nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Fren. Show all posts
Showing posts with label My Fren. Show all posts

Friday, 30 March 2018

William's Corner, PJ


Assalam...
Iklan makan sekejap, semalam joint the new team pergi makan di William Corner.  Just a corner from my tempat kerja tetapi seingat saya dah dekat 6 tahun tak makan kat sini, reason utama member yang ramai-ramai semua dah pergi meninggalkan daku.  Nak pergi seorang diri atau berdua macam tak best sebab tak terhabis dengan portion yang besar.  


New team ini, macam suka explore pasal makan juga dan kurang cincong lah pada saya (saya bagi gelar cincong tu pada yang berlalu banyak peraturan, itu tak boleh ini tak boleh, banyak sangat pantang larang). Ok fine, so kalau nak keluar makan kena pilih-pilih tempat makan.


Semalam we all (6 orang) hanya order tiga dish, spaghetti arbiata, nasi goreng kampung, mixed grilled dan satu air rebina laici (kongsi 3 orang), yang lain ais kosong jer.  Semua orang dapat makan cukup dan kenyang.


Nasi goreng kampung ini dengan sotong goreng tepung.  Sambal tu sedap sangat (macam sambal nasi padang).  Total bil untuk semua RM106 termasuk gst, so kira ok lah jika share berenam kos menjadi kurang daripada dua puloh ringgit seorang.  Sekarang dah ada resit ye sejak zaman gst nie.


Bagi saya rasa dan suasana di William's Corner tu tetap sama, walaupun dah lama tak pergi.  Konsep masih sama takde menu, pelayan tu akan sebut satu persatu dan boleh minta diorang cadangkan menu yang sesuai. 
Wassalam.

Tuesday, 13 March 2018

Puding Tiramisu Kastard


Assalam...
Apabila awak diberi tugasan menyediakan dessert untuk kanak-kanak dan di beritahu buat apa saja yang senang-senang.  Ada pro and kontra di situ, sebab tak tahu budak-budak dan mak budak tu suka apa, tapi sebab tak kisah apa pun jadi bebaslah awak nak berkarya dengan harapan kanak-kanak dan mak kanak-kanak suka makan yang ini.  Buat dalam bekas kecil dan sediakan sudu kecil, mudah untuk mereka nak makan, kalau nak tapau bawa balik pun senang.


Puding Tiramisu Kastard
Sumber: Majalah Rasa


Bahan-bahan
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 tin air (guna tin susu untuk sukat air)
11 sudu makan tepung kastard (sukatan membukit - lebih kurang 200gm)
1 paket Biskut marie perisa kopi (secukupnya)
Milo secukupnya



Cara Penyediaannya
* Campurkan susu pekat, cair, air dan tepung ke dalam periuk.  Jika suka kastardnya rasa manis, tambahkan sedikit gula dan garam.
*  Kacau semua bahan hingga sebati dan semua tepung telah cair dan tidak berketul, kemudia baru buka api sederhana.
*  Kacau sampai pekat dan berkilat (meletup-letup) kemudian tutup api.
*  Sendukkan sedikit kastard ke dalam bekas atau loyang.  Kemudian lapiskan dengan biskut marie dan taburkan dengan milo.
*  Ulang langkah sehingga bahan habis. Pastikan lapisan terakhir adalah kastard.  
*  Kisar sedikit milo dan biskut kemudian tabur di lapisan paling atas tadi.
*  Sejukkan ke dalam peti ais hingga set dan sedia untuk dinikmati.


Terima kasih lah pada yang mengolah resepi asal kek tiramisu, jadi ala-ala "tiramisu local" sebegini.  Tiramisu memang perlu ada rasa kopi, coklat dan biskut ladyfinger yang diletak secara berlapis bersama dengan cream cheese dan dinikmati sejuk.  Harap-harap makna tiramisu dapat membangkitkan keceriaan kanak-kanak yang memakannya.
Wassalam.

Thursday, 1 March 2018

Dave Deli's Kenangan BJ Kompleks


Assalam...
Dave deli's dan BJ kompleks, dua benda yang pernah jadi nostalgia.  Zaman penghujung remaja beramai-ramai pergi pembukaan kompleks BJ, naik motor merempit dari rumah sewa tak jauh pun, 5 minit boleh sampai.  Masa tu tak ada lagi shopping kompleks yang boleh lepak kawasan di Bayan Lepas - Bayan Baru, selain Sunshine Square.  Dari rumah sewa tingkat 10 tu boleh nampak BJ tu lagi pula tingkap rumah kami mengadap ke sana.  Jika ada sebarang perayaan tak perlu susah nak pergi tengok bunga api, kitaorang parking tepi tingkap jer. 


Dave Deli's ini antara resto yang ada dalam BJ kompleks yang kami suka pergi.  Sahabat saya yang duk JB tu yang suka sangat roasted chicken dave deli's nie.  Bila tanya dia, sampai sekarang dia akan kata ingat kesedapan ayam panggang tu tapi dah tak ingat nama restorannya.  Species lagu nie pun ada jangan tak percaya.  Masa berlalu dan musim berganti selepas itu seorang demi seorang kawan serumah meninggalkan rumah sewa, BJ kompleks pun dah jadi sendu tambah pasal isu halal haram yang melibatkan dave deli's, restoran pun lenyap dari pandangan mata dan terus jadi kenangan. 


Baru-baru ini, nampak balik akan kewujudan dave deli's di mana-mana, macam iklan tora datang lagi.  Nak kata beriya-iya nak pergi makan kat sana tak lah.  Cuma ini cerita minggu lepas, sebab makanan lunch dah habis jadi kami lari ke Atria mencari makan plus nak cari barang.  Rasa ayam panggang dia masih sedap macam dulu-dulu pada saya.  Adik yang ikut cuba chicken pie, rasa dia ok juga, cuma saya lebih suka jika inti daging atau ayam tu ada feel ketika mengunyah. 
Wassalam.

Thursday, 8 February 2018

Take a Break: Mandi Manda Sungai Rengat


Assalam...
Esok pagi kita pergi mandi sungai, dengar tu rasa macam nak balas balik, pergi jelah, bukan jadi masalah pun, terjun jelah sungai kat tepi rumah tu, macam kebiasaan mereka mandi sungai tepi rumah.  Hampir setiap kali balik kampung mesti mereka nak mandi sungai.  Hanya mampu bersabar dan tolong fahami mereka yang membesar tepi sungai, tentu sekali banyak kenangan.  Saya mula-mula dulu suka juga terjun, biasalah mula-mula teruja mesti ada, tapi setiap kali lepas mandi sungai, badan gatal-gatal tu yang mengurangkan keterujaan.  



Rupanya kali ini nak pergi sungai lain, Sungai Rengat yang terletak dalam hutan simpan dan agak jauh ke dalam.  Separuh daripada laluan untuk sampai ke sini adalah jalan kebun, tanah merah, curam dan agak licin terutama ketika musim hujan.  En.Abe ang the gang pernah sampai sampai ke air terjun mencari ikan, lubuk kelah katanya kat atas tu.  Mereka bawa tong oxygen dan menyelam sampai ke dasar sungai mencari ikan.


Kami hanya mandi di kawasan sungai yang pertama kami jumpa, pinggir kebun tak sampai ke dalam hutan simpan yang ada air terjun.  Bagi saya lebih selamat kat sini, sebab masih boleh jumpa orang bermotorsikal nak ke kebun.


Seronok Jannah main air kat tebing.  Suhu air pun tak sejuk sangat, jadi boleh berendam lama-lama. 


Makcik tengah update status ker? line clear kat sini, banding kawasan pekan kat luar tadi.  Jom kita mandi sungai, tinggalkan gadjet berdamai dengan alam sekitar.


Ada kat seberang sungai tu ada kawasan luas sikit untuk orang berkelah.  Ada bekas orang pernah buat bakar-bakar kat situ.  Sebenarnya itu juga laluan keluar masuk orang ke kebun sawit mereka.


Pergi berkelah bawa bekalan roti canai, nasi berlauk dengan nasi kerabu.  Bukan masak pun, beli je dari peniaga nasai kat kampung.  Masa kat rumah rasa kenyang tapi sampai je tepi sungai, tiba-tiba rasa lapar.  Beselera sungguh makan sambil berendam separuh badan.  Naik dari berendam makan roti canai pula.


Dekat nak zohor, jom kita kemas-kemas dan balik.  Keadaan langit dah mula nak gelap, kena segera keluar dari situ sebelum hujan turun, tak mau ambil risiko sebab kereta pun bukan jenis yang ada kuasa berganda-ganda. 


Akan datang boleh plan betul-betul dan pergi ramai-ramai, ajak beberapa orang kawan sekampung dan keluarga mereka sekali.  Hari tu pun ramai yang tak puas hati sebab tak diajak selepas tahu kami pergi mandi di Sungai Rengat.
Wassalam.

Wednesday, 7 February 2018

Lao mandre: Kungfu Ramen (Hand Pulled noodle)


Assalam...
Hari tu pernah cerita yang teringin nak makan mee tarik tapi malas nak pergi cari jauh-jauh.  Kawan saya ajak pergi giant KJ makan mee ramen katanya.  Dengar nama ramen ingatkan mee jepun ke apa, rupanya sama macam mee tarik juga (hand pulled noodle) cuma nama resto lain, tokeh lain kot, tak kisah lah tu, janji dapat makan mee yang di tarik-tarik nie.


Nampak sangat dah lama tak pergi giant KJ, dah lama tak beli barang dapur penuh trolley.  Sejak ekonomi meleset nie, isi poket pun dapat beli barang kat 99 jer sebab kedai 1M pun dah tutup lama tutup.  Lupakan lah pasal ekonomi tu, merudum ke rancak ke, tembolok tetap kena isi untuk kelangsungan hidup. 


Mari kita makan mee yang dikunfu oleh orang dalam cermin tu.  Macam senang jer dia hayun tepung tu, hayun mai hayun pi dah jadi tali kecil-kecil pastu lempar masuk dalam periuk air panas. 


Ini braised beef noodle soup special.  Yang best kat sini boleh buat pilihan mee nak guna daging, ayam atau kambing.  Kami pilih kambing sedap jugak.


Try mee yang goreng ini, tak ingat namanya sebab order main tunjuk-tunjuk jer gambar.


Kawan saya minta kami try dumpling ini, inti daging.


Cili ini yang paling sedap.  Pedas dia tak macam pedas cili padi tapi cukup buat kita nak terbersin dan tersedak.


Suka sangat makan dumpling letak sambal cili ini banyak-banyak.  Sadap sampai tersedak-sedak makcik, ini baru trill.


Alhamdulillah, kenyang.  Ada orang tanya mana sedap atau sama sedap dengan mee tarik warisan ker, bagi saya sama sedap.  Tapi my bff kata yang ini lagi sedap.  Selera masing-masing kan.


Selang beberapa hari kami ulang lagi makan kat sini.  Order semangkuk mee dan dumpling saja, lebih dari cukup untuk kami berdua.
Wassalam.

Sunday, 31 December 2017

Pendakian Ke Jabal Nour.


Assalam...
Pendakian ke Jabal Nour, bukan seperti hiking yang sebelum-sebelum ini.  Mendaki perlu dengan semangat dan penuh keinsafan, hayati kisah Siti Khadijah pada usia lebih kurang 50 tahun dan sedang sarat mengandung berulang-alik untuk berjumpa dengan Rasulullah.  Laluan ke atas ketika itu pastilah tidak semudah sekarang ini yang sudah ada tangga.  Kami pergi ikut pakej mendaki di sebelah malam selepas sholat isyak dan perlu balik sebelum jam 2 subuh (tidak menganggu waktu sholat).  Ada jugak yang pergi ikut pakej mendaki waktu siang, pendakian pada siang sangat mencabar kerana cuaca yang panas hampir 40'C ketika itu.  



Di starting point, kita akan lalui kawasan rumah-rumah dan kedai-kedai jualan cenderahati.  Selalu kita mendaki melalui belukar atau hutan yang ada pokok atau tanah yang becak, senang nak tergelincir.  Di sini walaupun semuanya batu, gunakan kasut yang sesuai sebab ada juga antara kami yang jatuh tergolek di situ.  Mula-mula mendaki sebelum sampai ke anak tangga dah mencanak, kalau tak cekal boleh hilang semangat. 


Melangkah secara perlahan tapi kena konsisten, insha Allah akan sampai.  Walaupun dah kena tinggal dengan group sendiri tetapi ada jer orang dari group lain yang akan kita jumpa atau pendaki yang dah nak turun bagi kata-kata semangat dan tolong suluh tempat yang gelap.  Sepanjang jalan saya tak rasa takut sebab kena tinggal, gelap atau sebagainya,  lagi pun dekat je jarak antara seorang pengemis dengan yang lain.  Mereka ini lah yang mewarnai sepanjang jalan mendaki, mereka betulkan jalan atau simen balik anak tangga yang dah pecah.


Malaysia boleh
Indonesia boleh
Brunei boleh, 
Sedekah lah satu riyal, satu ringgit, insha Allah selamat dunia akhirat.
Kata-kata sepanjang jalan yang kita akan dengar dari mulut pengemis yang dah jadi pemastautin di situ.  Terasa lucu bila ada yang kata;
"Malaysia tak boleh"
ketika pendaki hanya lalu tanpa meletak sebarang sedekah.  


Pemandangan daripada puncak bukit, bila saya sampai tercari-cari mana kawan-kawan yang lain yang sampai lebih awal.  Mereka semua dah bergerak turun ke gua hira (kena turun sedikit dari puncak bukit) dan melalui lorong batu yang sempit.  Mencabar juga nak lalu di celah-celah batu sempit tu, tambah-tambah bila ramai orang. 


Maksimum 2 orang jer yang boleh bersholat sunat di dalam gua tu.  Kena lah sabar dan tunggu giliran. 


Orang muda kena semangat mendaki sampai ke puncak, jangan nak kalah dengan orang pencen nie kata en.Nuar (tengah, dalam gambar).  Memang kuat kederat beliau, cepat jer sampai tinggalkan kami di belakang.


Kak Fatimah pun berjaya sampai, suaminya hanya menunggu di separuh perjalanan.  


Satu macam perasaan tu, sukar untuk diceritakan bagaimana perasaan tu bila berjaya sampai ke sini. 


Siapa sangka diatas puncak Jabal Nour takde tempat melontar jamra?  Selain daripada makanan dan minuman ringan yang mereka jual, segala macam cincin, batu permata dan tasbih ada kat atas tu.  Terbeli cincin batu permata yang harga 5 riyal satu, lebih murah daripada yang dijual di kedai-kedai di bawah.  Boleh lah buat kenangan walaupun murah.


Jangan lupa bawa duit lebih bila ke Jabal Nour, tak nak shopping bagi lah sedekah kat mereka yang tolong betulkan jalan tu.  Kita tak tahu ketika doa mereka di angkat Allah kita antara yang terdetik di hati mereka.


Driver van yang agak "gila-gila" ketika menghantar dan mengambil kami daripada tempat berkumpul ke starting point.  Memang rasa nak "terr" cara dia bawa van tu, makcik pakcik mengucap panjang kat belakang.  Makin kita minta dia bawa perlahan makin dia pecut dikawasan curam dan selekoh. 


Alhamdulillah, selamat sampai ke puncak dan ke Gua Hira walaupun masa tu diserang deman panas.  Dak Jasmin yang mulanya tak nak pergi, ikut serta melihat acik yang demam panas pun bersemangat nak pergi.  Sepanjang mendaki dia tak tinggalkan saya seorang diri di belakang dan sentiasa tanya samaada saya ok atau tidak.
Wassalam.

Thursday, 28 December 2017

Lao Mandre: Mee Tarik Warisan..


Assalam...
Selalu bila makan dekat mee tarik warisan, outlet Kl Sentral dulu (sekarang dah pindah) hanya makan mee yang berkuah.  Outlet situ dulu kecik je pilihan pun agak terhad.  Nampak sangat cerita ini dah lama, sebab masa pergi ini mek Dot yang ajak pergi makan di resto Mee Tarik Warisan di Kota Damansara.  Dia nak belanja adik kesayangan dia (Ana) sebelum dak Ana berenti kerja.  Untung lar nak bernti orang belanja makan, kalau macam tu nak berenti kerja lah sebulan sekali...hehehe.



Makan di restoran, pilihan menu dia banyak, bukan hanya mee tapi banyak dish lain yang boleh dipadankan dengan nasi.


Abang Hassan suka kalau you all pilih banyak-banyak menu kat mee tarik nie.  Tapi sendiri mau ingat, pilih ramai-ramai jangan bayar seorang-seorang, kecuali kalau orang tu niat memang nak belanja untuk semua.


Pilihan kami untuk makan 3 orang, macam banyak sangat kan.  Memang banyak sebab tu jangan pergi pilih makanan time perut kosong sangat, semua rasa nak makan, tewas dengan nafsu sendiri.


Yang ini memang sedap, pilihan dah Ana.  Saya dengan mek Dot pilih mee yang berkuah.  Portion untuk seorang memang sangat mengeyangkan, tambah bila kita hirup sup tu, mesti cepat kenyang.


Nasi ini siapa yang pilih? semua kena kerjasama untuk habiskan.  Last hanya makan lauk atas tu, nasi tinggal.  Tak baik betul perangai macam gitu kan.

Bila tengok balik gambar-gambar tu, teringin pula nak makan mee tarik lagi.  Nak pergi tempat yang senang, macam kat kl sentral hari tu.  
Wassalam.