Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts
Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts

Monday, 31 December 2018

Jem Nenas

Assalam...
Buat apa nak susah-susah nak sediakan jem nanas tu, yang dah siapkan dah ada dijual? Nak wat gano, kalau jenis tak puashati atau tidak suka guna yang dah sedia ada.  Ini antara penyakit ketegaq kata orang tua yang dikenalpasti.  Sanggup tak payah buat langsung tart nanas jika tak ada jem buat sendiri, sebab itu menunggu punya lama baru dapat buat tart nanas.


Saya selalu sediakan jem memakan masa beberapa hari, masak sekejap-sekejap time masuk ke dapur contohnya pagi masak sekejap, malam lagi sekali, kemudian sambung esok lagi, hinggalah dapat jem nanas yang diingini.  Jenis tak sanggup nak tunggu jem tu masak dan keras sekaligus.  Sebab tu bila dah kesuntukan masa, takde jem nanas tersedia alamat tak adalah tart nanas untuk tahun tu.  Tetapi memasak yang permulaan tu, kena lama sikit sekurang-kurangnya masak hingga jus nanas kering. 


Jem Nanas
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
10 biji nanas mengkal sederhana besar
1 kg gula pasir
1 biji papaya mengkal (optional)
sedikit serbuk kayu manis
2 sudu makan majerin


Cara Penyediaannya
*  Parut nanas atau blend halus.
*  Option meletakkan papaya sekiranya bekalan nanas tidak mencukupi.
*  Tapis dan asingkan dari jusnya.
*  Masak serat nanas yang sudah di tapis hingga bersama gula pasir.
*  Masukkan kayu manis atau ssedikit serbuk ke dalam jem.
*  Bila sudah kering dan likat, masukkan majerin dan gaul hingga rata.
*  Sejukkan jem sebelum digunakan.

Nota - Jem homemade macam ini tak guna sebarang pengawet, jadi nak guna lama boleh simpan dalam peti ais.  Jangan tutup botol atau kontainer jem sekiranya jem masih panas.

Gentel jem bentuk panjang atau bulat-bulat terpulang nak guna untuk nastar atau tart.  Guna plastik glove jika tidak suka ianya melekat pada tangan.  Hari tu ada nampak orang jual gadget untuk bentukkan jem nanas, lepas ini lagi mudah lah kerja.
Wassalam.

Sunday, 30 December 2018

Sup Tulang ala Vietnam Pho

Assalam...
Cerita agak lama, bila pula masa yang ada tulang gear box di dalam stok? mestilah masa raya haji kan.  Banyak yang buat korban, dapatlah seorang sikit tak daging tulang pun jadilah.  Ini sepupu yang bagi, dia dapat banyak tulang gear box almaklum jadi penolong tukang lapah selama 3 hari pada hari raya korban.


En.Abe yang masak sup ini, tengok bawang grill tu, tak dibuang kulit pun.  Tapi cuci tu off course lah kan.  Sebab dah bagi kepercayaan untuk dia masak, so kita diamkan ajelah.  Tunggu saja lah hasilnya.  Masak guna cik noxxa jer sebab tak larat tunggu berejam atas dapur biasa. 


Sup Tulang ala Vietnam Pho
Sumber: en.Abe

Bahan-bahan
3 ketul tulang gear box
2 biji bawang hollad- belah dua
2 biji bawang putih- belah dua
1 ketul halia - hiris kasar
1 pkt kecil rempah sup
1 pkt sup bunjut
Cili padi ketuk - optional
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis
Sambal kicap (opstional)



Cara Penyediaannya
* Grill bawang holland, bawang putih dan halia hingga kekuningan dan campur rempah sup dan sedikit air.
* Masukkan tulang gear box, air, sup bunjut, sedikit daun sup, daun bawang dan rempah bawang grill tadi dalm periuk noxxa.
* Set high pressure selama 20 minit, dah siap release wap steam.  
* Tambahkan garam dan serbuk perasa.  Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.  Setting periuk ke stir fry atau steam untuk teruskan memasak atau untuk panaskan sup.
* Tambahkan bawang goreng.
* Hidangkan bersama sambal kicap dan hirisan limau kasturi.

Makan ini kena sediakan straw jika hendak menghirup sum-sum tulang gear box.  Jika bacaan kalestrol anda bertambah lepas makan sup begini, jangan salahkan saya tau.  Sesekali layan selera boleh saja jika tidak memudaratkan.
Wassalam.

Friday, 28 December 2018

Terung Bakar (Reme' Terung)

Assalam...
Terung bakar (reme' terung), menu nostalgia zaman kanak-kanak yang sangat mengamit memori.  Zaman kanak-kanak yang sangat tak boleh makan jika tidak ada lauk sedap, menurut arwah nenek untung sebab lahir selepas negara dah lama merdeka dan bukan lagi dalam zaman perang.  Ketika itu walaupun perang dah lama tamat, tetapi sebagai orang kampung, makan minum hanya seadanya saja dan kebanyakkan sumber makanan adalah hasil tanam dan ternak sendiri.  Terung bakar ini lah yang selalu jadi penyelamat untuk kanak-kanak seperti aku yang tak nak makan jika tiada lauk ikan.  Zaman kanak-kanak yang sangat naif, kena tipu kata terung bakar ini adalah ikan besar yang banyak isi, dan sangat lembut.  


Terung Bakar (Reme' Terung)
Sumber: Petta Jume

Bahan-bahan
3 biji terung panjang hijau / purple
2 biji cili besar*
3 biji cili padi*
2 ulas bawang merah*
2 biji buah keras / kemiri*
1 biji tomato*
2 sudu kacang tanah goreng (optional)
Secukupnya garam dan gula.




Cara penyediaannya
* Bakar / grill terung hingga masak.  Bersihkan / buang kulit terung.
* Sangrai / goreng tanpa minyak semua bahan bertanda "*".
* Bersihkan kulit tomato, cili besar, bawang merah dan buah keras.
*  Tumbuk halus bahan yang telah disangrai tadi dan tambahkan gula dan garam hingga sesuai rasanya.
* Susun terung bakar dalam pinggan dan ratakan sambal di atasnya.
* Siap untuk dihidang.


Jika bahan sambal dibakar dalam barah perlu hati-hati agar tidak hangus.  Hasil sambal agak kehitaman disebabkan buah keras terlebih bakar dan kehitaman.
Wassalam.

Tuesday, 6 November 2018

Kuih Bandang aka Nagasari

Assalamm...
Sukarnya lah berguru dengan orang lama, jika kurang sabar mau jadi gaduh atau menyerah kalah dengan mereka.  Macam ketika kami sediakan kuih bandang (nagasari) ini, ada 2 golongan yang selalu bercanggah pendapat, golongan lama (orang tua / otai) dan golongan muda.  Orang lama buat memang teliti, semua segi nak diperincikan dari segi potongan daun pisang, potongan pisang semua kena ikut law lah.  Saiz bungkusan pula mereka suka jika bungkusan kuih itu kecil dan comel.  Sementara orang muda pula tak kisah pada itu semua, lebih suka buat yang short cut sebab nak cepat selesai.


Mereka yang tidak tahan dikritik memang tak berani nak mendekat menolong.  Yang tinggal menolong pun diam tak berani nak membantah, ikutlah aturan walau dalam hati tetap sebal nak keluarkan pendapat, takut-takut jika tersalah cakap.  Apapun sebab nak dapatkan ilmu orang lama, kena lah tahan telinga dan bertabah saja lah.


Kuih Bandang (Nagasari)
Sumber: Hjh Jumria


Bahan-bahan
1 pkt (500gm) tepung beras
6 gelas santan
11/2 gelas gula pasir
Sedikit garam
Pisang masak secukupnya
- Guna pisang yang betul-betul masak (pisang nipah / pisang raja) belah dan potong dua.
Daun pisang secukupnya
- Daun pisang perlu dilayur atau layukan dibawah panas matahari dan potong sedikit bahagian pangkal dan hujung daun tersebut (bentuk segi empat).
Pengukus

Cara Penyediaannya
* Campurkan tepung beras dengan 2 gelas santan, kacau hingga sebati (jangan sampai bergentel).
* Didihkan lebihan santan yang dicampur dengan gula dan garam.
*  Bila santan sudah mendidih, tuangkan bancuhan tepung tadi sambil dikacau sebati.
* Teruskan mengacau tepung sampai masak, beku dan berkilat.  Tutup api.
* Bungkus kuih, ambil daun dan letakkan adunan tepung (satu sudu besar) pada bahagian dalam daun, ratakan (nipiskan) adunan.  
* Letakkan satu potong pisang di atas adunan dan tekan sedikit, supaya adunan dapat menutupi permukaan pisang (atau ratakan sedikit adunan di atas permukaan pisang menggunakan sudu).
* Kemaskan bungkusan dengan lipat lebihan daun pisang (bahagian kiri dan kanan).



Kukus Kuih Bandang (Nagasari)

* Sediakan pengukus, isi air yang secukupnya.  Susun kuih di dalam pengukus hingga habis dan renjis sedikit dengan air.
* Kukus dengan api sederhana.
* Pada awal mengukus jangan tutup periuk pengukus.  Tutup hanya apabila wap kukusan sudah naik.
* Kukus hingga masak lebih kurang 20 - 30 minit (daun pisang layu dan bertukar warna). 
* Hidangkan ketika kuih sudah suam atau sejuk.


Bila dah siap masak, memang cantik lah bungkusan yang rapi dan comel berbanding yang besar dan lebar.  Bila mata nampak cantik, automatik selera pun akan kata sedap juga.
Wassalam.

Sunday, 4 November 2018

Kuih Jatuh Bangun atau Cungkir Balik

Assalam...
Kelakar sungguh nama kuih ini ketika pertama kali dengar mak saudara saya cerita.  Walaupun bunyinya kelakar tetapi of course lah sedap bagi penggemar manisan.  Nama tu mungkin sebab kuih ini perlu dihidangkan atau dicantikkan yang bahagian bawah.  Jadi sebelum bahagian bawah kuih dimekapkan kena lah cungkirkan terlebih dahulu (terbalikkan bahagian bawahnya).  Dengan kata lain yang dah jatuh terjelepuk di angkat untuk diletakkan di bahagian atas, jadilah nama jatuh bangun.  Jangan jatuh tak bangun-bangun sudahlah.  Resepi boleh semak di bawah tu, saya rasa boleh kurangkan sukatan gula merah untuk kurangkan manisnya.


Kuih Cungkir Balik (Jatuh Bangun)
Sumber: Hjh Jumria

Lapisan Gula Merah
1 gelas gula merah
3 biji telur
1/2 gelas minyak masak
Loyang 9 x 9
1 helai plastik (yang muat untuk loyang)
Pengukus

Cara penyediaannya
* Kacau gula dengan telur hingga larut dan sedikit kembang.
* Masukkan minyak, kacau hingga sebati dan ringgan.
* Sediakan kukusan dan loyang yang dilapisi dengan plastik tahan panas.
* Tuangkan adunan gula merah, ratakan pada dasar loyang.
*  Kukus hingga masak lebih kurang 15 - 20 minit (lekang di tepi).
*  Tuangkan lapisan kek di atasnya dan kukus lagi hingga masak.



Lapisan Kek (Hijau atau Kuning)
3 biji telur
2/3 gelas gula pasir
2/3 gelas tepung gandum
1/2 sudu teh TBM (ovallete)
1/2 sudu teh baking powder
Pandan paste atau pewarna kuning secukupnya
Kacang kenari cincang atau almond nib

Cara Penyediaannya
* Mixer gula, telur, tbm dan baking powder hingga kembang dan putih gebu.
* Perlahankan mixer, masukkan tepung, mixer lagi hingga adunan sebati.
* Tambahkan pandan paste atau pewarna kuning.
* Tuang lapisan kek ke atas lapisan gula dan kukus hingga masak (lekang di tepi).
* Keluarkan kuih dari loyang ketika masih panas dengan mengangkat plastik lebihan di tepi.
* Terbalikkan kuih ke atas loyang yang sesuai, lapisan gula berada di atas, buka plastic dan taburkan kacang kenari cincang (almond nib).
* Potong dan hidangkan setelah sejuk.

Kuih cungkir balik (Jatuh Bangun) yang dihidangkan bersama kuih bandang (nagasari) ketika majlis doa selamat.  Style kampung yang masih guna dulang untuk menghidang makanan kepada tetamu.
Wassalam.

Saturday, 3 November 2018

Ayam Masak Putih, Menu Autentik Bugis Asli

Assalam...
Ayam masak putih boleh dikatakan menu autentik orang Bugis, tetapi hanya dipelopori oleh suku Bugis asli.  Jika ke tanah Bugis (Sulawesi Selatan) baru tahu ada suku Bugis asli atau tidak, sebenarnya ada banyak suku dan dielek mereka juga berlainan.  Ramai yang kata suku Mengkasar, Mandar atau Toraja itu adalah Bugis, tetapi yang sebenarnya mereka tidak dipanggil orang Bugis jika di Sulawesi.  Hanya mereka yang berasal dari daerah seperti Bone, Wajo, Soppeng, Sengkang dan Sirdap yang digelar sebagai Bugis asli. 


Seingat saya, arwah mak dulu pernah masak ayam ini tetapi tak diletakkan suhoon.  So siapa nak try, suhoon tu sebagai option nak letak boleh tak nak letak pun boleh.  Masak putih yang sedap, rasanya tidak didominasi oleh rasa lemak daripada santan tetapi jelas rasa jus limau dan lada putihnya.


Ayam Masak Putih (Nasu Puteh)
Sumber: Tante Sima

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong kecil
2 biji limau nipis (ambil jus)
2 biji telur
10 biji bawang kecil*
5 biji bawang putih*
1 inc. halia*
2 sudu kecil serbuk lada putih
Suhun (rendam hingga lembut)
Air secukupnya
500ml santan pekat
Secukupnya garam, gula dan serbuk perasa

Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda "*".
* Campurkan ayam dengan bahan blend, telur, jus limau dan sedikit air.
* Masak hingga empuk dan masukkan santan pekat.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Campurkan su hoon dan gaul rata.
* Hidangkan.

Jika guna ayam kampung atau ayam tua, perlu tambahkan kuantiti air.  Perlukan sedikit masa untuk empukkan ayam terlebih dahulu sebelum dicampurkan dengan santan pekat.
Wassalam.

Friday, 2 November 2018

Kacang Kace' Masak Bening

Assalam...
Semalam cerita pasal pokok pigoen pea (kacang dhal/ kace'/ kacang gude) kacang yang banyak nama.  Sebelum cuti hari tu memang dah nampak beberapa kudup bunga sudah mengeluarkan buah muda.  Balik dari bercuti selama 2 minggu dapatlah menuai hasil buah kace', buah sulung sudah selamat dituai dan dijadikan sayur oleh si mat lah.  Mat lah cakap sedap, tak tahu lah dia masak macamana (masak ala bangladesh). Ada beberapa buah yang dibiarkan tua dan kering oleh si mat lah untuk dijadikan biji benih seterusnya.  





Sini saya nak sharekan masakan cara kampung untuk buah kacang kace' ini.  Sayur yang jadi kegemaran sejak kecil lagi.  Walaupun nampak kuah tu keruh-keruh jernih macam air acaq (istilah orang utara) tapi rasanya sangat segar dan berkhasiat.  Menu ini boleh dijadikan sebagai hidangan sayur atau di makan begitu saja, masa makan tu kena perisi lah isi kacang dia ya sementara kulit tu dibuang.


Kacang Kace' Masak Bening
Sumber: Kak Soda

Bahan-bahan
1 mangkuk kacang kace' (kacang gude / kacang dhal)
2 biji bawang merah*
2 biji cili padi*
1 biji buah keras*
1 liter air
Garam secukupnya

Sedikit asam keping / asam jawa

Cara Penyediaannya
* Bersihkan kacang kace', buang sedikit di kedua-dua bahagian hujung kacang dan cuci bersih.
* Didihkan air dalam periuk hingga mendidih.
* Tumbuk lumat bahan bertanda "*" dan campurkan ke dalam air didih.
* Masukkan kacang kace dan asam ke dalam air didih.
* Masak hingga kacang matang dan warna kulit bertukar. 
* Sesuaikan rasanya dan hidang.


Sebenarnya ada beberapa variasi kacang kace' ini, saya masih ingat ada biji buahnya yang berbelang-belang kehitaman dan kuah sayur juga menjadi hitam ketika dimasak.  Tapi menurut kak Soda jenis itu sudah jarang dijumpai kini.  Ada sesiapa yang nak biji benih kacang ini tak? Mana tahu nak cuba tanam kat halaman rumah kalau tak nak makan boleh dijadikan tanaman hiasan.
Wassalam.

Saturday, 29 September 2018

Puding Truffle

Assalam....
Manis-manisan memang kesukaanku, walau sering kali dapat teguran sebab ketika makan tak ingat dunia.  Kak ingat sikit kak umur tu dah berapa, kontrol sikit pengambilan gula, nanti dapat kencing manis.  Sesekali kena abaikan saja suara-suara itu demi menikmati makanan kegemaran.  


Buat puding ini ketika hari raya haji baru sebab tak ade kuih biskut raya, dan penyediaan tidak mengambil masa yang lama.  Lagi satu sebab sepupu yang suka sangat makan kuih nak datang umah, bila jumpa dia takde lain yang dia tanya ada kuih tak?.  Buat Pudding ini tak ikut spesifik resepi pun, main agak-agak saja.  Lama juga lah tak buat puding nie sejak-sejak berpindah dari utara.


Pudding Triple
Sumber: Mulia

Bahan-bahan Lapisan kek
1 pkt swiss roll /lebihan potongan kek span - perisa tepulang pada yang digemari
Air (boleh guna air gula buah-buahn dalam tin)

Bahan Lapisan Kastard
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
2 cawan air

Bahan Lapisan Jelly dan Buah
1 tin buah-buahan campur - toskan airnya untuk diguna pada lapisan kek
1 pkt jelly powder / agar-agar perisa strawberry
Air (ikut sukatan pada paket jelly/agar-agar)
Gula (ikut sukatan pada paket jelly/agar-agar)
Potongan buah-buahan segar.

Cara Penyediaannya
* Susun swiss roll atau potongan kek span di dasar bekas atau loyang yang digunakan.  Susun hingga padat.
* Basahkan kek dengan air buah dalam tin, kalau tak suka manis boleh ganti dengan air masak.
* Campurkan tepung kastard, gula, air dan susu cair. Kacau hingga rata sampai tepung tidak ada yang bergentel.
* Masak atas api sederhana sambil kacau hingga kastard pekatm, berkilat dan meletup-letup.
* Lapiskan kastard pada bahagian atas susunan kek tadi, ketepikan dan biar sejuk.
* Taburkan buah-buah potongan buah-buahan di atas kastard, boleh juga dibuat berlapis dengan kastard.
* Masak agar-agar bersama air dan gula hingga mendidih.
* Tuangkan ke dalam mangkuk yang telah dilapiskan dengan kek, kastard dan buah-buahan.
* Sejukkan sebelum dihidangkan.  Jika suka boleh topping lapisan atas sekali dengan whipping cream dan hirisan buah-buahan segar.


Selamat mencuba kawan-kawan.
Wassalam.

Friday, 28 September 2018

Kulit Rambai Masak Lemak

Assalam...
Gara-gara ramai yang bagi tahu hari tu kulit rambai boleh buat sayur, dimasak lemak saya pun nak mencuba juga.  Selalu orang masak kulit yang fresh (belum layu, masih warna cream) lepas ambil isi terus masak, tapi masa saya makan buah rambai masa tu kulit pun dah layu.  Walaupun dah bertukar warna, hentam saja lah sebab nak tahu rasa sayur kulit rambai.  Saya google ada yang campur dengan petai, kebetulan ada stock petai jeruk saya tambahkan sekali.



Kulit Rambai Masak Lemak
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
Kulit rambai
Santan
Ikan bilis*
Bawang merah*
Bawang putih*
Cili merah - hiris
Serbuk lada hitam
Petai (jika suka)
Sedikit air (jika perlu)
Garam, gula dan serbuk perasa



Cara penyediaannya
* Tumbuk lumat bahan bertanda '*'
* Bersihkan kulit rambai, sebaiknya guna kulit yang fresh (warna masih putih).
* Campurkan bahan tumbuk dengan santan, air dan serbuk lada hitam, jerang atas api.
* Masukkan kulit rambai, cili merah dan petai, jerang hingga masak.
* Sesuaikan rasa dan angkat.

Sedap juga rasa sayur ini, mungkin klau guna kulit yang fresh lagi umpph rasanya.
Wassalam.

Monday, 17 September 2018

1 Bowl Fruits Pastry Cakes - Kali ke-2

Assalam...
Jangan  jemu tengok ye, ini kali kedua buat sebab yang lepas ada orang tak sempat rasa.  Lapi pun baki buah-buahan hari tu ada lagi, tak habis makan begitu saja.  Tapi kali ini saya guna resepi lain, nak cuba hasilnya bagaimana menjadi ke tak air tangan saya ini.  Alhamdulillah tak mengecewakan, sebab excited agaknya dah habis setengah tray, baru ingat terlupa nak tabur gula halus atas kek.  makan togel macam tu saja pun ok.


Kali ini mencuba resepi yang di kongsikan oleh adik comel, Danish Harraz yang masih kanak-kanak tapi dia punya skill masak-masak mengalahkan kakak-kakak atau mak-mak.  Saya cuba respi tu sebab lepas baca-baca macam senang pula, tak perlu guna mixer.  Hanya campur semua bahan dan kacau-kacau, mudah bagi mereka yang tiada mixer di rumah.  Boleh juga joint berpastry cake yang tengah viral nie kan. 


1 Bowl Fruits Pastry Cakes
Sumber: Danish Harraz 

Bahan-bahan
226 grams Tepung Naik Sendiri
160 grams Gula Kastor
150 grams Salted Butter, dicairkan dan biarkan sedikit sejuk
3 biji telur Gred A
100ml Buttermilk atau boleh juga guna Sour Cream (Danish guna homemade Buttermilk. Caranya Danish sudah sertakan dibawah resepi ini) - saya guna yogurt 1 tub kecil
1 suduteh Vanilla Extract
Parutan Lemon Zest dari 1 biji lemon (pastikan parut kulit yg kuning sahaja, nanti pahit)
500 grams buah-buah fresh yang kurang berair atau jika guna yg dalam tin keringkan sedikit buah-buah itu sebelum digunakan, dihiris dan gaul dengan 2 sudu besar Gula Kastor.



CARA PENYEDIAANNYA:-
*  Preheat oven pada suhu 160°C. Gris baking tray saiz 9" dengan butter dan dialas dengan parchment paper. Jika guna bekas kecil cake akan jadi tebal, tak cantik😊.
*  Dalam bekas, masukkan tepung naik sendiri, gula, melted butter, telur, lemon zest, buttermilk dan vanilla. 
*  Kaup balik menggunakan senduk kayu sehingga semua rata dan sebati, jangan overmix, nanti cake tak moist. 
*  Kemudian tuangkan kedalam baking tray. Rata kan permukaan adunan cake.
*  Akhir sekali, ambil buah yang telah dipotong dan gaul bersama gula halus dan terus susun semua buah tadi atas adunan tapi jangan ditekan ya, nanti senang tenggelam. 
*  Masukkan dalam oven dan dibakar selama 40-50 minit, bergantung pada oven atau hingga cake masak tapi jangan terlebih bakar nanti Cake menjadi kering. 
*  Sejukkan diatas cooling rak dan sprinkle dengan gula icing sebelum dihidangkan, jika suka.

Tips-:
Cara menyediakan homemade buttermilk untuk cake ini: 1 sudubesar lemon jus dituang kedalam measuring cup dan tuang fresh milk hingga bancuhan cukup 100ml, dikacau rata, kemudian dibiarkan selama 5-10 minit sebelum digunakan.

NOTA PENTING: 1 Bowl Fruit Pastry Cake ini akan lagi sedap selepas semalaman. Untuk menyimpan, simpan dalam bekas kedap udara dengan suhu bilik, untuk kekalkan kelembapannya. Kerana cake ini mengandungi buah-buahan terutama jika gunakan buah dalam tin, jadi ianya akan bertahan hanya lebih kurang 2 hari.

Ok selamat berpastry kek semua.
Wassalam.

Tuesday, 4 September 2018

Mixed Fruits Pastry Cake

Assalam...
Seronok bermain dengan warna buat kek ini, pelbagai jenis dan warna buah-buahan yang boleh digunakan.  Ikut kreativiti sendiri tetapi kebanyakkan mereka yang dah buat menggunakan buah-buahan citrus yang diimport dari luar negara.  Kalau dah barang import tu faham-faham sajalah harganya kan, sebab tulah mereka jual kek ini mahal.


Hari itu beli setiap sepeket jenis buah tu, harga dekat sebelah tangan juga lah.  Tapi takdelah saya guna semua ke dalam kek tu.  Banyak lagi dah masuk dalam mulut ketika memotong dan proses menyusunnya.  Ada orang cakap jangan kedekut letak buah banyak-banyak baru sedap, saya pun ikut nasihat itu sumbat selagi boleh sampai tak nampak wajah sebenar kek tu.  Tapi kejadiaanya bagi saya kurang menarik sebab nampak kelam je kek dek kerana warna buah yang terbakar.  


Tapi saya rasa bukan sebab susun buah yang penuh atas kek yang sebabkan wajah tak cantik, tapi sebab oven tu yang saya tak pandai set temperature yang betul.  Sudah guna agak lama tapi masih tak boleh nak kuasai lagi oven nie, setiap kali bakar kek mesti kurang memuaskan hasilnya.  Betapa rindu dengan yang lama, sentiasa beri hasil terbaik, pernah masukkan loyang, set suhu dan masa lepas tu pergi tidur, esok pagi bangun kek cantik jer.  Jomlah semak resepi kek ini, orang sekarang kata kek ini baru dan jadi viral tapi menurut otai-otai tukang masak mereka dah buat yang ini pada tahun 2011 dulu, mungkin tahun tu kuasa viral belum muncul lagi tu yang orang ramai masih tak kenal lagi.


Kali ini guna resepi dari Sonia (Nasi Lemak Lover) yang guna loyang 10" x 10" - hasil kek yang besar kerana buah pun ada banyak.
 
Mixed Fruits Pastry Cake
Sumber: Sonia (Nasi Lemak Lover)


Bahan-bahan
200gm mentega
300gm gula castor
6 biji telur
100gm sour cream / natural yogurt (yogurt saya expired tukar guna fresh milk 200ml campur perahan jus lemon - 1 biji)
Lemon zest (parut dari sebiji lemon yang guna jus tadi)
400gm tepung gandum / kek (saya guna tepung naik sendiri dan tak perlu tambah baking powder)
2 sudu teh baking powder
Buah-buahan - peach, strawberry, blueberries & tin



Cara Penyediaannya
* Cuci dan toskan air pada buah hingga betul-betul kering.
* Potong atau belah buah-buahan jadi kecil dan gaul dengan gula halus.  Jika guna buah peach dalam tin tak perlu kerana dah manis.
* Sediakan loyang, griss dengan butter dah lapik dengan kertas baking.
* Putar mentega dengan gula hingga putih dan gebu.
* Masukkan yogurt, putar lagi hingga sebati.
* Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
* Kaup balikkan tepung ke dalam adunan perlahan-lahan hingga habis.
* Tuangkan adunan ke dalam loyang sudah disiapkan tadi dan ratakan permukaannya.
* Susun buah-buahan ke atas permukaan adunan.  Jangan tekan buah-buahan ke dalam adunan.
* Bakar kek dengan suhu 180' selama 60-80 minit, hingga masak (cake taster bersih bila ditarik) atau set suhu dan masa mengikut kepanasan oven masing-masing.
* Biarkan kek sejuk, kemudian ayakkan gula halus ke atas kek.

Ada yang tanya sedap ke rasa kek ini?  Macamana nak jawap eh, kalau anda memang jenis suka makan dessert atau sweet tooth kata nenek, mesti suka dan akan kata sedap.  Bagi yang tak suka tetaplah tak suka, letak gajah kah harimau kah atas kek tu pun dia tetap tak heran.  Rasa macam butter kek tapi ada rasa masam-masam sikit, saya suka sebab tak berapa manis memang nikmat sangat bila digandingkan dengan teh O panas.
Wassalam.