nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Fren. Show all posts
Showing posts with label My Fren. Show all posts

Friday, 31 March 2017

Crocker Range Park, Keningau


Assalam...
Di Crocker Range Park Keningau (atau dikenali sebagai roof top of Borneo), kami singgah di pejabat pentadbiran yang menempatkan galeri yang menceritakan tentang kawasan taman banjaran ini.  Terdapat staff yang bertugas memberi penerangan keistimewaan Taman Banjaran Crocker terutama taman banjaran yang terletak di Keningau (atau dalam sub-station Kenigau).  Station Kenigau merupakan ibu pejabat untuk Taman Banjaran Crocker.


Terdapat beberapa sub station yang boleh dilawati seperti sub station Kimanis, Ulu Membakut (Beufort), Mahua  (Tambunan), sub station Melalap, Kikiran (tenom), Alab (Tuaran), Ulu Senagang (Papar), Buayan (Penampang) di dalam rangkaian Taman Banjaran Crocker.  Meliputi kawasan yang luas (120 km panjang dan 40 km lebar) dan daerah menganjur daripada daerah Tuaran hingga ke Tenom.


Peta lokasi kawasan Roof Top of Borneo (Station Keningau) dan aktiviti yang bersesuain untuk pelawat.  Antara yang aktiviti yang menarik minat untuk dicuba adalah aktiviti merentas hutan.


Penginapan disediakan bagi mereka yang ingin bermalam di sini.  Tapak perkhemahan juga ada sekiranya mereka memilih untuk lebih adventure.


Orkid liar jenis ini banyak terdapat di Crocker Range Park, Keninagu.


Saya tak pasti sama ada pokok ini adalah pokok lengkuas, bunga kantan atau tuhau.  Tuhau jeruk (sambal tuhau) makanan feveret masyarakat tempatan di Sabah terutama kaum Kadazan Dusun.


Disebabkan kami tidak dapat melawat kawasan yang luas, hanya explore apa yang dipamirkandalam bangunan galeri.


Apa itu CRBR? - Crocker Range Biosfera adalah ekosistem daratan dan landskap semulajadi yang meliputi kawasan seluas 350, 354 hektar.  Telah diistiharkan sebagai Rizab Biosfera oleh UNESCO sejak 2014 dan merupakan tadahan air untuk kawasan pantai barat Sabah.


Dalam galeri, terdapat pelbagai jenis peralatan masyarakat tempatan untuk bertani, berburu dan menangkap ikan dipamerkan.


Sebahagian jenis peralatan tersebut masih digunakan hingga ke hari ini.



Antara species rama-rama yang telah diawet dan dipamerkan di sini.  Binatang awet lain turut dipamerkan seperti kancil, musang, ular sawa, unggas dan banyak lagi.


Menara tinjau di Crocker Range Park, yang berdekatan dengan bangunan restoran dan cafe.  Jika cuaca elok  bandar Keningau kelihatan jelas dari sini.


Di sini ada pusat bunga reflisia jadi boleh jumpa bunga terbesar di dunia tu, cuma kena pastikan datang ketika musim bunga reflisia berbunga (kembang).  Kami sedikit ralat sebab tak dapat saksikan fenomena tersebut sebab tempat itu di tutup sementara.  Di luar musim mereka tidak membenarkan sebarang pelawat untuk melawat, ditakuti perkembangan reflisia terbantut.
Wassalam.

Thursday, 30 March 2017

Lao Mandre: De Kayangan Steamboat & Grill


Assalam...
Suatu hari, dapat berkumpul dan keluar makan dengan geng keras kami yang setiap hari pun memang sibuk dengan hal masing-masing.  Satu hal yang dapat menyatukan semua orang adalah dengan makan, semua pun suka adventure pasal makanan.  Steamboat dan grill menjadi pilihan, mulanya nak rasa yang di Subang, tapi tempat tu asyik lah fully booked.  Iye ker tempat itu best sangat, kalau call jer penuh lah, datang lepas kul 10 malam baru ada seat.  Erm lupakan lah, banyak lagi tempat steamboat lain.  Di sini bukan hanya steamboat dan grill, ada extra pemanggang untuk nak panggang sate dan otak-otak.



Pilihan kabo yang ada, mee pelbagai jenis.


Kalau ambil seketul makanan daripada setiap kotak tu.  Mau penuh satu besen juga.  Ambil lah mana yang rasa nak makan, jangan membazir ye adik-adik.  Tak pasti di sini mereka ada kenakan denda atau tidak bagi setiap gram makanan yang dibazirkan.


Sayur hijau pun pelbagai, paling suka bahagian ini ulang 2, 3 kali ambil sayur.  Baru nak berkenal-kenalan dengan sayur raja tu (bayam malabar), sebelum ini tak pernah makan.


Pilihan menu di buffet untuk lauk-pauk, nasi dan mee.  Dihujung sana tu siap ada kambing panggang.  Selalu kalau saya pergi steamboat, bahagian ini saya abaikan sebab kalau dah kena nasi atau mee nanti takde tempat untuk barang steamboat.


Antara sos pencicah, tak tahu mana satu nak ambil.  Kena pilih yang sesuai baru rasa benda yang kita makan rasa sedap.


Dessert, masing-masing punya citarasa nak pilih pencuci mulut apa.  Kalau tak nak yang jenis potong kaki, ambil ajelah buah.


Tempat ini memang terkenal kot, hot place kot.  Hari kami pergi tu full house dalam dan luar.  Kami pilih duk luar bawah canopy sebab nak lebih santai.


Intai yang seberang jalan tu pula, sana pun ada steamboat.  Nanti-nanti lah kita try steamboat yang sebelah jalan tu pula.

Di sini memang banyak sangat pilihan makanan daripada menu buffet dan barang steamboat, sesuai lah dengan harganya.  Tapi satu yang tak best hari tu, ada antara seafood dia yang tak berapa fresh dan berbau.  Sebaiknya elakkan daripada mengambil makanan laut bercengkerang jika kurang segar.
Wassalam.

Tuesday, 7 March 2017

Memori Kek Coklat...


Assalam...
Nostalgia, memang nostalgia kek coklat ini, suatu ketika dulu, ketika baru muncul kek ini, belum zaman wassapp sana sini orang bercakap kita pun nak cuba buat.  Masa tu email dan sms lah medan orang nak sebarkan berita.  Sesekali boleh lah rujuk di photopages sebab blog tak berapa masyur lagi.  Resepi jangan cakap lah, memang pelbagai versi yang muncul.  Kadang jemu juga sebab pergi mana-mana majlis mesti kek coklat ini yang dihidangkan, dari majlis jamuan tadika hingga majlis menyambut menteri. Kek coklat hitam legam dan lembab ini lah yang menjadi pujaan hati semua orang. 


Macam-macam versi resepi yang mereka kongsikan, namun paling suka dengan resepi yang Henny (orang Kulim) kongsikan melalui Norazimah (Azie).  Sebelum itu Azie ada kongsikan resepi kek coklat yang ibu saudara dia guna untuk jualan di Sungai Petani,  tapi macam agak leceh sikit.  Guna resepi Henny ini memang senang sangat nak buatnya semudah ABC.


Kenal Henny melalui rakan serumah sama tempat kerja dengan dia, dia buat kek dan letak di gerai orang yang berjualan di hadapan taman perumahan.  Sesekali kami beli juga dan memang sedap.  Tak sangka pula dia sudi nak kongsikan resepi kek coklat dia tu.


Selepas kahwin Henny pindah mengikut suami entah ke mana.  Tak dapatlah lagi nak beli kek coklat dia.  Rakan serumah yang lain pun minta kita cuba buat, Alhamdulillah menjadi.  Bermula dari situlah oven yang keluar setahun sekali bekerja setiap hari untuk membakar kek coklat. 


Nak jadikan cerita lagi, seorang rakan (liza) serumah tu rajin pula nak cari pasaran di dalam kampus USM.  Dia bawa ke kelas dan cafesiswa gemilang cahaya setiap pagi sebelum masuk ke dewan kuliah.  Agak lama juga membuat kek coklat ini sehingga seorang demi seorang berhijrah keluar membawa haluan masing-masing.  Kita pun dah sibuk dengan kerja baru, dah tak cukup tenaga balik kerja nak mengadun kek coklat.


Saya kongsikan di sini, resepinya.
 

Kek Coklat
Sumber: Henny

Bahan bahan
2 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan air panas mendidih
2/3 cawan minyak sayuran
2 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh esen vanilla


Cara penyediaannya.
* Sediakan loyang 8x8, gris dengan majerin dan lapik dengan baking paper.  Panaskan ketuhar.
* Campurkan bahan bertanda "*" dan ayak bersama.
* Campurkan bahan ayak dengan gula, gaul rata
*  Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur hingga ringan dan masukkan ke dalam bahan tepung tadi.  Gaul rata.
* Masukkan esen vanilla, susu cair dan gaul rata.
* Masukkan minyak sayuran, kacau hingga betul-betul sebati.
*  Akhir sekali masukkan air panas mendidih ke dalam adunan.  Gaul cepat-cepat hingga sebati.
*  Tuang ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 180'C selama 45 minit.


Sekarang kalau buat kek ini, mesti teringat kenangan lama, kenangan dengan rakan-rakan serumah dulu.  Kenangan yang tak mungkin dilupakan.  Tak sangka dulu pernah jual kek, macam tak caya.  Kini jarak pemisah tu tak jauh mana, tapi susahnya nak jumpa sebab masing-masing sibuk dengan urusan sendiri.    
Wassalam.

Monday, 6 March 2017

Agro Tani Chalet, Pasir Pekan Kota Bahru.


Assalam...
Ini pula chalet tempat kami menginap semasa menghadiri kenduri kesyukuran di Pasir Pekan, Kota Bahru.  Tak kisah pun kalau nak duduk rumah orang kenduri, tetapi tuan rumah pula yang segan dan sediakan tempat penginapan untuk kami yang berdekatan dengan rumah mereka.  Chalet ini dalam satu bidang tanah kebun, tanah lot banglo lah kot, buat satu rumah yang ada 3 unit chalet, keliling tu mereka tanam pokok buah-buahan dan sayur-sayuran.



Berhadapan dengan Sungai Kelantan, boleh nampak kapal pengorek pasir tu.  Sementara dataran sebelah sana tu adalah kawasan tesco dan aeon mall.


Duduk sini macam duduk rumah sendiri kat kampung, cuma saja tak takde tempat nak main masak-masak dalam chalet.  Tetapi di luar ada bekas untuk orang nak panggang-panggang, ada pernah buat bbq kot.


Unit chalet yang kami tidur tu adalah unit yang paling besar, ada ruang tamu dan set sofa di sediakan.  Sesuai jika ramai menginap dengan group yang ramai.


Faciliti yang disediakn kira asas saja lah, sesuailah sebagai tempat persinggahan sementara, untuk tidur dan berehat sekejap.  Iya lah takkan nak berumah tangga di sini kan, balik lah ke rumah sendiri.


Bilik air chalet kami yang selesa, takde masalah dengan tekanan air yang perlahan.


Dalam unit chalet kami terdapat 2 buah katil queen disediakan.  Ruang kosong masih luas sekiranya ada yang hendak membentang comforter atau tilam tambahan.


Ada notis amaran untuk penyewa chalet ye, tuan tanah tak mau bersubahat dalam maksiat.


Orang lain tak heran pun nak petik-petik sayur dan buah macam ini, lain lah kalau petik buah strawberry atau buah apple. Dapat kat kami, macam jumpa emas seronoknya menuai hasil tanaman orang.


Daripada pagar depan hingga ke chalet, penuh dengan pokok roselle kiri kanan.  Tengah sarat berbuah, ada dahan menyembah bumi sebab menampung buah yang banya.  Rasanya kalau buah dah begini, buah dah cukup matang kot untuk di petik.  Pernah makan pucuk roselle yang dibuat pais masak dengan masak ikan, sedap.


Limau pun ada beberapa jenis yang di tanam, tapi tak boleh dipetik lagi.  Antaranya limau madu ini.


Pokok terung panjang buah banyak tersembunyi dibalik daun.  Dapat petik seplastik buah terung petang tu, nampaknya banyak juga yang dah rosak tidak dipetik oleh tuan chalet.


Antara jenis pisang yang ada di perkarangan chalet, ini pisang lemak manis atau pisang 40 hari.  Kami kenal ini pisang budak sebab saiznya yang kecil.


Tinggal limau nipis dan limau kasturi yang kami tak dapat ambil, sebab rasa macam tamak sangat semua nak ambil hehehe.


Ada terfikir tak, kalau ada mesin pengisar tebu dekat situ.  Dengan pokok tebu sekali boleh jadi mangsa.  Sedapnya minum air tebu segar ketika cuaca panas lit lit. 


Nasib lah baru putik buah dokong tu, kalau tak dah kena panjat juga.


Pokok ini yang paling suka, pantang jumpa mesti nak petik.  Petang itu memang banyak sayur yang saya petik, macam menuai hasil di kebun sendiri je.  Tuan tanah benarkan kalau nak petik sayur dan buah-buahan dalam kawasan chalet, no worries.  Petiklah sesuka hati dan bawa balik ke rumah sendiri.


Mereka yang menginap di sini perlu ambil peluang, terutama yang datang bersama kanak-kanak.  Kawasan sekeliling chalet boleh jadikan kelas pembelajaran dengan mengenalkan mereka dengan tumbuh-tumbuhan yang menghasilkan makanan.
Wassalam.

Friday, 3 March 2017

Dragon Inn, Semporna Sabah


Assalam...
Ini pula penginapan ketika kami berada di Semporna, last minute booking sebab last minute juga putuskan nak bermalam di Semporna.  Kali ini tidak mahu bermalam di rumah saudara mara dah, kami nak tidur di hotel pula.  Yang sebetulnya kami takde saudara mara di Semporna pun.  Blur sebenarnya nak pilih penginapan di yang mana satu, booking online sebab terpesona melihat gambar yang ada di agoda.  Jangan kecam saya bila tidak memuaskan, tetapi padanlah dengan harga yang kita bayar kan.  Kalau bayar ribu-ribu lemon layak lah nak komplen, sekadar macam ini, diam sudah.

Keadaan dalam bilik standard family room yang kami tempah.  Furnisingnya daripada kayu dan pelepah pokok.  Sound proof tu memanglah kurang, so orang sebelah memang boleh dengar kalau anda jenis kuat berdengkur.  Tetapi simponi alunan air laut kat bawah tu boleh menjadi penyelamat. 


Bilik air luas dan bersih, terletak di bawah sedikit (dua anak tangga) daripada paras lantai bilik.


Pintu bilik airnya style koboi, jika bimbang rakan ada nampak anda ketika mandi sebaiknya tutup pintu utama yang daripada bilik.  Ada ruang antara bilik air dengan bilik tidur, boleh lah nak sidai baju ker atau yang merokok tu boleh melepak di situ.


Laluan yang berada di luar blok bilik penginapan, berjalan dengan berkaki ayam saja.  Ada beberapa pot sesuai untuk merakam keindahan  sunrise di sini.  Jadi kena rajin-rajin bangun subuh jangan sampai terbangun pada waktu subuh gajah.


Laluan ke bilik penginapan, dipecahkan mengikut blok.  Bagus untuk exercise jalan kaki kerana perlu berjalan banyak.  Bilik kami pulak terletak di blok yang paling hujung, memang menapak bersama beg pakaian dan makanan.


Ini bahagian untuk bersantai yang lain, dekat dengan unit penginapan chalet individu (vip room).  Maksudnya tak bersambung dengan blok penginapan dengan orang lain.


Ada perkhidmatan water teksi, boleh jemput dan hantar penumpang daripada hotel ke tempat tujuan.  Tak perlu kecoh-kecoh nak keluar berjalan ke jeti.  Boleh minta mereka aturkan dengan tambahan bayaran sekiranya khidmat ini tidak termasuk dalam pakej.


Restoran yang terdapat di Dragon Inn, bilik kami tidak termasuk dengan sarapan.  Dragon Inn ada menyediakan coupon untuk special discount kepada pelanggan yang menginap di sini sekiranya mereka hendak makan di Restoran.  Restoran ini turut di buka untuk pengunjung luar yang tidak menginap di Dragon Inn.


Kedai cenderahati, saya tak sempat masuk ke dalam.  Tiket pergi tengok ikan kerapu gergasi pun kami tak guna sebab nak cepat pergi jeti untuk lawatan ke pulau pagi itu.


Kalau anda kaki surfing dan perlukan wifi percuma, rasanya di sini bukan tempat yang sesuai kerana wifi percuma yang mereka sediakan hanya untuk 2 jam dan single user sahaja.  Kami tak guna pun sebab masing-masing dah ada data sendiri. 
Wassalam.