Showing posts with label Sallam ukhwah. Show all posts
Showing posts with label Sallam ukhwah. Show all posts

Sunday, 30 December 2018

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, Likas

Assalam...
Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, terletak di kawasan Likas, tapak asal masjid adalah kawasan pantai dan laut Teluk Likas, yang telah ditambak.  Pembinaan masjid ini mengambil masa yang lama untuk disiapkan bermula daripada tahun 1986 dan hanya dibuka pada tahun 2000 sejajar pada tahun dan bulan yang sama Kota Kinabalu di angkat sebagai bandaraya di Malaysia.  Nama masjid ini juga diambil sempena peristiwa itu - Masjid Bandaraya Kota Kinabalu.


Sungguhpun Masjid Bandaraya adalah masjid yang terbesar di Kota Kinabalu, lebih dari segi keluasan serta dapat menampung kapasiti pengunjung yang ramai, namun Masjid Negeri di Sembulan masih kekal peranannya sebagai Masjid Utama di Negeri Sabah.


Ruang sebelah luar, menempatkan ruang untuk aktiviti komuiti, bazar, pejabat, pusat tuisyen dan sekolah.  Masjid Bandaraya memainkan peranan sebagai pusat pembelajaran peringkat awal kanak-kanak dalam bidang Al-quran, selain memberi bantuan kepada anak-anak dari keluarga yang kurang mampu serta kanak-kanak istimewa.


Ketika masuk dalam ruang sholat masjid, saya ingatkan inilah ruang sholat utama.  Tercari-cari mimbar tapi tak ada, sebaliknya nampak orang keluar masuk melalui gerbang tengah itu.


Ruang sholat utamanya terletak di hadapan ruang tengah yang saya lihat tadi, baru lah nampak ada mimbar di situ.  Terletak dihadapan sekali dan dibahagian bawah kubah masjid.


Ini ruang sholat wanita yang terletak di sebelah belakang ruang tengah tadi.


Sebagai sebuah masjid utama, peranan masjid tidak hanya terhad sebagai tempat sholat sahaja tetapi mesti memainkan peranannya sebagai intitusi dakwah islamiah untuk kemajuan syiar islam di negeri Sabah.  Penubuhan akademi Al-Mubarak contohnya bergiat aktif dengan menyusun dan mengendalikan pelbagai program yang melibatkan seluruh umat islam dan semua peringkat umur.


Bangunan bazaar di hadapan masjid menempatkan lebih banyak outlet menjual makanan dan kemudahan lainnya. 


Program pengimarahan Masjid Bandaraya meliputi segala aspek pendidikan, dakwah, ekonomi, sosial,  belia dan riadah.  Pihak jawatakuasa dan pentadbiran juga sentiasa menjalin hubungan kerjasama dengan masjid-masjid utama dalam mahupun luar negara.  

Oleh kerana masjid ini menerima ramai pelawat terutama mereka yang bukan beragama Islam, jawatankuasa atau biro yang mengendalikan pelawat dan pelancong perlu bertindak lebih proaktif supaya kejadiaan tidak diingini berulang lagi.  Pelancong sebegini perlu diberi penjelasan yang tepat akan peraturan dan tatasusila yang mereka perlu patuhi jika berada di dalam kawasan masjid. 
Wassalam.

Thursday, 20 December 2018

MASJID BESI (Masjid Sultan Mizan) Putrajaya

Assalam...
Cerita masih dalam kerangka edisi cuti sekolah, pergi bawa si ibu dan anak ronda-ronda putrajaya dan apabila tiba panggilan keramat itu kami menuju ke masjid ini.  Kali ini giliran untuk tunaikan wish list si ibu pula nak singgah bersholat di sini.  Kesempatan sebab kami pun tak pernah lagi singgah di Masjid Besi, jom sama-sama untuk pertama kalinya singgah tunai kewajipan.


Suka sangat tengok kerangka besi pada setiap tiang masjid ini.  Tak pandai nak rungkai bentuk tu serperti apa, tapi bagi saya ianya sangat cantik.


Ruang tepi di tingkat 3, yang selalu digunakan sebagai ruang untuk program-program perkongsian ilmu.


Salah satu ukiran daripada besi yang menghiasi lelangit (bumbung) masjid.


Kubah masjid besi tiada ukiran-ukiran seperti yang kita jumpa pada masjid biasa.


Ruang sholat utama dan kawasan mimbar (level L1), sebahagian ruang di bahagian tengah dewan sholat utama ditutup kerana sedang dilakukan pengubahsuaian.


Ruang sholat wanita di tingkat 3.   Di tingkat ini turut disediakan ruang wudhuk untuk wanita, tetapi jika hendak ke bilik air sila gunakan ruang wudhuk di tingkat bawah C1.


Pili air tempat wudhuk walaupun jenis manual dan bukan sensor, tetaplah menawan dipandangan mata.


Jumpa tabung cantik ini, jangan lupa sisipkan selembar dua ke dalam tu.


Penunjuk arah, jika tak faham sila rujuk kepada pegawai yang bertugas.  Ada meja dan stesen untuk dikunjungi jika perlukan apa-apa maklumat berkenaan masjid.


Simbolik pada pintu gerbang masjid, selari kedudukannya dengan gerbang perbadanan purtajaya dan dihujung sana tepat pada kubah dan pintu palace of justice.  Jika tinjauan dibuat daripada arah palace of justice pula, penghujungnya adalah mimbar masjid besi dan arah kiblat.  Mungkin ada maksud tersirat yang hendak disampaikan dengan susunan seperti itu.


Memang mendamaikan, saya lihat ramai yang datang bukan hanya untuk bersholat tetapi mereka melakukan aktiviti bersama keluarga terutama yang ada anak kecil.  Kami turut berehat seketika di salah satu sudut dekat dengan kolam, memang rasa nyaman untuk terus berada di situ.


Rezeki kami hari tu, sebab minggu sebelumnya mak dan ayah mertua hanya singgah tetapi tak dapat bersholat kerana ada ganguan bekalan air.
Wassalam.

Wednesday, 28 November 2018

Kenduri Di Meru, Ipoh

Assalam...
Dalam kesibukan sejak akhir-akhir ini, Alhamdulillah diberi kesempatan kami hadirkan diri di majlis perkahwinan rakan kami di Meru, Ipoh.  Mungkin ini majlis kahwin akhir untuk rakan-rakan bagi tahun ini, ada lagi yang turut plan nak buat tahun ini tetapi terpaksa ditunda ke tahun depan katanya.  Syukur juga sebab kalau semua dibuat hujung tahun mesti ada yang kami tak boleh nak pergi.


Kiranya kami sampai awal di rumah kenduri pada hari tersebut, rombongan pengantin tak sampai lagi masa tu.  Ada hikmah tersalah pilih lorong di highway yang akibatkan kami terpaksa buat u-turn di exit Kuala Kangsar.  Abang driver geram sebab kena pergi jauh nak u-turn. 


Welcome to the group Zai, bye-bye dan selamat tinggal hidup bujang.  Harap pendamping tu boleh berdampingan ke hulu ke hilir bersama-sama ukur jalan kita geng.


Cuaca panas lit-lit kat Ipoh hari tu, memang baguslah buat aktiviti kan.  Lepas makan dan jumpa pengantin kami bergerak balik sebab ward tadi call yang bapak mertua dah boleh keluar ward.


Perjalanan balik singgah melawat sedara chek di Bidor, tak pernah pergi walaupun orang nie dah menetap lebih 20 tahun kat Perak.  Rumah dekat saja dari pekan jadi senang nak cari. 


Yang bestnya kami dijamu dengan durian, raja buah ada musim pula?, rasa sekarang macam dah tiada musim kat PJ sebab pusat jualan durian SS2 dah takde stock.  Tapi di Kampung Petalin, Bidor baru musim.  Alhamdulillah rezeki, durian kampung sedap segoti.

Bergerak balik PK kami dibekalkan dengan durian dan buah-buahan dari Bidor.  Rezeki daripada menjalin ukwah.
Wassalam.

Tuesday, 30 October 2018

Menikmati Senja Di Pantai Bahari, Polewali Mandar

Assalam...
Selepas beberapa hari bersedih dan memerap di rumah kakak, sepupu saya bawa keluar ambil angin di pantai.  Jangan sedih-sedih, hidup kena diteruskan, kami singgah di Pantai Bahari yang terletak di pinggir Kota Polewali, ibu kota bagi Kabupaten Polewali Mandar.  Dinamakan Pantai Bahari sempena pantai ini terletak di Jalan  Bahari.  Kawasan pantai ini dahulu sibuk dengan aktiviti pelabuhan yang mengendalikan pengangkutan barangan hasil bumi Polewali dan pulau-pulau sekitarnya seperti beras, kelapa dan hasil laut.  Setelah ditukar fungsinya kepada kawasan rekreasi aktiviti pelabuhan telah berpindah ke tempat lain dan proses menaik taraf pantai telah dilakukan.


Pernah singgah di sini tapi petang itu tak sempat bersantai sebab hujan.  Sebenarnya petang tu kami nak pergi beli ikan segar di pasar tradisi dihujung sebelah jeti.  Sebab cuaca agak baik dan ditemani oleh sepupu-sepupu yang belum pernah berkunjung ke sini, sempat pesan jus sambil menunggu matahari terbenam. 


Sekadar bermain ombak ok kot, tapi untuk mandi kurang sesuai sebab banyak sampah sisa hasil pertanian yang dihanyutkan oleh ombak ke pantai.  Arham (anak sepupu) pulun bergolek dan main pasir sebab kami tak bagi dia mandi.


Matahari yang semakin berlabuh.


Tela-tela nama makanan ini, saya main order saja sebab namyanya unik.  Sedap bagi saya. Pulun saya dan Arham makan benda ini.  Ubi kayu rebus, digoreng semula dan digaul dengan serbuk berlado (macam serbuk cili) ada jual paste kata mereka.


Sesukaan saya memang selalu tak sama dengan yang lain.  Mereka lebih suka minum jus alpukat (ovacado), saya lebih suka dengan sirsak (durian belanda).


Senja itu tetap cantik walau hadirnya seketika, teringat lagu berkenaan senja yang arwah mak pernah ajarkan dulu.  Ish bertambah sedih pula, 
 "Siang telah berlalu 
Kerinduan telah tiba
Tiba masanya mengingati orang yang jauh di sana
Telah jauh pergi tak pernah kembali
Tanpa ada khabar, tanpa ada pesan yang datang".
๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Semoga dapat kembali lagi ke pantai ini bersama-sama mereka.  Sesungguhnya kebersamaan yang walau sekejap itu sangat membahagiakan dan semoga hubungan silaturahim ini terus terjalin walaupun orang tua kami seorang demi seorang dijemput Ilahi. Amin.
Wassalam.

Friday, 7 September 2018

Kiriman Dari Haramain

Assalam...
Bila posmen hantar barang, memang sentiasa terima saja parcel untuk rakan setugas ini.  Mereka tu rajin sangat beli online.  Tetapi ketika abam pos tu pikul kotak dan tergagap sebut nama penerima macam tak percaya pula, bila masa saya buat pembelian online ni.  Melihat dari kotaknya dah tahu mesti air Zam-zam tapi dari siapa yang kirim untuk saya nie.  Baru teringat ini mesti daripada Ana dan suaminya yang menjadi ad-Dyufof ar-Rahman tahun ini.


Alhamdulillah, kiriman dan hadiah tak ternilai  air Zam-Zam dari tanah suci Mekah, baru teringat sebelum wukup hari tu Ana ada tanya jika nak pesan apa-apa dia boleh kirimkan.  Tapi sebab tak mahu susahkan mereka yang tengah beribadah di sana lagi satu terlupa untuk reply mesej beliau, nak pesan jangan beli apa-apa untuk kami cukup doakan semoga kami juga di panggil lagi menjadi tetamu ke Baitullah.  Menurut Ana hanya musim haji, jemaah boleh beli air zam-zam berapa banyak yang mereka kehendaki tak sama ketika jemaah pergi buat umrah terhad hanya dapat sebotol seorang. 

Terima kasih banyak Ana dan suami, semoga kalian mendapat haji Mabrur dan selamat pulang ke tanah air.  Ikut jadual mereka akan balik ke Malaysia minggu depan, mungkin sekarang masih di Madinah.
Wassalam.

Thursday, 30 August 2018

Manfaatkan Air Fryer

Assalam...
Terima kasih pada yang sudi kongsikan penggunaan air fryer, hari tu saya nampak ada rakan blogger kongsikan benda ini tapi bila cari dah lupa lah pula.  Pertama cuba bawang putih panggang nie, buat dalam 4 ke 5 labu bukan ulas, sekali hadap jer habis dibuat ulam.  Memang sedap buat begini, jadi lepas ini tak perlu lah beli pil bawang putih, buat jer cara macam ini.   

Kali kedua buat roti panggang bergula nie, yang ini dikongsikan oleh rakan blogger yang lain pula.  Sebenarnya ada juga guna air fryer tu tapi kurang sangatlah, gitulah kalau kurang kreatif.  Tengok orang beli nak juga.  Saya sama dengan kawan tu, tak berapa minat makan roti.  Jadi ada lebihan dalam peti ais, try buat juga semata-mata nak bagi sedap dan tak bazirkan lebihan roti.
Saya jenis tak sabar ketika membakar roti tu dan terlupa set timing tu semula.  Ini lah jadinya tergaring sedikit, manakala yang putih dah tak cukup garing sebab letakkan bertindih-tindih dalam air fryer.  Tapi sedap saja pada saya, dan yang penting roti tu selamat semua masuk perut.

Dialu-alukan kawan-kawan yang kreatif nak olah resepi dan masak guna air fryer.  Nanti saya akan cuba supaya air fryer saya tu tidak menjadi tukun dalam store.
Wassalam.

Tuesday, 26 June 2018

Nasi Kuning Juadah berbuka.


Assalam...
Hari kedua yang kami pilih sediakan nasi kuning untuk juadah berbuka jemaah surau.  Kerja-kerja memasak nasi kuning menggunakan periuk noxxa mudah dan menyenangkan kerja.  Kalau ikut proses yang betul nasi kuning tu selepas ditanak seketika dengan santan perlu dikukus hingga masak, tetapi dah guna noxxa ini taram kaedah masak guna method hi-pressure dari awal hingga akhir dan hasilnya tetap tidak mengecewakan.


Sebenarnya Yana yang bagi idea nak sediakan juadah apa petang tu.  Dia kata elok buat nasi lemak jer, tapi akak pi sailang dia buat nasi kuning pula.  Jadinya nasi kuning tu dia panggil nasi lemak kuning, lantak pi lah, yang penting misi terlaksana.  Lauk gandingan tu masak guna dapur biasalah, kalau semua masak guna noxxa kena lah ada beberapa ketul periuk tu.  Resepi lain untuk nasi kuning boleh rujuk di sini


Nasi Kuning Noxxa
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
6 gelas beras basmathi
2 gelas santan pekat (saya guna santan kara)
7 gelas air
3-4 helai daun limau purut
3-4 batang serai titik
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa (ikut suka) 



Cara Penyediaannya.
*  Basuh dan toskan beras.
*  Masukkan beras ke dalam periuk noxxa bersama bahan-bahan yang lain.
*  Gaul rata sebelum menutup periuk.
*  On periuk, tekan button dan pusing tombol atas penutup ke hi-pressure, set timing 8 minit.
*  Release pressure dengan pusing tombol ke nob steam.
*  Bila Steam released dah siap, buka tutup periuk dan keluarkan nasi.
*  Biar nasi set seketika sebelum dikacau dan ditaburkan dengan bawang goreng.
*  Hidangkan bersama lauk kegemaran.  Untuk nasi kuning gandingan lauk yang biasa adalah lauk bersambal, ayam, ikan atau telur dan sedikit sayuran.



Lauk gandingan petang itu ayam goreng kunyit, telur rebus, sambal dan sedikit ulam timun dan salad.  Syukur dapat lengkapkan tapau nasi kuning sebanyak 70 peket petang tu.


Sehidangan lebih kurang gini lah.  Resepi untuk sambal tak payah letak lah, sama macam buat sambal nasi lemak.


Ini bahagian tuan rumah berbuka petang tu,  untuk Yana and the geng tapau balik rumah dia sebagai bekalan untuk sahur sebab petang tu dia join jemaah wanita berbuka di surau.


Rasa nikmat jer petang tu, bila dapat masak semua tu.  Bila tengok kontena plastik bersusun yang lengkap terisi nasi kuning, wah rasa macam nak berniaga pun ada.
Wassalam.