nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Sup. Show all posts
Showing posts with label Sup. Show all posts

Saturday, 25 March 2017

Lao Mandre: Bakso Monster


Assalam..
Niga tau poji mandre bakso? Siapa hantu bakso kita geng.  Jom kita try makan di Bakso Monster (the fatters bakso in town) resto by Jovian Mandagie.  Memang suka makan bakso yang gemuk-gemuk, original orang Indonesia jual bakso mesti ada bebola yang besar macam bola tenis dan beberapa ketul bakso kecil.  Bebola daging yang besar sama ada diperbuat daripada daging cincang sahaja atau yang ada telur rebus sebagai inti di dalamnya.  Selalu-selalu makan kat gerai tepi jalan atau food court je, meh kita up grade sikit gi sini pula.


Deko dalam resto ala-ala retro juga lah.  Sebab tokeh pun designer, toilet pun tak lepas dapat sentuhan kreativiti pemiliknya.  Tapi yang leceh datang sini tu, susah nak cari tempat parkir kosong.  Bangsar tu beb, tempat orang kaya kata kawan saya.   


Buku menu yang paling win walaupun hanya sekeping, paling besar yang pernah saya jumpa setakat ini.  Sebab ko pergi restoran bakso, so menu utamanya mestilah bakso dan sewaktu dengannya.  Jangan pula cari nasi tomato dan ayam masak merah.  Tetapi ada je menu lain bagi yang tak nak makan bakso, ada soto, pecel lele dan nasi goreng.


Ini bakso pilihan saya, pilih yang guna glass noodle (so hoon) dan kuahnya Indonesian Traditional.  Pilihan mee dan kuah terdapat 3 jenis pilihan setiap satu.


Soto ayam untuk en.Abe.


Nasi dan bergedil adalah set untuk soto ayam tadi.


Sambal ada 3 jenis dan kicap ABC yang terlalu Indonesia.


Side order kami, nak cuba mertabak manis (macam apam balik, cuma tak diterbalikkan macam selalu).  Memang sangat manis.


Ada contoh portion makanan yang mereka sajikan, incase ada yang tak biasa dengan makanan indonesia.  Kadang-kadang tak dapat nak gambarkan makanan hanya dengan baca menu, boleh rujuk display dekat kaunter.


Lepas ini boleh lah try pulak makanan Menado (Sulawesi Utara) di resto Jovian yang lain. 
Wassalam.

Wednesday, 2 November 2016

Mee Kari Ala Che Abe...


Assalam...
Badan lesu kurang bermaya balik kerja, tiba-tiba dapat booster energy bila nampak makanan penuh meja sudah terhidang.  Tambahan bonus lagi bila menu itu adalah makanan kegemaran.  Oh ini sudah bagus, tinggal basuh tangan tarik kerusi dan makan saja.  Jangan lupa baca bismillah.



Sesekali buat kejutan begini kan best.  Mudah sangat cair kan, belanja makan sikit mood happy gila.  Tak perlu belanja mahal-mahal pun senyum sampai ke telinga kita.  Lagi satu legah sebab hari itu kita tak perlu masuk dapur.  Selesai makan tambahan mangkuk kedua, makanan tu masih berbaki banyak lagi.  Risau macamana nak menghabiskannya, rupa-rupanya en.Abe dah plan  nak agih-agihkan kepada adik-beradik yang di PJ, TTDI dan Klang.  Alhamdulillah sesekali dapat merasa dia masak dan lepas makan kita ronda-ronda hantar mee kari.
 



Mee Kari Ala Che Abe
Sumber: Nasa


Bahan-bahan
Mee kuning / bihun / koay teow (celur bila gunakan bihun, sementara untuk koay teow dan mee, basuh)
Sawi - potong dan celur
Telur rebus
Tahu - goreng dan hiris
Fish ball
Fish cake - hiris
Isi ayam / daging - rebus dan hiris nipis
Taugeh
Cili merah - hiris
Daun bawang - hiris
Daun sup - hiris
Bawang goreng
 

Bahan-bahan untuk Kuah
Serbuk kari ayam
Tulang ayam
Taupok
Daun kari
Bawang putih*
Bawang merah*
Serai*
Sedikit lengkuas*
Sedikit halia*
Udang kering*
Santan
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan perasa






Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda "*" untuk kuah.
* Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga wangi.  Masukkan serbuk kari dan tumis hingga rempah naik minyak.
*  Masukkan air, tulang ayam dan daun kari, rebus hingga empuk.
*  Tambahkan tau pok, santan dan garam, didihkan seketika.
*  Sesuaikan rasa kuah dan tambahkan dengan serbuk perasa kegemaran.
*  Sendukkan mee, dan bahan-bahan pelengkap lainnya ke dalam mangkuk.  Kemudian tuangkan kuah ke atas mee tadi.




Tiada alasan untuk tidak mencuba mee kari ini, tak nak mee kuning, makan dengan koay teow, tak suka koay teow boleh makan bihun pula.  Nak campur ketiga-tiganya sekali pun boleh.



Alhamdulillah, licin pinggan saya makan.  Lain kali masak lagi ye Abe.
Wassalam.

Tuesday, 1 November 2016

Sup Tulang Kambing


Assalam...
Antara sup yang paling kerap dimasak di dapur kami dan tak kira sama ada musim raya atau hari biasa.  Nampak sangat suka makan kambing kan, sebenarnya bergantung juga kepada bekalan tulang kambing golek jika ada.  Lebihan tulang kambing golek ini lebih sedap daripada tulang frozen, sebab rempah-rempah yang diguna semasa proses memerap kambing sudah meresap dalam tulang dan daging kambing.   


Jom lah tengok resepinya.

Sup Tulang Kambing
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
2 kilo tulang kambing (lebihan kambing golek)
1 bungkus sup bunjut
2 batang cellery - potong
3 biji tomato - belah 4
2 biji bawang holland - belah 4
2 labu bawang putih - ketuk
Air secukupnya
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Daun bawang - hiris
Daun sup - hiris
Bawang goreng
* Batang, akar daun sup dan bawang, cuci bersih dan rebus bersama tulang kambing. 


Bahan Tumis
5 biji bawang merah*
2 biji bawang besar*
2 labu bawang putih*
2 inci halia*
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih 
1 sudu serbuk ketumbar
1 bungkus kecil serbuk rempah sup
1 bungkus kecil serbuk kurma
minyak untuk menumis


Cara Penyediaannya
* Rebus tulang bersama sup bunjut, batang celery, bawang holland dan bawang putih.
* Blend halus bahan bertanda "*"
* Tumiskan bahan blender dalam periuk yang berasingan hingga naik minyak.
* Campurkan semua serbuk rempah ke dalam mangkuk dan letakkan sedikit air untuk jadikan peste.
*  Masukkan paste ke dalam bahan tumis.  Tumis hingga rempah masak.
*  Tuangkan rempah tumis ke dalam sup tulang.  Rebus lagi hingga empuk.
* Masukkan buah tomato.  Sesuaikan rasa dengan garam dan bahan perasa.
*  Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng ke dalam sup.
*  Hidang bersama sambal kicap.  Boleh dimakan bersama nasi, nasi impit ataupun ketupat.
 


Nota - Buatkan sambal kicap yang pedas sebagai pelengkap  untuk menikmati sup kambing.
Wassalam.

Rojjo' aka Sup Ubi Kayu



Assalam...
Pulun nak clearkan list dalam draf yang tak terpublish.  Maaf bila ada yang jelak atau nak termuntah sebab kebanyakkan entry adalah pasal makanan je.  Sup ubi kayu nie, antara sup orang kampung yang selalu dibuat ketika berkumpul ramai-ramai.  Masak ramai-ramai makan pun ramai-ramai lah.  Selalunya dihidangkan ketika waktu minum petang dan hidangan ini dimasak bukan untuk dijadikan lauk seperti sup lainnya.   





Alkisah jiranku yang membekalkan ubi kayu ini, bawa dari kampungnya.  Dapat-dapat tu bukan nak buat terus, sebaliknya biar dulu alih-alih ubi dah busuk dalam plastik.  Dapatlah selamatkan sikit untuk buat sup rojjo'.  Resepi asal rojjo' tak guna pun bihun, tetapi sebab ubi kayunya sikit sangat saya tambahkan bihun dalam sup.  Seeloknya guna ubi kayu yang warna putih sebab kanji asal yang terdapat dalam ubi dapat memekatkan kuah rojjo' / sup.  Puluhan tahun sebenarnya tak menjamah menu ini, itu yang teringat-ingat nak makan.



Bahan-bahan yang digunakan semua main agak-agak tiada sukatan metrik.


Rojjo' akak Sup Ubi Kayu
Sumber: Timah 


Bahan-bahan
Ubi kayu - potong dadu
Isi udang
Lobak merah - potong dadu
Ubi kentang - potong dadu
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Bawang merah*
Bawang putih*
Serbuk lada putih*
Sup bunjut
Garam dan serbuk perasa
Telur - pukul sekejap
Bihun - celur (optional)

Cara Penyediaan
* Didihkan air, masukkan ubi kayu dan sup bunjut.
* Tumbuk bahan bertanda "*" dan masukkan ke dalam sup.
*  Masukkan isi udang, lobak merah dan ubi kentang.
*  Bila ubi lembut, perasakan dengan garam.  Sesuaikan rasa.
*  Tuangkan telur yang telah dipukul sedikit ke dalam sup sambil kacau hingga habis.
*  Sesuaikan rasa sup dan tutupkan api.  Letakkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
*  Hidangkan ketika panas-panas bersama sambal.





Sup tambah nikmati bila dipadankan dengan sambal tomato atau sambal kicap.
Wassalam.