Showing posts with label Chinese Food. Show all posts
Showing posts with label Chinese Food. Show all posts

Sunday, 23 December 2018

Lao Mandre: Mohd Chan, Resto Chinese Muslim

Assalam...
Ceritanya ada orang sambut ulang tahun terakhir untuk angka bersiri 2, tahun depan dah jadi 3 siri kan semakin dewasa dan matang.  Jenis memang tak biasa sambut-sambut birthday nie, no cake, no celebration, no party at all dan kadang-kadang terlupa juga.  Selalu orang yang ulang tahun tu, didam-diam jer mereka yang di keliling tu sibuk buat suprise tak pun sebenarnya mereka yang nak tumpang.  Macam cerita inilah, orang yang birthday tak nak pergi makan mana-mana, dia request lepak mamak jer tapi orang lain yang nak pergi makan best-best kononnya.



No mamak, no tomyam, no pak kaw pau ugut orang yang tak birthday tu, jomlah kita makan yang sedap sikit kali ini.  Nak try makanan di China Muslim Restoran, Adam Lai atau Mohd Chan?.  We go for mohd chan sebab dekat dengan tempat tinggal kami lagi pun birthday orang tu jatuh pada hari bekerja.


Mula-mula memang fikir nak order ikan dan sayur saja, sebab adik beradik yang boleh join seorang saja yang lain duk jauh. 


Tebalnya floss untuk butter  prawn nie, tenggelam terus udangnya.  Sedap pula merata saja telur, kemudian baru rasa lemak dan muak.


Ikan siakap stim taucu, rasanya mild tetapi sedap.  Nak tambah urmp lagi padankan dengan cili padi potong, pekerja restoran yang offer.


Sayur nie saya panggil baby kobis, tetapi dalam menu baby kailan.


Side order kami ambil dim sum, macam kurang menarik sikit stock yang ada dim sum mereka malam itu, tetapi pekerja mereka bertanya sama ada kami boleh sebab hanya ada 3 jenis saja.  Try juga lah juga sebab dah lama tak makan.

Alhamdulillah, kenyang.  Feedback mereka sedap, ada kelainan daripada masakan siam walaupun menu hampir sama kan.
Wassalam.

Tuesday, 28 August 2018

KARI LAKSA - NYONYA STYLE

Assalam...
Raya Idul Adha kami baru ini dapat buat kari laksa nyonya style yang dah lama diidamkan.  Nak buat saja-saja memang tak tahu entah bila, jadi menyambut raya dikota raya dijadikan sebagai alasan yang kukuh nak buat kari laksa sambil tu boleh jamu kawan-kawan yang tak balik kampung.  Ada yang tanya apa tu kari laksa, ala senang cerita untuk pause soalan cakap macam mee kari gitu lah.  Cara nak tahu beza antara mee kari dengan kari laksa, boleh guna konsep hanya jauhari yang mengenal manikam.


Agak terkilan juga sebab dah berlari ke 3 buah pasaraya nak beli taupok, tapi taupok tak ade kah kah kah.  Pasrah sajalah letak apa yang ada, resepi nak buatnya seperti di bawah.


Kari Laksa - Nyonya Style
Sumber: Chef Lum


Bahan-bahan Tumis
5 batang serai *
5 biji bawang besar*
10 biji bawang kecil*
1 pkt cili boh
1 pkt kecil serbuk jintan manis
1 pkt kecil serbuk ketumbar 
70gm serbuk kari ayam
2 tangkai daun kari
minyak untuk menumis.


Cara Penyediaannya
* Lumatkan bahan bertanda '*'.
* Tumiskan bahan lumat, cili boh dan serbuk rempah.
* Masukkan daun kari.  tumis hingga naik minyak dan wangi.


Bahan-bahan Sup
1 ekor ayam - rebus dan keluarkan isi ayam
3 liter air
500ml santan pekat
1 pkt taupok
1 pkt fish ball 
Garam
Gula
Serbuk perasa


Cara Penyediaannya
* Sediakan sup, rebus ayam hingga masak.
* Keluarkan bahagian isi dan asingkan.
* Campurkan bahan tumis ke dalam sup.
* Tambahkan santan dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa pilihan.
* Masukkan taupok, fish ball, fish cake, teruskan merebus sup dan sesuaikan rasanya.
* Angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama bahan pelengkap lainnya.


Bahan-bahan Pelengkap
Kacang panjang*
Taugeh
Isi ayam rebus
Isi kerang*
Sotong kembang*
Mee kuning*
Bihun*
Bawang goreng 
Daun bawang - hiris


Cara Penyediaanya
* Celur atau goreng seketika bahan bertanda "*".
* Carik-carikkan isi ayam yang telah direbus. 

* Hidangkan kari laksa.  Ambil sedikit mee dan bihun letakkan isi ayam, isi kerang, sotong kembang, taugeh dan kacang panjang.
*  Tuang sup keatas mee dan taburkan bawang goreng serta daun bawang hiris.
*  Tambahkan dengan sesudu kecil sambal sebagai penambah rasa.

Bahan-bahan Sambal
5 biji bawang putih
5 biji bawang kecil
2 sudu cili boh
5 biji cili padi blend - optional jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula Secukupnya
2 keping asam gelugor
Minyak untuk menumis 


Cara Penyediaannya.
* Tumis bawang putih, bawang kecil hingga kekuningan.
* Masukkan cili boh dan cili padi, tumis hingga naik minyak.  Masukkan asam keping.
*  Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 
* Hidangkan bersama kari laksa.

Seronok si tukang masak sebab tetamu bagi feed back positif pasal kari laksa dia nie.  Yang mula-mula kata tak makan kari pun boleh terjatuh cinta dan suka dengan menu ini.
Wassalam.

Friday, 29 June 2018

Char Koay Teow

Assalam...
Beberapa kali terjumpa penggunaan istilah yang mengelirukan bila bercakap berkenaan char koay teow ini.  Yang dalam gambar tu, itulah char koay teow (Penang seafood char koay teow) yang paling famous ini terutama peniaga (hawker stall) Hokkien di Pulau Pinang.  Bila mai kat orang melayu pula, dipecahkan jadi dua kategori 'char' tu lain goreng tu lain.  Macam yang gambar ini dipanggilnya koay teow goreng, sementara char koay teow tu merujuk yang jenis cair (ada sedikit kuah).  Sedangkan kata 'char' tu sebenarnya bermaksud goreng, saya sendiri puan buatlah kesimpulan yang kering begini original chinese version char koay teow manakala yang cair itu malay version. Ok tak mau pening-pening, mana-mana yang mai pun makan saja, dua-dua pun saya suka.



Char Koay Teow (Penang Seafood Char Koay Teow)
Sumber:  Chef Lum


Bahan-bahan
100gm koay teow
2 sudu kicap CKT (char koay teow)
1 sudu cili boh - tambah jika suka pedas
Sedikit kucai 
Sedikit taugeh
1/2 sudu garlic cincang
1 biji telur
Isi udang
Isi kerang 
Fish ball / Fish Cake (jika suka)
Minyak untuk menumis
Hiasan - Cili jeruk, daun bawang. 


Cara Penyediaannya
* Panaskan minyak, masukkan garlic, telur dan cili boh.
*  Masukkan isi udang, kerang dan fish cake.
*  Tuangkan kicap ckt, masukkan koay teow.  Gaul sebati.
*  Masukkan kucai dan taugeh.  Gaul sekejap dan tutup api.
*  Hidangkan bersama cili jeruk atau cili kicap.

Char koay teow ini masak sekejap saja, guna api yang kuat tapi kena pandai kontrol jangan sampai hangit.  Nanti kita belajar sediakan kicap CKT dia pula ye, tengah ayat-ayat chef minta resepi.
Wassalam.

Sunday, 1 April 2018

Aroma Cafe @ Paum Club House


Assalam...
Lewat petang pergi sini last week sebab ada kerja sikit.  Hari tu macam kena balik lewat jer, mesti tak sempat balik untuk berbuka puasa di rumah petang nie.  Jadi kena guna fikiran yang bijak, order sajalah dari sini (takut kena cop macam si bodoh mati kelaparan dalam kilang roti) hehehe. 


Sebelum mulakan kerja, kita buat order dulu dan minta mereka sediakan dekat-dekat nak masuk waktu nanti.  Order untuk 2 orang dulu, kemudian baru tambah jika tak cukup.  Nak try signature dish Aroma Cafe @ Paum Clubhouse, Damansara.


Royal oxtail asam pedas.


Asam pedas ekor yang pekat dan menyengat.


Balinese grilled chicken, menu nie ala-ala fusion asian dan western.  Mantap rasa saucenya.


Churros with salted caramel, makan yang ini saja pun dah cukup untuk berbuka puasa.  Tapi ada ketika perut lapar semua rasa nak try, jadi order lah yang lain juga.


Oops! putu bambu, takde dijual kat sini.  Ini kawan bagi untuk buka puasa tadi (dah buat silap bawa masuk makanan dari luar nie).  Ampun bosss.


Ini menu dia, banyak yang you all boleh pilih selain menu yang kami try kat atas tu.


Harga pun berpatutan kan, jangalah compare dengan harga makanan yang dijual 10,  20 tahun lalu.


Yang special kat sini sebab ada dim sum.  Chef mereka buat sendiri, tentu lah fresh kan.


Cuma tak dapat nak rasa petang tu sebab waktu hidangan untuk dim sum hanya jam 10 pagi hingga 4.30 petang.  Kena datang sebelah pagi atau siang kalau nak rasa dim sum di Aroma Cafe.



Promo buffet ramadhan mereka pun dah keluar, tu macam kat bawah tu.  Nak murah meriah beli ketika promosi early bird, sebab walaupun harganya murah, kuantiti dan jenis makanan yang dihidangkan tak berkurang.  Bagus untuk group booking atau untuk family yang ramai.


Rezeki saya petang tu, ada orang bayarkan semua makanan yang saya order tu.  So tak tahulah total kerosakan hari tu.  Terima kasih daun keladi, moga tambah murah rejeki orang tu.
Wassalam.

Wednesday, 25 October 2017

Wantan Goreng Inti Ayam Cincang.


Assalam...
Jom buat kudapan yang savori, sebelum ini kita makan kudapan asyik pilih yang manis-manis jer kan.  Kali ini tukar selera sikitlah makan yang savori pula.  Savori ini istilah untuk makanan (kuih) yang rasanya selain dari manis, maksudnya yang pedas-pedas (hanya itu yang mampu diingati dari kelas SRT dulu).  Nak maksud yang lebih tepat sila rujuk kitab tukang masak Larousee Gastronomique.  Jom masuk dapur kita buat wantan goreng, chinese cuisine yang telah ditokok tambah mengikut kesesuaian tekak melayu.



Lipat-lipat, pintal-pintal jadi ikut bentuk suka hati, yang penting jangan terbuka ketika menggoreng.


Goreng dalam minyak penuh, jangan terlalu kuat apinya, kulit wantan tu cepat garing nanti inti tak masak lagi.


Wantan goreng Inti Ayam 
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
Kulit wantan secukupnya (bentuk bulat / segi empat)
1 paket ayam cincang
300gm isi udang cincang (saya ganti dengan udang kering tumbuk)
3 biji bawang merah - hiris halus
3 biji bawang putih - cincang
1 pkt shitake mushroom - hiris halus
Daun bawang - hiris halus
Daun sup - hiris halus
2 biji cili merah - hiris halus
Serbuk lada putih
Garam
1 biji telur 
Minyak untuk menggoreng 

Sos Penyicah - Thai Chilli sos. 


Cara Penyediaan
*  Goreng isi ayam sekejap tanpa minyak hingga kering.  Boleh juga kalau tak nak goreng dulu, cuma kena pastikan inti ayam betul-betul masak ketika menggoreng wantan.
*  Campurkan semua bahan dalam satu mangkuk kecuali minyak.  Gaul rata dan sesuaikan rasanya.
*  Letakkan sesudu inti pada tengh kulit wantan dan lipatkan.  Guna air sejuk untuk melekatkan kulit wantan.
*  Lipat mengikut kreativiti anda.
*  Goreng wantan dalam minyak panas, api sederhana untuk mengelakkan kulit wantan hangus.
*  Apabila masak, angkat dan toskan minyak.
*  Hidang bersama sos cili.



Memang makanan boleh membuat orang stress jadi happy, tapi berhati-hati juga akan mudaratnya kemudian hari.  Tambah stress bila dah obess, satu persatu penyakit datang menjadi teman.
Wassalam.