nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Colour of Life. Show all posts
Showing posts with label Colour of Life. Show all posts

Friday, 31 March 2017

Crocker Range Park, Keningau


Assalam...
Di Crocker Range Park Keningau (atau dikenali sebagai roof top of Borneo), kami singgah di pejabat pentadbiran yang menempatkan galeri yang menceritakan tentang kawasan taman banjaran ini.  Terdapat staff yang bertugas memberi penerangan keistimewaan Taman Banjaran Crocker terutama taman banjaran yang terletak di Keningau (atau dalam sub-station Kenigau).  Station Kenigau merupakan ibu pejabat untuk Taman Banjaran Crocker.


Terdapat beberapa sub station yang boleh dilawati seperti sub station Kimanis, Ulu Membakut (Beufort), Mahua  (Tambunan), sub station Melalap, Kikiran (tenom), Alab (Tuaran), Ulu Senagang (Papar), Buayan (Penampang) di dalam rangkaian Taman Banjaran Crocker.  Meliputi kawasan yang luas (120 km panjang dan 40 km lebar) dan daerah menganjur daripada daerah Tuaran hingga ke Tenom.


Peta lokasi kawasan Roof Top of Borneo (Station Keningau) dan aktiviti yang bersesuain untuk pelawat.  Antara yang aktiviti yang menarik minat untuk dicuba adalah aktiviti merentas hutan.


Penginapan disediakan bagi mereka yang ingin bermalam di sini.  Tapak perkhemahan juga ada sekiranya mereka memilih untuk lebih adventure.


Orkid liar jenis ini banyak terdapat di Crocker Range Park, Keninagu.


Saya tak pasti sama ada pokok ini adalah pokok lengkuas, bunga kantan atau tuhau.  Tuhau jeruk (sambal tuhau) makanan feveret masyarakat tempatan di Sabah terutama kaum Kadazan Dusun.


Disebabkan kami tidak dapat melawat kawasan yang luas, hanya explore apa yang dipamirkandalam bangunan galeri.


Apa itu CRBR? - Crocker Range Biosfera adalah ekosistem daratan dan landskap semulajadi yang meliputi kawasan seluas 350, 354 hektar.  Telah diistiharkan sebagai Rizab Biosfera oleh UNESCO sejak 2014 dan merupakan tadahan air untuk kawasan pantai barat Sabah.


Dalam galeri, terdapat pelbagai jenis peralatan masyarakat tempatan untuk bertani, berburu dan menangkap ikan dipamerkan.


Sebahagian jenis peralatan tersebut masih digunakan hingga ke hari ini.



Antara species rama-rama yang telah diawet dan dipamerkan di sini.  Binatang awet lain turut dipamerkan seperti kancil, musang, ular sawa, unggas dan banyak lagi.


Menara tinjau di Crocker Range Park, yang berdekatan dengan bangunan restoran dan cafe.  Jika cuaca elok  bandar Keningau kelihatan jelas dari sini.


Di sini ada pusat bunga reflisia jadi boleh jumpa bunga terbesar di dunia tu, cuma kena pastikan datang ketika musim bunga reflisia berbunga (kembang).  Kami sedikit ralat sebab tak dapat saksikan fenomena tersebut sebab tempat itu di tutup sementara.  Di luar musim mereka tidak membenarkan sebarang pelawat untuk melawat, ditakuti perkembangan reflisia terbantut.
Wassalam.

Thursday, 30 March 2017

Lao Mandre: De Kayangan Steamboat & Grill


Assalam...
Suatu hari, dapat berkumpul dan keluar makan dengan geng keras kami yang setiap hari pun memang sibuk dengan hal masing-masing.  Satu hal yang dapat menyatukan semua orang adalah dengan makan, semua pun suka adventure pasal makanan.  Steamboat dan grill menjadi pilihan, mulanya nak rasa yang di Subang, tapi tempat tu asyik lah fully booked.  Iye ker tempat itu best sangat, kalau call jer penuh lah, datang lepas kul 10 malam baru ada seat.  Erm lupakan lah, banyak lagi tempat steamboat lain.  Di sini bukan hanya steamboat dan grill, ada extra pemanggang untuk nak panggang sate dan otak-otak.



Pilihan kabo yang ada, mee pelbagai jenis.


Kalau ambil seketul makanan daripada setiap kotak tu.  Mau penuh satu besen juga.  Ambil lah mana yang rasa nak makan, jangan membazir ye adik-adik.  Tak pasti di sini mereka ada kenakan denda atau tidak bagi setiap gram makanan yang dibazirkan.


Sayur hijau pun pelbagai, paling suka bahagian ini ulang 2, 3 kali ambil sayur.  Baru nak berkenal-kenalan dengan sayur raja tu (bayam malabar), sebelum ini tak pernah makan.


Pilihan menu di buffet untuk lauk-pauk, nasi dan mee.  Dihujung sana tu siap ada kambing panggang.  Selalu kalau saya pergi steamboat, bahagian ini saya abaikan sebab kalau dah kena nasi atau mee nanti takde tempat untuk barang steamboat.


Antara sos pencicah, tak tahu mana satu nak ambil.  Kena pilih yang sesuai baru rasa benda yang kita makan rasa sedap.


Dessert, masing-masing punya citarasa nak pilih pencuci mulut apa.  Kalau tak nak yang jenis potong kaki, ambil ajelah buah.


Tempat ini memang terkenal kot, hot place kot.  Hari kami pergi tu full house dalam dan luar.  Kami pilih duk luar bawah canopy sebab nak lebih santai.


Intai yang seberang jalan tu pula, sana pun ada steamboat.  Nanti-nanti lah kita try steamboat yang sebelah jalan tu pula.

Di sini memang banyak sangat pilihan makanan daripada menu buffet dan barang steamboat, sesuai lah dengan harganya.  Tapi satu yang tak best hari tu, ada antara seafood dia yang tak berapa fresh dan berbau.  Sebaiknya elakkan daripada mengambil makanan laut bercengkerang jika kurang segar.
Wassalam.

Monday, 6 March 2017

Sleeping Buddha - Wat Photivihan, Tumpat


Assalam...
Terlanjur sampai ke Tumpat, Kelantan kami bawa dua orang ini singgah temple siam (lebih suka panggi wat siam) yang menempatkan patung sleeping buddha terbesar di Asia.  Di jajahan Tumpat ini sebenarnya terdapat beberapa lagi patung buddha besar antaranya yang berdiri dan yang duduk.  Sebenarnya tak pernah singgah pun, walau pun dah beberapa kali berkunjung ke tumpat, kami lebih gemar ke tempat melontar di Pengkalan Kubor.



Legend untuk seluruh kawasan temple sebagai panduan kepada pelawat.  Yang bawa tu tak tahu simbol apa dan untuk apa terletak di tengah dekat dengan pintu masuk.


Ini pun tample jugak, ada beberapa tample kecil sebenarnya dalam kawasan ini.  Agaknya setiap temple tu dibina dengan tujuan tertentu.


Sebenarnya ini pertama kali saya melawat wat siam yang ada di Malaysia.  Tokong buddha kepunyaan orang cina di Sandakan dan Penang tu  pernah lah.  Ada perbezaan antaranya tapi tak pandai nak cerita.


Patung singa


Rumah penduduk yang menjadi komuniti di kawasan temple Wat Photivihan, Tumpat.


Patung-patung yang lebih kecil yang terletak di bawah hadapan sleeping buddha.


Saya ingat ini tempat duduk, rupanya tempat berteleku penganut buddha ketika berdoa.


Dua orang ini tengah buang hajat dan baling duit syiling kot ke dalam mangkuk hitam dekat patung tu.  Takde syiling pun yang masuk mangkuk tu, semua berterabur masuk kolam air tu.  Yang seorang lagi tak sempat baling, syiling dah jatuh dalam kolam.


Ambil gambar buat kenangan pernah sampai di Sleeping Buddha yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di Tumpat ini.  Semasa kami tiba tiada pula pelawat lain, serba salah nak masuk, boleh melawat ke tidak.


Sebenarnya sesiapa pun boleh masuk melawat di kawasan ini percuma.  Kalau mengenai hukum berkunjung ke tempat ibadah agama lain tu kena rujuk yang pakar.
Wassalam.

Friday, 3 March 2017

Dragon Inn, Semporna Sabah


Assalam...
Ini pula penginapan ketika kami berada di Semporna, last minute booking sebab last minute juga putuskan nak bermalam di Semporna.  Kali ini tidak mahu bermalam di rumah saudara mara dah, kami nak tidur di hotel pula.  Yang sebetulnya kami takde saudara mara di Semporna pun.  Blur sebenarnya nak pilih penginapan di yang mana satu, booking online sebab terpesona melihat gambar yang ada di agoda.  Jangan kecam saya bila tidak memuaskan, tetapi padanlah dengan harga yang kita bayar kan.  Kalau bayar ribu-ribu lemon layak lah nak komplen, sekadar macam ini, diam sudah.

Keadaan dalam bilik standard family room yang kami tempah.  Furnisingnya daripada kayu dan pelepah pokok.  Sound proof tu memanglah kurang, so orang sebelah memang boleh dengar kalau anda jenis kuat berdengkur.  Tetapi simponi alunan air laut kat bawah tu boleh menjadi penyelamat. 


Bilik air luas dan bersih, terletak di bawah sedikit (dua anak tangga) daripada paras lantai bilik.


Pintu bilik airnya style koboi, jika bimbang rakan ada nampak anda ketika mandi sebaiknya tutup pintu utama yang daripada bilik.  Ada ruang antara bilik air dengan bilik tidur, boleh lah nak sidai baju ker atau yang merokok tu boleh melepak di situ.


Laluan yang berada di luar blok bilik penginapan, berjalan dengan berkaki ayam saja.  Ada beberapa pot sesuai untuk merakam keindahan  sunrise di sini.  Jadi kena rajin-rajin bangun subuh jangan sampai terbangun pada waktu subuh gajah.


Laluan ke bilik penginapan, dipecahkan mengikut blok.  Bagus untuk exercise jalan kaki kerana perlu berjalan banyak.  Bilik kami pulak terletak di blok yang paling hujung, memang menapak bersama beg pakaian dan makanan.


Ini bahagian untuk bersantai yang lain, dekat dengan unit penginapan chalet individu (vip room).  Maksudnya tak bersambung dengan blok penginapan dengan orang lain.


Ada perkhidmatan water teksi, boleh jemput dan hantar penumpang daripada hotel ke tempat tujuan.  Tak perlu kecoh-kecoh nak keluar berjalan ke jeti.  Boleh minta mereka aturkan dengan tambahan bayaran sekiranya khidmat ini tidak termasuk dalam pakej.


Restoran yang terdapat di Dragon Inn, bilik kami tidak termasuk dengan sarapan.  Dragon Inn ada menyediakan coupon untuk special discount kepada pelanggan yang menginap di sini sekiranya mereka hendak makan di Restoran.  Restoran ini turut di buka untuk pengunjung luar yang tidak menginap di Dragon Inn.


Kedai cenderahati, saya tak sempat masuk ke dalam.  Tiket pergi tengok ikan kerapu gergasi pun kami tak guna sebab nak cepat pergi jeti untuk lawatan ke pulau pagi itu.


Kalau anda kaki surfing dan perlukan wifi percuma, rasanya di sini bukan tempat yang sesuai kerana wifi percuma yang mereka sediakan hanya untuk 2 jam dan single user sahaja.  Kami tak guna pun sebab masing-masing dah ada data sendiri. 
Wassalam.

Thursday, 2 March 2017

Ceaser Palace, Kundasang


Assalam..
Penat lah cerita pasal makan, moh kite cerita pasal tempat tidur pula bila travel.  Tempat tidur yang biasa-biasa saja takde bintang-bintang pun, asal selesa dan boleh tidur lena.  Ini cerita tempat tinggal selepas turun dari mendaki hari itu.  Cerita penginapan yang seram sebelum mendaki dah cerita kat sini.  Guideline untuk Rinna cari penginapan selepas mendaki mestilah ekses keluar masuk senang, buka-buka mata nak tengok gunung, tak jauh sangat dari pekan, tiada tangga, bilik dekat dengan parking dan bukan tandas cangkung.


Penginapan kami serahkan pada Rinna nak choose sebab dia yang lebih mahir keadaan di sini asal saja memenuhi ciri-ciri di atas.  Mulanya kami nak menginap di Lodge 36 yang terletak di belakang tu sebab nak tengok pemandangan gunung lagi cantik dari situ tetapi sudah fully book.   Akhirnya pilih menginap di Ceasar Palace yang terletak dekat dengan Lodge 36.


Pemandangan gunung pun cantik dari sini, dari unit chalet kami yang terletak di belakang.  Sorry takde gambar bilik sebab selepas check in semua dah tak larat nak bergerak.  Saya selepas melaksanakan apa yang patut terus tidur, bangun pada waktu malam semua dah jadi tongkang pecah.  Kami sewa 2 unit chalet yang terletak berhadapan.  Harga berpatutan dan sangat sesuai untuk group atau family yang ramai kerana setiap unit chalet ada 2 bilik tidur yang luas dan dilengkapi bilik air pada setiap bilik. 


Kaki sakit tak mematahkan semangat untuk terus memuja puncak itu, masih tak jemu-jemu nak memandangnya walaupun baru turun dari sana semalam.  Sesekali nampak jelas begini, sesekali terlindung oleh awan. 


Malam last menginap di sini, kami buat bbq.  Set bbq tu memang ada disediakan, peralatan lain seperti pinggan, sudu garfu kami pinjam daripada pekerja di Ceaser Palace.  Mencabar nak hidupkan api dalam cuaca yang sejuk.


Menu bbq malam itu grill lamb chop, chicken wing, sausage dan sayur.  Tambahan ada salad mi segera, buah-buahan tempatan dan kuih atau gorengan yang dibeli semasa di Kampung Luanti.  Cuaca kat sini sejuk, so kena makan cepat sebelum makanan jadi kejung.


Jika yang nak menginap seorang atau berdua pun boleh sebab mereka ada menyediakan bilik, daripada sekecil bilik single.  Harga bilik bermula daripada RM80.00, berbaloi kan. 
Wassalam.