nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Hiking. Show all posts
Showing posts with label Hiking. Show all posts

Friday, 20 October 2017

Take a Break: Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya


Assalam...
Mari kita bersenam untuk keluarkan peluh, zumba tak boleh, lari tak boleh, sit-up tak boleh, berbasikal tak pandai, banyak sangat yang tak boleh jadi moh leh kita pergi hiking.  Buat sekadar yang termampu.  Jalan masuk semak, panjat bukit, turun lurah, jumpa parit atau tali air memadai lah, untuk aktiviti keluarkan peluh di hujung minggu.



Pagi ahad, kami pergi berempat terdiri daripada geng yang sihat-sihat belaka memulakan perjalanan.  Trek agak licin dan becak sebab lepas hujan. 


Daripada starting point utama kami bergerak mengambil arah ke sebelah kiri dan sampai satu lorong yang ada pencawang.  Sebenarnya banyak track laluan baru, yang agak mengelirukan terutama bagi yang baru pertama kali hiking di sini.


Selepas mendaki dari area pencawang, pendaki akan sampai ke kawasan kuil hindu dari situ boleh nampak pemandangan PJ new town dan kawasan Pantai Dalam KL.


Tiang-tiang tu banyak mengelilingi kawasan kuil, sama ada untuk pembangunan masa depan atau memang dibuat sedemikian rupa, tak dapat nak pastikan.


Pemandangan ke arah kondo Mexwell Tower, Freser Tower dan Cameron Tower di kawasan Gasing, PJ (Selangor).


Kalau naik sampai atas kawasan kuil, rasanya pemandangan dia lagi jelas untuk kawasan sekitar.  Tapi sebab takut sesat jika tak follow group orang lain, kami tak jadi naik ke atas.


Menuruni cerun dari kawasan kuil untuk masuk ke kawasan hutan semula.


Rasa dah sangat jauh kami berjalan, daripada kawasan hutan, keluar ke jalan bertar, masuk hutan semula.  Kena rajin bertanya kepada hikers yang lain. Berjalan jauh tak kisah yang takut jika sesat, tapi nak takut apa kan, coverage phone 4G ya semua kawasan.  Ramai jer orang yang boleh tunjukkan jalan, jangan malu nak bertanya.


Jalan punya jalan sampai ke Taman Rimba Bukit Kerinchi (Wilayah Persekutuan KL).  Jauh kan jalan dapat cover 2 negeri.  Di taman rimba ini, sesuai untuk bawa keluarga beraktiviti terutama kanak-kanak, ada kemudahan di sediakan seperti pondok, bilik air, kolam, tempat memasak dan sebagainya.


Hajat hati nak cover juga kawasan ini, tapi nampaknya tenaga tak mengizinkan tambah lagi 2 orang tu dah pancit awal lagi.  Macamana lah nak ikut cabaran mendaki Kinabalu jika di Gasing pun ko dah nak putus nyawa dek oi?.  Kita pula rasa tersangat lapar dan telah kehabisan bekalan air.  Next time boleh lah ke sini pula dan cover di sebelah kanan Hutan Pendidikan Bukit Gasing tu.


Selepas berjalan lebih kurang sejam setengah, dalam pusingan 4.7km, keluar masuk Selangor dan Wilayah KL akhirnya kembali semula ke pangkal jalan, di Jalan Tanjung 5/4.
Wassalam.

Wednesday, 11 October 2017

Take a Break: Hiking Bukit Sim-Sim, Sandakan


Assalam...
Ini cerita hiking terlajak kesiangan, situasinya begini, orang pergi hiking awal pagi atau lewat petang.  Jika dibuat pada waktu tengah hari, memang sengaja cari pasal kan.  Mula langkah pertama pada jam 11.00 pagi (waktu tu kalau di Sandakan matahari tengah membahang, dan hampir tegak atas kepala) tau sendirilah panasnya macamana.  Ditambah pulak, tempat laluan yang hampir gondol, banyak pokok musnah selepas kebakaran tak dapat nak berteduh melepaskan lelah.  Pengunjung yang kami jumpa semua dalam perjalanan turun, semasa sampai di atas memang hanya kami berempat sahaja.  Elok sampai ke puncak bukit, azan zohor jam 12.00 lebih sikit kedengaran dari masjid jamek.  


Bukit Sim-Sim ini sebenarnya dikenali sebagai Elopura Recreation Park, tetapi mungkin sebab bukitnya yang betul-betul menghadap laut ke kawasan Sim-sim, senang orang bagi nama Bukit Sim-Sim.  Cuma nak naik ke sini bukan dari Sim-Sim ya, tetapi melalui perumahan di Astana Height.  Tak tahu pula kalau ada aktiviti extrim yang panjat bukit ini dari arah Sim-Sim tegak curam hampir 90 darjah kot.


Jumpa banyak bunga orkid liar di laluan mendaki ke puncak Bukit Sim-Sim.


Kebakaran belukar pada musim kemarau lepas, turut memusnahkan sebahagian belukar dan pokok di kawasan ini.  Kesannya masih ada dan boleh dilihat pada dahan dan pokok mati, sementara pokok-pokok yang terbakar sebahagian, sudah mula mengeluarkan pucuk dan ranting baru.


Pamandangan ke arah bandar Sandakan daripada pondok di tengah perjalanan.  Mengikut arah jam, pangkalan Polis Marin, Four Point Hotel Sandakan, Kawasan Muhibbah (BDC), Masjid Sandakan dan perkampungan Sim-Sim.


Untuk sampai ke puncak kena melalui tangga yang bertingkek-tingkek nie.  Fobia tangga gunung kinabalu masih tak hilang walau dekat setahun sudah berlalu.  Kebakaran juga turut memusnahkan beberapa anak tangga yang digunakan sebagai laluan ke puncak bukit.


Zoom sini sikit, Pasar Sim-Sim tempat terletaknya gerai ikan bakar yang famous amos tu, orang kata lah.  Siap pernah datang makan ikan bakar di sini tahu lah sedap ke tidak, pastikan jangan datang pada hari cuci pasar (spring cleaning sekali sebulan), pasar tutup.  



Sebahagian perkampungan atas air, Kampung Sim-Sim (antara penempatan atas air yang terawal di negeri Sabah) yang masih kekal hingga ke hari ini.  Menurut sumber yang boleh dipercayai penduduk asal yang menduduki kawasan penempatan ini adalah daripada suku kaum Brunei.  Kini dah jadi satu Malaysia, semua suku kaum ada di sini.


Pulau dihadapan sebelah kiri (Pulau Berhala) dan kanan tempat perkelahan kami zaman sekolah dulu.  Sandakan tiada pantai berpasir yang sesuai untuk berkelah, kena pergi ke pulau-pulau berdekatan.  Nak pergi ke pulau kena sewa bot nelayan, naik dari pasar besar atau dari jeti berdekatan dengan pengkalan TLDM Sandakan (KD Sri Sandakan).


Puas hati boleh sampai ke sini, tak perlu pergi jauh sebenarnya untuk mencari view cantik begini, kampung sendiri pun ada.  Syabas juga lah sebab kami berempat saja perempuan, dua orang itu pula under age, perlu extra careful bawa diorang ni.  Peringatan paling penting kena gerak awal, lagi-lagi awak pergi dengan perempuan semua, kalau ada apa-apa kan susah nanti.  Jangan buat berani sangat.  
Wassalam.

Monday, 25 September 2017

Mencari Pokok Tertinggi Di Dunia


Assalam...
Sudah terlalu banyak makan, mari kita exercise bakar lemak dengan hiking.  Cerita lama sebenarnya, hiking nak mencari pokok tertinggi di dunia.  Bertempat di Taman Bukit Tawau, hiking yang secara tidak sengaja dan tak termasuk dalam plan asal, bukit tak tinggi sangat, trek pejalan kaki pun ada, cuma iyalah tak bersedia itu yang jadi payah, tambah pakaian kami pun ada yang tak sesuai untuk hiking.  Namun disebabkan semuanya degil dan keras kepala, teruskan juga.



Geng lelaki (sepupu dan anak buah) sempat mengejar kami sampai ke tempat ini.  Seronok sebenarnya sebeb mereka pun join ke sini, kuranglah rasa takut sebab hari itu memang tiada pengunjung lain ke sini.


Dari starting point (taman herba / botani) menunjukkan lebih kurang 600meter ke lokasi pokok tertinggi itu.  Masing-masing kata jom, dekat jer.



Semangat memulakan pencarian pokok tertinggi, pandangan asyik mendongak ke atas, kot-kot boleh nampak pucuk pokok tertinggi.  Apasal semua tinggi, haram tiada seorang (geng perempuan) pun  yang tahu jenis pokok yang ada disekeliling kecuali ada beberapa yang telah dilabelkan.


Jumpa papan tanda ini, jauh lagi 488 meter ke hadapan.  Selepas itu trek semakin mendaki dan sedikit lecah sana sini, papan tanda besar macam tu dah berganti dengan papan tanda kecil terpacak di tanah.  Masing-masing lepas tu sibuk menunduk ke bumi mencari papan tanda pula, berapa lama lagi nak sampai.


Pencarian dari 200 meter seakan 2 batu jauhnya sedikit mendaki.  Namun lokasi sebenar pokok tertinggi ini terletak di bawah lereng. Dah jumpa, terus rasa nak peluk-peluk pokok tu, tapi oh hoi pokok tu dalam pagar.


Pagar pun kena langkau semata-mata nak sentuh pokok tu.  Ambil gambar dan selfie lah mereka sepuasnya di situ.  Saya memadai sekadar menyentuh di penjuru pokok, cepat-cepat selamatkan diri ke pelantar sebab perasaan geli-geleman akan mahluk kecil tu sudah sampai tahap maksima.


Budak kenit, umur suku abad di pangkal pokok tertinggi. 


Kalau dah nama jiwa hutan, lahir dan membesar di rimba, geng lelaki yang sampai tu boleh tahu nama pokok ini jenis apa.  Sibuk mereka cakap "oh pokok seraya kuning, dulu selalu jumpa di kem....blah...blah".  

Erm terkedu seketika, diorang ini study papan tanda ker atau dah baca penerangan pasal pokok kat situ ker.  Tapi tak mungkin kot, sebab dari jauh lagi mereka dah tahu nama, tengok batang pokok dah tahu.  Hebat, lain kali jangan underestimated diorang walaupun tahu mereka tu malas membaca.  Sebenarnya mereka banyak pengalaman bekerja di kem balak suatu ketika dulu, sehingga ke anak menerima tempiasnya.



Ini papan tanda penerangan berkenaan pokok tertinggi di dunia, yang terletak di tepi pelantar tinjau.  Sebenarnya jika dihitung dari segi ketinggian pokok yang ada di Taman Bukit Tawau, ini bukan lah pokok nombor satu tertinggi didunia tetapi tempat ke-9 dunia.  Jenis pokok yang mendominasi ketinggian masih adalah jenis pokok conifer (pokok pin) dan eucalypt yang terdapat di Amerika Utara dan Australia. 


Namun jika di kira dari segi ketinggian antara pokok tropika, pokok tertinggi (jenis seraya kuning) yang hidup di Taman Bukit Tawau dengan ketinggian 88.32 meter adalah yang tertinggi di dunia.  Penat mendongak nak melihat dahan pokok tertinggi ini, namun gagal terlindung oleh pokok-pokok yang lebih kecil di tepinya.


Saya cukup tak senang duduk masa sampai ke kawasan ini, keadaan hujan rintik dan tempat yang sedia lembab.  Geli geleman membayangkan kehadiran mahluk kecil ini, dalam hati banyak mahluk kecil tu menghuni kawasan lembab begini.


Jodoh tu tetap ada, dijumpakan juga dengan mahluk ini.  Dua ekor sedang melentik-lentikkan badan di tempat duduk, di pelantar tinjau.  Jika tak berhati-hati mau terduduk atas mahluk ini, syukur takde yang hinggap kat badan.  Perjalanan balik cepatkan langkah, lagi meremang bila ada yang menjerit di belakang sebab jumpa mahluk kecil tu dah kenyang dibadan mereka.
Wassalam.

Monday, 27 March 2017

Taman Bukit Tawau


Assalam...
Satu tempat istirahat dan perkelahan hujung minggu yang menjadi tumpuan di daerah Tawau Sabah adalah Taman Bukit Tawau.  Dalam perjalanan kami dari Merotai menuju bandar Tawau, tempat ini memang kami lalui, pernah sekali berkunjung ke sini dulu.  Singgah berehat sebentar (tak rehat mana pun sebab gatal kaki nak pergi tengok pokok tertinggi di dunia) sambil menunggu untuk bertemu rombongan sepupu dari Kalabakan.   


Pokok galenggang, herba yang sinonim dengan orang tua di kampung.  Berguna untuk mengubati penyakit kulit seperti gatal-gatal, panau dan kurap.


Tumbuhan renek, specis kulat / cendawan seperti ini senang dijumpai di celah-celah daun kayu atau pokok reput.


Sekali pandang tumbuhan ini seperti coral dalam laut, tak pasti sama ada ini tergolong dalam species kulat / cendawan atau apa. 


Boleh mandi manda di sini.  Di bahagian bawa sedikit kawasan ini terdapat jeram kecil tatpi dalam.  Sementara itu ditutup kepada pelawat atas sebab keselamatan terutama ketika musim hujan (ada beberapa kes kecelekaan pernah berlaku). 


Ada jambatan gantung yang merentasi sungai untuk kewasan perkhelahan.  Boleh lah nak feeling-feeling jadi sumandak do to lawa.


Dalam Taman Bukit Tawau juga terdapat taman kecil yang menempatkan beberapa tumbuhan renek terpilih.  Ada charge tambahan untuk masuk ke sini.


Walaupun saiz binatang ini kecil, tapi sangatlah menganggu kalau terjumpa.  Jadi takut, geli macamana ntah terasa macam ada je yang melekat kat badan.


Kalau dah sampai ke Taman Bukit Tawau, apa salahnya kita hiking sikit untuk melihat pokok tertinggi di dunia ini.  Rombongan sepupu yang ikut kami mencari pokok ini, nampak saja batang dah tahu nama dan jenis pokok.  Maklum lah lama duk dalam hutan kerja kem balak dulu-dulu.


Ranjau perjalanan mencari pokok tertinggi tu, kita cerita lain hari.
Wassalam.

Thursday, 2 March 2017

Ceaser Palace, Kundasang


Assalam..
Penat lah cerita pasal makan, moh kite cerita pasal tempat tidur pula bila travel.  Tempat tidur yang biasa-biasa saja takde bintang-bintang pun, asal selesa dan boleh tidur lena.  Ini cerita tempat tinggal selepas turun dari mendaki hari itu.  Cerita penginapan yang seram sebelum mendaki dah cerita kat sini.  Guideline untuk Rinna cari penginapan selepas mendaki mestilah ekses keluar masuk senang, buka-buka mata nak tengok gunung, tak jauh sangat dari pekan, tiada tangga, bilik dekat dengan parking dan bukan tandas cangkung.


Penginapan kami serahkan pada Rinna nak choose sebab dia yang lebih mahir keadaan di sini asal saja memenuhi ciri-ciri di atas.  Mulanya kami nak menginap di Lodge 36 yang terletak di belakang tu sebab nak tengok pemandangan gunung lagi cantik dari situ tetapi sudah fully book.   Akhirnya pilih menginap di Ceasar Palace yang terletak dekat dengan Lodge 36.


Pemandangan gunung pun cantik dari sini, dari unit chalet kami yang terletak di belakang.  Sorry takde gambar bilik sebab selepas check in semua dah tak larat nak bergerak.  Saya selepas melaksanakan apa yang patut terus tidur, bangun pada waktu malam semua dah jadi tongkang pecah.  Kami sewa 2 unit chalet yang terletak berhadapan.  Harga berpatutan dan sangat sesuai untuk group atau family yang ramai kerana setiap unit chalet ada 2 bilik tidur yang luas dan dilengkapi bilik air pada setiap bilik. 


Kaki sakit tak mematahkan semangat untuk terus memuja puncak itu, masih tak jemu-jemu nak memandangnya walaupun baru turun dari sana semalam.  Sesekali nampak jelas begini, sesekali terlindung oleh awan. 


Malam last menginap di sini, kami buat bbq.  Set bbq tu memang ada disediakan, peralatan lain seperti pinggan, sudu garfu kami pinjam daripada pekerja di Ceaser Palace.  Mencabar nak hidupkan api dalam cuaca yang sejuk.


Menu bbq malam itu grill lamb chop, chicken wing, sausage dan sayur.  Tambahan ada salad mi segera, buah-buahan tempatan dan kuih atau gorengan yang dibeli semasa di Kampung Luanti.  Cuaca kat sini sejuk, so kena makan cepat sebelum makanan jadi kejung.


Jika yang nak menginap seorang atau berdua pun boleh sebab mereka ada menyediakan bilik, daripada sekecil bilik single.  Harga bilik bermula daripada RM80.00, berbaloi kan. 
Wassalam.