Showing posts with label Makanan Tradisi Pahang. Show all posts
Showing posts with label Makanan Tradisi Pahang. Show all posts

Thursday, 13 December 2018

Ubi Kemili Atau Ubi Keling

Assalam...
sekali pandang macam biji cekur, cuma besar sikit daripada cekur.  You all panggil ini sebagai ubi apa ya? Ini mak mertua beli dari pasar malam Jerantut, saya ingat dia nak letak dalam gulai macam mak Andak Kedah dok buat.  Mak Andak panggil ubi kemili, pernah beberapa kali makan gulai yang disediakan oleh mak Andak yang bercampur dengan ubi ini.  Mak mertua panggil ini ubi keling, pesen mereka makan berbeza pula dengan style orang utara.  Mak tugaskan adik basuh dan rebus bersama sedikit garam hingga empuk, lepas itu dimakan begitu saja sebagai kudapan.

Pengalaman pertama makan begitu saja, boleh kan bukan tak boleh.  Kupas sebiji, ngap, telan dan ulang proses tu hingga berbiji-biji ubi keling masuk dalam perut.  Sebenarnya kalau di makan begitu saja memang agak tawar dan hambar, mula saya terfikir alangkah sedap jika di cicah dengan sambal tumis atau kelapa parut dan yang paling koman cicah dengan gula.


Saya hantar gambar pada kawan saya, dia kata sedap ubi ini dan dia pun suka makan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam.  Nampaknya saya seorang saja yang tak tahu akan ubi keling ini.  Kenapa lah asyik keling yang dapat nama, orang melayu nie memang pemurah sangat, semua benda nak bagi kat orang lain termasuk lah nama ubi, last-last yang tinggal kat diorang takde apa-apa.  Tapi nama yang paling saya suka tentang ubi ini adalah nama yang diberi oleh orang jawa, mereka namakan sebagai kentang jembut, kan ada bulu-bulu tu lah jembut.

Jika ada rezeki, hujung minggu ini dapatlah makan lagi ubi jembut ini.  Dah buat order kat orang kampung tolong belikan sekilo dua bila jumpa kat pasar.  Bila dah on ada stok, kita tinggal sediakan sambal tumisnya nanti.  
Wassalam.

Friday, 28 September 2018

Kulit Rambai Masak Lemak

Assalam...
Gara-gara ramai yang bagi tahu hari tu kulit rambai boleh buat sayur, dimasak lemak saya pun nak mencuba juga.  Selalu orang masak kulit yang fresh (belum layu, masih warna cream) lepas ambil isi terus masak, tapi masa saya makan buah rambai masa tu kulit pun dah layu.  Walaupun dah bertukar warna, hentam saja lah sebab nak tahu rasa sayur kulit rambai.  Saya google ada yang campur dengan petai, kebetulan ada stock petai jeruk saya tambahkan sekali.



Kulit Rambai Masak Lemak
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
Kulit rambai
Santan
Ikan bilis*
Bawang merah*
Bawang putih*
Cili merah - hiris
Serbuk lada hitam
Petai (jika suka)
Sedikit air (jika perlu)
Garam, gula dan serbuk perasa



Cara penyediaannya
* Tumbuk lumat bahan bertanda '*'
* Bersihkan kulit rambai, sebaiknya guna kulit yang fresh (warna masih putih).
* Campurkan bahan tumbuk dengan santan, air dan serbuk lada hitam, jerang atas api.
* Masukkan kulit rambai, cili merah dan petai, jerang hingga masak.
* Sesuaikan rasa dan angkat.

Sedap juga rasa sayur ini, mungkin klau guna kulit yang fresh lagi umpph rasanya.
Wassalam.

Wednesday, 29 August 2018

Laksa Pahang

Assalam...
Laksa Pahang tak segelemer dengan laksa dari negeri-negeri lain di Malaysia seperti laksa Penang, laksa kedah, laksa Johor atau laksa lemak Kelantan.  Ada orang yang tak tahu pun pasal laksa Pahang nie.  Jangan tak percaya ada orang Pahang sendiri yang tak kenal dengan laksa negeri mereka.  Mungkin sebab negeri yang luas dan laksa Pahang hanya terkenal di daerah tertentu sahaja (daerah Pekan dan Kuantan).


Sudah lama simpan resepi ini, big bos sendiri yang masuk dapur, sinsing lengan memasak laksa Pahang.  Kami jadi pemerhati dan tukang catat macamana nak sediakan laksa ni.  Resepi dari orang yang sangat teliti berkenaan rasa dan pemilihan bahan yang digunakan mesti hasilnya yang terbaik.  Resepi laksa Pahang yang lain mungkin menggunakan ikan selayang, tetapi Puan Sri ajar kami guna isi ikan tenggiri dan isi udang segar.  Resepi macam di bawah nie. 


LAKSA PAHANG
Sumber: Puan Sri FMA
Anggaran untuk 30 orang


Bahan-bahan Untuk Kuah Putih
3 kg ikan tenggiri*
1.5kg isi udang segar*
500gm udang kering*
1.5 biji kelapa parut* - goreng / sangrai
1 kg santan
4 keping asam gelugor 
Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda '*' di atas.
* Campur semua bahan dan masak (mereneh).


Bahan-bahan Tumisan (Kuah Merah)
500gm bawang kecil*
250gm bawang putih*
600gm serai*
2 inc. kunyit hidup*
150gm halia*
50gm lengkuas*
6 sudu besar serbuk kari ikan
5 sudu besar cili boh
3 sudu besar serbuk ketumbar
kelapa parut - goreng / sangrai
Minyak untuk memasak

Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda '*'
* Tumis bahan-bahan di atas hingga naik minyak.
* Campurkan ke dalam kuah putih tadi.
* Rebus kuah sambil kacau hingga masak.
* Sesuaikan rasanya dan hidangkan.



Bahan Pelengkap lainnya
4 pkt laksa beras (kering) - rebus
Timun - hiris halus dan memanjang
Kacang panjang - hiris halus
Daun selasih - hiris halus
Daun kadok - hiris halus
Daun kunyit - hiris halus
Taugeh
Belacan merah - bulatkan kecil-kecil
Sambal cili - lumatkan cili kering yang telah direbus

Cara Penyediaannya
* Hidangkan laksa dengan menambah bahan pelengkap yang lain.
* Tambahkan belacan dan sambal cili.
* Curahkan kuah ke atas laksa tadi.



Memang jadi kesukaan bila ada majlis yang melibatkan Tan Sri dan Puan Sri sebab akan ada menu laksa Pahang.  Jadi sesekali kami pun dapat juga merasa, nak beli memang tak ada dijual macam laksa biasa.  Yang ini pun bukan laksa yang buat sendiri tetapi dapat bungkusan daripada event mereka.


Habis sepinggan rehat sebentar, lepas itu tambah lagi pinggan yang kedua.  Tunggu masa sesuai dan ada geng yang suka baru plan untuk sediakan sendiri.
Wassalam.