Assalam...
Ini kategori resepi sihat, tapi orang sakit yang dalam jagaan tak suka pula nak makan sayur cendawan. So saya seorang jer yang makan sayur begini. Tak lalu ditekak agaknya sayur licin-licin liat begini terutama cendawan shimeji tu. Orang sakit sekadar ambil kuah untuk digaul dengan nasi.
Tak tahu dapat sakit mabuk cendawan ke apa, semua jenis cendawan di yang ada dia beli. Sayur nie bukan boleh simpan lama, nak tak nak kena lah masak dan makan sampai lebam. Selalu jika masak sup sayur memang tak suka jika dimasukkan sebarang rempah sup cukup sekadar ditambah dengan bawang putih, garam dan sedikit perasa.
Sup Sayur Cendawan
Sumber: Yati
Bahan-bahan
Cendawan inoki
Cendawan tiram / abalone
Cendawan shimeji putih
Cendawan shimeji brown
Daun sup
5 biji bawang putih - ketuk
Sedikit serbuk lada putih
Air secukupnya
Sedikit minyak
Garam dan perasa
Cara Penyediaanya
* Bersihkan cendawan dan tos air bilasannya.
* Panaskan sedikit minyak, dan tumis bawang putih hingga keperangan. Masukkan serbuk lada putih.
* Masukkan air, ikut suka nak kuah banyak mana, diar mendidih baru masukkan semua jenis cendawan.
* Tambahkan garam, perisa dan daun sup. Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Angkat dan hidangkan.
Seger bak kata orang jowo dapat hirup sup sayur begini. Jika suka lagi pedas boleh picitkan cili padi dalam tu atau tambahkan lada kicap.
Wassalam.
Oitttt...sedap tu, makan panas2
ReplyDeleteSedap aje tenguk
ReplyDelete