nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Indahnya Negeriku Tanah Borneo. Show all posts
Showing posts with label Indahnya Negeriku Tanah Borneo. Show all posts

Wednesday, 31 January 2018

Agnes Keith House, Sandakan


Assalam...
Nak habiskan cerita balik kampung tu hari, dah berkurun tak habis.  Macam tak balik dah gamaknya, in sha Allah sentiasa akan balik tapi nak buat cerita lain pulak lah kan.  Kemana lagi nak bawa anak cucu berjalan ke sini lah, lagi pun dekat jer dari bandar Sandakan tu, termasuk salah satu point dalam kawasan Sandakan Historical Trail.  Kalau rajin boleh ikut kembara macam yang disarankan dalam peta Jejak Warisan tu.



Rumah siapa yang kita lawat nie nek, takde pun dalam buku sejarah.  Dalam sejarah yang korang belajar memang tak ada, tapi kenalah datang untuk ambil tahu siapa dia Agnes Keith nie.  Best juga kalau ada rumah kayu macam rumah si Agnes nie kan nek, berangan pula dah cucu aku nie.


Ini lah dia si Agnes tu, pernah kan dengar nama gelaran Sabah "Land Below The Wind" dia lah yang tulis buku tu.  Melalui hasil penulisan beliau inilah secara tak langsung Sabah menjadi popular pada orang luar.


Antara buku-buku karangan Agnes Newton Keith yang dipamerkan.  Buku-buku karangan beliau berkisar tentang kehidupan keluarga mereka di negeri Sabah ketika sebelum, semasa dan selepas perang dunia kedua.  Banyak menceritakan adat dan budaya masyarakat tempatan, pribumi Sabah ketika itu dan keindahan alam semulajadi negeri Sabah.


Susunatur ruang di tingkat bawah, ada ruang untuk dining hall dan living hall.  Tempat mereka beraktiviti sekeluarga ataupun ketika menerima tetamu.  


Model peti sejuk Kerosene Electrolux yang dibawa masuk oleh Mr dan Mrs. Martin Johnson pada tahun 1935.  Mereka adalah pasangan pengembara dan photografer yang membuat kajian tentang hidupan liar dan adat budaya pribumi Sabah.  Peti ais yang tidak menggunakan elektrik untuk berfungsi sebagai alat bantuan keselesaan dalam cuaca tropika yang panas.


Sebuah bilik di tingkat atas dikhaskan untuk pameran barangan-barangan hiasan dan peralatan penting masyarakat tempatan ketika itu.  Mesin taip lama yang diletakkan di situ seakan simbolik bahwa tempat itu digunakan sebagai bilik bacaan atau pun bilik kerja penghuninya.


Relik kaki gajah liar yang ditembak oleh Harry Keith di batu 15, Kampung Gum-gum Sandakan pada tahun 1932.  Mengikut catatan sekarang kaki gajah itu berada dalam simpanan anak perempuan Agnes, Jean di Seattle Amerika Syarikat.


Ruang kamar yang luas berada di tingkat atas, dilengkapi dengan beranda.


Fungsi dan susunatur dalam kamar tidur sebagaimana yang digambarkan oleh Agnes.


Sebuah bilik audio visual disediakan untuk pelawat, tapi sayang ketika kami berkunjung tiada tanyangan.  Agaknya kena tempah atau perlu cukup corum untuk tanyangan kepada pelawat yang datang.


Selepas pasangan Agnes Keith meninggalkan Sabah pada tahun 1952, rumah ini masih dijadikan sebagai tempat pegawai konservasi hutan seterusnya sehingga tahun 1968.  Rumah ini telah mengalami kerosakan dan bersemak samun setelah dikosongkan.


Kerja-kerja membaik pulih dimulakan pada 6 April 2001 dan ia dibiayai oleh kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan. Manakala, Muzium Sabah adalah sebagai koordinator projek.  Ini merupakan anugerah negeri Sabah kepada Agnes Keith yang dianggap sebagai duta kepada Sabah melalui bukunya, Land Below The Wind itu.
Wassalam.

Wednesday, 27 December 2017

Take A Break : Hiking Bukit Botak Sepanggar.


Assalam...
Alkisah ini sebelum balik hari tu, pepagi hari orang sibuk nak pergi kerja, kami sibuk pergi hiking di Bukit Botak atau ada orang juga panggil Bukit Gundul yang terletak di Sepanggar Kota Kinabalu.  Begitulah kalau dalam group ada orang kaki hiking, jadi nak tak nak kita pun akan terikut-ikut kan.  Tapi takpe, bagus tu untuk keluarkan peluh.  Botak dan gundul tu sama kan maksudnya, jadi bila ada orang merujuk mana-mana nama itu ianya membawa maksud bukit yang sama, selagi masih rujuk tempat yang sama iaitu Sepanggar KK. 



Nak pergi ke starting point tu macam agak susah nak cari.  Kalau ikut google macam ada beberapa tempat starting point dia.  Mula-mula kami pergi starting point yang dekat dengan KKIP selatan, tapi pusing punya pusing tak jumpa yang dinamakan starting point.  Nasib jumpa budak yang berjalan kaki nak pergi sekolah, dia sarankan kami pergi satu lagi jalan.  Jalan ke Sabah Port, tetapi jalan tu masih belum dibuka, so kita kena mencerobohlah kan. 


Hujung minggu, selalu akan nampak banyak jer kereta parking di setiap starting point tu.  Tetapi hari bekerja, hanya ada kenari yang park tepi jalan.  Kepunyaan group remaja yang kami jumpa semasa bergerak naik ke Bukit Botak.


Terowong keluar masuk ke pelabuhan.  Masa kami pergi macam tak buka lagi sebab simpang ke Jalan Sepanggar pun masih belum buka, tak nampak sebarang kenderaan lalu kat situ.  


Pendakian agak licin pada mulanya sebab hujan lebat malam sebelum tu, lagi pula tanah bukit yang mula-mula kita menapak tu memang dah gondol.  Akan ada projek pembinaan baru.


Nak kata tinggi sangat nak mendaki ke sini, tidak jugak lah.  Berjalan secara santai, cuma yang bagi lambat sebab banyak kali singgah ambil gambar atau selfie.  Tak sempat pun peluh jantan nak keluar, peluh mak-mak atau anak-anak (istilah saya sendiri ya) jer sempat keluar.  Track pun tak curam sangat, sesuai untuk hiking seisi keluarga bawa kanak-kanak.  Rasa macam ko pergi dusun durian atok ko yang ada kat atas bukit gitu lah, rasanya. 


Kampus Uitm Sabah dari Bukit Botak.  Ada akses hiking dari dalam kampus ke Bukit Botak ni, tapi hanya mereka yang berkenaan jer boleh lalu situ.


Pemandangan ke arah Teluk Sepanggar (Sabah Port).  Kapal selam negara berlabuh dekat-dekat pulau kecil sebelah kiri tu.


Sesiapa yang dekat-dekat tu, boleh lah datang hiking di sini.   Panjat bukit keluar peluh jer, tak perlu keluarkan duit, hasilnya awak juga yang sihat.
Wassalam.

Wednesday, 20 December 2017

Take A Break: Santai di Melangkap, Kota Belud


Assalam...
Mandi sungai di Melangkap, moment mandi sungai paling best yang pernah dibuat.  Sangat-sangat disarankan datang ke sini kepada mereka yang mencari tempat untuk merehatkan minda dan fikiran.  Sebenarnya ada beberapa aktiviti yang pengunjung boleh lakukan di sini selain mandi sungai antaranya hiking ke air terjun, spa ikan di Melangkap Tiong dan terbaru flying fox.


Aliran air Sungai Melangkap berpunca daripada Gunung Kinabalu dan perkampungan pertama yang dilalui adalah Melangkap.  Melangkap terdiri daripada lima (5) buah kampung iaitu Melangkap Baru, Melangkap Tiong, Melangkap Kapa, Melangkap Tomis dan Melangkap Noriou.  Faktor penentu air Sungai Melangkap sangat jernih dan bersih. 


Sungai Melangkap dahulunya tidak lah sebesar dan seluas ini, aliran sungai juga telah berubah selepas banjir besar.  Jika dahulu aliran sungai dekat dengan homestay yang kami menginap tetapi sekarang telah berubah ke arah kampung Melangkap Baru.


Pemandangan biasa, batu besar dan batang kayu balak di sungai.  Siapa pun tidak dapat menduga, musibah yang menimpa penduduk kampung Melangkap ketika banjir besar bertukar menjadi rahmat selepas itu.  Tempat ini semakin mendapat tempat untuk dikunjungi oleh orang luar, secara tak langsung ekonomi penduduk setempat dapat dijana.  Ketika banjir besar  harta benda penduduk kampung banyak musnah termasuklah kemudahan awam seperti jambatan dan jambatan gantung yang menjadi jalan penghubung utama mereka.


Kami meredah sungai bergerak melawan arus untuk sampai ke tapak perkhemahan di Palumpong (tempat ini berbayar untuk masuk), kiranya kami menceroboh melalui sungai lah ke tempat ini.  Kawasan perkhemahan Polumpong paling banyak diviralkan dalam laman sosial.  Di sini memang kena tidur dalam khemah saja, lebih adventure bagi orang muda.  Sebenarnya ada beberapa lagi tempat perkhemahan atau homestay di Melangkap ini, jadi tidak perlu risau jika satu tempat itu telah penuh.


Seakan lupa segala masalah dapat berendam dalam sungai.  Suhu air tu pun ngam, bila berendam lama takdelah sejuk yang boleh menyebabkan kaki kram kerana sejuk yang melampau.


Sepagi bermain air sungai memang rasa tak puas hati.  Satu lagi kenapa tak puas hati sebab lepas mandi, badan tak gatal langsung.  Sebenarnya saya ini macam ada elergi ke apa namanya sebab setiap kali balik dari mandi sungai ker, air terjun ker, laut ker, badan akan merasa gatal untuk beberapa hari.


Cerita banyak pun tak guna, nak rasai pengalaman tu datang lah sendiri ke sini.  Out of planet sekejap lupakan segala gadget dan mari berinteraksi dengan alam sekitar.


Memang jatuh hati sangat dengan tempat ini, suatu hari pasti nak datang lagi.  Pastikan kunjungan akan datang, boleh buat banyak aktiviti terutama hiking ke air terjun dan flying fox.
Wassalam.

Tuesday, 19 December 2017

Melangkap Homestay


Assalam..
Suasana petang kami sampai di Malangkap Homestay, puncak Gunung Kinabalu terlindung oleh kabus.  Sesekali saje akan menampakkan rupanya, itu pun sipi-sipi.  Betapa untungnya siapa yang pernah menginap di Homestay Melangkap ini, duduk di beranda pandangan memang terarah ke arah Akinabalu.  Penginapan kami di Melangkap pada mulanya merancang nak tidur dalam khemah, tetapi hari yang kami nak pergi tu, musim hujan dan banjir besar baru surut di Kota Belud.  Sebagai langkah berjaga-jaga kami menginap di homestay saja.


Hari pertama, terpaksa tahan hati sebab tak dapat berendam lagi dalam sungai ini.  Setakat bermain di gigi air dan tinjau tempat nak buat bbq malam nanti.  Kawasan sungai bawah jambatan gantung tu, privasi kalau nak mandi sebab jauh daripada tumpuan pengunjung daripada tapak perkhemahan lain yang berada di Polumpong atau yang terletak di sebelah bawah Melangkap Homestay.


Kalau tak sempat nak singgah di jambatan gantung Tamparuli, di depan homestay ini ada jambatan gantung.  Panjangnya boleh tahan, pergilah ulang alik berapa kali yang mampu.  Hari kami sampai tu, kami lihat beberapa peserta Jamboree salah satu acara sempena hari Tamu Besar Kota Belud, yang berkeliaran melalui kawasan Melangkap untuk melengkapkan cabaran sukan tersebut.


Sebelah malam, selepas balik dari Kota Belud melihat pesta Usunan, kami masih teruskan plan nak buat bbq.  Kesian pada en.Joe yang sanggup tunggu kami ketika itu.  Nyalakan unggun api sebagai pelengkap perkhemahan olok-olok kami di halaman homestay.


Minta untuk dipasangkan khemah untuk digunakan lepak-lepak ketika bbq.  Konon-konon esok subuh nak berbaring-baring dalam tu untuk melihat matahari terbit dari sebalik gunung.


Sebelum arang menjadi bara api untuk memanggang makanan kami, makanlah bekalan makanan apa yang ada.  Thanks to Rhina sebab beli keropok tasen.  Nostalgia zaman sekolah terimbas kembali dapat menikmati keropok tasen. Saya ingatkan keropok tu sudah tiada dalam pasaran, rupanya packaging dah up grade, dah cantik patutlah saya tak kenal perasan.


Terima kasih Joe, yang bersusah payah hidupkan api malam tu.  Dia seorang je yang ditugaskan menjaga kami malam tu jadi kami ajak dia join sekali dengan kami.  Tuan homestay (mertua Joe) terpaksa balik ke Kota Kinabalu sebab ada majlis perkhawinan di sana.


Pemandangan pada waktu pagi, waktu ini agak kesiangan (jam 6.00 pagi) nak memotret gunung kinabalu.  Tak dapat menyaksikan pemandangan ketika biasan sinar merah matahari masih berada di balik gunung.   


Batu-batu besar macam tu memang banyak tepi sungai.  Menurut cerita tuan punya homestay batu-batu tu adalah serpihan batuan dari gunung Kinabalu yang dibawah oleh banjir besar selepas gegaran tahun 2015.


Bilik penginapan kami di tingkat atas, amat selesa dengan kos yang tak masuk akal murahnya.  Kami dimaklumkan yang sebelum ini mereka ada satu lagi homestay dekat sungai, tetapi telah dihanyutkan air ketika banjir besar ekoran gegeran tahun 2015. 


Pada sesiapa yang ada plan nak datang bercuti ke Melangkap dan ingin mencari penginapan boleh hubungi Melangkap Homestay di sini.  Kalau tak nak menginap di rumah sytle kampung ini, sekarang mereka dah ada bilik yang lebih selesa dengan harga yang sangat-sangat berbaloi.  
Wassalam.

Sunday, 10 December 2017

Muzium Kota Mat Sator, Tambunan


Assalam...
Tak lengkap perjalanan sejarah tentang Mat Salleh jika tak singgah ke Muzium Kota Mat Sator.  Mat Sator tu siapa pulak?, saya pun tak tahu, sampai sini baru tahu.  Individu yang dikenali dengan nama Mat Sator itu adalah orang kanan kepada Datu Mat Salleh.  Mat Sator berjaya meloloskan diri ketika kubunya dimusnahkan dan masih meneruskan perjuangan menentang penjajah selepas kematian Mat Salleh.  Kota Mat Sator di bina terpisah daripada kubu Mat Salleh, dikatakan pembinaanya teliti dan canggih kerana hampir sukar untuk dikesan dan sukar dimusnahkan oleh penjajah ketika itu.


Kota Mat Sator merupakan kubu yang dibina untuk menempatkan kaum wanita (singgahsana Dang Bandang atau Dayang Bandang, isteri Mat Salleh) dan dijadikan sebagai pusat tinjaunoleh Mat Salleh.  Kedudukannya juga sangat strategik kerana dibina di tepi sungai Sunsoron yang menjadi sumber bekalan air mereka.  Serangan ditumpuhkan kepada Kota Mat Sator, setelah kubu-kubu kecil di sekitarnya berjaya dimusnahkan.  


Sekarang dua kawasan ini dipisahkan dengan kawasan sawah padi. 


Muzium Kota Mat Sator bukan hanya menyimpan kisah-kisah yang berkisar tentang Mat Salleh dan pengikut.  Muzium ini sebaliknya merupakan galeri yang mempamerkan akan perkembangan sosio, ekonomi dan budaya masyarakat Tambunan sejak zaman dahulu hingga kini.


Gong, merupakan peralatan muzik penting bagi setiap suku kaum di Sabah.


Tajau (tembikar besar) yang banyak digunakan sebagai bekas menyimpan makanan.  Tapai beras diperam di dalam tembikar ini untuk mendapatkan air tuak.


Sekitar tahun 1927, kerajaan telah menggunakan  teknologi sebegini untuk memproses padi di Tambunan. 


Yang ini pula, kaedah mengangin padi secara tradisional sebelum teknologi kincir air diperkenalkan.


Bangunan sulap (tempat menyimpan padi) sebegini dahulunya banyak kelihatan ketika kita melalui kawasan Tambunan.  Ini kepunyaan penduduk setempat teletak betul-betul dihadapan muzium.


Ilustrasi oleh pelukis ketika serangan dan pembakaran ke atas kubu Mat Sator oleh Inggeris di kampung Kepayan Lama, Tambunan.


Bekas tapak kubu @ kota Mat Sator, berada di belakang bangunan muzium.


Lepas dari sini, baru saya tahu bangunan Wisma Dang Bandang di Kota Kinabalu tu mendapat nama.  Dayang Bandang @ Dang Bandang (isteri Mat Salleh) yang dikatakan turut menpunyai kuasa luar biasa (menukarkan butir jagung menjadi "potiukan") dan banyak membantu perjuangan Mat Salleh.  Adatlah kan dibelakang seorang lelaki berjaya akan ada wanita yang menyokong.
Wassalam.