Showing posts with label Western Food. Show all posts
Showing posts with label Western Food. Show all posts

Saturday, 15 December 2018

Lao Mandre: Tony Romas

Assalam...
Suatu petang bila rasa petang itu adalah hari untuk diri sendiri kebetulan pula muncul sahabat nak ajak pergi makan.  Nasiblah kalau dia berhasrat nak ajak-ajak ayam atau fikir positif memang dia ikhlas ok.  Saya pun sedia lah untuk diajak ke mana-mana lagi-lagi sebut pasal makan. 


Ini roti gratis ok, diorang langsung tak sentuh pun sebab keras kebatu katanya.


Malam tu kami tak order banyak pun, 3 benda saja termasuk air.  Kedai tomyam boleh lah kan nak order penuh meja, yang ini pun sepinggan dah berapa, lagi satu yang bawa pergi makan ni bukan jenis makan banyak.  Kesudahannya nanti saya lah yang pikul tugas majlis perbandaran, tukang kasih sapu, tukang kasih clear.


Haruslah order yang ini Signature dish untuk Tony Romas, world famous ribs serve with original TR's sauce.  Wolrd tu, tapi yang datang makan nie level kampung-kampung saja bah, jadi mesti dia cakap eih kenapa tu lain-lain rasanya, hahahaha.


Closed up sikit ribs tu, saya siap tanya adik pelayan tu pasal sekarang ribs tu ada 5 ketul jer, bukan ker dulu full ribs ada 10 ketul.  Nampak sangat akak nie ketinggalan zaman, itu zaman tok kaduk dah akak.  Dah lama tak ada yang macam tu lah kak, aishh menn, tolong up date ye kak. 


Penghilang dahaga untuk malam itu.


Mocktail cranberry mojito kot air ini, atas cadangan saya sebab nak tumpang rasa lah tu, ciss tak senonoh perangai.


Jumlah kerosakan malam itu, moga tambah murah rezeki orang yang belanja malam tu.  Terima kasih sejujurnya sebab mereka kata memang dah lama mereka simpan hasrat nak belanja saya makan di sini.

Lain kali ada plan nak pergi makan tempat best-best saya sedia jer ya kawan, jangan lupa calling-calling tau.  Hari ini baru cas-cas nak declare hari untuk diri sendiri dan boleh berjimba dengan kawan-kawan, tapi jangan lah nak berangan sebab ada orang tersilap plan.
Wassalam.

Friday, 10 August 2018

Lasagna


Assalam...
Sudah tak ingat masa bila yang buat lasagna ini, yang pasti masa sahabat saya dua beranak tu datang rumah.  Istimewa en.Abe buat khas untuk mereka berdua, sebab dah lama janji tapi tak tertunaikan.  Leceh jugak nak buat lasagne jika ikut step yang betul nie, sebab kena sediakan dua jenis sos, sos putih (Bechamel sauce) dan sos bolognase (bolognese sauce), tapi ada sesetengah orang buat short cut saja.  Tetapi sebelum kita main short cut jom kita belajar cara yang hampir menyamai penyediaan lasagne secara tradisi.



Lasagna Ayam / Chicken Lasagne
Sumber:  En. Abe


Bahan-bahan
1 kotak kulit lasagna - rendam seketika dalam air sejuk.
100 gm parutan keju mozzarella secukupnya
Sedikit serbuk keju parmesan
Fan / mangkuk untuk membakar - gris dengan butter


Bahan Untuk Sos Putih (Bachemel Sauce)
Stok putih (white stock)
- boleh dibuat mereneh tulang ayam bercampur potongan, 2 biji bawang besar, 1 biji carrot, 1 batang celery dan sedikit perisa (gantikan dengan tulang lembu jika buat Lasagna Daging), kemudian tapiskan air rebusan.
White roux
- Tepung gandum dan butter (guna nisbah 3 tepung : 1 butter)
250ml susu UHT / Fresh milk
1 biji Onion pique 
- Gunakan bawang besar atau bawang holland, belah sedikit dan cucuk kan beberapa biji cengkih pada bawang tersebut)
1/2 sudu teh serbuk buah pala (Nutmeg powder)
200ml Cooking cream
Secubit garam

Cara Penyediaannya
* Cairkan butter, campurkan dengan tepung gandum, susu dan kacau rata sehingga sekata dan tidak bergentel.
* Tuangkan campuran white roux ke dalam white stock yang telah ditapis terlebih dahulu.
* Tapis white roux sekiranya bergentel.
* Masukkan onion pique, cooking cream, sebuk buah pala kedalam white stock.  Masak hingga sedikit pekat dan sesuaikan rasanya.
* Keluarkan onion pique bila nak gunakan sos putih / Bachemel Sauce.




Bahan Untuk Sos Bolgnase / Bolognase Sauce
1 paket isi ayam kisar (600gm)
1 tin kecil tomato paste
1 tin kecil tomato puree 1/2 biji butter 1 batang carrot*
1 batang english celery*
2 biji bawang besar*
3 biji tomato* (optional jika suka lebih rasa masam)
Sedikit garam dan serbuk perasa
Sedikit herba kering - bay leaf, oregano, tyme
Sedikit daun parsley - cincang halus

Cara Penyediaannya * Blend tanpa air bahan-bahan bertanda '*'
* Cairkan butter, masuk ayam kisar dan goreng hingga sedikit kecut.

*  Masukkan tomato paste, tomato purée, dan bahan blend.
* Tambah herba kering (bay leaf, oregano, tyme).
*  Masak hingga sedikit kering dan sesuaikan rasanya.

Cara menyusun Sos dan Kepingan Lasagna * Pastikan fan / loyang telah digris dengan butter pada semua habagian dalam.
* Lapisan pertama dengan kepingan lasagna, kemudian ratakan sos putih (bachemel sauce) dan lapisan ketiga dengan sos bolognese.
* Ulang proses pelapis sebanyak 3 kali.
* Pada lapisan atas, ratakan kepingan lasagne lapiskan dan lapiskan dengan sos putih.
* Akhir sekali taburkan dengan parutan keju mozzarela dan parmesan.  Jika suka rasa keju yang mewah boleh taburkan keju mozarella berselang seli dengan lapisan sos putih atau sos bolognese.
* Bakar hingga masak atau kira-kira 20-30 minit dengan suhu 180'C atau ikut kepanasan oven masing-masing.  Cover mangkuk dengan foil, buka foil apabila masak dan bakar sekejap untuk dapatkan lapisan atas yang sedikit garing.
* Hidangkan ketika lasagna masih panas dan taburkan keju parmesan dan daun parsley cincang.


Dua beranak yang tengah menikmati lasagnanya, dapatlah tapau bawa balik JB satu bekas sebab tuan rumah citarasa dia kekampungan sikit, kurang gemar makan keju.

Kalau tengok pada gambar, rasa buat dekat-dekat nak raya atau selepas raya sebab terdapat ketupat anyaman daun kelapa dan kuah kacang di situ.

Baca pun dah semput nak buat lasagne guna resepi ini kan, tapi jika ramai ahli keluarga yang suka berbaloi lah nak sediakan.  Nak yang mudah banyak jer resepi yang simple kat youtube tu.
Wassalam.

Friday, 30 March 2018

William's Corner, PJ


Assalam...
Iklan makan sekejap, semalam joint the new team pergi makan di William Corner.  Just a corner from my tempat kerja tetapi seingat saya dah dekat 6 tahun tak makan kat sini, reason utama member yang ramai-ramai semua dah pergi meninggalkan daku.  Nak pergi seorang diri atau berdua macam tak best sebab tak terhabis dengan portion yang besar.  


New team ini, macam suka explore pasal makan juga dan kurang cincong lah pada saya (saya bagi gelar cincong tu pada yang berlalu banyak peraturan, itu tak boleh ini tak boleh, banyak sangat pantang larang). Ok fine, so kalau nak keluar makan kena pilih-pilih tempat makan.


Semalam we all (6 orang) hanya order tiga dish, spaghetti arbiata, nasi goreng kampung, mixed grilled dan satu air rebina laici (kongsi 3 orang), yang lain ais kosong jer.  Semua orang dapat makan cukup dan kenyang.


Nasi goreng kampung ini dengan sotong goreng tepung.  Sambal tu sedap sangat (macam sambal nasi padang).  Total bil untuk semua RM106 termasuk gst, so kira ok lah jika share berenam kos menjadi kurang daripada dua puloh ringgit seorang.  Sekarang dah ada resit ye sejak zaman gst nie.


Bagi saya rasa dan suasana di William's Corner tu tetap sama, walaupun dah lama tak pergi.  Konsep masih sama takde menu, pelayan tu akan sebut satu persatu dan boleh minta diorang cadangkan menu yang sesuai. 
Wassalam.

Thursday, 1 March 2018

Dave Deli's Kenangan BJ Kompleks


Assalam...
Dave deli's dan BJ kompleks, dua benda yang pernah jadi nostalgia.  Zaman penghujung remaja beramai-ramai pergi pembukaan kompleks BJ, naik motor merempit dari rumah sewa tak jauh pun, 5 minit boleh sampai.  Masa tu tak ada lagi shopping kompleks yang boleh lepak kawasan di Bayan Lepas - Bayan Baru, selain Sunshine Square.  Dari rumah sewa tingkat 10 tu boleh nampak BJ tu lagi pula tingkap rumah kami mengadap ke sana.  Jika ada sebarang perayaan tak perlu susah nak pergi tengok bunga api, kitaorang parking tepi tingkap jer. 


Dave Deli's ini antara resto yang ada dalam BJ kompleks yang kami suka pergi.  Sahabat saya yang duk JB tu yang suka sangat roasted chicken dave deli's nie.  Bila tanya dia, sampai sekarang dia akan kata ingat kesedapan ayam panggang tu tapi dah tak ingat nama restorannya.  Species lagu nie pun ada jangan tak percaya.  Masa berlalu dan musim berganti selepas itu seorang demi seorang kawan serumah meninggalkan rumah sewa, BJ kompleks pun dah jadi sendu tambah pasal isu halal haram yang melibatkan dave deli's, restoran pun lenyap dari pandangan mata dan terus jadi kenangan. 


Baru-baru ini, nampak balik akan kewujudan dave deli's di mana-mana, macam iklan tora datang lagi.  Nak kata beriya-iya nak pergi makan kat sana tak lah.  Cuma ini cerita minggu lepas, sebab makanan lunch dah habis jadi kami lari ke Atria mencari makan plus nak cari barang.  Rasa ayam panggang dia masih sedap macam dulu-dulu pada saya.  Adik yang ikut cuba chicken pie, rasa dia ok juga, cuma saya lebih suka jika inti daging atau ayam tu ada feel ketika mengunyah. 
Wassalam.

Wednesday, 10 January 2018

Lao Mandre: Anak Dol Pizza - Pizza kayu Api Jerantut


Assalam...
Balik kampung pahang hujung tahun hari tu sebab nak bercuti dan pergi kenduri sepupu.  Balik dari kenduri singgah beli pizza kayu api yang tengah top di Jerantut, Pahang sekarang ini.  Pizza anak dol yang dibakar secara tradisitional menggunakan kayu api.  Gerai pizza ini, terletak di Kampung Bukit Dinding, tepi jalan utama Temerloh - Jerantut.  Kalau dari Temerloh jumpa pizza ini dulu sebelum jumpa bandar Jerantut.  Cari batu tanda tu betul-betul terletak bertentangan dengan kedai pizza.



Sebenarnya saya pun tak tahu pasal pizza nie, adik-adik ipar yang ikut pergi kenduri tu yang cakap.  Biasalah deme mesti follow benda-benda berkaitan dengan kampung deme kan.


Waktu jualan pizza ketika ini hanya pada 2.30 hingga 6.30 petang.  Beratur dan memang kena tunggu lama terutama hari-hari cuti.  Menurut adik yang bungkus tu, mereka sediakan doh pada sebelah pagi dan sebelah petang baru sediakan pizza mengikut pesanan.  Mereka buat pizza fresh dari scratch tau, bukan guna base frozen.  Kami petang tu, sejam lebih kot baru dapat pesanan, tapi dah alang-alang menyeluk pekasam, tunggu juga lah sampai dapat.


Harga pizza mengikut size S, M dan L.  Petang tu kami pilih ayam hawaii dan ayam sosej & mushroom, size M cukuplah sebab kedua mertua tak makan pizza, tak berehi katanya.


Inilah dapur yang digunakan untuk membakar pizza secara tradisional.  Betul-betul macam kat Italy negara asal kelahiran makanan nie, walhal kat Jerantut saja.


Setakat ini mereka hanya mempunyai satu dapur untuk membakar pizza, sebab tu kena tunggu turn nak selesaikan order pelanggan.  Sebelah dapur tu nampak macam dah ada rangka untuk buat dapur yang baru, so harap lepas ini masalah menunggu lama tu boleh diatasi.


Pada setiap proses mereka sebaik mungkin akan menjaga kualiti pizza yang mereka hasilkan, macam abang yang bakar pizza nie.  Saya nampak abang tu reject satu pizza yang terkena bara kayu walaupun yang kena tu hanya pada bahagian tepi pizza saja.  Abang tu cepat-cepat minta mereka yang sediakan topping buat yang baru.


Adik yang bungkus pizza tu bagi tahu, sekarang orang terlalu ramai yang datang selepas cerita pizza kayu api ini masuk tv.  Patutlah dari jauh dah nampak banyak kereta parkir di tepi jalan.  Sempat gali info sehari dapat jual berapa biji pizza? Lebih kurang 200-300 keping katanya.  Ligat otak nak kira berapa pendapatan jualan pizza sehari.


Lepas pos kat ig pasal pizza kayu api nie, sahabat saya 'dm' tanya sedap sangat ke?  Memang sedap tak caya try lah sendiri.  Setanding dengan pizza berjenama, lagi best sebab base pizza tu walau dah sejuk tetap lembut dan gebu.


Okey, kalau dah sampai Jerantut, jangan lupa cuba pizza kayu api yang dihasilkan oleh anak-anak Dol ya.
Wassalam.

Friday, 5 January 2018

Lao Mandre: Gegey Restoran


Assalam...
Ada orang gege nak gi makan kat sini selepas dia tengok restoran ini masuk dalam satu rancangan tv.  Itu selepas dia tengok siaran tv tulah, tapi lepas tu lupa.  Suatu hari berjimba di Shah Alam, lepas program malam tu, ingat nak cari makan dulu sebelum balik rumah.  Kami ke syeksen 7, sebab memang sana jer tempat yang selalu pergi dan tahu beberapa resto.  Mula nak pergi resto yang kat corner tu, tapi en.Abe terperasan resto Gegey ini kat sebelah terus masuk sini.  Ramai juga lah pelanggan, sampai ada beberapa group yang terpaksa tunggu untuk dapatkan tempat duduk kosong.
 

Tengok pelanggan ramai budak-budak muda, menu hipster seperti ini memang mereka gemar lah, tak kurang  juga yang bawa family.  Ada beberapa group tu saya perasan balik lepas beberapa minit, mungkin tak biasa dengan konsep kat sini kot.  Kami pun sampai terus cari tempat duduk, pastu pelik nape takde seorang pun yang datang tanya.  Rupa-rupanya kena pergi sendiri kat kaunter, pilih menu, bayar baru tunggu diorang hantar makanan. 


Selection menu ada di bunting yang di letakkan dekat dengan kaunter cashier.  Jangan tunggu pelayan datang bawa menu, nan hado. Terus jer terjah cashier.


Bahagian dalam resto semua meja dah penuh, itu pun ada yang masih beratur menunggu yang kosong.  Kami duduk lah kat meja luar yang berpayung tu, kerusi meja yang basah pun lap sendiri, sedih uhuhuh...


5 Extreme drinks namanya, apa yang extreme tak tahulah.  Kalau yang extreme nie, kita pilih satu deko ikut 5 pilihan nama yang ada dan air tu pun boleh pilih nak air apa.   Saya pilih deko rainbow dan minta milk tea, extreme lah tu kan citarasa orang kampung pilih teh susu hahaha.  Atas sekali di letakkan satu slice kek rainbow.


Sebab dah lewat malam tu, menu yang berasaskan nasi semua dah habis, tinggal menu western saja ada.  Order yang ala carte, kalau datang group boleh try gegey plater.  Saya pilih chicken chop ini.


Lamb chop pilihan en.Abe.


Komen dari orang dapur, kalau nak makan menu western tapi serve sejuk memang hancus, kena on the sport grill and serve.  Sebab tu menu western tak boleh jual murah.  Jadi kalau pergi makan menu western yang claim murah-murah tu umpama pay peanut get monkey.   Aiyooo, tak berani nak komen.
Wassalam.

Thursday, 26 October 2017

Lao Mandre: English Tea House And Restaurant, Sandakan Borneo


Assalam..
Semakin suka pula bercerita pasal kampung halaman nie, rindu kampung lah kot maksudnya tu.  Tak dapat balik pun takpe, kita cerita lah mengimbas kenangan biar sentiasa segar dalam ingatan.  Kalau anda berkunjung ke Sandakan, nak fefeeling macam orang putih menikmati afternoon tea dengan pemandangan yang best boleh berkunjung ke English Tea House And Restaurant, sebelah dengan Agnes Keith House saja.



Nak menikmati hidangan boleh pilih untuk duduk di dalam restoran atau di luar.  Siang hari jika cuaca mengizinkan, sangat best duduk tempat open begini.


Atau boleh saja memilih duduk bawa gazebo / pondok yang disediakan.


Menu yang disajikan daripada sajian ringan ke sajian berat.  Petang tu kami, bukan nak makan sangat pun sebenarnya jadi kami order set untuk afternoon tea saja petang tu.  Set afternoon tea untuk 2 orang tapi kami 4 orang tercungap-cungap nak habiskan makanannya.


Begini lah set yang kami dapat tu.  Cuma kalau 4 orang kena tambah air, sebab tea dalam set tu hanya untuk 2 orang.


Big scone bersama clotted cream dan jam, 2 biji scone tu jenuh nak perabih kami berempat.  
Apa nie nek? bagi makan goreng pisang 2 pinggan lagi cepat habis, ini macam lain-lain juga....itu komen antara mereka.  
Untunglah nenek bawa korang dapat jugak merasa, biar kami kenal apa itu scone apa itu clotted cream.
Maaflah orang kampung.


Antara yang pernah melawati tempat ini.


Ruang dalam restoran.


Jika berkunjung ke Sandakan, jangan lupa singgah ya.  Siapa lagi nak promote kalau bukan orang kampung sendiri kan?.
Wassalam.