nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts
Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts

Tuesday, 10 July 2018

Resepi Kek Buah Kukus Terbaik

Asssalam..
Terima kasih banyak kak wan yang telah share resepi kek buah kukus ini.  Dah lama intai cara yang macam ini tapi tak try lagi sebab tak sure sukatan sebenarnya.  Bukan tak pernah buat tapi lain orang lain cara dan ada tips tertentu, kalau dah tukang masak terkenal macam kak Wan yang mengakui sendiri ini resepi terbaik kek buah kukus yang keluarga dia selalu guna, maknanya memang boleh dipercayai.  In Sha Allah follow step dan ukuran mesti menjadi.  Kalau nak resepi cara lain untuk kek buah kukus boleh rujuk sini.  


Jujur, hasil kek buah yang guna resepi ini yang paling saya suka.  Masih panas dah potong makan seketul tak puas ambil lagi seketul dan seterusnya.  Betul kata kak wan tak sempat simpan lama dah habis.  Bukan saya saja yang cakap macam tu tau, tapi mereka yang lain turut mencicipi kek buah ini.  Lagi satu lebih mudah daripada resepi yang saya guna sebelum ini, so resepinya saya sharekan di sini.  Minta halal ya kak Wan. 


Kek Buah Kukus
Sumber: Kak Wan @ Resepicitarasawan


Bahan-bahan
300gm gula pasir
250gm mentega asli
400gm mixed fruit, cucui dan toskan hingga kering
100gm ceri merah dan hijau, biarkan sebiji2
3 biji telur grade A
60ml air panas
350gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh serbuk buah pala

Loyang 7 atau 8 inc dilencer dengan mentega


Cara Penyediaannya
*  Ayak tepung, baking soda, cream of tartar dan campurankan serbuk buah pala (nutmeg powder).
*  Masukkan gula ke dalam periuk atau kuali tebal, masak dengan api sederhana.
*  Jangan mengacaunya, goyangkan periuk ke kiri kanan sehingga gula mencair sekata dan berubah keperangan.
*  Tutup api dan masukkan air panas di tepi periuk supaya tidak terpercik.
*  Kacau hingga gula larut, masukkan mentega dan kacau hingga mentega cair.
*  Masukkan mixed fruit, gaul rata dan masak sekejap atas api.
*  Bila suam, kaup balikkan tepung dan rempah.
*  Pukul telur bersama esen vanilla hingga berbuih.
*  Masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati.
*  Masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
*  Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 2 jam atau lebih.


Dan sebagai oleh-oleh untuk orang kampung, akan buat lagi kek ini.  Takpelah kena berjaga malam ini kukus kek, demi sama-sama menikmati kek buah sedap ini.  Suka share benda yang kita suka dengan keluarga, sama-sama rasa sedapnya, jangan benda yang pahit-pahit jer kita baru nak share. 


Cuba siapa yang teringin, jimat sikit duit boleh beli benda lain.  Kek buah kukus begini dalam pasaran rasanya seketul begini camni orang jual rm60 lebih kot, tapi memang harga bahan-bahan kuih mahal pun lagi-lagi kalau guna yang berkualiti.
Wassalam.

Saturday, 30 June 2018

Rucoh aka Serawa Kuini

Assalam...
Alhamdulillah rezeki tak putus, ada yang orang bagi, yang orang kirimkan, yang dipinta sendiri semua lah.  Macam buah tu, kuini kiriman jiran mertua dari Pahang, manga apple kawan en.Abe bagi dari Melaka dan rambutan rakan sekerja bawa dari Perak.  Itu baru satu jenis rezeki nyata yang Allah sampaikan dari pelbagai hala, yang tak nyata dan disedari lagi banyak sebenarnya, tak terkira, Allahuu...


Terpikat dengan air yang kak Yan buat guna buah kuini, yang dipanggil rucoh, ada juga yag panggil sebagai serawa kuini.  Pertama kali tengok sebenarnya air yang dipanggil rucoh tu, bukan buah kuini yang pertama kali tengok.  Kuini selalu setiap tahun dapat makan, antara buah-buahan kegemaran keluarga, bila musim memang harum semerbak satu rumah.  Selalu saya makan begitu saja atau kalau longgokan buah dah banyak mak bapak saya memang akan sediakan pulut untuk dimakan dengan kuini, macam buat kenduri gitu kalau bergabung dengan jiran tetangga atau sedara terdekat.


Bila terpandang rucoh tu dah azam nak buat bila jumpa kuini, mungkin bila balik kampung kot nanti.  Kebetulan masa raya hari tu, di Pahang dah ada musim, jumpa masa pergi beraya tapi tak banyak.  Sempat bawa balik 2 biji saja, itu pun buah tak berapa elok.  Dua hari lepas tu adik ipar share dalam wassup buah kuini sebaldi jiran bagi dan kalau ada sesiapa yang nak dia sanggup bawa datang KL nanti, ape lagi cepat-cepat lah angkat tangan, sanggup pergi jemput dia kat terminal nak dapatkan buah kuini.


Kuini tu nampak tak berapa fresh kan, sebab racik awal sementara nak cari santan fresh.  Saya racik awal untuk elakkan kuini terlebih masak dan jadi rosak.  Buat dalam 2 biji dapat dalam satu mangkuk sedang dan store dalam peti sejuk sementara kita pergi cari santan.  Kak Yan guna susu buat rucoh kuini tu, tapi saya nak rasa yang guna santan dulu dan resepinya lebih kurang macam kat bawa nie.


Rucoh Kuini / Serawa Kuini
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
2 biji buah kuini - racik halus
1 pkt santan segar (beli kat jaya)
Sedikit gula pasir
2 sudu susu pekat
Sedikit Garam
Air sejuk
Ice cube   

Cara Penyediaannya
*  Campurkan santan dengan gula, garam dan susu.  Kacau hingga gula larut.
*  Masukkan kuini dan tambahkan air dan ice cube.  
*  Saya takde ice cube, lepas gaul semua tu saya masukkan dalam peti sejuk seketika sebab nak minum / makan sejuk-sejuk.
*  Hidangkan dalam keadaan sejuk.


Rucoh tu saya buat dapat dalam satu jug sedang, rasanya boleh tambahkan air lebih sebab terlalu pekat atau letak ice cube.  Dapat respon dari sahabat saya dia kata tu air kegemaran arwah bapak dia (al-fatihah untuk arwah wak Samat), bulan puasa lepas pun dia ada buat.  Bila saya cakap rucoh, di katanya saya dah pandi cakap jawa.

Minggu depan balik kampung (Sabah), harap akan jumpa buah kuini boleh kenalkan dengan diorang pula cara lain menikmati kuini dari yang selalu mereka makan.
Wassalam.

Friday, 29 June 2018

Char Koay Teow

Assalam...
Beberapa kali terjumpa penggunaan istilah yang mengelirukan bila bercakap berkenaan char koay teow ini.  Yang dalam gambar tu, itulah char koay teow (Penang seafood char koay teow) yang paling famous ini terutama peniaga (hawker stall) Hokkien di Pulau Pinang.  Bila mai kat orang melayu pula, dipecahkan jadi dua kategori 'char' tu lain goreng tu lain.  Macam yang gambar ini dipanggilnya koay teow goreng, sementara char koay teow tu merujuk yang jenis cair (ada sedikit kuah).  Sedangkan kata 'char' tu sebenarnya bermaksud goreng, saya sendiri puan buatlah kesimpulan yang kering begini original chinese version char koay teow manakala yang cair itu malay version. Ok tak mau pening-pening, mana-mana yang mai pun makan saja, dua-dua pun saya suka.



Char Koay Teow (Penang Seafood Char Koay Teow)
Sumber:  Chef Lum


Bahan-bahan
100gm koay teow
2 sudu kicap CKT (char koay teow)
1 sudu cili boh - tambah jika suka pedas
Sedikit kucai 
Sedikit taugeh
1/2 sudu garlic cincang
1 biji telur
Isi udang
Isi kerang 
Fish ball / Fish Cake (jika suka)
Minyak untuk menumis
Hiasan - Cili jeruk, daun bawang. 


Cara Penyediaannya
* Panaskan minyak, masukkan garlic, telur dan cili boh.
*  Masukkan isi udang, kerang dan fish cake.
*  Tuangkan kicap ckt, masukkan koay teow.  Gaul sebati.
*  Masukkan kucai dan taugeh.  Gaul sekejap dan tutup api.
*  Hidangkan bersama cili jeruk atau cili kicap.

Char koay teow ini masak sekejap saja, guna api yang kuat tapi kena pandai kontrol jangan sampai hangit.  Nanti kita belajar sediakan kicap CKT dia pula ye, tengah ayat-ayat chef minta resepi.
Wassalam.

Thursday, 28 June 2018

Ketupat / Pulut Dakap

Assalam...
Kalau tak silap menu pulut dakap ini popular di utara dan pantai timur.  Hari raya baru ini, mak mertua buat pulut dakap, versi kelantan yang rasanya sedikit manis.  Menurut chek ini pulut dakap simple sebab tak letak sebarang inti, selalu pulut dakap mereka letak inti pisang masak kat tengah atau pulut dicampur dengan rebusan kacang putih.  Pulut dibalut dengan daun pisang, lebih kurang macam buat burasak tetapi pulut dakap ini lebih mudah membuatnya.  Dua bungkusan pulut dicantum dan diikat bersama sebab itu kot dinamakan pulut dakap (letak secara dakap / berpelukan).


Walaupun hampir sama dengan burasak, tetapi cara memasak pulut selepas membungkus adalah berbeza.  Ikatan pulut dakap jugak tak perlu begitu kemas kerana tiada kekuatiran pulut akan kerburai ketika mengukus.  Ini mungkin penyebab utama rasa kedua benda ini turut berbeza.


Ketupat / Pulut Dakap
Sumber: Nang Teh


Bahan-bahan
1kg pulut - rendam
2 cawan santan pekat dari sebiji kelapas
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
Daun pisang secukupnya


Cara Penyediaannya
*  Kukus pulut hingga masak.
*  Didihkan santan yang dicampur dengan garam dan gula.
*  Campurkan santan dengan pulut.  Gaul sebati hingga rata dan pulut nampak berkilat.
*  Ambil daun pisang yang telah di potong lebar lebih kurang sejenggkal dan balutkan pulut memanjang.
*  Ikat 2 paket pulut secara berdakapan, pastikan bahagian lipatan daun terletak dibahagian dalam.
*  Sediakan kukusan, kukus pulut yang telah diikat hingga masak atau daun pisang layu.
* Sejukkan.  Buka ikatan dan leraikan dakapan pulut ketika menghidang.
 

Bagi saya yang lidah pedas ini, mungkin kurang minat dengan pulut yang manis begini kecuali jika yang dibuat kuih seperti pulut sekaya.  Tetapi budaya orang lain-lain kan, tu lah yang menyebabkan kita ini unik.
Wassalam.

Wednesday, 27 June 2018

Ikan Goreng Sambal Belacan


Assalam..
Sudah terlalu banyak makan makanan lemak krim di hari raya rendang, lemang dan ketupat itu tak termasuk lagi biskut-biskut dan kek.  Sekarang nak kembali makan simple nasi putih sayur bening, ikan goreng dan sambal.  Teringat dulu dengan mak hari raya kedua mak dah mula masak bening sayur kelor dan ikan goreng.  Jika masih ada makanan hari raya (burasak dan ayam masak lengkuas) itu untuk tetamu yang datang.


Ikan Goreng Sambal Belacan
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau apa jenis ikan pun boleh - lumurkan dengan garam dan kunyit
1 inc. belacan*
1 biji tomato*
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
5 biji cili padi* tambah jika suka pedas
Sedikit garam / serbuk perasa (jika perlu)
Minyak untuk menggoreng / munis

Cara Penyediaannya
*  Goreng ikan yang telah dilumur garam kunyit di goreng hingga garing atau separuh garing.  Ketepikan
*  Tumbukkan bahan bertanda "*' hingga lumat.
*  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi.
*  Tumis hingga hingga sambal masak.
*  Sesuaikan rasanya.  Tutupkan api.
*  Letakkan sambal ke atas ikan goreng tadi.
*  Hidangkan. 
Satu cara lagi sediakan sambal belacan tanpa menumis, tetapi bahan sambal digoreng atau disangrai terlebih dahulu sebelum ditumbuk.  Saja tambah-tambah jika ada stok petai boleh lah buat begini.

Alhamdulillah kenyang, dapat macam ini tak toleh kiri kanan dah, mak mertua kerling pun buat tak nampak aje.
Wassalam.

Tuesday, 26 June 2018

Nasi Kuning Juadah berbuka.


Assalam...
Hari kedua yang kami pilih sediakan nasi kuning untuk juadah berbuka jemaah surau.  Kerja-kerja memasak nasi kuning menggunakan periuk noxxa mudah dan menyenangkan kerja.  Kalau ikut proses yang betul nasi kuning tu selepas ditanak seketika dengan santan perlu dikukus hingga masak, tetapi dah guna noxxa ini taram kaedah masak guna method hi-pressure dari awal hingga akhir dan hasilnya tetap tidak mengecewakan.


Sebenarnya Yana yang bagi idea nak sediakan juadah apa petang tu.  Dia kata elok buat nasi lemak jer, tapi akak pi sailang dia buat nasi kuning pula.  Jadinya nasi kuning tu dia panggil nasi lemak kuning, lantak pi lah, yang penting misi terlaksana.  Lauk gandingan tu masak guna dapur biasalah, kalau semua masak guna noxxa kena lah ada beberapa ketul periuk tu.  Resepi lain untuk nasi kuning boleh rujuk di sini


Nasi Kuning Noxxa
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
6 gelas beras basmathi
2 gelas santan pekat (saya guna santan kara)
7 gelas air
3-4 helai daun limau purut
3-4 batang serai titik
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa (ikut suka) 



Cara Penyediaannya.
*  Basuh dan toskan beras.
*  Masukkan beras ke dalam periuk noxxa bersama bahan-bahan yang lain.
*  Gaul rata sebelum menutup periuk.
*  On periuk, tekan button dan pusing tombol atas penutup ke hi-pressure, set timing 8 minit.
*  Release pressure dengan pusing tombol ke nob steam.
*  Bila Steam released dah siap, buka tutup periuk dan keluarkan nasi.
*  Biar nasi set seketika sebelum dikacau dan ditaburkan dengan bawang goreng.
*  Hidangkan bersama lauk kegemaran.  Untuk nasi kuning gandingan lauk yang biasa adalah lauk bersambal, ayam, ikan atau telur dan sedikit sayuran.



Lauk gandingan petang itu ayam goreng kunyit, telur rebus, sambal dan sedikit ulam timun dan salad.  Syukur dapat lengkapkan tapau nasi kuning sebanyak 70 peket petang tu.


Sehidangan lebih kurang gini lah.  Resepi untuk sambal tak payah letak lah, sama macam buat sambal nasi lemak.


Ini bahagian tuan rumah berbuka petang tu,  untuk Yana and the geng tapau balik rumah dia sebagai bekalan untuk sahur sebab petang tu dia join jemaah wanita berbuka di surau.


Rasa nikmat jer petang tu, bila dapat masak semua tu.  Bila tengok kontena plastik bersusun yang lengkap terisi nasi kuning, wah rasa macam nak berniaga pun ada.
Wassalam.

Friday, 22 June 2018

Nasi Daging Utara, Air Asam Berkerisik


Assalam...
Sebelum start ramadhan, ajk sura tempat kami dah war-warkan kepada sesiapa yang nak sediakan juadah berbuka puasa kepada lebih kurang 70 orang jemaah setiap hari.  Alhamdulillah pihak ajk tahun ini mengamalkan konsep berbuka beramai-ramai dan memberi peluang kepada sesiapa yang ingin memberi sumbangan, boleh bagi bahan mentah, boleh bagi duit, boleh masak berjemaah atau masak sendiri di rumah.  Budak Yana tanya nak join tak, off course nak tapi kami pilih nak masak di rumah sendiri sebab malu nak masak kat surau.  Segala dokumentasi dan urusan dengan ajk Yana yang settlekan, kita cuma pilih hari dan fikir nak sediakan apa.  Maaf Yana, akak pilih nasi daging salah satu sebab nak lempiaskan keteringinan sendiri dan nak merasa nasi daging utara dengan ayaq asam.


Bahan tumis nasi, selalu orang tumis dalam periuk yang sama untuk digunakan memasak nasi daging.   Maksudnya tumis bahan, masuk beras, air daging dan masak.  Tetapi petang tu sebab nak masak lebih dari 2 kali guna periuk noxxa tu, saya sediakan bahan tumis berasingan dan sediakan cecair campurkannya sekali. 


Keseluruhan memasak nasi dan merebus daging saya menggunakan periuk noxxa sebab nak jimatkan masa.  Jika rebus daging atas dapur gas, takut daging tak sempat empuk saya dah jatuh tejelepuk tidur tepi dapur menunggu.  Bila dah empuk, angkat daging dan hirislah kecil-kecil nak bentuk dadu atau nipis panjang terpulang.


Nasi Daging Utara
Sumber: Majalah Rasa


Bahan-bahan
1/5 kg daging - rebus dan potong kecil.
6 gelas beras basmathi - basuh dan tos
8.5 gelas air campuran (bahan tumis, 1 tin susu cair, 1 tin tomato sup dan air rebusan daging)
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perisa
3 batang serai - ketuk
simpulan daun pandan 
Untuk hiasan - gajus, kismis dan bawang goreng


Bahan Tumis
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
1/2 pkt kecil rempah kurma
1/2 pkt kecil rempah sup 
2 inc kayu manis
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
Majerin / minyak sapi
Minyak masak

Cara Penyediaannya
1.  Bahan Tumis & Air Campuran.
*  Rebus daging hingga empuk.  Keluarkan daging dan tapis air rebusan tersebut.
*  Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan majerin atau minyak sapi.
*  Tumiskan bawang hingga layu, masukkan 4 sekawan dan rempah kurma dan rempah sup.
*  Tumis hingga naik minyak.  Tutup api.
*  Campurkan bahan tumis dengan air rebusan daging, tomato sup dan susu cair.
*  Gaul rata sebelum diguna.

2.  Memasak Nasi - Guna periuk Noxxa
*  Masukkan beras ke dalam periuk, tambahkan hirisan daging, simpulan daun pandan, serai, garam, perasa dan air campuran rebusan tadi.
Tutup periuk dan pusing nob penutup ke  hi-pressure, set timing 8 minit dan tekan butan On.
*  Bila dah selesai 8 minit, released pressure dengan memusing nop penutub ke steam.
*  Biar sehingga wap habis keluar sebelum membuka penutup periuk.
*  Keluarkan nasi dan tabur dengan gajus goreng, kismis dan bawang goreng.
*  Hidang bersama acar mentah dan air asam berkerisik.

Nota- jika tiada pressure cooker, masak nasi dalam periuk seperti memasak nasi putih.


Acar Mentah
Sumber: En. Abe

Bahan-bahan
3 biji timun - hiris
1 biji nenas - hiris
1 batang carrot - potong juleen
2 biji bawang besar - hiris
2 biji cili merah- juleen
cuka secukupnya
gula secukupnya
garam secukupnya

Cara Penyediaannya 
*  Campurkan semua sayur yang telah di potong / hiris.
*  Gaul sebatikan cuka, gula dan garam.  Tambah sedikit air jika perlu.
*  Sesuaikan rasanya sebelum dicampurkan dengan hirisan sayur.  


Air Asam Berkerisik
Sumber: En. Abe

Bahan-bahan
10 biji cili padi*
2 biji cili merah*
1 inci. belacan bakar* 
2 biji cili merah - hiris halus

2 biji limau kasturi - ambil jus dan kulitnya dihiris halus
4 biji tomato - belah, buang biji dan hiris nipis
2 biji bawang besar - hiris halus
2 sudu kerisik
Secukupnya garam dan gula
1 sudu pati asam jawa campur dengan secawan air.

Cara Penyediaannya 
*  Bahan bertanda '*' tumbuk halus.
*  Campurkan dengan hirisan tomato, bawang dan cili merah.
*  Tambahkan kerisik dan air asam jawa.
*  Masukkan perahan limau nipis dan kulitnya yang telah dihiris.

Gambar kurang menyerlah ayam asam tu sebab, sempat tangkap gambaq ayaq asam tinggal seredak.

Bungkusan nasi daging dah siap menunggu Yana and the geng, dia yang akan tolong hantarkan ke surau.


Alhamdulillah lunas sudah keinginan nak makan nasi daging bersama air asam berkerisik, nikmat juga dapat dikongsi bersama pada ramadhan ke-13.  Semoga jemaah surau turut berpuashati dengan juadah petang tu.  Yana mesej ketika tengah berbuka, awatlah nasi nie sedap nak mateeyy akak?.  ah sudah, jangan sampai ada jemaah surau yang terkorban sudah, tak pasal akak kena masuk lokap.


En. Abe yang makan nasi daging petang tu turut terkesan dengan rasanya.  Lepas tu dia dapat idea nak masak nasi ini lagi di pagi raya nanti.  Ok ok selesaikan puasa dan teraweh dulu abang, raya kira fikir kemudian.
Wassalam.

Wednesday, 13 June 2018

Kueh Buroncong


Assalam...
Buroncong adalah nama satu jenis kueh tradisi yang dijadikan kudapan pada hari-hari biasa di dalam masyarakat bugis.  Hanya menggunakan bahan asas tepung gandum, kelapa parut dan gula, manakala acuannya terbentuk khas untuk membakar kuih ini.  Rasanya padat, lemak kenyal-kenyal dan sedikit manis.



Tambahan bahan majerin cair dalam adunan dan diguna untuk menggoles acuan buroncong menambahkan sedap pada kuih.  Tambah rasa lemak dan wangi.


Adunan batter tu agak-agak jer cairnya.  Uji dengan menjatuhkan adunan, jika bekas adunan tu jatuh, cepat je hilang bekasnya maknanya batter dah sempurna.


Kueh Buroncong
Sumber:  Kak Soda


Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
1 biji kelapa parut putih - kelapa muda
2 gelas gula pasir - kurang atau tambah sesuai dengan manis yang diingini.
1/2 cawan majerin - cairkan
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
air secukupnya

- Bakar menggunakan acuan buroncong seperti di dalam gambar.



Cara Penyediaannya
*   Campurkan tepung, gula pasir dan kelapa parut muda, gaul sebati.
*  Masukkan pewarna kuning telur, dan air.
*  Masukkan air sedikit demi sedikit, ambahkan dengan majerin cair, aduk sekata hingga gula larut.
*  Kecairan adunan seperti batter untuk goreng pisang.
*  Panaskan acuan di atas dapur.  Oles dengan majerin.
*  Tuangkan adunan ke dalam acuan hingga penuh.  Tutupkan acuan.
*  Keluarkan kuih dari sarangnya apabila telah masak.
*  Hidangkan, kuih buroncong sangat sedap dimakan ketika masih panas. 



Makan di teres depan sambil bersembang bersulamkan air teh o panas, tak sedar kueh dah luak di dalam pinggan.  Tukang masak di dapur tak menang tangan, kuih tak siap lagi orang dah datang suah pinggan kosong minta ditambah.


Ada pantun untuk diri sendiri sempena ramadhan dan syawal ini....
Bangun sahur minum milo
Buke puase makan telo
Sebulan puasa hilang 4 kilo
Raya ke-3 naik 7 kilo


Hari ini dah last kerja sebelum bercuti, selamat balik kampung, selamat hari raya aidilfitri semua dan  selamat bercuti.
Wassalam.

Sunday, 10 June 2018

Kueh Ondeh-Ondeh


Assalam...
Kuih ini termasuk kuih yang banyak nama dan boleh confius kan orang.  Ada yang bila sebut kuih ondeh-ondeh terbayang kuih bom, bila sebut buah melaka baru merujuk kepada kuih ondeh-ondeh yang satu ini.  Ada juga yang menyebut gandingan kedua-dua namanya sekali iaitu ondeh-ondeh buah melaka.  Keluarga saya hanya kenal ini sebagai ondeh-ondeh, kalau sebut buah melaka mesti mereka tak kenal.  Saya pula ada nama khas untuk kuih ini, panggilan saya pada kuih ini sejak kecil (menurut mak saya) adalah kuih gong-gong.   



Amat senang nak buat dan hanya menggunakan bahan asas tepung pulut, kelapa parut dan gula melaka.  Teringat cerita seorang pakcik di kampung dulu tentang kuih ini, tak tahu lah betul ker tidak, tapi kisah tu berulang-ulang dia kisahkan pada kami masa kecil.  Cerita zaman penjajah kot, dia kata tok nenek kita dulu mana ada kuih-kuih moden, bahan-bahan buat kuih pun ada asas saja, tak kenal lagi kek, muffin dan sebagainya.  Suatu hari diadakan pertandingan memasak kuih dan juri yang jadi pengadil tu adalah pembesar-pembesar orang putih dan isteri meraka.  Pertandingan terbuka kepada wanita yang tinggal pekan dan kampung.  Wanita pekan, menghidangkan kueh yang cantik-cantik, manakala mereka yang dari  kampung hanya menghidangkan kueh ondeh-ondeh.  Namun juri memilih kueh ondeh-ondeh sebagai pemenang kerana perasaan kagum mereka dengan kueh ini, sementara kueh orang pekan tu sudah sangat biasa bagi mereka.  Saya tanya pakcik tu apa yang buat mereka kagum?  mereka kagum macamana inti cair itu boleh ada di dalam kueh ondeh-ondeh?.  Kalau macam tu, kek coklat yang ada lava keluar meleleh ketika dipotong, idea dapat daripada ondeh-ondeh lah kot, wallahualam.  


Kueh Ondeh-ondeh
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
1 bungkus tepung pulut
1 ketul gula melaka - potong cube 1/2"
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
Air


Cara Penyediaanya
* Campurkan kelapa parut dengan sedikit garam, ketepikan.
*  Tepung pulut campur dengan sedikit air, uli hingga tidak melekat di tangan.
* Ambil sedikit  adunan dan bulat-bulatkan, tekan dibahagian tengah untuk letakkan gula melaka cube.  Tutupkan inti gula melaka dan bulat-bulatkan semula adunan.  Pastikan gula tersalut elok dan tidak ada permukaan yang bocor.
*  Jerangkan air hingga mendidih.
* Masukkan bebola ondeh-ondeh ke dalam air mendidih.  Kueh yang dah masak akan timbul dipermukaan air.
*  Angkat dan sejat kueh yang sudah timbul.
*  Golekkan kueh ke dalam kelapa parut yang sudah dicampur garam hingga semua permukaan tersalut kelapa.
*  Hidangkan.


Memang ternyata kesukaan orang berbeza-beza, begitu juga dengan kuih yang satu ini.  Ramai pengemarnya di kalangan sahabat termasuklah en.Abe.
Wassalam.