nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label penkek/lempeng/crepe. Show all posts
Showing posts with label penkek/lempeng/crepe. Show all posts

Tuesday, 3 October 2017

Roti Pisang


Assalam...
Roti pisang adalah kuih tradisi masyarakat bugis di Sulawesi Selatan.  Melihat pada bentuk seakan apam dan penyediaannya adunan tak perlu nak menguli seperti membuat roti.  Nama roti itu mungkin daripada penggunakan yis dan cara adunan yang diperam beberapa jam hingga naik sekali ganda sebelum ianya di masak.  Kaedah tradisinya di masak menggunakan kuali kecil yang bertutup (kuali diperbuat daripada tanah liat) dan dimasak sebiji demi sebiji.  Sangat sinonim disediakan ketika acara gotong-royong di sawah sama ada menyemai benih atau memindahkan anak benih padi.  


Bagi sebuah keluarga kecil, roti pisang selalu disediakan sebagai sarapan pagi untuk ahli keluarga dengan penggunaan bahan yang sangat asas.  Penyediaan adunan roti diolah disebelah malam dan dimasak awal pagi pada keesokan hari.   Cuma perlu diingat pisang yang hendak digunakan perlu cukup masak agar rasa manis dan aroma pisang lebih menyerlah.  Pada saya paling sedap dinikmati ketika roti masih hangat.


Resepinya lebih kurang begini, jom cuba buat.


Roti Pisang
Sumber: Kak Soda


Bahan-bahan
6 biji pisang masak (pisang nipah/raja)
250gm tepung gandum
1 sudu yis* campur dengan 1/2 gelas air suam
Air secukupnya
3 sudu makan gula
1 biji telur
Secubit garam
Minyak / majerin untuk mengoles acuan
 



Cara Penyediaannya.
*  Campurkan yis, sedikit gula dengan air suam, kacau hingga sebati.
*  Hancurkan pisang masak hingga halus.
*  Dalam mangkuk lain campur tepung gandum, gula, telur, pisang lenyek dan garam.  Gaul hingga sebati.
*  Masukkan air campuran yis tadi.  Gaul sebati.
*  Tambahkan sedikit air hingga mendapat adunan yang dikehendaki (tidak terlalu cair dan tidak terlalu kental).
*  Tutup adunan dengan kain lembab dan biarkan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam atau semalam.
*  Panaskan dan lenser acuan (guna kuali kecil yang dalam) dengan majerin atau minyak masak.
*  Masukkan adunan roti setengah mengikut acuan dan tutup.
*  Bila permukaan adunan mula mengering, terbalikkan roti, tutup acuan dan masak seketika lagi.  Biar kedua-dua permukaan sama rata dari segi warnanya.
*  Keluarkan dari acauan dan hidangan ketika masih panas.
 


Lepas makan 2 biji roti pisang boleh kenyang sampai tengah hari.  Sekarang ramai jer yang modified resepi tu dengan menambah coklat, cheese atau peanut butter pada roti pisang ini.
Wassalam.

Sunday, 26 March 2017

Lempeng Pisang


Assalam...
Pengakhiran hikayat cerita pisang.  Mula-mula buat pisang goreng beberapa kali hingga pisang tu dah tak boleh digoreng (dah masak sangat, tak suka makan pisang goreng benyek) kena selamatkan jangan sampai masuk tong sampah.  Kupas dan letak dalam peti sejuk.  Buat cekodok dah berulang kali, tapi masih berbaki.


Kebetulan pergi jaya jumpa daun pisang, terus teringat lepat pisang.  Jumpa tu terus beli, hasilnya nak jadi apa selalu tak sama dengan niat masa membeli.  Then betul daun pisang tu hanya mampu jadi pelapik lempeng saja.  Ikut resam mak dah mati akal (bahasa barunya sel-sel otak tak berhubung) nak buat apa dengan stok pisang masak, kita buatlah lempeng.  Mudah dan senang, jadilah menu kampungku ini.


Lempeng Pisang
Sumber: Hajah Timah

Bahan-bahan
Pisang masak - lenyek bagi halus
1 biji telur (optional)
Tepung gandum
Kelapa parut (guna kelapa muda tapi saya tak letak)
Gula pasir
Garam
Daun pisang untuk melapik lempeng


Cara Penyediaannya
* Campur semua bahan (ukuran main agak-agak saja), gaul sebati hingga dapat adaunan seperti nak buat cekodok. 
* Tepek adunan ke atas daun pisang yang diletak sebagai alas fan atau kuali.  Tutupi adunan dengan sehelai lagi daun pisang di atas doh.
* Grill guna api slow hingga masak.  Balik-balikkan lempeng bersama daun pisang agar lemepeng masak sekata.  
* Boleh dihidang ketika panas sebagai sarapan atau minum petang.


Buat hari itu dapatlah beberapa keping lempeng, rupa lebih kurang jer semua, ada hitam-hitam hangit tu.  Tapi luar biasa sambutannya, habis semua walaupun rupa paras lempeng tu tak lawa.
Wassalam.

Wednesday, 8 March 2017

Durian Crepe....


Assalam...
Ini kejadian ketika musim durian yang lepas, tak ingat dah musim yang bila.  Dapat stock durian kampung dari Pahang, separuh bekukan dan separuh lagi buat inti untuk durian crepe.  Musim lepas tak berapa banyak durian kat kampung, sebab itu dapat nak buat tempoyak dan lempuk durian (durian cake).  Sekadar untuk makan tu puas jugak lah sebab beberapa kali balik dapat buah yang elok.  Saya tak berapa tahu pasal durian tahu makan saja, suka yang rasa lemak-lemak, pahit dan isi tebal.  Kalau jenis D24 tu sangat sedap dah bagi saya.



Sudah lama menyimpan resepi dan hasrat nak cuba buat sendiri durian crepe ini.  Resepi yang simpan awal pun dah tak tahu ke mana, ini follow guna resepi dari seminit resepi, tengok video dari youtube.  Banyak video kat youtube tu pilih lah mana suka dan senang.




Durian Crepe
Sumber: Seminit Resepi

Bahan-bahan untuk Crepe
210ml air
3/4 cawan susu cair
210ml minyak sayur
1 biji telur
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan tepung jagung*
1 sudu makan tepung ubi*
5 sudu makan tepung gandum*
Esen vanilla
Pewarna kuning


Cara Penyediaannya
*  Campur dan ayak semua tepung yang bertanda "*"
*  Campurkan susu, air, telur, minyak dan kastard powder.  Kacau hingga sebati.
*  Masukkan tepung yang telah diayak.  Kacau sebati.  Masukkan esen vanilla dan pewarna.
*  Tapis batter.
*  Lengserkan sedikit minyak pada kuali atau guna kuali non stick.
*  Tuang batter kedalam kuali dan ratakan.
*  Masak atas api sederhana hingga keliling crepe lekang daripada kuali.
*  Letakkan inti di bahagian tengah crepe.  Ini crepe dielang-selikan dengan cream dan isi durian.
*  Lipat kemas hujung crepe bahagian depan, belakang dan bahagian kiri dan kanan.
* Siap untuk dihidangkan.  Simpan crepe dalam chiller jika nak makan kemudian. 





Bahan Untuk Inti Durian 
1 cawan susu
1 sudu makan gula kastor
1 sudu makan tepung kastad
Isi durian (durian flesh) - kuantiti ikut suka

Cara Penyediaannya
* Campurkan susu, gula dan tepung kastad.  Kacau rata hingga tepung sebati dan tidak berketul
*  Masak dengan api sederhana hingga kental
* Masukkan isi durian dan kacau sebati.  Masak seketika dan tutup api.
*  Sejukkan inti sebelum digunakan.




Bahan Cream Filling
1 cawan whipping cream

* Pukul hingga cream kental.  Tapi jangan pukul terlalu lama, cream akan mencair balik.
* Masukkan dalam pipping bag, paipkan ke atas crepe bahagian tengah.
* Letak inti durian atas cream dan paipkan satu lapisan cream lagi di atas inti durian.
* Lipat crepe kemas menjadi segi empat.


Note:
* Tuang batter ke dalam fan yang tidak terlalu panas untuk dapatkan crepe yang licin.  Kalau terpanas, crepe jadi macam kulit ketayap, berlekuk-lekuk.  Lekuk tu nanti jadi lubang dan cream / inti meleleh keluar.
* Buat crepe senipis yang boleh.  Jika kulit crepe tebal, tak sedap rasa tepung dan susah nak lipat kemas.
* Sebaiknya guna fan yang saiz kecil, diameter 5 inc.  
* Nak sedap lagi, pilih isi durian paling sedap untuk dibuat inti, jenis musang king, D24 atau XoXo.
Wassalam.