nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Home Made. Show all posts
Showing posts with label Home Made. Show all posts

Wednesday, 24 June 2015

Cili Padi Kering

Assalam...
Cerita cili padi tak abis lagi, yang hari tu cerita pasal minyak cili en.Abe punya part.  Sekarang giliran cerita saya pulak tentang cili padi.  Dulu ceritanya masa duk penang, ramai kawan mami, mamu yang jadi pembekal cili padi kering goreng ini.  Bila tanya beli kat mana?  Beli dekat kedai rempah little india jugak.  Sebab sini cam jauh jer little india tu, maka kita try test cuba buat sendiri, menjadi ke tak?...
Murahkan cili yang kita orang beli ini dengan kualiti yang masih elok.  Ratakan jer cili atas permukaan rata, tampi takde tudung periuk pun berguna.  Saya keringkan pun guna cahaya matahari yang memasuki tingkap.  Letak jer tudung periuk dekat tingkap tak terjaga pun sebenarnya, kadang cerah atau hujan biar jer situ sedar-sedar dekat sebulan.  Kalau jemur betul-betul bawah panas terik dua minggu dah ok. 
Cili kering tu nak diapakan or buat aper nanti kita sambung eh...dah pedih mata dah nie tahan ngantuk, semalam cuma tidur-tidur ayam dalam kereta perjalanan selama 7 jam dari pj ke jerantut dan balik semula ke pj.  Sahur dalam kereta makan roti gardenia dengan air mineral, sampai rumah dah subuh gajah, dan bersiap untuk pergi kerja..
Wassalam...

Tuesday, 23 June 2015

Home Made: Telur Masin

Assalam...
Mari kita meniru untuk kebaikan bersama,tapi jangan lupa bagi kredit sumber yang ditiru tu jer, minta halalkan.  Nanti tak berkat pulak.  Saya memang penggemar telur masin, dulu mak pun suka buat sendiri telur masin dan ilmu itu menurun kepada kakak.  Sampai ke saya lambat sikitlah dulu-dulu semua buat tak tahu.  Pernah suatu hari dengar satu ceramah tentang orang perempuan yang kesuntukan masa nak masak.  Penceramah tu kata sampai telur masin pun beli jer yang dah siap rebus.  Terkena batang hidung sendiri, jadi dari saat itu kalau nak makan telur masin beli yang masih bersalut arang dan rebuslah sendiri.  Jadi kita buka satu langkah lagi, cuba sediakan sendiri sebab jumpa cara penyediaan yang mudah tak perlu nak cari tanah, lumpur, dedak apa semua..
Kalau boleh dapat, pilihlah telur itik yang berwarna biru-biru tu.  Hasil telur masin bahagian kuningnya lebih cantik daripada telur yang kulit berwarna putih.
Saya cnp cara-cara buat telur masin bersama tipsnya dari blog  Along Roz (HomeKreation - Kitchen Corner), minta halal ye kak.

Telur Masin
Sumber: Along Roz

Bahan
30 biji telur itik - basuh bersih
2 pkt garam (+- 700gm)
2 liter air
2 cawan air panas
Balang atau botol


Penyediaannya
* Campur garam dan air sehingga larut, di dalam balang kaca besar.  (saya guna balang plastik bekas kopi 434).
*  Masukkan telur dan biarkan selama 4 minggu.
*  Telur masin yang direbus, kuningnya akan merah berkilat dan berminyak apabila cukup matang.


TIPS: 
Tip dari Mymoone Esa, sahabat FB: letakkan sebungkus plastik yg berisi air di atas telur2 itu supaya elok tenggelem di dalam air dan tidak terapung.


Ini rupa telur masinku...sampai dah berminyak-minyak.  Masa tepat 30 hari berendam dalam air garam sempat rebus sekali, rasa masin tu ngam-ngam.  Yang ini dah terlebih masin bagi saya yang tak suka masin, yang suka makan masin sedang elok lah tu.  Lain kali kena keluarkan dari air garam dan simpan dalam peti sejuk setelah genap sebulan.
Daripada 30 biji telur yang buat hari itu, tinggal hanya 4 biji khas untuk dibekalan pada ibu mertuaku esok.
Wassalam..

Sunday, 21 June 2015

Minyak Cili Padi

Assalam...
Khas untuk penggemar makanan pedas atau cili padi sekalian.  Terkadang bila kita beli cili tak habis makan dan yang lebihnya terbuang begitu saja.  Suatu hari kami jumpa cili padi merah yang masih segar dengan harga murah, stock akhir, maka memboronglah kami seperti memborong gula-gula dan coklat.
Tuan pengarah yang punya bahagian ini, tapi part nak membuang tangkai cili tu hambalah yang laksanakan.  Takut pedas katanya.  Kalau takut dengan pedas jangan bermain cili padi, makan takpe.
 Goreng dengan api perlahan sehingga cili garing.
Minyak Cili Padi.
Sumber: Abe Nas.

Bahan-bahan
Cili padi segar
Minyak masak
Garam
Botol untuk menyimpan.

Cara Penyediaan.
*  Bersihkan cili, buang tangkai dan cuci bersih.
*  Panaskan minyak, masukkan cili padi dan garam.
*  Goreng cili dengan api perlahan sehingga garing.
*  Sejukkan dan simpan dan botol.  Cili boleh jugak diblend hancur sebelum disimpan.


Contoh penggunaan minyak cili, dalam menu megi goreng jerangkap samar ini.  Atas tu potongan cili padi yang segar, dalam megi goreng tu pulak dah dicampur dengan minyak cili padi.
Wassalam.

Sunday, 13 July 2014

Home Made - Olio Herbs

Assalam...
Syyyhhhhhhh...nak share satu rahsia untuk menghasilkan olio herbs yang selalu chef-chef hotel buat.  Mereka tak guna pun chili flake saja atau guna fresh garlic atau english parsley, sebaliknya mereka combined ketiga-tiga bahan ini dengan menghasilkan olio herbs yang istimewa.
Olio Herbs
Sumber: Abg Nas

Bahan-bahan
30 tangkai cili kering - buang biji dan keringkan
300gm english parsley - buang tangkai dan keringkan
500 gm bawang putih - hiris nipis dan keringkan.

Cara penyediaan
1. Kalau ada oven canggih, bolehlah guna untuk mengeringkan bahan-bahan tersebut, jimat masa untuk meyediakannya.  Sebab saya guna kaedah manual so makan 2-3 hari jugak ler nak tunggu bahan-bahan tersebut betul2 kering.
2. Panggang setiap bahan dalam oven dengan suhu 100'C sekejap, kira-kira 2 minit atau hingga betul-betul garing.  
3. Ramas kesemua bahan hingga halus dan campurkan.  Simpan di tempat kedap udara, supaya tahan lebih lama.
English Parley yang telah siap diramas.
Garlic flake ini sepatutnya, keringkan 2-3 hari sebelum di panggang sekejap.  Sebab nak cepat hari itu, lepas slice terus goreng.  Hasil tak sehalus yang dikehendaki ketika meramas, berketul-ketul sebab garing tak sama rata.
Ramas cili kiring yang telah dipanggang sekejap hingga halus.
Contoh hidangan mengunakan olio herbs..
Kawan-kawan yang nak ubah selera berbuka posa makan aglio olio bolehlah cuba letakkan herbs ini, gerenti sedap. 
Wassalam