nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Hiking. Show all posts
Showing posts with label Hiking. Show all posts

Monday, 27 March 2017

Taman Bukit Tawau


Assalam...
Satu tempat istirahat dan perkelahan hujung minggu yang menjadi tumpuan di daerah Tawau Sabah adalah Taman Bukit Tawau.  Dalam perjalanan kami dari Merotai menuju bandar Tawau, tempat ini memang kami lalui, pernah sekali berkunjung ke sini dulu.  Singgah berehat sebentar (tak rehat mana pun sebab gatal kaki nak pergi tengok pokok tertinggi di dunia) sambil menunggu untuk bertemu rombongan sepupu dari Kalabakan.   


Pokok galenggang, herba yang sinonim dengan orang tua di kampung.  Berguna untuk mengubati penyakit kulit seperti gatal-gatal, panau dan kurap.


Tumbuhan renek, specis kulat / cendawan seperti ini senang dijumpai di celah-celah daun kayu atau pokok reput.


Sekali pandang tumbuhan ini seperti coral dalam laut, tak pasti sama ada ini tergolong dalam species kulat / cendawan atau apa. 


Boleh mandi manda di sini.  Di bahagian bawa sedikit kawasan ini terdapat jeram kecil tatpi dalam.  Sementara itu ditutup kepada pelawat atas sebab keselamatan terutama ketika musim hujan (ada beberapa kes kecelekaan pernah berlaku). 


Ada jambatan gantung yang merentasi sungai untuk kewasan perkhelahan.  Boleh lah nak feeling-feeling jadi sumandak do to lawa.


Dalam Taman Bukit Tawau juga terdapat taman kecil yang menempatkan beberapa tumbuhan renek terpilih.  Ada charge tambahan untuk masuk ke sini.


Walaupun saiz binatang ini kecil, tapi sangatlah menganggu kalau terjumpa.  Jadi takut, geli macamana ntah terasa macam ada je yang melekat kat badan.


Kalau dah sampai ke Taman Bukit Tawau, apa salahnya kita hiking sikit untuk melihat pokok tertinggi di dunia ini.  Rombongan sepupu yang ikut kami mencari pokok ini, nampak saja batang dah tahu nama dan jenis pokok.  Maklum lah lama duk dalam hutan kerja kem balak dulu-dulu.


Ranjau perjalanan mencari pokok tertinggi tu, kita cerita lain hari.
Wassalam.

Thursday, 2 March 2017

Ceaser Palace, Kundasang


Assalam..
Penat lah cerita pasal makan, moh kite cerita pasal tempat tidur pula bila travel.  Tempat tidur yang biasa-biasa saja takde bintang-bintang pun, asal selesa dan boleh tidur lena.  Ini cerita tempat tinggal selepas turun dari mendaki hari itu.  Cerita penginapan yang seram sebelum mendaki dah cerita kat sini.  Guideline untuk Rinna cari penginapan selepas mendaki mestilah ekses keluar masuk senang, buka-buka mata nak tengok gunung, tak jauh sangat dari pekan, tiada tangga, bilik dekat dengan parking dan bukan tandas cangkung.


Penginapan kami serahkan pada Rinna nak choose sebab dia yang lebih mahir keadaan di sini asal saja memenuhi ciri-ciri di atas.  Mulanya kami nak menginap di Lodge 36 yang terletak di belakang tu sebab nak tengok pemandangan gunung lagi cantik dari situ tetapi sudah fully book.   Akhirnya pilih menginap di Ceasar Palace yang terletak dekat dengan Lodge 36.


Pemandangan gunung pun cantik dari sini, dari unit chalet kami yang terletak di belakang.  Sorry takde gambar bilik sebab selepas check in semua dah tak larat nak bergerak.  Saya selepas melaksanakan apa yang patut terus tidur, bangun pada waktu malam semua dah jadi tongkang pecah.  Kami sewa 2 unit chalet yang terletak berhadapan.  Harga berpatutan dan sangat sesuai untuk group atau family yang ramai kerana setiap unit chalet ada 2 bilik tidur yang luas dan dilengkapi bilik air pada setiap bilik. 


Kaki sakit tak mematahkan semangat untuk terus memuja puncak itu, masih tak jemu-jemu nak memandangnya walaupun baru turun dari sana semalam.  Sesekali nampak jelas begini, sesekali terlindung oleh awan. 


Malam last menginap di sini, kami buat bbq.  Set bbq tu memang ada disediakan, peralatan lain seperti pinggan, sudu garfu kami pinjam daripada pekerja di Ceaser Palace.  Mencabar nak hidupkan api dalam cuaca yang sejuk.


Menu bbq malam itu grill lamb chop, chicken wing, sausage dan sayur.  Tambahan ada salad mi segera, buah-buahan tempatan dan kuih atau gorengan yang dibeli semasa di Kampung Luanti.  Cuaca kat sini sejuk, so kena makan cepat sebelum makanan jadi kejung.


Jika yang nak menginap seorang atau berdua pun boleh sebab mereka ada menyediakan bilik, daripada sekecil bilik single.  Harga bilik bermula daripada RM80.00, berbaloi kan. 
Wassalam.

Tuesday, 22 November 2016

J Residence, Kundasang


Assalam...
Cerita mendaki tak mula lagi. Kita cerita penginapan dulu lah.  Kami sebulat suara telah memilih untuk menginap di J Residence satu malam sebelum hari pendakian ke Gunung Kinabalu.  Alasan sebab dekat, kalau nak yang lebih bagus banyak lagi cuma agak jauh dari park dan yang agak merisaukan, bila menginap jauh takut terlambat sampai di Kinabalu Park.


Sebelum ini ada terbaca review mereka yang pernah menginap di unit-unit hotel di sini agak tak memuaskan.  Namun disebabkan kami nak berkumpul bersama semua ahli group dan mencari tempat tidur yang terdekat dengan park sebelum hari pendakian, makanya kami memilih menginap di sini.


Living dan dining space yang luas, tidak sempat digunakan sepenuhnya.  Ketika kami menginap itu hari hujan, sofa itu memang tidak boleh diduduki sebab dah bergenang dengan air.  Lokasi sofa itu berada tepat dengan bahagian atap chalet yang bocor.


Ini harga promo weekday yang kami dapat hari itu, kira jimatlah untuk kami yang seramai 10 orang kan.  Chalet itu amat besar, nak muatkan 20 orang pun takde masalah.  Tetapi kedudukan unit chalet ini terletak di tengah-tengah yang buat saya risau agak kurang privacy.  Dah lah langsir jarang, bahagian tingkap dapur pula tiada sebarang langsir.  Perasaan tu macam penghuni dari bilik-bilik sekeliling boleh tengok wayang free.


Hari check in tak sempat nak tengok keadaan persekitaran di sini.  Sebenarnya kami check in agak lambat hari itu, dekat waktu magrib ditambah pula hari hujan, rasa cepat-cepat nak masuk bilik dan bungkus diri dalam selimut.   


Lepas magrib kami bergegas keluar untuk mengisi perut di pekan Kundasang.  Lokasi penginapan ini berada di cerun yang agak curam, ada incident yang kurang menyenangkan ketika kami hendak keluar ke jalan utama dari kawasan penginapan ini.  Salah satu kereta kami tak mampu naik ke atas sehingga kena tukar driver dan buat pecutan beberapa kali baru berjaya naik ke atas.  Kami sebagai penumpang ini kenalah menapak mendaki anak tangga, bagus juga sebagai last warming up untuk keesokan hari.


Seawal jam 6.30 pagi kami dah bersiap untuk check out dan bergegas ke Kinabalu Park.  Ketika itu masih hujan dan keadaan berkabus, jadi pemandangan cantik nan menghijau di sekeliling J Residence tidak dapat kami nikmati.


Selain sebab kena lapor diri awal di Kinabalu Park, sebenarnya ada satu drama pagi tu yang membuatkan perut, hati, pedal, limpa, jantung ahli group menjadi senak.  Nantilah cerita.
Wassalam.

Tuesday, 25 October 2016

Segarkan diri Di Sungai Chilling

Assalam...
Tajuk tu macam iklan jual jus buah je rasanya, hari yang kami pergi tu memang cuaca sangat panas lit lit jadi sesuai lah kan tajuk cerita.  Lupa pulak nak cerita pasal pergi tracking ke Air Terjun Sungai Chilling di Kuala Kubu Bahru beberapa bulan lepas.  Ini antara satu daripada persediaan untuk latihan projek Akinabalu kami.  Lama gila kan sebab Akinabalu pun dah selesai.  


Treckking ke air terjun Sungai Chilling memang best lagi-lagi sebab kami bawa diva-diva yang tak biasa main lumpur dan becak ini.  Cabaran dia senang jer, tak cukup diva kalau tak boleh nak pergi tracking masuk hutan.  Nak buktikan betul-betul diva kena ikut masuk hutan.  Lagi pun pergi balik hari bukan kena tidur sana pun. 


Seronok kalau dapat berkhemah macam mereka ini, tinggalkan seketika tilam empuk di rumah dan rasai tidur di dalam khemah.  Untuk berkunjung ke sini, terdapat beberapa peraturan yang perlu di patuhi oleh pengunjung seperti hanya boleh berkunjung pada hari jumaat hingga ahad, perlu daftar nama untuk hiking ke kawasan air terjun, bayar deposit  sebanyak  RM3.00 untuk setiap satu bungkusan makanan dan minuman.



Selesai pendaftaran, buat bayaran dan declare bungkusan makanan yang dibawa baru boleh melintasi jambatan gantung ini (starting point).  Perjalanan bermula dengan melalui denai hingga ke lintasan ke-2.  Ketika di lintasan ke-2 pun sudah sangat teruja dengan ikan kelah yang (jinak-jinak merpati).  Cuma ikan kelah di sini tidak mengigit kaki seperti ikan di Spa Fish Kampung Luanti, Ranau.  Jangan lupa beli makanan ikan di kaunter pendaftaran.


Antara lintasan yang mencabar adalah lintasan ke-3, perlu bergayut pada akar-akar kayu untuk turun dan melintasi sungai yang agak deras alirannya dan batu-batu yang licin.


Kupu-kupu jenis ini banyak berterbangan atas batu pada lintasan ke-3.


Lintasan ke-4 perlu meniti pada batang kayu ini, kalau anda gayat sila tanggalkan selipar atau kasut. 


Kami mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke Air Terjun Sungai Chilling.  Sebab ramai sangat manusia di sini, lepas ambil-ambil gambar kami berpatah balik ke kawasan lintasan ke-5 untuk bermandi manda di sana.


Walaupun terdapat deposit dikenakan untuk setiap bungkusan makanan dan minuman, masih ada lagi yang meninggalkan bekas begini di kawasan air terjun.


Ketika kami bermandi manda, terjumpa seekor ikan yang telah mati. Terdapat bekas luka pada bahagian perut ikan seakan ditikam/tercucuk/panah dengan benda tajam.  Siapa lah yang empunya kerja nie. 


Puas berendam lebih kurang sejam, kami pun bergerak balik.  Kemudahan air bersih, tempat salin pakaian, surau dan tandas hanya ada di kawasan entrance.  Kami balik dengan pakaian basah, tetapi sempat kering ketika sampai di kaunter pendaftaran.

Yang paling tak menahan, ada yang pakai sandal heel hiking sampai ke air terjun tu.  Dah nak pergi baru perasaan takde kasut sesuai yang boleh masuk ke dalam air, tu yang terpaksa sarung saja sandal tu.
Wassalam.