nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Keningau. Show all posts
Showing posts with label Keningau. Show all posts

Friday, 31 March 2017

Crocker Range Park, Keningau


Assalam...
Di Crocker Range Park Keningau (atau dikenali sebagai roof top of Borneo), kami singgah di pejabat pentadbiran yang menempatkan galeri yang menceritakan tentang kawasan taman banjaran ini.  Terdapat staff yang bertugas memberi penerangan keistimewaan Taman Banjaran Crocker terutama taman banjaran yang terletak di Keningau (atau dalam sub-station Kenigau).  Station Kenigau merupakan ibu pejabat untuk Taman Banjaran Crocker.


Terdapat beberapa sub station yang boleh dilawati seperti sub station Kimanis, Ulu Membakut (Beufort), Mahua  (Tambunan), sub station Melalap, Kikiran (tenom), Alab (Tuaran), Ulu Senagang (Papar), Buayan (Penampang) di dalam rangkaian Taman Banjaran Crocker.  Meliputi kawasan yang luas (120 km panjang dan 40 km lebar) dan daerah menganjur daripada daerah Tuaran hingga ke Tenom.


Peta lokasi kawasan Roof Top of Borneo (Station Keningau) dan aktiviti yang bersesuain untuk pelawat.  Antara yang aktiviti yang menarik minat untuk dicuba adalah aktiviti merentas hutan.


Penginapan disediakan bagi mereka yang ingin bermalam di sini.  Tapak perkhemahan juga ada sekiranya mereka memilih untuk lebih adventure.


Orkid liar jenis ini banyak terdapat di Crocker Range Park, Keninagu.


Saya tak pasti sama ada pokok ini adalah pokok lengkuas, bunga kantan atau tuhau.  Tuhau jeruk (sambal tuhau) makanan feveret masyarakat tempatan di Sabah terutama kaum Kadazan Dusun.


Disebabkan kami tidak dapat melawat kawasan yang luas, hanya explore apa yang dipamirkandalam bangunan galeri.


Apa itu CRBR? - Crocker Range Biosfera adalah ekosistem daratan dan landskap semulajadi yang meliputi kawasan seluas 350, 354 hektar.  Telah diistiharkan sebagai Rizab Biosfera oleh UNESCO sejak 2014 dan merupakan tadahan air untuk kawasan pantai barat Sabah.


Dalam galeri, terdapat pelbagai jenis peralatan masyarakat tempatan untuk bertani, berburu dan menangkap ikan dipamerkan.


Sebahagian jenis peralatan tersebut masih digunakan hingga ke hari ini.



Antara species rama-rama yang telah diawet dan dipamerkan di sini.  Binatang awet lain turut dipamerkan seperti kancil, musang, ular sawa, unggas dan banyak lagi.


Menara tinjau di Crocker Range Park, yang berdekatan dengan bangunan restoran dan cafe.  Jika cuaca elok  bandar Keningau kelihatan jelas dari sini.


Di sini ada pusat bunga reflisia jadi boleh jumpa bunga terbesar di dunia tu, cuma kena pastikan datang ketika musim bunga reflisia berbunga (kembang).  Kami sedikit ralat sebab tak dapat saksikan fenomena tersebut sebab tempat itu di tutup sementara.  Di luar musim mereka tidak membenarkan sebarang pelawat untuk melawat, ditakuti perkembangan reflisia terbantut.
Wassalam.

Thursday, 2 March 2017

Lao Mandre: Restoran Sri Kumande, Keningau


Assalam...
Ini restoran yang kami kunjungi ketika di Keningau, sebelum naik ke Crocker Range Park kami berhenti untuk sarapan di sini.  Lokasi bukan di dalam bandar Keningau tetapi terletak di Kampung Bulu Silou, sebelum sampai bandar Keningau jika dari Kimanis.


Ini adalah pisang molen, goreng pisang tapi tepung yang menyaluti pisang tu ada lain sikit, salutannya agak tebal.  Nak cerita pun tak pandai.


Lauk tengahari  pun dah ada disediakan, sayur yang sebelah atas kanan tu adalah pucuk ubi yang ditumbuk bersama jantung pisang kemudian dimasak lemak.  Menu kampung yang tersangat lama tidak dinikmmati lebih dikenali sebagai kayu tettuk (sayur tumbuk).


Kedai 2 lot ini dibuka dari awal pagi (sarapan) hingga tengah malam. Menu sebelah malam lebih kepada ala carte, sajian steamboat dan grill.


Menurut tuan punya kedai, salah satu cabaran untuk pengusaha steamboat di Keningau adalah bekalan seafood kerana Kenigau terletak di pedalaman dan jauh daripada pantai.  Makanan laut diperolehi dari lokasi yang jauh dan agak mahal, merupakan faktor yang mempengaruhi harga pakej steamboat yang mereka tawarkan.  


Bekalan seafood untuk steamboat di Sri Kumande datangnya dari Kalabakan, Tawau atau pun dari Sandakan. Walaupun agak jauh namun harganya masih murah berbanding yang didatangkan dari Kota Kinabalu.



Bahan-bahan steamboat yang disediakan di Sri Kumande seperti jugak di tempat lain yang perlu ada varieti sayuran, makanan laut, makanan sejuk beku, daging, mee, nasi dan pelbagai lagi.  Kalau bernasib baik, dapat bekalan boleh lah merasa daging payau (rusa) di sini.


Sesiapa yang berkunjung ke daerah Kenigau boleh singgah untuk menjamu selera di sini, kerana kepelbagaian makanan yang mereka sediakan daripada hidangan sarapan pagi hingga ke makan malam.
Wassalam.

Sunday, 10 July 2016

Sabah Road Trip: Day 2 (16/05/2016)


Assalam...
Malam di Kenigau kami semua berpakat untuk tidur di ruang tamu atas sehelai karpet untuk menyenangkan bangun pagi.  Malam itu agak sejuk jugak tak terasa kehangatan el-nino di sini.  Sebelum beradu, dah brief apa program esok pagi dan set timing untuk check out dari rumah.  Saya kena bangun awal dari mereka sebab ada misi lain di rumah tetangga.  Pagi itu sempat ziarah rumah sebelah depan dan belakang rumah, terlalu lama tidak bersua muka sehingga kawan baik sekampung (Sandakan) dan kawan sekolah rendah hingga menengah tak mengenali saya.  Mulanya saya bagi salam, dia sambut salam saya tetapi tak menunjukkan riak muka teruja, dah agak dia dah tak cam saya (banyak sangat kah yang berubah ke atas diriku ini).  Bila dah panggil nama barulah dia meluru memeluk dan sebut-sebut nama saya.


Sebenarnya sudah belasan tahun tidak jejakkan kaki ke daerah Keningau ini, banyak yang sudah berubah.  Kenangan dahulu perjalanan dari Sandakan ke Keningau mengambil masa 2 hari, perlu singgah dan tidur di Kota Kinabalu.  Selepas itu ada jalan pintas antara Ranau ke Tambunan dapat memendekkan masa perjalanan menjadi sehari dengan keadaan jalan tak usah cakaplah (advanture dia macam pengembaraan camel tropy).



Dari Kampung Contoh, kami keluar ke Bandar Keningau sekejap untuk isi minyak dan berpatah balik untuk bersarapan di satu restoran dalam perjalanan ke Taman Banjaran Crocker.



Kami bersarapan dan merangkap makan tengah hari sekali di Restoran Sri Kumande, resto abang pada kawan baik saya.


Jika cuaca tidak berkabus dan cerah, seluruh pekan Keningau jelas terlihat dari puncak ini.  Lokasi tempat ini akan dilalui apabila melalui jalan Kimanis, perjalanan dari Kota Kinabalu ke Keningau.  



Jika merancang untuk menginap di sini, ada resort atau nak camping pun boleh.  Sangat best untuk aktiviti lasak seperti jungle treckking atau pun hanya untuk merehatkan minda.


Kanak-kanak riang melompat di puncak banjaran Crocker.


Kami hanya sempat masuk ke Pusat Alam Semulajadi Crocker, walaupun banyak taman yang patut dilawati terutama tempat bunga reflesia.



Selesai di Taman Banjaran Crocker, singgah pekan sekejap untuk mencari bekalan dalam perjalanan seterusnya.  Perjalanan kami menghala ke arah Nabawan, Sepulot dan Kalabakan.  Tips nak lalu jalan ini sila penuhkan tangki minyak kereta anda, dan berhati-hati di jalanraya.  Elakkan dari terlanggar binatang ternakan penduduk kampung untuk mengelakkan anda kena sogit. 




Mr. driver memandu dengan santai dan kami hanya berhenti dua kali pertama di Masjid Nabawan untuk sholat.  Fit advice better jamak sebab kita dijangka sampai Kalabakan ketika magrib.  Ketika di Sepulot kami berhenti mengopi di sebuah kedai dan bergilir memandu.  


Ketika menuruni bukit, sebelum sampai pejabat pentadbiran Meliau Basin akan nampak pokok tinggi ini.  Menonjol sangat sebab pokok di sekeliling tu nampak rendah halwal tinggi jugak.


Memang seronok berjalan kalau para penumpang dengan mr. driver satu kepala.  Sebut jer nak singgah, cepat-cepat bagi signal (walaupun dalam hutan tiada kenderaan lain), brek dan park tepi.



Elok sampai di Meliau Basin, pondok guard saja yang buka.  Pejabat pengurusan, cafe dan gallery semua dah tutup.



Bangunan pejabat pengurusan Maliau Basin (Lost Wolrd Sabah) yang menempatkan pejabat, galeri, cafe dan kedai cendera hati.  Akan datang bolehlah plan ke sini, kena ikut package diorang, kalau boleh main reda gitu saja mesti kami dah masuk.


Lepas itu kami teruskan perjalanan dan berhenti di sebatang sungai ini (takde nama).  Aliran air sungai yang sangat deras selepas  hujan atau mungkin di kawasan hulu masih hujan.  Mungkin saja ini adalah antara anak sungai yang membentuk Sungai Kinabatangan.



Saya rasa bangunan sana tu adalah bekas tempat tinggal pekerja kem balak, aktiviti pembalakan di kawasan ini memang terkenal sekitar tahun 80-an hingga 90-an.



Subhana Allah, ada pelangi indah.  Tiada sesiapa antara kami yang perasan pada mulanya. Sangat bernasib baik sebab sampai ke tempat ini selepas hujan.


Diorang dah macam kakak kawasan ini, pose tak agak-agak, siapa kisah tiada siapa yang tengok...memang tiada orang pun yang kami jumpa.  Sesekali adalah kereta lalu dan ketika kami hendar beredar ada sebuah kereta yang singgah dinaiki oleh couple, agaknya diorang pun nak buat pose-pose diva.  



Ketika tiba di dalam kawasan Kalabakkan, hari dah gelap.  Hanya singgah di sini, di dalam kawasan berpagar dibelakang batu tanda tu ada sebuah tugu peringatan (Tugu Peringatan Kalabakan).  Dibina sempena memperingati peristiwa hitam (Konfrontasi Indonesia Malaysia pada 1963) ketika penubuhan Malaysia.


Selepas itu kami bergegas ke Pekan Kalabakan untuk isi minyak kereta dan isi perut.  Tak perlu susah cari kedai makan, di sini ada 2 buah rumah yang kami akan kena singgah, tuan rumah pun dah call banyak kali tanya lokasi keberadaan kami, tak sabar nak jamu kami ler tu.  Rumah pertama kami singgah rumah sepupu saya sebelah jambatan Kalabakan dan kedua adalah rumah makcik Caya (emak Fit).


Sumandak sempat beraksi bersama udang galah sebelum memulakan santapan.  Tak banyak gambar yang dapat dirakam sebab semua pun dah kelaparan dan teruja melihat udang galah, kecuali Fit yang tak makan udang (allergic tahap dewa sampai bau pun tak boleh cium).


Ini kata-kata dari orang  allergic seafood, kalau hanya makan seekor udang atau sotong atau ketam dapat menyebabkan mulut sopak atau badan menjadi gatal,  lebih baik makan banyak sampai puas.  Ubat boleh cari kemudian, tapi jangan ikut tips tu yer, sebab kesannya awak sendiri yang kena tanggung.




Lepas melantak udang galah dan tapau lebihan yang masih tinggal (in case sampai merotai tengah malam lapar lagi, Fit dah pesan), selain tu makcik Caya ditapaukan lagi daging payau  (daging rusa) sebanyak 4kg.  Malam kedua kami tidur di Merotai Besar, rumah sewa Fit.  Memang best kalau dapat tidur di Kalabakan tapi sebab fikirkan keesokkan hari nak bergerak awal ke bandar Tawau.
P/s - Kalabakan walaupun hanya sebuah perkampungan yang berkembang menjadi pekan, macam banyak benda menarik, Insha Allah akan datang lagi.
Wassalam.