman ringan yang mereka jual, segala macam cincin, batu permata dan tasbih ada kat atas tu.  Terbeli cincin batu permata yang harga 5 riyal satu, lebih murah daripada yang dijual di kedai-kedai di bawah.  Boleh lah buat kenangan walaupun murah.


Jangan lupa bawa duit lebih bila ke Jabal Nour, tak nak shopping bagi lah sedekah kat mereka yang tolong betulkan jalan tu.  Kita tak tahu ketika doa mereka di angkat Allah kita antara yang terdetik di hati mereka.


Driver van yang agak "gila-gila" ketika menghantar dan mengambil kami daripada tempat berkumpul ke starting point.  Memang rasa nak "terr" cara dia bawa van tu, makcik pakcik mengucap panjang kat belakang.  Makin kita minta dia bawa perlahan makin dia pecut dikawasan curam dan selekoh. 


Alhamdulillah, selamat sampai ke puncak dan ke Gua Hira walaupun masa tu diserang deman panas.  Dak Jasmin yang mulanya tak nak pergi, ikut serta melihat acik yang demam panas pun bersemangat nak pergi.  Sepanjang mendaki dia tak tinggalkan saya seorang diri di belakang dan sentiasa tanya samaada saya ok atau tidak.
Wassalam.

Wednesday, 27 December 2017

Take A Break : Hiking Bukit Botak Sepanggar.


Assalam...
Alkisah ini sebelum balik hari tu, pepagi hari orang sibuk nak pergi kerja, kami sibuk pergi hiking di Bukit Botak atau ada orang juga panggil Bukit Gundul yang terletak di Sepanggar Kota Kinabalu.  Begitulah kalau dalam group ada orang kaki hiking, jadi nak tak nak kita pun akan terikut-ikut kan.  Tapi takpe, bagus tu untuk keluarkan peluh.  Botak dan gundul tu sama kan maksudnya, jadi bila ada orang merujuk mana-mana nama itu ianya membawa maksud bukit yang sama, selagi masih rujuk tempat yang sama iaitu Sepanggar KK. 



Nak pergi ke starting point tu macam agak susah nak cari.  Kalau ikut google macam ada beberapa tempat starting point dia.  Mula-mula kami pergi starting point yang dekat dengan KKIP selatan, tapi pusing punya pusing tak jumpa yang dinamakan starting point.  Nasib jumpa budak yang berjalan kaki nak pergi sekolah, dia sarankan kami pergi satu lagi jalan.  Jalan ke Sabah Port, tetapi jalan tu masih belum dibuka, so kita kena mencerobohlah kan. 


Hujung minggu, selalu akan nampak banyak jer kereta parking di setiap starting point tu.  Tetapi hari bekerja, hanya ada kenari yang park tepi jalan.  Kepunyaan group remaja yang kami jumpa semasa bergerak naik ke Bukit Botak.


Terowong keluar masuk ke pelabuhan.  Masa kami pergi macam tak buka lagi sebab simpang ke Jalan Sepanggar pun masih belum buka, tak nampak sebarang kenderaan lalu kat situ.  


Pendakian agak licin pada mulanya sebab hujan lebat malam sebelum tu, lagi pula tanah bukit yang mula-mula kita menapak tu memang dah gondol.  Akan ada projek pembinaan baru.


Nak kata tinggi sangat nak mendaki ke sini, tidak jugak lah.  Berjalan secara santai, cuma yang bagi lambat sebab banyak kali singgah ambil gambar atau selfie.  Tak sempat pun peluh jantan nak keluar, peluh mak-mak atau anak-anak (istilah saya sendiri ya) jer sempat keluar.  Track pun tak curam sangat, sesuai untuk hiking seisi keluarga bawa kanak-kanak.  Rasa macam ko pergi dusun durian atok ko yang ada kat atas bukit gitu lah, rasanya. 


Kampus Uitm Sabah dari Bukit Botak.  Ada akses hiking dari dalam kampus ke Bukit Botak ni, tapi hanya mereka yang berkenaan jer boleh lalu situ.


Pemandangan ke arah Teluk Sepanggar (Sabah Port).  Kapal selam negara berlabuh dekat-dekat pulau kecil sebelah kiri tu.


Sesiapa yang dekat-dekat tu, boleh lah datang hiking di sini.   Panjat bukit keluar peluh jer, tak perlu keluarkan duit, hasilnya awak juga yang sihat.
Wassalam.

Friday, 20 October 2017

Take a Break: Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya


Assalam...
Mari kita bersenam untuk keluarkan peluh, zumba tak boleh, lari tak boleh, sit-up tak boleh, berbasikal tak pandai, banyak sangat yang tak boleh jadi moh leh kita pergi hiking.  Buat sekadar yang termampu.  Jalan masuk semak, panjat bukit, turun lurah, jumpa parit atau tali air memadai lah, untuk aktiviti keluarkan peluh di hujung minggu.



Pagi ahad, kami pergi berempat terdiri daripada geng yang sihat-sihat belaka memulakan perjalanan.  Trek agak licin dan becak sebab lepas hujan. 


Daripada starting point utama kami bergerak mengambil arah ke sebelah kiri dan sampai satu lorong yang ada pencawang.  Sebenarnya banyak track laluan baru, yang agak mengelirukan terutama bagi yang baru pertama kali hiking di sini.


Selepas mendaki dari area pencawang, pendaki akan sampai ke kawasan kuil hindu dari situ boleh nampak pemandangan PJ new town dan kawasan Pantai Dalam KL.


Tiang-tiang tu banyak mengelilingi kawasan kuil, sama ada untuk pembangunan masa depan atau memang dibuat sedemikian rupa, tak dapat nak pastikan.


Pemandangan ke arah kondo Mexwell Tower, Freser Tower dan Cameron Tower di kawasan Gasing, PJ (Selangor).


Kalau naik sampai atas kawasan kuil, rasanya pemandangan dia lagi jelas untuk kawasan sekitar.  Tapi sebab takut sesat jika tak follow group orang lain, kami tak jadi naik ke atas.


Menuruni cerun dari kawasan kuil untuk masuk ke kawasan hutan semula.


Rasa dah sangat jauh kami berjalan, daripada kawasan hutan, keluar ke jalan bertar, masuk hutan semula.  Kena rajin bertanya kepada hikers yang lain. Berjalan jauh tak kisah yang takut jika sesat, tapi nak takut apa kan, coverage phone 4G ya semua kawasan.  Ramai jer orang yang boleh tunjukkan jalan, jangan malu nak bertanya.


Jalan punya jalan sampai ke Taman Rimba Bukit Kerinchi (Wilayah Persekutuan KL).  Jauh kan jalan dapat cover 2 negeri.  Di taman rimba ini, sesuai untuk bawa keluarga beraktiviti terutama kanak-kanak, ada kemudahan di sediakan seperti pondok, bilik air, kolam, tempat memasak dan sebagainya.


Hajat hati nak cover juga kawasan ini, tapi nampaknya tenaga tak mengizinkan tambah lagi 2 orang tu dah pancit awal lagi.  Macamana lah nak ikut cabaran mendaki Kinabalu jika di Gasing pun ko dah nak putus nyawa dek oi?.  Kita pula rasa tersangat lapar dan telah kehabisan bekalan air.  Next time boleh lah ke sini pula dan cover di sebelah kanan Hutan Pendidikan Bukit Gasing tu.


Selepas berjalan lebih kurang sejam setengah, dalam pusingan 4.7km, keluar masuk Selangor dan Wilayah KL akhirnya kembali semula ke pangkal jalan, di Jalan Tanjung 5/4.
Wassalam.

Wednesday, 11 October 2017

Take a Break: Hiking Bukit Sim-Sim, Sandakan


Assalam...
Ini cerita hiking terlajak kesiangan, situasinya begini, orang pergi hiking awal pagi atau lewat petang.  Jika dibuat pada waktu tengah hari, memang sengaja cari pasal kan.  Mula langkah pertama pada jam 11.00 pagi (waktu tu kalau di Sandakan matahari tengah membahang, dan hampir tegak atas kepala) tau sendirilah panasnya macamana.  Ditambah pulak, tempat laluan yang hampir gondol, banyak pokok musnah selepas kebakaran tak dapat nak berteduh melepaskan lelah.  Pengunjung yang kami jumpa semua dalam perjalanan turun, semasa sampai di atas memang hanya kami berempat sahaja.  Elok sampai ke puncak bukit, azan zohor jam 12.00 lebih sikit kedengaran dari masjid jamek.  


Bukit Sim-Sim ini sebenarnya dikenali sebagai Elopura Recreation Park, tetapi mungkin sebab bukitnya yang betul-betul menghadap laut ke kawasan Sim-sim, senang orang bagi nama Bukit Sim-Sim.  Cuma nak naik ke sini bukan dari Sim-Sim ya, tetapi melalui perumahan di Astana Height.  Tak tahu pula kalau ada aktiviti extrim yang panjat bukit ini dari arah Sim-Sim tegak curam hampir 90 darjah kot.


Jumpa banyak bunga orkid liar di laluan mendaki ke puncak Bukit Sim-Sim.


Kebakaran belukar pada musim kemarau lepas, turut memusnahkan sebahagian belukar dan pokok di kawasan ini.  Kesannya masih ada dan boleh dilihat pada dahan dan pokok mati, sementara pokok-pokok yang terbakar sebahagian, sudah mula mengeluarkan pucuk dan ranting baru.


Pamandangan ke arah bandar Sandakan daripada pondok di tengah perjalanan.  Mengikut arah jam, pangkalan Polis Marin, Four Point Hotel Sandakan, Kawasan Muhibbah (BDC), Masjid Sandakan dan perkampungan Sim-Sim.


Untuk sampai ke puncak kena melalui tangga yang bertingkek-tingkek nie.  Fobia tangga gunung kinabalu masih tak hilang walau dekat setahun sudah berlalu.  Kebakaran juga turut memusnahkan beberapa anak tangga yang digunakan sebagai laluan ke puncak bukit.


Zoom sini sikit, Pasar Sim-Sim tempat terletaknya gerai ikan bakar yang famous amos tu, orang kata lah.  Siap pernah datang makan ikan bakar di sini tahu lah sedap ke tidak, pastikan jangan datang pada hari cuci pasar (spring cleaning sekali sebulan), pasar tutup.  



Sebahagian perkampungan atas air, Kampung Sim-Sim (antara penempatan atas air yang terawal di negeri Sabah) yang masih kekal hingga ke hari ini.  Menurut sumber yang boleh dipercayai penduduk asal yang menduduki kawasan penempatan ini adalah daripada suku kaum Brunei.  Kini dah jadi satu Malaysia, semua suku kaum ada di sini.


Pulau dihadapan sebelah kiri (Pulau Berhala) dan kanan tempat perkelahan kami zaman sekolah dulu.  Sandakan tiada pantai berpasir yang sesuai untuk berkelah, kena pergi ke pulau-pulau berdekatan.  Nak pergi ke pulau kena sewa bot nelayan, naik dari pasar besar atau dari jeti berdekatan dengan pengkalan TLDM Sandakan (KD Sri Sandakan).


Puas hati boleh sampai ke sini, tak perlu pergi jauh sebenarnya untuk mencari view cantik begini, kampung sendiri pun ada.  Syabas juga lah sebab kami berempat saja perempuan, dua orang itu pula under age, perlu extra careful bawa diorang ni.  Peringatan paling penting kena gerak awal, lagi-lagi awak pergi dengan perempuan semua, kalau ada apa-apa kan susah nanti.  Jangan buat berani sangat.  
Wassalam.

Monday, 25 September 2017

Mencari Pokok Tertinggi Di Dunia


Assalam...
Sudah terlalu banyak makan, mari kita exercise bakar lemak dengan hiking.  Cerita lama sebenarnya, hiking nak mencari pokok tertinggi di dunia.  Bertempat di Taman Bukit Tawau, hiking yang secara tidak sengaja dan tak termasuk dalam plan asal, bukit tak tinggi sangat, trek pejalan kaki pun ada, cuma iyalah tak bersedia itu yang jadi payah, tambah pakaian kami pun ada yang tak sesuai untuk hiking.  Namun disebabkan semuanya degil dan keras kepala, teruskan juga.



Geng lelaki (sepupu dan anak buah) sempat mengejar kami sampai ke tempat ini.  Seronok sebenarnya sebeb mereka pun join ke sini, kuranglah rasa takut sebab hari itu memang tiada pengunjung lain ke sini.


Dari starting point (taman herba / botani) menunjukkan lebih kurang 600meter ke lokasi pokok tertinggi itu.  Masing-masing kata jom, dekat jer.



Semangat memulakan pencarian pokok tertinggi, pandangan asyik mendongak ke atas, kot-kot boleh nampak pucuk pokok tertinggi.  Apasal semua tinggi, haram tiada seorang (geng perempuan) pun  yang tahu jenis pokok yang ada disekeliling kecuali ada beberapa yang telah dilabelkan.


Jumpa papan tanda ini, jauh lagi 488 meter ke hadapan.  Selepas itu trek semakin mendaki dan sedikit lecah sana sini, papan tanda besar macam tu dah berganti dengan papan tanda kecil terpacak di tanah.  Masing-masing lepas tu sibuk menunduk ke bumi mencari papan tanda pula, berapa lama lagi nak sampai.


Pencarian dari 200 meter seakan 2 batu jauhnya sedikit mendaki.  Namun lokasi sebenar pokok tertinggi ini terletak di bawah lereng. Dah jumpa, terus rasa nak peluk-peluk pokok tu, tapi oh hoi pokok tu dalam pagar.


Pagar pun kena langkau semata-mata nak sentuh pokok tu.  Ambil gambar dan selfie lah mereka sepuasnya di situ.  Saya memadai sekadar menyentuh di penjuru pokok, cepat-cepat selamatkan diri ke pelantar sebab perasaan geli-geleman akan mahluk kecil tu sudah sampai tahap maksima.


Budak kenit, umur suku abad di pangkal pokok tertinggi. 


Kalau dah nama jiwa hutan, lahir dan membesar di rimba, geng lelaki yang sampai tu boleh tahu nama pokok ini jenis apa.  Sibuk mereka cakap "oh pokok seraya kuning, dulu selalu jumpa di kem....blah...blah".  

Erm terkedu seketika, diorang ini study papan tanda ker atau dah baca penerangan pasal pokok kat situ ker.  Tapi tak mungkin kot, sebab dari jauh lagi mereka dah tahu nama, tengok batang pokok dah tahu.  Hebat, lain kali jangan underestimated diorang walaupun tahu mereka tu malas membaca.  Sebenarnya mereka banyak pengalaman bekerja di kem balak suatu ketika dulu, sehingga ke anak menerima tempiasnya.



Ini papan tanda penerangan berkenaan pokok tertinggi di dunia, yang terletak di tepi pelantar tinjau.  Sebenarnya jika dihitung dari segi ketinggian pokok yang ada di Taman Bukit Tawau, ini bukan lah pokok nombor satu tertinggi didunia tetapi tempat ke-9 dunia.  Jenis pokok yang mendominasi ketinggian masih adalah jenis pokok conifer (pokok pin) dan eucalypt yang terdapat di Amerika Utara dan Australia. 


Namun jika di kira dari segi ketinggian antara pokok tropika, pokok tertinggi (jenis seraya kuning) yang hidup di Taman Bukit Tawau dengan ketinggian 88.32 meter adalah yang tertinggi di dunia.  Penat mendongak nak melihat dahan pokok tertinggi ini, namun gagal terlindung oleh pokok-pokok yang lebih kecil di tepinya.


Saya cukup tak senang duduk masa sampai ke kawasan ini, keadaan hujan rintik dan tempat yang sedia lembab.  Geli geleman membayangkan kehadiran mahluk kecil ini, dalam hati banyak mahluk kecil tu menghuni kawasan lembab begini.


Jodoh tu tetap ada, dijumpakan juga dengan mahluk ini.  Dua ekor sedang melentik-lentikkan badan di tempat duduk, di pelantar tinjau.  Jika tak berhati-hati mau terduduk atas mahluk ini, syukur takde yang hinggap kat badan.  Perjalanan balik cepatkan langkah, lagi meremang bila ada yang menjerit di belakang sebab jumpa mahluk kecil tu dah kenyang dibadan mereka.
Wassalam.