nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Family. Show all posts
Showing posts with label My Family. Show all posts

Monday, 17 July 2017

Ayam Masak Lengkuas @ Nasu Likku


Assalam..
Bagi saya apalah ertinya berhari raya tanpa hidangan masakan tradisi nenek moyang. Ada yang tak  setuju ker? saya dulu pun tak setuju juga, masa remaja selalu argue dengan mak, takde menu lain ke nak masak untuk raya.  Cuba masak benda yang best sikit, simple dan moden.  Jiwa muda memang suka nak memberontak bila diminta buat kerja-kerja yang renyah seperti menolong untuk menyediakan bahan untuk menu masak lengkuas ini.  Mak dulu tak suka bila lengkuas tu diblend, kena lah tumbuk dengan lesung kayu (lesung besar buat dari kayu keras, kayu belian) atau diracik halus mahupun diparut.  Itu baru cerita nak sediakan bahan,  bab nak parut kelapa, perah santan dan menumbuk rempah, belum masuk bab nak memasak lengkuas lagi.  Kalau kurang sabar memang cabut lari jawapnya, tak pun goreng jelah ayam tu jadi ayam goreng upin ipin.



Ayam tua atau ayam pencen ataupun ayam kampung yang terbaik untuk menyediakan ayam masak lengkuas.  Ini kerana masa memasak yang lama dan perlahan, akan dapat melembutkan isi ayam secara perlahan-lahan.  Jika menggunakan ayam daging atau ayam dara, jangan masukkan ayam terlalu awal.  Tunggu sehingga lengkuas dan santan menjadi pekat, baru masukkan ayam untuk mengelakkan ayam hancur.


Semasa memasak ayam lengkuas ini, perlu sentiasa di awasi supaya jangan sampai berkerak dan hangus.  Orang tua-tua memang tak tinggalkan dapur apabila kuali sudah bertenggek di atas tungku dapur.  Cara saya guna api yang sangat perlahan dan akan kacau dasar kuali setiap 10 minit or 15 begitu sehingga kering.


Mak-mak kita masak takde resepi yang standard yang guna ukuran metrik, semua main agak-agak. Bawah ini saya dah kirakan bahan-bahan yang digunakan. 

*Nota penting: Guna lengkuas lebih, santan pun kena lebihkan. 



Ayam Masak Lengkuas
Sumber: Hajjah Timah

Bahan-bahan
1 ekor ayam tua / kampung - potong 16
1.5kg santan
500gm lengkuas - racik halus atau blender (buang jusnya)
15 biji bawang merah*
10 biji bawang putih*
6 batang serai*
3 batang serai - ketuk
2 inc. halia*
2 biji bawang holland - belah 4
5 biji bawang merah - hiris
2 sudu makan serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk kunyit
Air asam jawa
Garam
Serbuk perasa


Cara Penyediaannya 
*  Gaul ayam bersama serbuk kunyit, asam jawa dan serbuk lada putih.
*  Blender halus bahan bertanda '*'.  Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga naik bau.
*  Masukkan santan, bawang holland, bawang merah dan lengkuas, masak lagi hingga santan sedikit pekat.
*  Jika menggunakan ayam pencen atau ayam kampung, boleh masukkan sekali bersama santan.
*  Sekiranya guna ayam daging, masukkan kemudian ketika santan dan lengkuas telah pekat, ini untuk mengelakkan ayam menjadi hancur.
*  Masak menggunakan api sederhana dan perlu sentiasa di kacau.
*  Untuk tahan lama, masak hingga kering dan  lengkuasnya menjadi seredak.
* Masak lengkuas akan mengeluarkan minyak lebihan apabila kita memasak hingga kering, toskan minyak lebihan jika tidak suka.
*  Hidangkan bersama burasak, tumbuk, ketupat atau lemang. 



Takde gambar yang proper untuk ayam masak lengkuas kali ini, sebab belum masak tetamu dah sampai dan yang memasak pun dah tak sabar nak makan.  Makan bersama burusak (gambar bawah) yang tak semengah sikit cara ikatannya.  Dapat makanan tradisi baru lah ada mood raya kan.

Wassalam.

Saturday, 1 April 2017

Lao Mandre: Rojak & Cendol Moden Shah Alam


Assalam...
Cendol dan durian, sapa suka jom kita pergi makan di Medan Selera Delima Seksyen 24 Shah Alam.   Tepatnya di gerai Rojak & Cendol Moden Shah Alam.  Asyik teringat-ingat gambar cendol durian yang kakak ipar hantar dulu, tapi tak pernah kesampaian ke sini.  Kebetulan ada penggemar durian yang asyik mencari bubur durian, jadi kita bawalah dia ke sini.  Order dikaunter, pilih nak cendol yang lagu mana, then settled bayaran dia akan bagi bil dan nombor macam di bawah tu.  Cendol siap mereka hantar kepada kita, cuma kena dengarlah nombor yang dipanggil tu.


Pilihan kami cendol dengan durian D24 dan durian kampung.  Harga mengikut jenis durian dan saiz mangkuk yang di pilih.  Tak pasti pula kalau harga tu boleh turun naik mengikut kebanjiran durian di pasaran.


Harga mangkuk kecil yang guna durian D24 RM18.00, yang durian kampung tu RM12.00.  Nak yang lagi mahal lagi pun ada sehingga RM50.00 semangkuk.  Rasa nak tambah eksessori ke dalam mangkuk Cendol tu pun boleh, nak tambah pulut (pulut warna pink) misalnya.


Kalau tak suka makan durian, jangan risau banyak gerai lain yang menjual makanan selain cendol dan durian.  Macam kami order tambah char koay teow (versi melayu) dari gerai lain.


Jika sampai ke sini lagi, boleh lah try makan rojak dan tahu bakar dia pula.  Buka setiap hari kecuali hari isnin dari jam 12.00 tengahari hingga 12.00 malam.  Hari itu ada baca review orang datang sini kena beratur atau menunggu hampir sejam baru dapat cendol pesanan mereka.  Alhamdulillah rezeki kami hari tu, semuanya lancar saja, tak perlu tunggu lama.  
Wassalam.

Wednesday, 1 March 2017

Permandian Alam Citta, Soppeng


Assalam..
Tempat permandian alam ini tidak lah besar seperti sungai atau air terjun dalam hutan atau rimba rekreasi.  Uniknya lokasi Permandian Alam Citta terletak di tengah-tengah kawasan perkampungan yang bernama Desa Citta, Kecamatan Citta, Kabupaten Soppeng.



Sumber mata air Citta terdapat di bawah rimbunan pokok-pokok ini.  Pokok asal yang sangat besar tempat terbitnya mata air telah pun mati dan berganti dengan anak-anak pokok daripada pokok yang asal.  Istimewanya sumber mata air ini tidak pernah kering walaupun pada musim kemarau. 


Puas meneropong ke dalam lubang aliran air untuk melihat lokasi tepat mata air tersebut.  Namun hampa sebab terletak jauh ke dalam di sebalik akar kayu.


Sumber air yang sangat jernih dan sejuk.  Kami perhatikan orang yang berada dihulu mandi dengan menggunakan shampo dan sabun, bekas atau buih sabun / shampo tersebut  sangat cepat meneutral semula.   


Kolam pertama yang paling hampir dengan sumber mata air.


Beberapa buah pam air yang diletakkan oleh penduduk kampung untuk menyalurkan bekalan air bersih ke rumah mereka.  Terdapat juga perusahaan yang membekalkan air mineral sumber daripada air Citta untuk pasaran tempatan.


Pondok rehat yang disediakan kepada pengunjung, semasa kunjungan kami hari itu, tiada group pengujung lain (kemungkinan bukan hari cuti) melainkan beberapa orang kampung yang datang untuk mandi dan membasuh pakaian.  Di sebelah bawah belakang pondok disediakan beberapa buah kolam yang lebih besar untuk menampung jumlah pengunjung pada waktu puncak.


Rumah-rumah tradisional penduduk yang terdapat di Desa Citta. 


Salah satu sumber tanaman yang diusahakan oleh penduduk di desa ini adalah penanaman tembakau.  Jika kena pada waktu panen tembakau, pengunjung dapat melihat aktiviti pengolahan tembakau secara tradisional oleh penduduk tempatan.


Di desa ini juga terdapat kawasan perkuburan lama yang menempatkan Makam Ikajao Datu Citta (Raja) dan keturunannya.


Pengurusan dan pengelolaan kawasan dikendalikan sendiri oleh penduduk tempatan dan terdapat sedikit bayaran yang dikenakan kepada pengunjung masuk ke kawasan Permandian Alam Citta.  Bayaran tersebut tidak dikira mengikut per kepala sebaliknya mengikut group atau jumlah kenderaan pengunjung. 
Wassalam.

Tuesday, 28 February 2017

Padang Terbang Kudat, Sabah.


Assalam...
Aiport atau lapangan terbang yang hanya di panggil sebagai padang terbang dek kerana saiz yang kecil.  Sesuai dengan fungsinya yang hanya dapat menampung pendaratan dan perlepasan kapal terbang kecil dan helikopter.  Jadual penerbangan juga hanya beberapa kali pada hari-hari tertentu.



Minta kebenaran untuk ambil gambar dengan pegawai yang bertugas ketika itu.  Semasa kami sampai semua penerbangan untuk hari itu telah berlepas.


Ruang menunggu / balai perlepasan.


Kaunter daftar masuk.


Sebenarnya ada nostalgia di padang terbang ini, suatu hari ada kecemasan yang berkehendakkan segera untuk balik kampung.  Ketika itu masih perlu transit di Kota Kinabalu dan sambung penerbangan ke Sandakan.  Sebab agak kalut dan hendak cepat, saya memilih penerbangan paling awal ke Sandakan dengan memikirkan terbang paling awal, paling awal boleh sampai tanpa merujuk laluan pesawat.  Bila nak masuk perut kapal terbang baru tahu yang penerbangan saya itu menggunakan kapal kecil dengan penumpang kurang dari 10 orang dan perlu transit di Kudat untuk menurunkan dan pengambil penumpang ke Sandakan.  Bertambah lagi rasa cuak sebelum terbang penumpang masing-masing diarahkan untuk memakai jaket keselamatan dan penutup telingaBermusafir seorang diri, lagi macam-macam perasaan timbul, rasa nak lari keluar dari pesawat pun ada, nasib baik masih boleh berfikir secara waras ketika itu, tawakal saja moga-moga selamat sampai tempat tujuan. 


Ketika sampai di Sandakan, penerbangan pertama yang tiba dari Kota Kinabalu bukanlah penerbangan kami tetapi adalah yang berlepas sejam kemudian selepas kami.  Namun syukur selamat tiba walaupun agak lewat, tetapi diberi peluang merasai pengalaman menaiki pesawat kecil dan singgah di Kudat walaupun tidak dapat menjejakkan kaki di bumi Kudat ketika itu. Sangat manis pengalaman itu dengan pesawat terbang rendah, bunyi sangat bingit dan bergetar kuat.



Sungguhpun jaringan jalan darat bertambah baik, padang terbang seperti ini masih releven penggunaannya sehingga kini untuk Sabah dan Sarawak.  Lebih memudahkan perhubungan ke kawasan pedalaman dan pekan-pekan kecil terutama jika berlaku sebarang kecemasan.  
Wassalam.

Sunday, 25 December 2016

Take a Break: Jalan-Jalan Ke Kelantan


Assalam...
A short vacation kalau boleh dikategorikan sebagai vacation lah.  Perjalanan kami ke sana bermula dari Pahang, tujuan utama nak pergi ambil barang adik yang tamat belajar di kolej di Kota Bahru.  Sambil menyelam sambil minum air, my mak mertua pun ada agenda untuk ke kawasan bebas cukai Pangkalan Kubor membeli kawah, periuk dan segala macam yang menjadi pesanan pelanggan dia di kampung.  Sebenarnya dia selalu pergi sini, tapi kalau pergi naik bas barang kecil-kecil saja yang boleh dibawa balik.  Jadi petang itu jugak kami terus ke Pengkalan Kubor sebelum kawasan bebas cukai tutup jam 5 petang.  Lepas Pengkalan Kubor baru singgah di rumah adik mak mertua di Tumpat, Kedai Buloh dan Jalan Banggol.



Keesokan hari kami ke Kedai Buluh, mencari sarapan nasi berlauk, kuih dan beli keropok di kilang.   Keropok keping pula habis stock beli keropok lekor saja, hanya dapat memandang keropok yang masih berjemur di laman saja.


Tengah hari berjalan-jalan hingga ke Kuala Besar, di penghujung tu ada pengkalan nelayan dan pasar ikan.  Kalau datang awal pagi (waktu subuh) boleh lah tengok aktiviti memunggah ikan dari kapal yang baru balik dari laut.


Sebelum beredar dari Kedai Buloh kami singgah di kawasan medan ikan bakar Kedai Buloh yang terletak di tepi sungai Kelantan.  Siang-siang takde lah nak pekena ikan bakar, tapi kami nak rasa teh madu pokmak yang tersohor tu (Warung Pak Mat Pulau Pisang), yang penuh buih-buih, kalah buih sabun super busa. 


Sebab kami masih kenyang lagi bersarapan nasi berlauk jadi kami hanya minum teh dan makan keropok penyet.  Keropok tu beli kat gerai lain, rupa keropok tu nampak buruk kan tapi rasanya sedap.  Dalam keropok tu ada sayur, tak tahu sayur apa, tapi memang sedap sangat.  Lain kali ada rezeki datang lagi boleh try sup kepala ikan merah di Warong Pak Mat ini, sup kepala ikan merah tu kira signature dish dia kat sini.


Lepas ambil barang Naimah di kem Kijang, dia bawa kami singgah sini dulu.  Isi minyak katanya, kedai makan febret dia masa belajar dulu sebab murah.


Pekena nasi di kedai ini sebelum balik, kedai tepi jalan menuju PCB sebab kami plan perjalanan balik Pahang tak akan singgah lagi kecuali untuk isi minyak.  Nasi itu RM2.00 saja murah kan, sebab tu Naimah namakan kedai ini kedai 2 ringgit.



Perjalanan nak keluar dari kawasan bandar Kota Bahru tu memang hasap lah jugak sebab jalan jem.  Sempat terlelap beberapa kali dalam jem, 4 ke 5 jam baru sampai Gua Musang, nak speed memang tak boleh sebab kenderaan banyak dan jalan sempit.


Petang tu selamat sampai rumah tepat jam 8.00 malam.
Wassalam.

Tuesday, 22 November 2016

Kuih Nona Manis


Assalam...
Kuih yang boleh dianggap sebagai fenomena juga dikalangan tukang-tukang masak dan suri rumah sekarang di negara ini.  Asal usul kuih ini tak dapat saya nak pastikan jadi jangan tanya ada yang kata kuih ini asal dari kelantan, ada yang kata kuih asal dari Indonesia.  Karang bagi fakta yang salah dan orang percaya itu dah kira menipu.  Sila rujuk dengan sejarawan kuih ye (ada ker individu tersebut).  Saya sebenarnya ada menyimpan resepi kuih nona manis (yang kadang kala mereka panggil kuih cantik manis) sejak dari tahun 1998 lagi lama kan peram resepi.  Bila dah viral baru keluarkan dari peti besi.  Resepi pemberian dari ibu saudara di Indonesia (Petta Jume'), ketika itu saya sendiri sempat saksikan cara penyediaan kuih nona manis yang mereka sediakan untuk satu majlis keramaian.  Dulu memang minat kumpul dan simpan resepi  (sebelum zaman internet) masaknya jer tidak, salin dari majalah, tv, radio ataupun ambil daripada tukang-tukang masak di kampung.  Tetapi sebab tak diamalkan jadi tak berkembang ilmunya.    


Sukatan resepi yang digunakan dalam kuantiti yang banyak, jadi kalau nak sediakan untuk ahli keluarga yang kecil, kena kurangkan sukatan.
 

Nona Manis (Cantik Manis)
Sumber: Petta Jume'

Bahan - A
5 mangkuk tepung gandum
5 mangkuk santan
pewarna hijau / pati daun pandan
4 biji telur
2 mangkuk gula pasir

Cara penyediaanya
*  Bahan A - pukul telur dan gula hingga kembang.
*  Campurkan santan dengan pewarna hijau atau pati daun pandan hingga dapat warna hijau yang diingini.
*  Masukkan tepung ke dalam telur tadi dan kacau rata.
*  Masukkan santan dan gaul rata.


Bahan - B
1/2 mangkuk tepung jagung
4 mangkuk santan
pewarna hijau / air pati
1/4 mangkuk gula
sedikit garam

Cara penyediaanya
*  Bahan B - Campurkan tepung jagung, santan, gula dan garam, gaul hingga rata sehingga tiada tepung yang berketul.
*  Masak di atas api sederhana sambil terus dikacau.
*  Masak hingga pekat, berkilat dan meletup-letup.
*  Tutup api.


Bahan - C
2 sudu besar tepung gandum
2 mangkuk santan pekat
1 sudu garam

Cara penyediaanya
* Bahan C - Campurkan semua bahan dan kacau rata hingga tepung sebati dengan santan.
*  Masak atas api sederhana sambil terus di kacau.
*  Masak hingga adunan tepung kental dan meletup-letup.



Cara Penyediaan Keseluruhan

* Sediakan periuk kukusan.  Acuan oles dengan minyak.
*  Campurkan olahan bahan B ke dalam olahan bahan A.  Gaul rata atau guna mixer / blend untuk sebatikan adunan.
*  Sendukkan adunan ke dalam acuan hingga 3/4 penuh.
*  Sendukkan / paipkan adunan putih (bahan C) ke atas adunan hijau tadi.
*  Susun dalam kukusan dan kukus hingga masak (lebih kurang 10 ke 15 minit).
*  Bungkus penutup kukusan dengan kain bersih untuk mengelakkan air kukusan menitis ke atas kuih.
*  Angkat dan sejukkan kuih sebelum mengeluarkan daripada acuan.
* Boleh letakkan acuan kuih dalam dulang yang berisi air sejuk untuk mempercepatkan proses penyejukkan.
*  Dah sejuk boleh keluarkan daripada acuan dan hidangkan.


Kena dapatkan tips macamana nak buat warna putih tu cantik terletak si atas warna hijau.  Sebab ini titikan guna sudu saja, tu yang tak sama rata ada besar dan kecil titikannya itu.  Katanya ada yang guna piping beg atau botol sos ya.  Huduh sungguh hasil percubaan pertama, bukan itu saja mereka yang makan kata kurang lemak dan kurang manis.  Nasib tak patah semangat untuk mencuba lagi.


Yang paling win apabila resepi dah sampai kepada mereka yang lebih kreatif.  Maka terhasilnya banyak versi kuih nona manis yang mana asalnya hanya rasa pandan dan berwarna hijau, sekarang dah ada versi durian, kacang merah, jagung, keladi, coklat dengan pelbagai warna.  As long ianya boleh diterima ramai oleh tekak si pemakan tiada salahnya, itulah yang dikatakan revolusi sesuatu menu dan resepi.
Wassalam.

Monday, 21 November 2016

Lao Mandre: Absolute Thai


Assalam...
Datang sini bukan nak makan tomyam, tapi nak makan appetizer dia.  Dulu masa duk utara senang jumpa kat sempadan, kadang-kadang di bazar Chowrasta Penang pun ada orang jual.  Memang suka sangat makan, dapat banyangkan bagaimana nikmatnya arwah nenek saya kunyah sirih dulu-dulu.


Tujuan utama nak makan mieng kam, namun hampa sebab hari kami datang menu yang ini jadi term 86 pula.  Tau tak makna istilah term 86 tu?  Tanya budak ambil order tu kenapa mieng kam takde hari ini, katanya bekalan daun kaduk takde kak.  Ermmm sabar jelah.


Walaupun benda yang nak makan itu takde, tak kan kami nak beredar begitu saja kan.  Teruskan dengan pilihan menu yang dihajati.  En. Abe pilih makan pad thai. 


Apabila dimaklumkan mieng kam takde, mood ke laut terus nak pilih hendak makan apa.  Somebody terpaksa tolong pilihkan nasi goreng belacan untuk saya, jangan jadi kera kena belacan lepas makan sudah.


Sebagai tambahan order yang ini, thai fish cake (tod mun pla).  Teringat tempat kerja lama lah tu, selalu mereka buat menu ini.


Pilihan dessert watershetnut with coconut milk topped with jackfruits (red ruby), cantik presentation dia memikat selera.


Nampaknya kena cari tempat lain lah mieng kam tu, tak pun kalau rajin google macamana buat saucenya tu. 
Wassalam.

Wednesday, 9 November 2016

Makanan Dalam Seminggu

Assalam...
Berapa kalori dalam setiap makanan yang diambil sepanjang minggu lepas berdasarkan dalam rajah-rajah di berikut.  Sebenarnya ada lagi makanan lain sebab sarapan dan makan tengahhari setiap hari bekerja itu tidak termasuk.  Jadi klau sukat yang ini belum tepat kan.

Kita mulakan pada sabtu malam ahad, dinner dan supper dengan ini, setelah mengukur jalan di NU Sentral. 


Ini sarapan ketika pagi Ahad, Sanggar Peppek (pisang muda goreng dengan sambal tomato).
 

Patutnya hari ahad hari itu ada program membakar lemak, hendak hiking tetapi tempat hiking ditutup. Cancelled, mo ke Mak Jah Corner di Ampang brunch cum lunch dengan nasi lemak complete set ayam goreng, telur goreng, sambal paru, telur rebus dan sedikit timun serta kacang goreng.


Ini pula, makan tengahari yang lewat cum makan malam  pada hari yang sama.  Aktiviti in between makan yang atas dengan ini adalah meronda dalam jakel mall KL.
 

Sebelah malam, makan churros (kalau boleh lah dipanggil sebagai chuross).


Hari bekerja dinner dengan Bihun kungfu di Syed Ali Bistro, seingatnya adalah dalam 2 malam makan benda yang sama berturut-turut.


Kuih ketika minum petang, beberapa petang dalam minggu itu.  Pulun habiskan sebelum rosak, Weni tolong belikan dari Medan, Indonesia.  Bika Ambon dan Lapis Legit.
 

Sampai ke petang sabtu semula, makan ayam penyet combo.  Sekali lagi petang itu ke KL sentral dan terasa amat lapar, rupanya skip lunch sebab nak cepat.  Setelah puas mencongak nak makan apa, tak tahu nak makan di mana, singgah sajalah di Penyet Ekspress. 
 

Malamnya jiran bagi yang ini, tak tahu nama tapi sedap.  Panggill apa ya, hari tu dia ada bagi tahu tapi dah lupa pecel atau gudeg, tapi kalau mak saya panggil lawa' kot.  Makan ini saja tanpa nasi.


Hari ahad makan yang di bawah ini, dari lunch hingga ke dinner.  Konon-konon "home cook is the best food".


Nampak kan pola pemakanan yang terlalu banyak kabohidrat, lemak dan gula.  Macamana lah nak turun berat badan, senaman pun kurang.
Wassalam.