Showing posts with label Colek. Show all posts
Showing posts with label Colek. Show all posts

Tuesday, 5 June 2018

Make Colek


Assalam...
Mak tension dengar orang cakap nak make colek, nak make colek, sebab tak faham colek apa yang dimaksudkannya.  Aku suruh orang gi colek dia baru tahu.  Apakah yang dimaksudkan dengan colek itu, ingat colek buah pauh, orang utara kata menyicah pelam. Bukan, bukan yang macam tu, di suruhnya kita google makna colek tu ikut kelantan, pehh angin jer, tengah-tengah malam nak pergi cari colek nie.



Sampailah kedai yang di cari, google nama kedai Ilham Nasi Kukus tau jangan pi google kedai colek pula. pusing-pusing juga sebab google macam tunjuk lokasi lain walaupun dalam kawasan yang sama.  Senang cerita kedai ini di kawasan Mutiara Damansara, belakang balai polis tu ada kedai-kedai kat situlah tempatnya.  Nak senang lagi berdepan dengan surau dan restoran Ana patin House.


Inilah dia colek, hok aloh.... cakaplah ICT atau menu macam pasembur, senang sikit kepala hotak nak gambarkan.  Orang terengganu kata ini ICT kan (Ikan Celup Tepung) walaupun bukan hanya ikan saja yang dicelup tepung sebelum digoreng, sotong, ketam, crab stick dan segala macam ball.


Kalau tak nak colek dengan seafood, boleh pilih colek buah.  Macam rojak buah bahasa mudah untuk orang lain.


Ini sos pencicah colek tu, macam sos keropok lekor.  Boleh minta dia tuang sekali atas pinggan colek atau minta diasingkan sosnya.


Alhamdulillah kenyang, dah menyandar kekenyangan orang yang mengidam nak makan colek tu.  Lain kali datang lagi sebab tak puas hati dapat makan sikit malam tu, tiba-tiba sakit tekak menyrang pula malam tu jadi tak boleh makan banyak benda berminyak nie.

Make colek ini, lebih kurang macam makan pasembur jugak lah.  Harga ikut apa yang kita ambil, kalau sekadar ikan atau benda frozen macam ball atau fish cake tu murahlah.  Tapi jika nak makan sotong dan ketam 5 ekor setiap satu, sila sediakan duit secukupnya ya.
Wassalam.