Showing posts with label Gathering. Show all posts
Showing posts with label Gathering. Show all posts

Sunday, 23 December 2018

Lao Mandre: Mohd Chan, Resto Chinese Muslim

Assalam...
Ceritanya ada orang sambut ulang tahun terakhir untuk angka bersiri 2, tahun depan dah jadi 3 siri kan semakin dewasa dan matang.  Jenis memang tak biasa sambut-sambut birthday nie, no cake, no celebration, no party at all dan kadang-kadang terlupa juga.  Selalu orang yang ulang tahun tu, didam-diam jer mereka yang di keliling tu sibuk buat suprise tak pun sebenarnya mereka yang nak tumpang.  Macam cerita inilah, orang yang birthday tak nak pergi makan mana-mana, dia request lepak mamak jer tapi orang lain yang nak pergi makan best-best kononnya.



No mamak, no tomyam, no pak kaw pau ugut orang yang tak birthday tu, jomlah kita makan yang sedap sikit kali ini.  Nak try makanan di China Muslim Restoran, Adam Lai atau Mohd Chan?.  We go for mohd chan sebab dekat dengan tempat tinggal kami lagi pun birthday orang tu jatuh pada hari bekerja.


Mula-mula memang fikir nak order ikan dan sayur saja, sebab adik beradik yang boleh join seorang saja yang lain duk jauh. 


Tebalnya floss untuk butter  prawn nie, tenggelam terus udangnya.  Sedap pula merata saja telur, kemudian baru rasa lemak dan muak.


Ikan siakap stim taucu, rasanya mild tetapi sedap.  Nak tambah urmp lagi padankan dengan cili padi potong, pekerja restoran yang offer.


Sayur nie saya panggil baby kobis, tetapi dalam menu baby kailan.


Side order kami ambil dim sum, macam kurang menarik sikit stock yang ada dim sum mereka malam itu, tetapi pekerja mereka bertanya sama ada kami boleh sebab hanya ada 3 jenis saja.  Try juga lah juga sebab dah lama tak makan.

Alhamdulillah, kenyang.  Feedback mereka sedap, ada kelainan daripada masakan siam walaupun menu hampir sama kan.
Wassalam.

Tuesday, 7 August 2018

Lao Mandre: Staff Lunch at Feast Sheraton PJ

Assalam...
Sudah lama sangat rasanya bos tak belanja kita orang pergi makan-makan, asyik kita jer service dan bagi orang makan.  Ini dah diaturkan tempat, hari dan masa, entah apelah halnya ada juga yang tak nak datang.  Bos nak belanja makan kot, bukan minta you all pergi perang pun, pun tak sudi, lantak lah kome, tak nak sudah biar saya yang pergi makan.


Bos book lunch untuk staff di Feat Sharaton, hotel ini agak baru juga lah di PJ.  Saya mestilah suka, dah diajak kita datang lah makan sana sambil-sambil mungkin boleh dapat sedikit ilmu atau idea yang patut (buffet spread atau menu).  Ingat ya berseronok sambil belajar untuk semua orang sebenarnya.


Saya mulakan dengan starter makan buah, sepinggan rojak yang belakang tu, orang sebelah saya yang ambil.  Saya kurang sikit nak makan rojak-rojak nie, pilih benda nak makan yang jarang jumpa (senang cerita nak pilih yang mahal-mahal jer) hahaha.


Macam yang dalam pinggan bawah ini, jumpa slipper lobster pun jadi lah.....  Hari tu macam malas nak ambil gambar serounding restaurant dan buffet spread, hanya tumpu makanan yang dalam pinggan.


Pinggan seterusnya ada steak, lamb chop, veg, seafood dengan sedikit nasi.  Tak baik kan jika makan macam ini, campur-campur makan sumber makanan dari darat dengan sumber makanan dari laut.  Sesekali main langgar saja.


Yang ini memang kesukaan, tapi yang paling saya suka hari tu kek tiramisu, manggo cheese dan coklat kek dia memang sedap.  Nikmat sangat bila padankan dengan teh Earl grey, berulang kali pi top up air panas.  Dessert dalam pinggan terletak kiri dan kanan tu minta orang sebelah tolong habiskan.


Sekali lagi slipper lobster and the geng, memang peminat seafood kan.  Dapat alahan lepas ini, sendiri tanggunglah ya.


Ada yang dah tersandar kekeyangan.  Please stay until last call ya, jangan nak balik awal sebab ada kawan-kawan yang akan datang lewat.


Sesekali dapat makan ramai-ramai di tempat class begini, mesti bos harapkan in return kan.  Terus bekerja dan semangat in one team, dapat achieve target, bos belanja lagi, just name it.

Bila dah berjaya mengumpul banyak kalori seperti hari itu, dan-dan fikir aktiviti membakar kalori di hujung minggu.  Gitulah manusia memang tak pernahnya nak puas, tak dapat komplen, dah dapat komplen benda lain pula.  Keseluruhannya suka bos belanja makan, saya cuma komplen diri sendiri yang pantang jumpa.
Wassalam.