Showing posts with label Apam. Show all posts
Showing posts with label Apam. Show all posts

Friday, 18 May 2018

Apam Gula Hangus

Assalam..
Salam ramadhan, selamat berpuasa dan semoga kita diberi nikmat kesihatan untuk menjalankan ibadah sepanjang bulan ini.  Kita antara yang beruntung kerana masih direzekikan bertemu dengan Ramadhan tahun ini 1439h, jadi lakukan yang sehabis baik ye.  Cakap pasal bulan puasa, tak boleh lari daripada cerita pasal kepelbagaian juadah yang disajikan ketika berbuka hinggalah ke waktu bersahur.  Tak sempat masak beli saja, param ada di mana-mana, jadi senangkan.  Jika ada yang masih ingin mencuba menyediakan hidangan ringkas boleh mencuba untuk sediakan kuih ini.
 

Apam Gula Hangus
Sumber: MAHN

Bahan A
1 cawan gula (di goreng hingga keperangan)
1 cawan air (dimasukkan ke dalam gula tadi.  Hati2 ketika tuang air kedalam gula karemel sebab boleh terpercik ke anggota badan).
*  Sejukkan terlebih dahulu.

Bahan B
2 biji telur gred A
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
*  Blend semua bahan ini lebih kurang 3 minit.
*  Kemudian masukkan bahan A.  Blend lagi

Bahan C
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
*  Ayak kedua-duanya.
*  Masukkan ke dalam adunan yang diblend tadi.
*  Sebatikan.



Cara Penyediaannya
* Sediakan pengukus dan griss acuan dengan minyak (boleh guna sebarang acuan, nak kecik besar terpulang).
*  Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
*  Keluarkan dari pengukus, sejukkan dan keluarkan daripada acuan.



Selamat mencuba semoga berjaya membuat kuih ini sebagai hidangan waktu berbuka puasa.  Orang kampung saya mesti tengah berkumpul sekarang nie menghadap juadah yang disajikan.  Waktu berbuka tinggal beberapa minit saja lagi, makan dengan tertib dan jangan membazir.
Wassalam.

Thursday, 12 October 2017

Apam Susu


Assalam...
Hasil berjalan-jalan di page Masak Apa Hari Ini (MAHN), platform yang share banyak resepi dan ada yang sertakan step by step serta video penerangan.  Keahlian terbuka tak semestinya awak kena sumbang resepi.  Ramai yang jadi follower sebab nak cari idea memasak untuk keluarga, nak cari resepi baru, nak belajar masak mahupun resepi yang dijadikan sumber pendapatan.  Baguskan manfaatnya boleh dinikmati bersama, ahli pun ramai daripada mereka yang memang pro memasak, pertengahan, amatur  dan mereka yang baru hendak belajar masuk dapur "saya budak baru belajar"Pastu yang paling best bila ramai yang try sesuatu resepi dan hasilnya sangat menjadi, namun ada juga yang sebaliknya, bagi yang ikhlas memberi ilmu akan memberikan tips apa yang perlu dan tidak.  Page ini juga boleh dianggap sebagai medan ilmu, terhadap perkara baru yang belum pernah kita temui.  Kadang geli hati dan sedih juga tengok perbahasan  pasal masak kat dalam tu terutama bagi yang baru nak belajar bertanyakan sesuatu perkara yang paling asas.  Akan ada ahli yang baik budi pekerti memberi penerangan dan tak kurang juga yang suka perlekehkan seolah-olah semua orang itu sama ilmu dan kepandaian. 


Contoh resepi apam susu ini, kalau ikut resepi dan cara yang mereka kongsikan memang sangat mudah.  Sudah tentu mereka yang kurang mahir akan tertarik untuk turut mencuba.  Ada yang buat apam susunya jadi gebu gebas, tak kurang juga yang bantat kematu.  Hasil yang saya buat pun hampir bantat kematu, adunan yang saya blender tak menjadi kembang dan gebu (blender saya kurang best kot).  Cepat-cepat tukar guna mixer hingga adunan kembang dan gebu.
 

Apam Susu 
Sumber: MAHN group


Bahan-bahan
4 biji telur*
1 cawan gula*
1 sudu besar ovallet*
4 sudu besar susu pekat*
2 cawan tepung gandum
Sedikit essen vanila



Cara Penyediaanya
*  Blend bahan yang bertanda "*" sehingga betul-betul gebu.  (Saya blend separuh jalan, kemudian sambung guna mixer).
*  Masukkan esen vanila dan tepung gandum.
*  Gaul sebati dan bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna mengikut kesukaan anda.
*  Masukkan dalam acuan berselang-seli mengikut warna pilihan.
*  Kukus selama 30 minit atau hingga masak, lebih sikit pun takpe sebab takut tak masak (cuma jangan selalu buka penutup).


Never give up bila mencuba sesuatu resepi, kalau cara ini tak berhasil mungkin kena cari alternative yang hampir sama.  Sebab kadang bila kita bertukar cara sikit akan memberi hasil yang sangat bagus.  Berhati-hati dengan resepi-resepi yang ada tagline mudah, senang dah cepat, mungkin tak sesuai dengan cara kita.  Ajar diri untuk mencuba sesuatu resepi yang panjang berjela yang macam susah nak hadam dengan langkah-langkah yang panjang, kadang yang begini lebih memberi kepuasan dan  susah payah anda berbaloi.
Wassalam.