Showing posts with label Ramadhan Kareem. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan Kareem. Show all posts

Tuesday, 26 June 2018

Nasi Kuning Juadah berbuka.


Assalam...
Hari kedua yang kami pilih sediakan nasi kuning untuk juadah berbuka jemaah surau.  Kerja-kerja memasak nasi kuning menggunakan periuk noxxa mudah dan menyenangkan kerja.  Kalau ikut proses yang betul nasi kuning tu selepas ditanak seketika dengan santan perlu dikukus hingga masak, tetapi dah guna noxxa ini taram kaedah masak guna method hi-pressure dari awal hingga akhir dan hasilnya tetap tidak mengecewakan.


Sebenarnya Yana yang bagi idea nak sediakan juadah apa petang tu.  Dia kata elok buat nasi lemak jer, tapi akak pi sailang dia buat nasi kuning pula.  Jadinya nasi kuning tu dia panggil nasi lemak kuning, lantak pi lah, yang penting misi terlaksana.  Lauk gandingan tu masak guna dapur biasalah, kalau semua masak guna noxxa kena lah ada beberapa ketul periuk tu.  Resepi lain untuk nasi kuning boleh rujuk di sini


Nasi Kuning Noxxa
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
6 gelas beras basmathi
2 gelas santan pekat (saya guna santan kara)
7 gelas air
3-4 helai daun limau purut
3-4 batang serai titik
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa (ikut suka) 



Cara Penyediaannya.
*  Basuh dan toskan beras.
*  Masukkan beras ke dalam periuk noxxa bersama bahan-bahan yang lain.
*  Gaul rata sebelum menutup periuk.
*  On periuk, tekan button dan pusing tombol atas penutup ke hi-pressure, set timing 8 minit.
*  Release pressure dengan pusing tombol ke nob steam.
*  Bila Steam released dah siap, buka tutup periuk dan keluarkan nasi.
*  Biar nasi set seketika sebelum dikacau dan ditaburkan dengan bawang goreng.
*  Hidangkan bersama lauk kegemaran.  Untuk nasi kuning gandingan lauk yang biasa adalah lauk bersambal, ayam, ikan atau telur dan sedikit sayuran.



Lauk gandingan petang itu ayam goreng kunyit, telur rebus, sambal dan sedikit ulam timun dan salad.  Syukur dapat lengkapkan tapau nasi kuning sebanyak 70 peket petang tu.


Sehidangan lebih kurang gini lah.  Resepi untuk sambal tak payah letak lah, sama macam buat sambal nasi lemak.


Ini bahagian tuan rumah berbuka petang tu,  untuk Yana and the geng tapau balik rumah dia sebagai bekalan untuk sahur sebab petang tu dia join jemaah wanita berbuka di surau.


Rasa nikmat jer petang tu, bila dapat masak semua tu.  Bila tengok kontena plastik bersusun yang lengkap terisi nasi kuning, wah rasa macam nak berniaga pun ada.
Wassalam.

Friday, 22 June 2018

Nasi Daging Utara, Air Asam Berkerisik


Assalam...
Sebelum start ramadhan, ajk sura tempat kami dah war-warkan kepada sesiapa yang nak sediakan juadah berbuka puasa kepada lebih kurang 70 orang jemaah setiap hari.  Alhamdulillah pihak ajk tahun ini mengamalkan konsep berbuka beramai-ramai dan memberi peluang kepada sesiapa yang ingin memberi sumbangan, boleh bagi bahan mentah, boleh bagi duit, boleh masak berjemaah atau masak sendiri di rumah.  Budak Yana tanya nak join tak, off course nak tapi kami pilih nak masak di rumah sendiri sebab malu nak masak kat surau.  Segala dokumentasi dan urusan dengan ajk Yana yang settlekan, kita cuma pilih hari dan fikir nak sediakan apa.  Maaf Yana, akak pilih nasi daging salah satu sebab nak lempiaskan keteringinan sendiri dan nak merasa nasi daging utara dengan ayaq asam.


Bahan tumis nasi, selalu orang tumis dalam periuk yang sama untuk digunakan memasak nasi daging.   Maksudnya tumis bahan, masuk beras, air daging dan masak.  Tetapi petang tu sebab nak masak lebih dari 2 kali guna periuk noxxa tu, saya sediakan bahan tumis berasingan dan sediakan cecair campurkannya sekali. 


Keseluruhan memasak nasi dan merebus daging saya menggunakan periuk noxxa sebab nak jimatkan masa.  Jika rebus daging atas dapur gas, takut daging tak sempat empuk saya dah jatuh tejelepuk tidur tepi dapur menunggu.  Bila dah empuk, angkat daging dan hirislah kecil-kecil nak bentuk dadu atau nipis panjang terpulang.


Nasi Daging Utara
Sumber: Majalah Rasa


Bahan-bahan
1/5 kg daging - rebus dan potong kecil.
6 gelas beras basmathi - basuh dan tos
8.5 gelas air campuran (bahan tumis, 1 tin susu cair, 1 tin tomato sup dan air rebusan daging)
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perisa
3 batang serai - ketuk
simpulan daun pandan 
Untuk hiasan - gajus, kismis dan bawang goreng


Bahan Tumis
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
1/2 pkt kecil rempah kurma
1/2 pkt kecil rempah sup 
2 inc kayu manis
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
Majerin / minyak sapi
Minyak masak

Cara Penyediaannya
1.  Bahan Tumis & Air Campuran.
*  Rebus daging hingga empuk.  Keluarkan daging dan tapis air rebusan tersebut.
*  Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan majerin atau minyak sapi.
*  Tumiskan bawang hingga layu, masukkan 4 sekawan dan rempah kurma dan rempah sup.
*  Tumis hingga naik minyak.  Tutup api.
*  Campurkan bahan tumis dengan air rebusan daging, tomato sup dan susu cair.
*  Gaul rata sebelum diguna.

2.  Memasak Nasi - Guna periuk Noxxa
*  Masukkan beras ke dalam periuk, tambahkan hirisan daging, simpulan daun pandan, serai, garam, perasa dan air campuran rebusan tadi.
Tutup periuk dan pusing nob penutup ke  hi-pressure, set timing 8 minit dan tekan butan On.
*  Bila dah selesai 8 minit, released pressure dengan memusing nop penutub ke steam.
*  Biar sehingga wap habis keluar sebelum membuka penutup periuk.
*  Keluarkan nasi dan tabur dengan gajus goreng, kismis dan bawang goreng.
*  Hidang bersama acar mentah dan air asam berkerisik.

Nota- jika tiada pressure cooker, masak nasi dalam periuk seperti memasak nasi putih.


Acar Mentah
Sumber: En. Abe

Bahan-bahan
3 biji timun - hiris
1 biji nenas - hiris
1 batang carrot - potong juleen
2 biji bawang besar - hiris
2 biji cili merah- juleen
cuka secukupnya
gula secukupnya
garam secukupnya

Cara Penyediaannya 
*  Campurkan semua sayur yang telah di potong / hiris.
*  Gaul sebatikan cuka, gula dan garam.  Tambah sedikit air jika perlu.
*  Sesuaikan rasanya sebelum dicampurkan dengan hirisan sayur.  


Air Asam Berkerisik
Sumber: En. Abe

Bahan-bahan
10 biji cili padi*
2 biji cili merah*
1 inci. belacan bakar* 
2 biji cili merah - hiris halus

2 biji limau kasturi - ambil jus dan kulitnya dihiris halus
4 biji tomato - belah, buang biji dan hiris nipis
2 biji bawang besar - hiris halus
2 sudu kerisik
Secukupnya garam dan gula
1 sudu pati asam jawa campur dengan secawan air.

Cara Penyediaannya 
*  Bahan bertanda '*' tumbuk halus.
*  Campurkan dengan hirisan tomato, bawang dan cili merah.
*  Tambahkan kerisik dan air asam jawa.
*  Masukkan perahan limau nipis dan kulitnya yang telah dihiris.

Gambar kurang menyerlah ayam asam tu sebab, sempat tangkap gambaq ayaq asam tinggal seredak.

Bungkusan nasi daging dah siap menunggu Yana and the geng, dia yang akan tolong hantarkan ke surau.


Alhamdulillah lunas sudah keinginan nak makan nasi daging bersama air asam berkerisik, nikmat juga dapat dikongsi bersama pada ramadhan ke-13.  Semoga jemaah surau turut berpuashati dengan juadah petang tu.  Yana mesej ketika tengah berbuka, awatlah nasi nie sedap nak mateeyy akak?.  ah sudah, jangan sampai ada jemaah surau yang terkorban sudah, tak pasal akak kena masuk lokap.


En. Abe yang makan nasi daging petang tu turut terkesan dengan rasanya.  Lepas tu dia dapat idea nak masak nasi ini lagi di pagi raya nanti.  Ok ok selesaikan puasa dan teraweh dulu abang, raya kira fikir kemudian.
Wassalam.