nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Selangor. Show all posts
Showing posts with label Selangor. Show all posts

Saturday, 1 April 2017

Lao Mandre: Rojak & Cendol Moden Shah Alam


Assalam...
Cendol dan durian, sapa suka jom kita pergi makan di Medan Selera Delima Seksyen 24 Shah Alam.   Tepatnya di gerai Rojak & Cendol Moden Shah Alam.  Asyik teringat-ingat gambar cendol durian yang kakak ipar hantar dulu, tapi tak pernah kesampaian ke sini.  Kebetulan ada penggemar durian yang asyik mencari bubur durian, jadi kita bawalah dia ke sini.  Order dikaunter, pilih nak cendol yang lagu mana, then settled bayaran dia akan bagi bil dan nombor macam di bawah tu.  Cendol siap mereka hantar kepada kita, cuma kena dengarlah nombor yang dipanggil tu.


Pilihan kami cendol dengan durian D24 dan durian kampung.  Harga mengikut jenis durian dan saiz mangkuk yang di pilih.  Tak pasti pula kalau harga tu boleh turun naik mengikut kebanjiran durian di pasaran.


Harga mangkuk kecil yang guna durian D24 RM18.00, yang durian kampung tu RM12.00.  Nak yang lagi mahal lagi pun ada sehingga RM50.00 semangkuk.  Rasa nak tambah eksessori ke dalam mangkuk Cendol tu pun boleh, nak tambah pulut (pulut warna pink) misalnya.


Kalau tak suka makan durian, jangan risau banyak gerai lain yang menjual makanan selain cendol dan durian.  Macam kami order tambah char koay teow (versi melayu) dari gerai lain.


Jika sampai ke sini lagi, boleh lah try makan rojak dan tahu bakar dia pula.  Buka setiap hari kecuali hari isnin dari jam 12.00 tengahari hingga 12.00 malam.  Hari itu ada baca review orang datang sini kena beratur atau menunggu hampir sejam baru dapat cendol pesanan mereka.  Alhamdulillah rezeki kami hari tu, semuanya lancar saja, tak perlu tunggu lama.  
Wassalam.

Thursday, 30 March 2017

Lao Mandre: De Kayangan Steamboat & Grill


Assalam...
Suatu hari, dapat berkumpul dan keluar makan dengan geng keras kami yang setiap hari pun memang sibuk dengan hal masing-masing.  Satu hal yang dapat menyatukan semua orang adalah dengan makan, semua pun suka adventure pasal makanan.  Steamboat dan grill menjadi pilihan, mulanya nak rasa yang di Subang, tapi tempat tu asyik lah fully booked.  Iye ker tempat itu best sangat, kalau call jer penuh lah, datang lepas kul 10 malam baru ada seat.  Erm lupakan lah, banyak lagi tempat steamboat lain.  Di sini bukan hanya steamboat dan grill, ada extra pemanggang untuk nak panggang sate dan otak-otak.



Pilihan kabo yang ada, mee pelbagai jenis.


Kalau ambil seketul makanan daripada setiap kotak tu.  Mau penuh satu besen juga.  Ambil lah mana yang rasa nak makan, jangan membazir ye adik-adik.  Tak pasti di sini mereka ada kenakan denda atau tidak bagi setiap gram makanan yang dibazirkan.


Sayur hijau pun pelbagai, paling suka bahagian ini ulang 2, 3 kali ambil sayur.  Baru nak berkenal-kenalan dengan sayur raja tu (bayam malabar), sebelum ini tak pernah makan.


Pilihan menu di buffet untuk lauk-pauk, nasi dan mee.  Dihujung sana tu siap ada kambing panggang.  Selalu kalau saya pergi steamboat, bahagian ini saya abaikan sebab kalau dah kena nasi atau mee nanti takde tempat untuk barang steamboat.


Antara sos pencicah, tak tahu mana satu nak ambil.  Kena pilih yang sesuai baru rasa benda yang kita makan rasa sedap.


Dessert, masing-masing punya citarasa nak pilih pencuci mulut apa.  Kalau tak nak yang jenis potong kaki, ambil ajelah buah.


Tempat ini memang terkenal kot, hot place kot.  Hari kami pergi tu full house dalam dan luar.  Kami pilih duk luar bawah canopy sebab nak lebih santai.


Intai yang seberang jalan tu pula, sana pun ada steamboat.  Nanti-nanti lah kita try steamboat yang sebelah jalan tu pula.

Di sini memang banyak sangat pilihan makanan daripada menu buffet dan barang steamboat, sesuai lah dengan harganya.  Tapi satu yang tak best hari tu, ada antara seafood dia yang tak berapa fresh dan berbau.  Sebaiknya elakkan daripada mengambil makanan laut bercengkerang jika kurang segar.
Wassalam.

Wednesday, 1 March 2017

Muzium Coklat, Kota Damansara


Assalam...
Jom kita melawat muzium coklat di Kota Damansara.  Masa kanak-kanak dulu dah puas bermain di kebun koko milik mak saudara.  Ketika itu harga biji koko di pasaran masih ok kata orang, memang suka tolong mak saudara petik buah koko.  Bertambah-tambah suka ketika proses meleraikan buah daripada kulitnya.  Boleh isap biji-biji koko puas-puas.  Dapat buah koko mengkal lagi best, makan cicah dengan kicap campur cili padi, ah nikmatnya.  Sekarang mana nak jumpa dah kebun koko, jadi moh lah kita pergi melawat muzium coklat saja sambil tu kita melontar duit beli coklat.


Pengisian kalau melawat muzium tu memang sangat bagus banyak ilmu yang boleh dipelajari, daripada benda itu tiada kepada ada dan kekal ataupun tiada semula.  Itulah sejarah, setiap detik perjalanan sesuatu ada kisahnya seperti juga dengan koko atau coklat.  Asal usulnya, bagaimana ianya berkembang dan tokoh-tokoh yang bertanggungjawap seperti pengasas dan pengeluar jenama-jenama coklat dunia.


Daripada journal perubatan, sumber nutrisi yang terkandung dalam koko atau coklat memberi kesan atau tindak balas yang bagus untuk tubuh badan manusia.  Sebab itu koko sejak dahulu kala telah dijadikan sebagai bahan untuk mengubati penyakit dan dikategorikan sebagai bahan yang sangat bernilai ketika itu. 


Di sini ada bilik yang kita boleh saksikan chef tengah menyediakan coklat.  Pengujung boleh lihat bagaimana proses penyediaan coklat dilakukan melalui cermin besar.  Rasanya kalau tempat tu open, mesti ramai pengunjung yang sibuk nak bertanya itu ini kepada chef.


Apabila coklat siap, chef akan keluar dengan membawa dulang-dulang yang berisi coklat di tangan.  Dipersilahkan untuk mencuba coklat yang baru disediakan tadi.


Contoh replika rumah yang diperbuat daripada coklat, marshmallow dan biskut.


Di sebelah bilik penyediaan coklat tadi, terdapat store yang menjual pelbagai jenis coklat.  Jenama coklat tempatan dan antarabangsa ada di jual di sini.  Dibuka setiap hari mengikut waktu operasi muzium.


Hari yang kami pergi tu, sempena ada jualan coklat.  Jualan coklat berlangsung dalam bilik sebelah galeri bukan di kedai coklat yang terdapat di dalam tu.  Harganya pasti lagi murah jika beli ketika ada jualan dan lebih banyak pilihan.


Saya suka coklat yang ada inti buah acai,blueberry dan delima ini, kedua-duanya pun sangat sedap.


Waktu operasi muzium coklat.  Siapa penggemar coklat tu boleh lah datang terutama ketika mereka mengadakan jualan besar-besaran.  Nak tahu hari apa yang diadakan jualan tu, boleh lah check melalui website mereka di chocolatemuseum.my.


Ini saja yang kami beli hari itu, tak suka, tak suka pun beli jugak.  Nasib jumpa coklat yang berkenan di hati dan harga pun takdelah mahal sangat, harga offer kan. 


Sebenarnya kami berkenan kat coklat Fidani yang sedap dan mahal tu.  Pernah lah rasa semasa kami ada tugasan di istana dulu sebab tu berkenan. 
Wassalam.

Tuesday, 28 February 2017

Lao Mandre: Steamboat @ Johnny's Restaurants...


Assalam...
Ini kisah bos bawa pergi lunch makan steamboat ramai-ramai sempena ada seorang senior staff yang berhenti. Pelik kan dah berhenti baru nak raihkan, masa ada tak nak hargai, macam suka je orang berenti kerja.  Bukan begitu ya.  Orang datang kita alu-alukan, tapi kalau ada yang nak pergi sebab peluang lebih baik, selalunya bos kita buatlah farewell ajak semua staff pergi makan-makan sebagai mengenang jasa.



Kali ini suka sangat sebab makan steamboat. Di Johnny's steamboat mereka ada set pakej jadi tekde lah melantak sampai nak pecah perut macam kalau kita pergi steamboat cara buffet. Macam main masak-masak kan, dari kecil hingga ke tua kerja dok main masak-masak.  Al-maklum orangnya suka sangat makan.


Ada jugak yang ambil side order macam ini, beef noodle.  Menu ini macam sesuai sangat untuk orang yang diet garam (takde rasa masin langsung) rasanya plain sangat, atau terlupa letak tak tahu lah.  Lagi pun masa kami datang lunch tu kira full house lah restoran tu.  So terima jelah apa yang ada.


Bagi yang ada sweet tooth kata orang, red ruby and jackfruit again and again.


Yang ini pun suka, palm seed (buah kabung) with jackfruit.  Seingat dulu mereka tak guna palm seed tapi guna honey sea coconut.


Tambah dengan ini pula, ini geng budak lelaki punya kerja order banyak-banyak lepas tu tak habis tolak kat meja kita orang.  Abaikan jelah jelingan dari cik puan yang kena settlekan semua bil.


Alhamdulilllah, kenyang, licin dan yang penting jangan membazir.


Geng depa inilah yang order macam-macam.  Tak kenyang beb hanya makan steamboat set begini, kata mereka.  Sebab tu side order mereka panjang berjela.


Selepas ini, tak tahu lagi bila pula ada acara makan ramai-ramai begini.  Tunggu sehingga ada yang berenti kata mereka, baru buat makan-makan lagi.
Wassalam.

Monday, 21 November 2016

Lao Mandre: Absolute Thai


Assalam...
Datang sini bukan nak makan tomyam, tapi nak makan appetizer dia.  Dulu masa duk utara senang jumpa kat sempadan, kadang-kadang di bazar Chowrasta Penang pun ada orang jual.  Memang suka sangat makan, dapat banyangkan bagaimana nikmatnya arwah nenek saya kunyah sirih dulu-dulu.


Tujuan utama nak makan mieng kam, namun hampa sebab hari kami datang menu yang ini jadi term 86 pula.  Tau tak makna istilah term 86 tu?  Tanya budak ambil order tu kenapa mieng kam takde hari ini, katanya bekalan daun kaduk takde kak.  Ermmm sabar jelah.


Walaupun benda yang nak makan itu takde, tak kan kami nak beredar begitu saja kan.  Teruskan dengan pilihan menu yang dihajati.  En. Abe pilih makan pad thai. 


Apabila dimaklumkan mieng kam takde, mood ke laut terus nak pilih hendak makan apa.  Somebody terpaksa tolong pilihkan nasi goreng belacan untuk saya, jangan jadi kera kena belacan lepas makan sudah.


Sebagai tambahan order yang ini, thai fish cake (tod mun pla).  Teringat tempat kerja lama lah tu, selalu mereka buat menu ini.


Pilihan dessert watershetnut with coconut milk topped with jackfruits (red ruby), cantik presentation dia memikat selera.


Nampaknya kena cari tempat lain lah mieng kam tu, tak pun kalau rajin google macamana buat saucenya tu. 
Wassalam.

Friday, 18 November 2016

Selamat Pengantin Baru...


Assalam...Dah dekat musim cuti sekolah ini, musim kenduri kahwin pun dah mula membuka tirai.  Setiap minggu sudah ada jemputan untuk diraihkan.  In Sha Allah akan kami hadiri jika dilimpahkan rezeki kesihatan dan kelapangan.


Ini kenduri minggu lepas di Kampung Sungai Pencala.  Ada dua pasangan pangantin, pengantin perempuan tu adik beradik kembar anak kepada rakan sekerja.  Menyempatkan sekejap pergi bersama rakan sekerja yang lain.  Kebetulan ketika kami sampai tu sama masa dengan kedatangan rombongan pengantin lelaki, jadi kami dapatlah menyaksikan pencak silat sebagai salam penyambut tetamu dan meraihkan rombongan pengantin lelaki.

Selamat menempuh alam rumahtangga kepada (kakak) Zhullaihah bersama pasangan dan (adik) Zhullaikah dan pasangannya.
Wassalam.

Wednesday, 2 November 2016

Mee Kari Ala Che Abe...


Assalam...
Badan lesu kurang bermaya balik kerja, tiba-tiba dapat booster energy bila nampak makanan penuh meja sudah terhidang.  Tambahan bonus lagi bila menu itu adalah makanan kegemaran.  Oh ini sudah bagus, tinggal basuh tangan tarik kerusi dan makan saja.  Jangan lupa baca bismillah.



Sesekali buat kejutan begini kan best.  Mudah sangat cair kan, belanja makan sikit mood happy gila.  Tak perlu belanja mahal-mahal pun senyum sampai ke telinga kita.  Lagi satu legah sebab hari itu kita tak perlu masuk dapur.  Selesai makan tambahan mangkuk kedua, makanan tu masih berbaki banyak lagi.  Risau macamana nak menghabiskannya, rupa-rupanya en.Abe dah plan  nak agih-agihkan kepada adik-beradik yang di PJ, TTDI dan Klang.  Alhamdulillah sesekali dapat merasa dia masak dan lepas makan kita ronda-ronda hantar mee kari.
 



Mee Kari Ala Che Abe
Sumber: Nasa


Bahan-bahan
Mee kuning / bihun / koay teow (celur bila gunakan bihun, sementara untuk koay teow dan mee, basuh)
Sawi - potong dan celur
Telur rebus
Tahu - goreng dan hiris
Fish ball
Fish cake - hiris
Isi ayam / daging - rebus dan hiris nipis
Taugeh
Cili merah - hiris
Daun bawang - hiris
Daun sup - hiris
Bawang goreng
 

Bahan-bahan untuk Kuah
Serbuk kari ayam
Tulang ayam
Taupok
Daun kari
Bawang putih*
Bawang merah*
Serai*
Sedikit lengkuas*
Sedikit halia*
Udang kering*
Santan
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan perasa






Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda "*" untuk kuah.
* Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga wangi.  Masukkan serbuk kari dan tumis hingga rempah naik minyak.
*  Masukkan air, tulang ayam dan daun kari, rebus hingga empuk.
*  Tambahkan tau pok, santan dan garam, didihkan seketika.
*  Sesuaikan rasa kuah dan tambahkan dengan serbuk perasa kegemaran.
*  Sendukkan mee, dan bahan-bahan pelengkap lainnya ke dalam mangkuk.  Kemudian tuangkan kuah ke atas mee tadi.




Tiada alasan untuk tidak mencuba mee kari ini, tak nak mee kuning, makan dengan koay teow, tak suka koay teow boleh makan bihun pula.  Nak campur ketiga-tiganya sekali pun boleh.



Alhamdulillah, licin pinggan saya makan.  Lain kali masak lagi ye Abe.
Wassalam.