nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Fren. Show all posts
Showing posts with label My Fren. Show all posts

Sunday, 15 October 2017

Bajau Laut (Sea Gipsy) Pulau Tatagan, Semporna.


Assalam...
Ketika kami sampai di perairan Pulau Tatagan, enjin bot diperlahankan saya ingatkan tempat cetek dan akan menganggu hidupan yang terdapat diperairan itu.  Rupanya ada sesuatu yang menarik untuk kami sini.  Bot berhenti saja, puluhan perahu kecil yang dikemudi oleh kanak-kanak Bajau Laut mendekati bot.  Saya tak tahu ada itinerary seperti ini dalam pakej kami, ingat hanya lawatan biasa ke 3 pulau seperti yang diberitahu.


Rasa ralat juga lah, jika tahu boleh saya sediakan jajan atau air minuman untuk budak-budak tu.  Air minuman sangat bermakna bagi mereka yang tinggal di laut.  Selalunya mereka mendapatkan sumber air minum daripada air hujan atau beli daripada pekan Semporna atau pekan-pekan terdekat.


Adik yang berperahu sendiri ini, mulanya agak jauh daripada group yang mendekati bot kami.  Ini lah aktiviti harian mereka, berperahu sambil mencari makanan dalam laut.


Kayuhan semakin laju, dengan harapan akan ada habuan yang dia boleh bawa balik daripada pelancong atas bot.


Saya tak memahami bahasa yang mereka gunakan, mereka pula hanya boleh faham dan berbahasa melayu sedikit.  Kebanyakkan mereka ini tidak bersekolah dan hidup secara nomad dalam perahu ataupun pondok di pulau-pulau.  Kerajaan menggalakkan mereka untuk menetap secara kekal agar senang menyalurkan bantuan.


Rasa terhibur sangat, dengan kanak-kanak yang datang mendekat dan bergayutan di tepi bot kami, mereka meminta agar kami memberikan sedikit makanan, air atau sedikit wang.  Mereka tidak bertindak di luar kawalan dan patuh arahan daripada tour guide kami.  Tour guide kami memang ada menyediakan makanan ringan seperti gula-gula, keropok, air botol dan meminta kami mengagih-agihkan untuk kanak-kanak ini. 


Ada yang terjun dan menyelam ke dalam laut sambil beraksi semata-mata meminta kami memberi sedikit upah atas show yang mereka buat.  Tersentuh juga hati, ketika ada antara mereka yang sangat kecil menagis sebab tidak mendapat gula-gula.


Mereka tidak akan berganjak sebelum mendapat apa-apa daripada kami.  Sebenarnya ada juga yang dah dapat tetapi balik semula meminta makanan.


Pelancong boleh mengikut Bajau Laut yang menggunakan perahu yang besar untuk bersiar-siar.  Walau hanya seketika, tetapi pengalaman tu tetap yang terbaik.


Bayaran ikut pelancong nak beri berapa, tour guide kami nasihatkan beri RM5.00 atau jika nak beri lebih pun boleh.


Satu nasihat untuk mereka yang berhajat ke pulau-pulau di perairan Semporna, jangan memakai barangan kemas atau kelihatan bermewah-mewah.  Itu pesanan penting yang saya dapat daripada pegawai yang berada di pusat Pembenihan Kima, Pulau Bohey Dulang tadi.  Semasa saya berperahu mengikut kanak-kanak Bajau Laut ini, mereka telah meminta cincin yang saya pakai sebagai hadiah.  Alamak, nasib masa tu sel-sel otak bersambung dan beri alasan yang cincin itu saya tak boleh bagi sebab ini adalah cincin kahwin saya dan mereka pun faham. 


Walaupun rasa cuak selepas insiden itu, tak menghalang niat untuk datang semula ke sini suatu hari nanti.  In Sha Allah, kita jumpa lagi ya.
Wassalam.

Saturday, 14 October 2017

Take a Break: Snorkelling @ Bohey Dulang


Assalam...
Lamanya nak ambil masa nak upload cerita di sini, tunggu nak redahkan perasaan kecewa sememangnya makan masa bertahun juga lamanya.  Kecewa sebab tidak sampai hajat nak mendaki ke puncak itu, dulu ada mention ceritanya kat sini.  Sebab tak boleh nak naik, kami hanya dibenarkan berlegar-legar di bawah ini saja dan snorkeling di kawasan jeti.


Berdekatan dengan pendaftran kemasukan ke Bohey Dulang, terdapat pusat pembenihan kima gergasi (Giant Clam).  Saya pun tak tahu apa itu kima, boleh makan ke idok eh?.  Saya cuma kenal kerang, kupang, dan lala, ini sejenis kerangan laut juga tetapi saiz besar.  Kima inilah yang menghasilkan mutiara (lao tzu pearl).


Gambar bawah, kima gergasi yang ada di kolam pusat pembenihan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.  Kima gergasi lautan Pacifik dan lautan Hindi boleh mencecah seberat 200kg, jika dibandingkan dengan yang kami tengok ini, kiranya kima ini belum cukup gergasi.


Tapak sulaiman.


Sangar yang digunakan sebagai tempat pembiakan kima gergasi.  Kima gergasi yang cukup tempoh akan ditempatkan di sini sebelum ianya di tempatkan ke habitat asalnya di laut.


Keluar dari pusat kima, kami bergerak ke jeti untuk menunggu bot kami ke pulau seterusnya.  Diberitahu ada lebihmkurang sejam setengah lagi, so boleh lah nak pose-pose sebelum terjun ke dalam laut. 


Kerangan laut yang melekat pada tiang-tiang kayu jeti.  Melihat ke bawah jeti itu pun dah terhibur, boleh saksikan pelbagai warna anak ikan yang berenang-renang.


Mulanya ingatkan malas nak ikut mereka snorkeling, tetapi bosan menunggu lama terjun jugak lah akhirnya.  Snorkelling hanya di kawasan jeti, tak pergi jauh pun sekadar nak menghabiskan peruntukan waktu yang berbaki.


Budak tudung hijau tu, pengalaman pertama snorkelling takut-takut pada mulanya dan guna peralatan snorkelling pun kekok lagi.  Lama-lama dia lebih-lebih pulak tak nak naik. 


Pack lunch yang disediakan, termasuk dalam pakej yang kami ambil.  Lepas berendam dalam air memang terasa lapar, sedap saja semua lalu di tekak.


Ada 2 pasangan yang ikut rombongan kami tak makan lunch yang disediakan.  Tak biasa kot makan macam tu.  Selepas habis lunch, bot pun sampai dan kami dibawa ke pulau seterusnya.
Wassalam.

Friday, 13 October 2017

Lao Mandre: Lancelot Tea-Guild, A Splendidly Sensory Experience


Assalam..
Restoran ini terletak di Nadayu Sunway menyajikan menu western fine dining.  Setiap plating menu yang disajikan membuat mata sangat terpesona, anak tekak pun tak sabar-sabar untuk merasa bagaimana nikmatnya setiap menu yang dihidangkan.  Semasa melangkah kaki memasuki restoran pun dah terpesona dengan dekorasi dalaman yang cantik.  Biasa kan kita layan warung dan mamak je, tapi kali ini dapat rezeki  harimau (orang belanja) mesti tak lepaskan peluang.
 

Sebab peluang sesekali je dapat makan di fine dining restoran begini, jadi setiap inci restoran perlu dihayati terutama dekorasinya.  Kurang lah segannya sebab tak ramai orang masa tu.  Restoran ini selalunya buat private fanction untuk group kecil yang kurang daripada 50 orang.  Kalau ada function macam tu memang restoran ditutup untuk walk in customer.


Terapi untuk mata dah cantik, untuk teliga dimainkan lagu atau muzik yang menenang sudah tentunya


Buku menu, untuk western menu harga itu dianggap sederhana.  Pemilihan bahan dan quality serta kebanyakan bahan yang digunakan adalah bahan import.   


Kami dihidangan dengan semua yang kat bawah tu.  Shhh (sakai pergi fine dining buat perangai cam kat mamak, tukar-tukar pinggan, makan share).
 
Organic Pumpkin Ginger And Carrot Soup.


Creamy Prawn Bisque, suka sangat yang ini.


Wild Mushroom Cream.


Californian Cobb, 
Salad tu ada bunga-bunga yang boleh dimakan, boleh awet muda ke jika makan bunga tu?.


Tempura Prawns, Sriracha Spicy Dip


Grilled Norwegian Salmon


Spahegetti Aglio E Olio, Pepperoncino.


Roasted Duck Breast.


Pan Seared Ikejime Snapper


Grass Fed Australian Sirloin Steak


Coffee - Latte or Cappuccino?


Ini complimentary daripada chef Chris, kudapan sambil menikmati kopi katanya.

Deep Fried Cheese.


Ada kejutan birthday untuk dua beradik nie (Dot & Racheal).  Memang niat asal nak sambut hari tu, tapi macamana boleh terlupa lepas jumpa makanan.


Agak-agak berapa kerabakan poket orang yang belanja tu.  Kami pun tak tahu, sebab dia tak nak bagi tahu, tapi rasanya sebelah tangan ada tak lari kot.  Terima kasih banyak Ann, lepas ini ko dapat bonus belanja lagi ya, sannaaa KK makan seafood.
Wassalam.

Thursday, 28 September 2017

Naik MRT & Sate Kajang


Assalam...
Sahabat baik saya, dia ini dalam kategori sahabat dunia akhirat.  Dia tahu pasal saya luar dan dalam, dah lalu zaman susah senang bersama (Alhamdulillah dia dah cukup senang sekarang, saya je belum lagi).  Tapi tak kisah lah tu, dia senang saya pun turut merasa tempiasnya.  Hasrat dia nak datang KL berdua dengan anaknya, nak pergi naik LRT & nak makan Sate Kajang.


So sebelum hari yang dijanjikan, saya pergi servay dulu jalan nak pergi tempat Sate Kajang tu dengan menaiki MRT.  Sebab sendiri pun belum pernah lagi naik MRT sejak ianya dilancarkan pada penghujung tahun lepas (2016).  Menaiki train dari stesen muzium negara, (conecting stesen dengan Kelana Jaya LRT, di stesen KL Sentral) ke stesen last di Kajang dan patah balik ke Stesen Sungai Buloh.  Balik dari Sungai Buloh turun stesen Bandar Utama, hentian terdekat dengan rumah.


Petang sabtu tu, kami park kereta di Bandar Utama menuju ke Stadium Kajang.  Nak pergi makan sate, nak pergi makan sate.  Excited sungguh makcik, nak imbas kenangan lama lah tu.


Cap ibu dan anak yang sangat riang menaiki MRT, datang dari jauh tu dua beranak ini semata-mata nak naik MRT.   Saya cerita kat anak tu, dulu umi awak buat tesis pasal rangkaian aliran keretapi di Lembah Klang ini, lepas ini awak boleh lah buat revision sebab dulu masa umi awak buat paperwork dia tu, baru ada komuter dan lrt saja.


Stesen hentian kami, adalah Stadium Kajang.  Bau yang sate yang semerbak sebaik saja keluar daripada train.  Sebelum kami menuju ke Sate Hj Samuri tu, kami selesaikan dulu tanggujawab yang perlu dilaksanakan di surau dan bilik air stesen.


Petang sabtu, malam minggu, ujung minggu, hari dan waktu orang ramai keluar mencari makan bersama dengan keluarga.  Cukup ramai manusia di situ, tawaf beberapa kali, turun naik ke tingkat atas mencari meja kosong, nan hado.  Yang dapat meja pun, kena tunggu lebih kurang sejam baru dapat ayang yang mereka order.  Mood terus kelaut masa tu, tapi 2 beranak ini bersemangat nak makan sate, maka beraturlah nak beli bungkus balik makan kat rumah. 


Pasrah jelah sebab tak dapat meja, tempat duduk nak menunggu pun  takde, jadi saya panjat kereta kuda yang takde kuda, diorang buat hiasan depan kedai.  Bad mood tiba-tiba sebab rasa tak menjadi plan kami malam tu.  Selepas 2 beranak tu dapat bungkusan sate dan air, mereka pun ikut macam saya naik ke kereta kuda.  Buka bungkusan dan kami menikmati sate di atas kereta kuda.  Dapat makan sate mood terus kembali ceria. 


Tak fikir dah pasal jelingan daripada pengunjung lain.  Yang penting kami happy makan sate atas kereta kuda, rasa macam kami je yang ada kat situ.  Mungkin sebab tengok kami seronok kat atas tu, ramai juga yang berganti-ganti naik ambil gambar kat kereta kuda yang takde kuda.
Wassalam.