nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Colour of Life. Show all posts
Showing posts with label Colour of Life. Show all posts

Thursday, 15 February 2018

Produk Cuci Rahim dengan Set DD


Assalam...
CSiti aromatherapy telah perkenalkan set DD yang dikenali sebagai set untuk cuci rahim.  Tapi ini bukan produk untuk cuci rahim selepas orang perempuan keguguran ya.  Takde kena mengena langsung.  Sebenarnya produk ini menolong para wanita untuk penjagaan dalaman, terutama organ pating iaitu rahim.  Macam-macam kan masalah orang perempuan nie, sengugut, period tak keluar-keluar, keputihan, ketumbuhan, darah mendap, kurang subur dan sebagainya.  Set DD basic terdiri daripada minyak DD (minyak zaitun Palestin), hot cream, lemon scrub dan propolis.  Setiap satu produk mempunyai peranan membantu organ dalaman membuang segala toksin melalui darah period.   Salah satu medium untuk melihat rahim wanita itu sihat atau tidak, melalui darah period mereka, ada darah period yang berketul, berlendir, berbuih, pekat dan waktu keluar juga tidak menentu.



Lemon scrub ini dipakai ketika sebelum mandi buat lulur  dan urutan sikit dibahagian bawah perut dan keliling pinggang.  Bukan nak tanggalkan sel-sel kulit mati saja, tapi kesan yang lebih sebagai melancarkan pengaliran darah.


Hot cream ini memang hot sangat-sangat, panas dia tahap nak kerabat dinding.  Pernah rasa panas pijor (pijau) tak, ah macam tulah tahap panas cream ni.  Pertama kali guna panas sampai berpeluh-peluh, lepas beberapa ketika rasa panas tu surut, badan akan rasa nyaman macam baru keluar sauna.  Kalau jenis tak tahan panas atau pertama kali mencuba, elok sapu sikit saja. 


Pil propolis dari madu lebah kelulut, menggalakkan penghasilan antibodi badan, kira protection dari dalam.  Rasa dia pahit dan ada bau yang tak menyenangkan sikit.  Masa ambil tu terus telan tak perlu hidu-hidu lagi.

Sebelum apa-apa yang lebih serius berlaku, kesan dari ciri-ciri yang atas tu, boleh lah cuba guna produk set DD.  Mencegah lebih baik dari mengubati kan, lagi pun produk ini diperbuat daripada bahan alami.  Setiap penyakit dan kesembuhan dari izin Allah semuanya.
Wassalam.

Tuesday, 13 February 2018

Lao Mandre: RM Lamun Ombak, Padang


Assalam...
Pagi hari pertama ketika kami sampai di ranah minang (tanah orang minang), perkara pertama nak buat ialah mengisi perut.  Supir yang ambil kami budak muda, macam malu-malu dan tak banyak cakap.  Part nie, En.Abe suka sebab kalau dapat sopir yang dah berumur banyak cakap tak pasal-pasal ko disekolahkan nanti.  Hentam sajalah labu, nasib lah dah study sikit sebelum datang ke sini klau tak jenuh nak bertanya, satu ditanya satu dijawapnya, last semua diam seribu bahasa hanya layan fanorama sepanjang jalan dan lagu kekinian dari play station.  Satu yang saya tanyakan, orang sini pagi-pagi sarapan makan apa, dia jawap makan nasi, so mari lah kita makan nasi, tanpa kata dia driver dan singgahkan kami di RM Lamun Ombak.


Sudah menjejakkan kaki di bumi Padang, silalah makan nasi padang sepuasnya.  Ini restoran pertama yang kami singgah, lebih kurang dengan restoran nasi padamg yang lain.  Antara resto terkenal kot di Padang ini, nak tanya kat supir, tak tahu dia dah ke mana.  Mula-mula tadi kami ajak dia makan sekali boleh lah borak dengan dia, tapi dia makan tempat lain pula.



Bermula lah acara pilih memilih lauk.  Lebih dari 20 lauk pauk terhidang depan kami, kebanyakkan lauk daging dan ayam.  Kami hanya pilih 5 pinggan kot termasuk sambal.


Mencuba killer menu orang minang yang nie, telur tembusu namanya walaupun bukan terbuat daripada telur.  Kantung tu dari usus lembu dan inti dalamya daripada tepung yang dicampur bumbu.  Sangkaan meleset sama sekali, ingatkan telur yang disumbat ke dalam usus tu.


Sambal ikan masin air tawar kot yang nie, sedap sangat.  Makan yang nie je dengan nasi dah cukup, dua orang lagi tak boleh pisah dengan menu ayamnya.


Jadi pagi pertama dibumi Minang, kami bersarapan mengalahkan king.  Selalu kalau berjalan-jalan, sarapan pagi pilih yang berat dan skip makan tengahari.  Lewat petang pula baru cari makanan berat sebagai makan malam.


Selepas makan dan settlekan bil, kami tak berlengah kat resto tu, cari supir dan ajak teruskan perjalanan.  Perjalanan ke tempat tujuan masih jauh dan akan singgah di beberapa tempat.


Sepanjang jalan mendaki ke Bukit Tinggi pagi itu cuaca redup dan sesekali bersulam gerimis.
Wassalam.

Thursday, 8 February 2018

Take a Break: Mandi Manda Sungai Rengat


Assalam...
Esok pagi kita pergi mandi sungai, dengar tu rasa macam nak balas balik, pergi jelah, bukan jadi masalah pun, terjun jelah sungai kat tepi rumah tu, macam kebiasaan mereka mandi sungai tepi rumah.  Hampir setiap kali balik kampung mesti mereka nak mandi sungai.  Hanya mampu bersabar dan tolong fahami mereka yang membesar tepi sungai, tentu sekali banyak kenangan.  Saya mula-mula dulu suka juga terjun, biasalah mula-mula teruja mesti ada, tapi setiap kali lepas mandi sungai, badan gatal-gatal tu yang mengurangkan keterujaan.  



Rupanya kali ini nak pergi sungai lain, Sungai Rengat yang terletak dalam hutan simpan dan agak jauh ke dalam.  Separuh daripada laluan untuk sampai ke sini adalah jalan kebun, tanah merah, curam dan agak licin terutama ketika musim hujan.  En.Abe ang the gang pernah sampai sampai ke air terjun mencari ikan, lubuk kelah katanya kat atas tu.  Mereka bawa tong oxygen dan menyelam sampai ke dasar sungai mencari ikan.


Kami hanya mandi di kawasan sungai yang pertama kami jumpa, pinggir kebun tak sampai ke dalam hutan simpan yang ada air terjun.  Bagi saya lebih selamat kat sini, sebab masih boleh jumpa orang bermotorsikal nak ke kebun.


Seronok Jannah main air kat tebing.  Suhu air pun tak sejuk sangat, jadi boleh berendam lama-lama. 


Makcik tengah update status ker? line clear kat sini, banding kawasan pekan kat luar tadi.  Jom kita mandi sungai, tinggalkan gadjet berdamai dengan alam sekitar.


Ada kat seberang sungai tu ada kawasan luas sikit untuk orang berkelah.  Ada bekas orang pernah buat bakar-bakar kat situ.  Sebenarnya itu juga laluan keluar masuk orang ke kebun sawit mereka.


Pergi berkelah bawa bekalan roti canai, nasi berlauk dengan nasi kerabu.  Bukan masak pun, beli je dari peniaga nasai kat kampung.  Masa kat rumah rasa kenyang tapi sampai je tepi sungai, tiba-tiba rasa lapar.  Beselera sungguh makan sambil berendam separuh badan.  Naik dari berendam makan roti canai pula.


Dekat nak zohor, jom kita kemas-kemas dan balik.  Keadaan langit dah mula nak gelap, kena segera keluar dari situ sebelum hujan turun, tak mau ambil risiko sebab kereta pun bukan jenis yang ada kuasa berganda-ganda. 


Akan datang boleh plan betul-betul dan pergi ramai-ramai, ajak beberapa orang kawan sekampung dan keluarga mereka sekali.  Hari tu pun ramai yang tak puas hati sebab tak diajak selepas tahu kami pergi mandi di Sungai Rengat.
Wassalam.

Wednesday, 24 January 2018

Lao Mandre: Nasi Lemak Tanglin


Assalam...
Nasi lemak sejak 1948 di Kuala Lumpur dan menggunakan resepi original hingga kini.  Tagline bagi nasi lemak Tanglin, jika sejak 1948, memang lama kan.  Mungkin antara nasi lemak tertua yang ada brand di negara kita ini.  Moyang atau tok nek kita masak untuk family memang yang lebih lama cuma tak dikomersialkan.  Wujud sebelum merdeka, bukan saya jer yang belum lahir, agaknya ramai yang mak bapak pun tak lahir lagi masa tu.  


Kami pergi gerai di Food Court Tanglin yang terletak di Jalan Cenderawasih KL, dekat-dekat dengan Jalan Tanglin tempat mula-mula nasi lemak ini dijual.  Kawasan sekitar tu adalah tempat rekreasi dan tumpuan pelancong, Taman Burung, Taman Botani, Taman Orkid, Tugu Negara, muzium dan banyak lagi.  Lepas berolaraga, datang pekena nasi lemak memang best.


Pernah rasa nasi lemak ini, kawan yang tapau dari rumah kenamaan, dari situ lah tahu yang nasi lemak ini ramai penggemarnya dari golongan bawahan hingga lah orang atasan.  Ada beberapa outlet kalau nak cari nasi lemak tanglin ni, boleh berkunjung ke restoran mereka di TTDI dan Bangsar. 


Sedar diri kita insan marhain, jadi kita pergilah makan di gerai.  Sesuai sangat lah tu.  Sebenarnya sebab kami ada urusan jalan-jalan area tu di awal pagi, maka singgah lah sarapan nasi lemak tanglin di Jalan Cenderawasi ini.


Hahaha, ini ke pinggan nasi lemak insan marhain?  macam tak sedar diri je kan.  Kata nak makan puas-puas, tu yang nak rasa lauk utamanya, sebab lepas tu kena ikat perut balik.  Tiga set nasi lemak dengan jumlah kerosakan sebanyak RM30.00.  Tolong jangan fikir ini cerita nasi lemak 20 sen yek, sekarang dah tahun 2018 bukan tahun 1948 lagi. 


Hari kami pergi nie, hujung minggu dan macam ada cuti panjang waktu tu.  Ramai je yang datang awal nak menikmati nasi lemak sebelum gerai buka pada jam 7.00 pagi.  Masa dapat nasi lemak masing-masing pun, kena tunggu seketika baru mereka dapat hidangkan air.   


Lepas makan kita chow lah, nak pergi buat urusan lain pulak.  Lain kali boleh datang lagi bawa kawan-kawan.
Wassalam.

Wednesday, 10 January 2018

Lao Mandre: Anak Dol Pizza - Pizza kayu Api Jerantut


Assalam...
Balik kampung pahang hujung tahun hari tu sebab nak bercuti dan pergi kenduri sepupu.  Balik dari kenduri singgah beli pizza kayu api yang tengah top di Jerantut, Pahang sekarang ini.  Pizza anak dol yang dibakar secara tradisitional menggunakan kayu api.  Gerai pizza ini, terletak di Kampung Bukit Dinding, tepi jalan utama Temerloh - Jerantut.  Kalau dari Temerloh jumpa pizza ini dulu sebelum jumpa bandar Jerantut.  Cari batu tanda tu betul-betul terletak bertentangan dengan kedai pizza.



Sebenarnya saya pun tak tahu pasal pizza nie, adik-adik ipar yang ikut pergi kenduri tu yang cakap.  Biasalah deme mesti follow benda-benda berkaitan dengan kampung deme kan.


Waktu jualan pizza ketika ini hanya pada 2.30 hingga 6.30 petang.  Beratur dan memang kena tunggu lama terutama hari-hari cuti.  Menurut adik yang bungkus tu, mereka sediakan doh pada sebelah pagi dan sebelah petang baru sediakan pizza mengikut pesanan.  Mereka buat pizza fresh dari scratch tau, bukan guna base frozen.  Kami petang tu, sejam lebih kot baru dapat pesanan, tapi dah alang-alang menyeluk pekasam, tunggu juga lah sampai dapat.


Harga pizza mengikut size S, M dan L.  Petang tu kami pilih ayam hawaii dan ayam sosej & mushroom, size M cukuplah sebab kedua mertua tak makan pizza, tak berehi katanya.


Inilah dapur yang digunakan untuk membakar pizza secara tradisional.  Betul-betul macam kat Italy negara asal kelahiran makanan nie, walhal kat Jerantut saja.


Setakat ini mereka hanya mempunyai satu dapur untuk membakar pizza, sebab tu kena tunggu turn nak selesaikan order pelanggan.  Sebelah dapur tu nampak macam dah ada rangka untuk buat dapur yang baru, so harap lepas ini masalah menunggu lama tu boleh diatasi.


Pada setiap proses mereka sebaik mungkin akan menjaga kualiti pizza yang mereka hasilkan, macam abang yang bakar pizza nie.  Saya nampak abang tu reject satu pizza yang terkena bara kayu walaupun yang kena tu hanya pada bahagian tepi pizza saja.  Abang tu cepat-cepat minta mereka yang sediakan topping buat yang baru.


Adik yang bungkus pizza tu bagi tahu, sekarang orang terlalu ramai yang datang selepas cerita pizza kayu api ini masuk tv.  Patutlah dari jauh dah nampak banyak kereta parkir di tepi jalan.  Sempat gali info sehari dapat jual berapa biji pizza? Lebih kurang 200-300 keping katanya.  Ligat otak nak kira berapa pendapatan jualan pizza sehari.


Lepas pos kat ig pasal pizza kayu api nie, sahabat saya 'dm' tanya sedap sangat ke?  Memang sedap tak caya try lah sendiri.  Setanding dengan pizza berjenama, lagi best sebab base pizza tu walau dah sejuk tetap lembut dan gebu.


Okey, kalau dah sampai Jerantut, jangan lupa cuba pizza kayu api yang dihasilkan oleh anak-anak Dol ya.
Wassalam.

Tuesday, 9 January 2018

X'mas Pudding - Chocolate Mix Fruit


Assalam..
Sekarang kita kongsikan puding krismas yang kedua, versi coklat.  Yang ini pun tak kurang sedapnya macam yang pertama tadi (Carrot Pudding).  Resepi pun sama, cuma tukar lobak merah dan ceri kepada serbuk koko dan buah-buahan campur.  Semoga bermanfaat resepi dari chef Tee nie. 



X'mas Puding - Chocolate Mix Fruit
Sumber: Chef Tee


Bahannya
1kg mentega
1kg gula halus
1kg tepung gandum*
1kg telur (anggaran 18 biji)
1kg buah campur kering (gaul dengan sedikit tepung)
1 sudu makan baking powder*
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu serbuk koko*
(bahan bertanda * ayak bersama)

 
Penyediaannya
*  Sediakan acuan dan glis dengan mentega dan tabur sedikit tepung.
*  Putar mentega dan gula hingga kembang.  masuk telur sebiji demi sebiji.  masukkan esen vanilla.
*  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul perlahan hingga habis.
*  Masukkan buah-buahan campur.  Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah disiapkan awal.  Adunan letak 2/3 acuan sahaja.  Tutup dengan cling wrap atau guna foil.
*  Kukus selama 2 jam.  
*  Hidang bersama kastard sos, sedap dinikmati ketika masih panas.


Sos Kastard
Sumber: Chef Tee


Bahan-bahan
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan susu segar
1/2 cawan gula
sedikit esen vanilla
1/2 cawan air


Cara Penyediaannya
*  Sampurkan semua bahan kecuali esen vanila.  Kacau hingga sebati dan tepung tidak bertul-ketul.
*  Masak dengan api sederhana dan kacau hingga sos pekat.
*  Masukkan esen dan kacau hingga sos meletup-letup.
*  Tutupkan api dan hidang bersama puding x'mas.  


Ukuran resepi yang digunakan terlalu banyak, itu ukuran industri nak bagi orang ramai makan, nak buat kenduri.  Hari tu saya guna adjust bahan guna 250gm butter, cukuplah untuk makan dengan adik beradik.  Sos kastard pun suka buat yang cair-cair sebab kalau sos yang pekat, nanti sos tak masuk ke dalam puding.  Kalau resepi asal puding krismas, mereka ada campurkan alkohol rum atau brandi untuk menjadikan puding lagi moist dan sedap, yang tu sah-sah kita tak boleh ikut kan.  So guna saja resepi ini, hasilnya pun tetap sedap.
 

Jangan lupa cuba krismas puding nie, boleh buat untuk minum petang tak perlu tunggu hari krismas baru nak buat.
Wassalam.

X'mas Pudding - Carrot Pudding


Assalam..
Puding yang nampak macam kek, sangat suka yang ini dan selalu dapat makan menjelang sambutan krismas sebab chef buat untuk promo krismas dan new year saja, hari-hari lain illek poci.  Bila dah ada resepi, ikut lah suka nak buat hari apa pun takpe.  Tapi sebenarnya dapat resepi pun bukan terus buat, dah berapa krismas dah berlalu, chef yang bagi resepi pun dan jadi mendiang baru sampai seru nak buat.  Resepi Puding Krismas yang dikongsi oleh chef Tee ini ada dua, satu guna lobak merah dan satu lagi chocolate powder.  



X'mas Puding - Carrot Pudding
Sumber: Chef Tee

Bahannya
1kg mentega
1kg gula halus
1kg tepung gandum*
1kg telur (anggaran 18 biji)
1.5kg lobak merah (parut)
1 sudu makan baking powder*
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh pewarna kuning telur
150 gm ceri merah - potong kecil.
(bahan tanda * ayak bersama)




Penyediaannya
*  Sediakan acuan dan gris acuan dengan mentega dan tabur sedikit tepung. 
*  Sediakan pengukus.
*  Putar mentega & gula hingga kembang.  masukk telur sebiji demi sebiji.  Masukkan pewarna kuning (jika suka) dan esen vanilla.
Campurkan sedikit tepung ke dalam parutan lobak merah.
Masukkan lebihan tepung sedikit demi sedikit dan gaul perlahan hingga habis ke dalam adunan.
*  Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah disiapkan awal.  Adunan letak 2/3 acuan sahaja.  Tutup acuan dengan cling wrap atau guna foil.
*  Stim selama 2 jam.  
*  Hidang bersama kastard sos, sedap dinikmati ketika masih panas.



Sos Kastard
Sumber: Chef Tee


Bahan-bahan
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan susu segar
1/2 cawan gula
Sedikit esen vanilla
1/2 cawan air


Cara Penyediaannya
*  Sampurkan semua bahan kecuali esen vanila.  Kacau hingga sebati dan tepung tidak bertul-ketul.
*  Masak dengan api sederhana dan kacau hingga sos pekat.
*  Masukkan esen dan kacau hingga sos meletup-letup.
*  Tutupkan api dan hidang bersama puding x'mas. 


Kalau tanya saya mana satu yang sedap, dua-dua pun sedap, tapi saya lebih suka puding carrot nie berbanding yang coklat.  Tapi itu pilihan masing-masing.  Jika penggemar coklat, mesti coklat yang sedap.
Wassalam.