nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Fren. Show all posts
Showing posts with label My Fren. Show all posts

Thursday, 30 November 2017

Telur Dadar Cencaluk


Assalam...
Musim hujan ini, cepat sangat rasa lapar, kalau tak ada idea nak buat lauk simple dan mudah boleh cuba yang ini.  Confirmed lepas makan, mata kuyu-kuyu layu gitu, lepas tu boleh lah tarik selimut semula.  Kita melengkau macam ulau sawah bawah selimut, tak yah susah-susah pergi panjat pagau yek.



Menu ini hasil sembang-sembang dengan uncle Phang, suatu ketika dahulu.  Macam lama sangat dah kan? memang dah lama, cerita ketika cencaluk dan budu belum masuk dalam pasaraya.  Jika nak stock kena lah kirim kepada sesiapa yang pergi ke negeri asal barang tersebut.  Dah lama juga tak dengar khabar tentang beliau sejak dia berhenti kerja di tempat lama, berhenti ketika tahap maksima yang layak untuk bekerja dan syarikat sudah tidak boleh cover insurans perkhidmatan beliau.  Moga dia sihat-sihat saja dan masih dapat teruskan hobi dia gi mengail ikan di tali air tepi bendang di Selama Perak, 



Dia tahu saya ini kaki jalan, merayap aje pantang ada cuti.  So suatu hari dia pesan kalau pergi Melaka jangan lupa beli cencaluk untuk dia.  Saya pun pelik jugak, walaupun uncle Phang itu nampak macam Cina totok utara, tapi suka pula makanan orang selatan.  Pertanyaan saya nak buat apa dengan cencaluk, maka terbongkarlah menu kesukaan beliau yang satu ini.  Sedap katanya kalau masukkan dalam telur dadar, maka cencaluk pemberian kawan yang menghuni peti ais dekat setahun itu bertukar tangan dan saya dapat resepi Telur Dadar Cencaluk.  Seperti biasa kegemaran suka peram resepi, lepas 10 tahun baru nak buat.



Telur Dadar Cencaluk
Sumber:  Uncle Phang

Bahan-bahan
4 biji telur
2 sudu cencaluk
3 biji bawang putih - hiris
2 biji bawang merah - hiris
Cili padi - hiris (sukatan ikut level pedas yang disukai)
Tomato - potong dadu
Daun sup - hiris
Bahan perasa (jika suka) 
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Penyediaannya
*  Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul sedikit hingga sebati.
*  Campurkan semua bahan kecuali minyak dan gaul sebati.
*  Panaskan minyak di kuali atau boleh guna non stick pan.  Masukkan telur dadar dan tutupkan kuali.
*  Terbalikkan perlahan-lahan agar telur dadar tidak pecah.
*  Sajikan bila sudah masak.



Orang dapur bagi komen, sekali pandang macam frittata (takpe kita antrabangsakan sikit yang local tu).  Rasa pun not bad, sangat bagus untuk membangkitkan selera makan.  Satu lagi tips, sila masak nasi banyak-banyak ya. 
Wassalam.

Sunday, 22 October 2017

Sky Mirror, Sasaran Kuala Selangor.


Assalam...
Sasaran nak ke Sky Mirror bersama geng karas, Alhamdulillah terlaksana dan memang menepati sasaran kali ini.  Beberapa kali tertunda sebab tidak semua ahli bercuti pada hari yang sama dan sky mirror ini pun wujud hanya pada hari tertentu saja.  Kami mengikut pakej yang naik speed boat daripada Jeram, Kuala Selangor. 


Tempat perlu berkumpul di rumah kedai sebelah, Burger King Jeram sebelum atau pada jam 7.30 pagi, sebab bot yang kami naiki itu akan bertolak tepat jam 8.00 pagi.  So awal pagi tu kena rush ke sana, perjalanan dari rumah pun lebih kurang sejam ke Jeram.  Perjalanan dari jeti ke dataran pasir tu lebih kurang 30 hingga 40 minit, laluan kiri kanan adalah ladang kerang.  Tempat yang berpagar atau ada semacam tiang, tu maksudnya kawasan kepunyaan orang.  Kalau rasa nak pergi mencari kerang sendiri, pergi lah di kawasan yang tidak bertanda .


Kami naik bot di Jeti Kebun Kerang Sungai Buloh.  Dapat tengok orang bersihkan kerang ketika nak pergi, rasanya salah satu tempat pendaratan utama kerang dan benih kerang di Kuala Selangor.  Ketika balik dari tengah laut, hajat nak beli kerang... kerangnya nan hadoo.


Ketika berlepas dari jeti tadi, kami ingatkan bot kami antara yang terawal akan sampai di pulau pasir ini.  MasyaAllah dah banyak bot yang landing (terdapat banyak syarikat pengusaha bot) manusia apatah lagi ramainya.  Memang dah ramai pengunjung ke sini sejak dimasukkan dalam kalender pelancong negeri Selangor.  Terdapat juga pelawat yang naik bot daripada jeti di Kuala Selangor.  


Macam tinggi sangat dia terbangkan?  Budak yang jadi awak-awak bot pelancong tu semua sudah tahu teknik nak ambil gambar yang cantik.  Mereka yang nak ambil gambar cantik-cantik kena  cop budak untuk ambil gambar dan kawasan yang tidak memungkinkan ada bayangan orang lain selain mereka.


Apa-apa aje lah aksi korang.  Kat sini memang bergambar saja lah aktivtinya, jadi guna kesempatan yang ada untuk berselfie, berswafoto dan yang sewaktu dengannya. 


Percubaan membuat aksi ini yang, walaupun mudah pada pandangan mata namun jika semua kayu, payah juga mendapat kordinasi yang sempurna.  Kesian adik yang menjadi photographer menunggu.  Tolong ambil gambar pelawat sudah termasuk dalam pakej berserta prop sekali.  Pelawat tinggal beraksi sahaja, tapi pandai-pandailah nak minta tolong sebab ramai lagi group lain nak guna khidmat yang sama.


Di tengah laut ini, baru jam 9.00 pagi dah terasa panas sangat, tapi mujurlah guide kami ajak balik pada jam 10 lebih macam tu.  Sunblock harus guna ya, pakailah tebal untuk elakkan kulit gosong (terbakar).


Lepas itu kami dibawa ke Pulau Angsa sebelum balik semula ke jeti di Jeram.  Pulau ini menempatkan rumah api yang masih berfungsi sebagai panduan kepada kapal-kapal yang melalui Selat Melaka.  Terdapat juga bekas tinggalan rumah rehat Sultan Selangor yang musnah dalam kebakaran dan pembangunan resort yang terbengkalai.


Kami cuma berehat sebentar di sini sambil menikmati bekalan nasi lemak dan air minuman yang disediakan oleh guide.  Bekal sandwich yang dibawa dari rumah pun layan juga sebab masing-masing dah lapar.  Saya tak sempat nak merasa rehat-rehat di atas bukit di sini sebab beratur nak guna bilik air.  Nak repeat lagi ker?, mungkin jika ada orang nak belanja.
Wassalam.

Sunday, 15 October 2017

Bajau Laut (Sea Gipsy) Pulau Tatagan, Semporna.


Assalam...
Ketika kami sampai di perairan Pulau Tatagan, enjin bot diperlahankan saya ingatkan tempat cetek dan akan menganggu hidupan yang terdapat diperairan itu.  Rupanya ada sesuatu yang menarik untuk kami sini.  Bot berhenti saja, puluhan perahu kecil yang dikemudi oleh kanak-kanak Bajau Laut mendekati bot.  Saya tak tahu ada itinerary seperti ini dalam pakej kami, ingat hanya lawatan biasa ke 3 pulau seperti yang diberitahu.


Rasa ralat juga lah, jika tahu boleh saya sediakan jajan atau air minuman untuk budak-budak tu.  Air minuman sangat bermakna bagi mereka yang tinggal di laut.  Selalunya mereka mendapatkan sumber air minum daripada air hujan atau beli daripada pekan Semporna atau pekan-pekan terdekat.


Adik yang berperahu sendiri ini, mulanya agak jauh daripada group yang mendekati bot kami.  Ini lah aktiviti harian mereka, berperahu sambil mencari makanan dalam laut.


Kayuhan semakin laju, dengan harapan akan ada habuan yang dia boleh bawa balik daripada pelancong atas bot.


Saya tak memahami bahasa yang mereka gunakan, mereka pula hanya boleh faham dan berbahasa melayu sedikit.  Kebanyakkan mereka ini tidak bersekolah dan hidup secara nomad dalam perahu ataupun pondok di pulau-pulau.  Kerajaan menggalakkan mereka untuk menetap secara kekal agar senang menyalurkan bantuan.


Rasa terhibur sangat, dengan kanak-kanak yang datang mendekat dan bergayutan di tepi bot kami, mereka meminta agar kami memberikan sedikit makanan, air atau sedikit wang.  Mereka tidak bertindak di luar kawalan dan patuh arahan daripada tour guide kami.  Tour guide kami memang ada menyediakan makanan ringan seperti gula-gula, keropok, air botol dan meminta kami mengagih-agihkan untuk kanak-kanak ini. 


Ada yang terjun dan menyelam ke dalam laut sambil beraksi semata-mata meminta kami memberi sedikit upah atas show yang mereka buat.  Tersentuh juga hati, ketika ada antara mereka yang sangat kecil menagis sebab tidak mendapat gula-gula.


Mereka tidak akan berganjak sebelum mendapat apa-apa daripada kami.  Sebenarnya ada juga yang dah dapat tetapi balik semula meminta makanan.


Pelancong boleh mengikut Bajau Laut yang menggunakan perahu yang besar untuk bersiar-siar.  Walau hanya seketika, tetapi pengalaman tu tetap yang terbaik.


Bayaran ikut pelancong nak beri berapa, tour guide kami nasihatkan beri RM5.00 atau jika nak beri lebih pun boleh.


Satu nasihat untuk mereka yang berhajat ke pulau-pulau di perairan Semporna, jangan memakai barangan kemas atau kelihatan bermewah-mewah.  Itu pesanan penting yang saya dapat daripada pegawai yang berada di pusat Pembenihan Kima, Pulau Bohey Dulang tadi.  Semasa saya berperahu mengikut kanak-kanak Bajau Laut ini, mereka telah meminta cincin yang saya pakai sebagai hadiah.  Alamak, nasib masa tu sel-sel otak bersambung dan beri alasan yang cincin itu saya tak boleh bagi sebab ini adalah cincin kahwin saya dan mereka pun faham. 


Walaupun rasa cuak selepas insiden itu, tak menghalang niat untuk datang semula ke sini suatu hari nanti.  In Sha Allah, kita jumpa lagi ya.
Wassalam.

Saturday, 14 October 2017

Take a Break: Snorkelling @ Bohey Dulang


Assalam...
Lamanya nak ambil masa nak upload cerita di sini, tunggu nak redahkan perasaan kecewa sememangnya makan masa bertahun juga lamanya.  Kecewa sebab tidak sampai hajat nak mendaki ke puncak itu, dulu ada mention ceritanya kat sini.  Sebab tak boleh nak naik, kami hanya dibenarkan berlegar-legar di bawah ini saja dan snorkeling di kawasan jeti.


Berdekatan dengan pendaftran kemasukan ke Bohey Dulang, terdapat pusat pembenihan kima gergasi (Giant Clam).  Saya pun tak tahu apa itu kima, boleh makan ke idok eh?.  Saya cuma kenal kerang, kupang, dan lala, ini sejenis kerangan laut juga tetapi saiz besar.  Kima inilah yang menghasilkan mutiara (lao tzu pearl).


Gambar bawah, kima gergasi yang ada di kolam pusat pembenihan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.  Kima gergasi lautan Pacifik dan lautan Hindi boleh mencecah seberat 200kg, jika dibandingkan dengan yang kami tengok ini, kiranya kima ini belum cukup gergasi.


Tapak sulaiman.


Sangar yang digunakan sebagai tempat pembiakan kima gergasi.  Kima gergasi yang cukup tempoh akan ditempatkan di sini sebelum ianya di tempatkan ke habitat asalnya di laut.


Keluar dari pusat kima, kami bergerak ke jeti untuk menunggu bot kami ke pulau seterusnya.  Diberitahu ada lebihmkurang sejam setengah lagi, so boleh lah nak pose-pose sebelum terjun ke dalam laut. 


Kerangan laut yang melekat pada tiang-tiang kayu jeti.  Melihat ke bawah jeti itu pun dah terhibur, boleh saksikan pelbagai warna anak ikan yang berenang-renang.


Mulanya ingatkan malas nak ikut mereka snorkeling, tetapi bosan menunggu lama terjun jugak lah akhirnya.  Snorkelling hanya di kawasan jeti, tak pergi jauh pun sekadar nak menghabiskan peruntukan waktu yang berbaki.


Budak tudung hijau tu, pengalaman pertama snorkelling takut-takut pada mulanya dan guna peralatan snorkelling pun kekok lagi.  Lama-lama dia lebih-lebih pulak tak nak naik. 


Pack lunch yang disediakan, termasuk dalam pakej yang kami ambil.  Lepas berendam dalam air memang terasa lapar, sedap saja semua lalu di tekak.


Ada 2 pasangan yang ikut rombongan kami tak makan lunch yang disediakan.  Tak biasa kot makan macam tu.  Selepas habis lunch, bot pun sampai dan kami dibawa ke pulau seterusnya.
Wassalam.

Friday, 13 October 2017

Lao Mandre: Lancelot Tea-Guild, A Splendidly Sensory Experience


Assalam..
Restoran ini terletak di Nadayu Sunway menyajikan menu western fine dining.  Setiap plating menu yang disajikan membuat mata sangat terpesona, anak tekak pun tak sabar-sabar untuk merasa bagaimana nikmatnya setiap menu yang dihidangkan.  Semasa melangkah kaki memasuki restoran pun dah terpesona dengan dekorasi dalaman yang cantik.  Biasa kan kita layan warung dan mamak je, tapi kali ini dapat rezeki  harimau (orang belanja) mesti tak lepaskan peluang.
 

Sebab peluang sesekali je dapat makan di fine dining restoran begini, jadi setiap inci restoran perlu dihayati terutama dekorasinya.  Kurang lah segannya sebab tak ramai orang masa tu.  Restoran ini selalunya buat private fanction untuk group kecil yang kurang daripada 50 orang.  Kalau ada function macam tu memang restoran ditutup untuk walk in customer.


Terapi untuk mata dah cantik, untuk teliga dimainkan lagu atau muzik yang menenang sudah tentunya


Buku menu, untuk western menu harga itu dianggap sederhana.  Pemilihan bahan dan quality serta kebanyakan bahan yang digunakan adalah bahan import.   


Kami dihidangan dengan semua yang kat bawah tu.  Shhh (sakai pergi fine dining buat perangai cam kat mamak, tukar-tukar pinggan, makan share).
 
Organic Pumpkin Ginger And Carrot Soup.


Creamy Prawn Bisque, suka sangat yang ini.


Wild Mushroom Cream.


Californian Cobb, 
Salad tu ada bunga-bunga yang boleh dimakan, boleh awet muda ke jika makan bunga tu?.


Tempura Prawns, Sriracha Spicy Dip


Grilled Norwegian Salmon


Spahegetti Aglio E Olio, Pepperoncino.


Roasted Duck Breast.


Pan Seared Ikejime Snapper


Grass Fed Australian Sirloin Steak


Coffee - Latte or Cappuccino?


Ini complimentary daripada chef Chris, kudapan sambil menikmati kopi katanya.

Deep Fried Cheese.


Ada kejutan birthday untuk dua beradik nie (Dot & Racheal).  Memang niat asal nak sambut hari tu, tapi macamana boleh terlupa lepas jumpa makanan.


Agak-agak berapa kerabakan poket orang yang belanja tu.  Kami pun tak tahu, sebab dia tak nak bagi tahu, tapi rasanya sebelah tangan ada tak lari kot.  Terima kasih banyak Ann, lepas ini ko dapat bonus belanja lagi ya, sannaaa KK makan seafood.
Wassalam.