nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Selangor. Show all posts
Showing posts with label Selangor. Show all posts

Friday, 30 March 2018

William's Corner, PJ


Assalam...
Iklan makan sekejap, semalam joint the new team pergi makan di William Corner.  Just a corner from my tempat kerja tetapi seingat saya dah dekat 6 tahun tak makan kat sini, reason utama member yang ramai-ramai semua dah pergi meninggalkan daku.  Nak pergi seorang diri atau berdua macam tak best sebab tak terhabis dengan portion yang besar.  


New team ini, macam suka explore pasal makan juga dan kurang cincong lah pada saya (saya bagi gelar cincong tu pada yang berlalu banyak peraturan, itu tak boleh ini tak boleh, banyak sangat pantang larang). Ok fine, so kalau nak keluar makan kena pilih-pilih tempat makan.


Semalam we all (6 orang) hanya order tiga dish, spaghetti arbiata, nasi goreng kampung, mixed grilled dan satu air rebina laici (kongsi 3 orang), yang lain ais kosong jer.  Semua orang dapat makan cukup dan kenyang.


Nasi goreng kampung ini dengan sotong goreng tepung.  Sambal tu sedap sangat (macam sambal nasi padang).  Total bil untuk semua RM106 termasuk gst, so kira ok lah jika share berenam kos menjadi kurang daripada dua puloh ringgit seorang.  Sekarang dah ada resit ye sejak zaman gst nie.


Bagi saya rasa dan suasana di William's Corner tu tetap sama, walaupun dah lama tak pergi.  Konsep masih sama takde menu, pelayan tu akan sebut satu persatu dan boleh minta diorang cadangkan menu yang sesuai. 
Wassalam.

Wednesday, 14 March 2018

Lao Mandre: Fizo Mawar Kitchen


Assalam...
Pasal cari makan kadang memang gila-gila dan tak plan boleh jadi, tak kisah resto tu jauh atau tengah malam.  Malas nak plan-plan sebab kesudahannya nanti kecewa dan sakit hati.  So sekarang ni, kalau ada hajat atau keinginan semat dalam hati jer, nampak line clear jom terus jalan, jika sudah ada dijalan menuju arah bertentangan buat corner sajalah.  Macam cerita pergi makan kat sini, pergi agak lewat juga sebab pusing-pusing tempat biasa mamak jer yang ada pun, kebetulan tersebut resto Fizo Mawar Kitchen nie, en. Abe terus corner mengarah ke Bangi.



Inilah antara yang kami order, air tu 2 jer yang satu lagi dessert sweet mawar.  Air pandan warna hijau tu sedap lemak-lemak rasa pandan.  Konsep makanan di sini lebih ke ala thai dan kelantan.


Antara signature yang kami pilih pad thai dan tomyam bangkok.  Boleh order dalam bentuk set atau ala carte.  Ingat nak makan miang kam itu dulu, tapi order belum sampai.  Jadi mulakan dengan yang berat ini dulu lah.


Sweet mawar nie, ala-ala macam abc gitu lah. 


Sebenarnya nak mencari yang ini, hari tu pergi Absolutely Thai nak order yang ini tapi tak dapat sebab bekalan daun kaduk takde..huhuhu.


Lama juga lah menunggu baru dapat yang ini, rupanya orang tu lupa nak buat, dah selamat semua makanan yang dipesan masuk dalam perut baru sampai miang kam nie. 


Tapi agak kecewa kerana kuah nise (manisan) tu terlalu pedas, manakala kelapa goreng dan kacang goreng yang dah lemau.  Pedas-pedas pun berjaya kami habiskan, berentap ber-ish, ish, ish sambil minum air.


Sebab macam tak puas lagi walaupun makanan yang dipesan yang telah habis dimakan, kami order yang ini pula nasi kerabu.  Dapat yang ini terus rasa puas hati, sama ada rasa dia sedap atau pun sebab memang dah full tak tahu lah nak kata.


Antara menu lain yang ada di resto Fizo Mawar, menu maggi ketam dan sotong.  Tapi kami tak order lah yang ini, perut dah penuh lagi pun dan berpeluh sakan penangan pedas miang kam.


Jika ke sana lagi, boleh try menu yang lain pula sebab akan datang mereka nak serve ikan bakar atau stim.
Wassalam.

Monday, 12 March 2018

Suntikan Typod (TY2)


Assalam...
Pejam celik, pejam celik bekerja dengan company ini, dah 3 kali buat suntikan typod.  Satu kali suntikan untuk 3 tahun, so dapat bayangkan lama dah kan.  Erm so loyal gitu dalam bekerja, malas lah nak lompat-lompat.



Kali ini suntikan di klinik majlis perbandaran, bukan di klinik kesihatan macam suntikan kali kedua yang lepas.  Yang pertama dulu memang suntikan kat sini juga, lepas tu pindahkan ke klinik kesihatan sebab klinik majlis perbandaran takde vaksin.  Sebenarnya di klinik biasa pun boleh buat suntikan typod jika mereka ada sediakan vaksin typod tu. 



Ada yang tanya penting ke suntikan typod ini, memang penting ya untuk mengelakkan penularan sebarang penyakit bawaaan makanan.  Setiap pengendali makanan wajib ya ada suntikan ini, so hati-hati membeli makanan di luar jika makanan yang mereka jual dikendalikan oleh pekerja yang tiada suntikan typod.
Wassalam.

Wednesday, 28 February 2018

Usrah ArRayan Dan Al-quran Bertanda


Assalam...
Sungguh bahagia petang tu sebab Allah rezekikan  kesempatan untuk menghadiri usrah oleh Ustazah Noor Hafizah Musa di kediaman mewah Dato Ramli dan Datin Nor Hafizah Saad.  Macamana boleh terjebak ke sini sebab memang saya bukan siapa-siapa pada datin Fiza pun, bukan kawan jauh sekali sedara.  Mulanya follow Ig dia sebab minat pada Al-quran yang datin jual.  Datin Fiza jual tafsir al-quran biasa tetapi diberi sentuhan khas yang menjadikan al-quran itu sangat istimewa dan cantik. 


Perempuan sangat lah kan, suka benda yang cantik-cantik, al-quran bertanda dan disertakan khatam tracking sekali.  Yang balut batu swarovski macam nie adalah special edition.  Untuk versi khatam ada yang khatam biasa (10 hari, 16 hari dan 30 hari) dan versi khatam untuk umrah dan ramadhan.


Ini susunan al-quran yang dah siap, tapi semua tu dah ada pemiliknya, boleh pandang saja.  Al-quraan bertanda ini dibuat mengikut tempahan pelanggan dan perlu masa antara 4 ke 7 minggu untuk disiapkan.


Malam tu, usrah santai bermula selepas maghrib oleh ustazah Noor Hafizah.  Usrah anjuran datin Fiza memang khas untuk wanita sahaja dan beliau selalunya hadkan kepada 100 tetamu sahaja sebab tempat adalah terhad.  Masing-masing ada rezeki sebab selalunya datin utamakan juga kepada orang yang baru nak join atau baru pertama kali datang usrah, so masing-masing ada peluang jadi tetamu. 


Antara perkongsian malam itu dari ustazah adalah mencari jalan ketenangan dengan cara mencari Allah.  Kena fahami konsep sebenar mengingati Allah beliau sarankan supaya kita hadirkan diri dalam majlis yang didalamnya ada mengingati Allah dan hindari majlis-majlis yang penuh dengan bangkai keldai.  


Yana jadi peneman petang tu, mula-mula ajak kawan yang lain, tapi sebab tak boleh bawa kanak-kanak, kawan tu pun tak boleh nak join.


Lepas usrah, tetamu dijamu dengan makan minum lagi oleh tuan rumah.  Memang kekenyangan kami malam tu dengan nasi tomato, puding raja, durian crepe, mini burger dan lain-lain lagi.  Datin Fiza kata, sebab tak jumpa durian elok, beliau hanya boleh sediakan crepe durian untuk tetamu.

Semoga bertambah-tambah murah rezeki dan dipermudahkan urusan tuan rumah yang sudi menerima kami sebagai tetamu malam itu.
Wassalam.

Wednesday, 7 February 2018

Lao mandre: Kungfu Ramen (Hand Pulled noodle)


Assalam...
Hari tu pernah cerita yang teringin nak makan mee tarik tapi malas nak pergi cari jauh-jauh.  Kawan saya ajak pergi giant KJ makan mee ramen katanya.  Dengar nama ramen ingatkan mee jepun ke apa, rupanya sama macam mee tarik juga (hand pulled noodle) cuma nama resto lain, tokeh lain kot, tak kisah lah tu, janji dapat makan mee yang di tarik-tarik nie.


Nampak sangat dah lama tak pergi giant KJ, dah lama tak beli barang dapur penuh trolley.  Sejak ekonomi meleset nie, isi poket pun dapat beli barang kat 99 jer sebab kedai 1M pun dah tutup lama tutup.  Lupakan lah pasal ekonomi tu, merudum ke rancak ke, tembolok tetap kena isi untuk kelangsungan hidup. 


Mari kita makan mee yang dikunfu oleh orang dalam cermin tu.  Macam senang jer dia hayun tepung tu, hayun mai hayun pi dah jadi tali kecil-kecil pastu lempar masuk dalam periuk air panas. 


Ini braised beef noodle soup special.  Yang best kat sini boleh buat pilihan mee nak guna daging, ayam atau kambing.  Kami pilih kambing sedap jugak.


Try mee yang goreng ini, tak ingat namanya sebab order main tunjuk-tunjuk jer gambar.


Kawan saya minta kami try dumpling ini, inti daging.


Cili ini yang paling sedap.  Pedas dia tak macam pedas cili padi tapi cukup buat kita nak terbersin dan tersedak.


Suka sangat makan dumpling letak sambal cili ini banyak-banyak.  Sadap sampai tersedak-sedak makcik, ini baru trill.


Alhamdulillah, kenyang.  Ada orang tanya mana sedap atau sama sedap dengan mee tarik warisan ker, bagi saya sama sedap.  Tapi my bff kata yang ini lagi sedap.  Selera masing-masing kan.


Selang beberapa hari kami ulang lagi makan kat sini.  Order semangkuk mee dan dumpling saja, lebih dari cukup untuk kami berdua.
Wassalam.

Friday, 5 January 2018

Lao Mandre: Gegey Restoran


Assalam...
Ada orang gege nak gi makan kat sini selepas dia tengok restoran ini masuk dalam satu rancangan tv.  Itu selepas dia tengok siaran tv tulah, tapi lepas tu lupa.  Suatu hari berjimba di Shah Alam, lepas program malam tu, ingat nak cari makan dulu sebelum balik rumah.  Kami ke syeksen 7, sebab memang sana jer tempat yang selalu pergi dan tahu beberapa resto.  Mula nak pergi resto yang kat corner tu, tapi en.Abe terperasan resto Gegey ini kat sebelah terus masuk sini.  Ramai juga lah pelanggan, sampai ada beberapa group yang terpaksa tunggu untuk dapatkan tempat duduk kosong.
 

Tengok pelanggan ramai budak-budak muda, menu hipster seperti ini memang mereka gemar lah, tak kurang  juga yang bawa family.  Ada beberapa group tu saya perasan balik lepas beberapa minit, mungkin tak biasa dengan konsep kat sini kot.  Kami pun sampai terus cari tempat duduk, pastu pelik nape takde seorang pun yang datang tanya.  Rupa-rupanya kena pergi sendiri kat kaunter, pilih menu, bayar baru tunggu diorang hantar makanan. 


Selection menu ada di bunting yang di letakkan dekat dengan kaunter cashier.  Jangan tunggu pelayan datang bawa menu, nan hado. Terus jer terjah cashier.


Bahagian dalam resto semua meja dah penuh, itu pun ada yang masih beratur menunggu yang kosong.  Kami duduk lah kat meja luar yang berpayung tu, kerusi meja yang basah pun lap sendiri, sedih uhuhuh...


5 Extreme drinks namanya, apa yang extreme tak tahulah.  Kalau yang extreme nie, kita pilih satu deko ikut 5 pilihan nama yang ada dan air tu pun boleh pilih nak air apa.   Saya pilih deko rainbow dan minta milk tea, extreme lah tu kan citarasa orang kampung pilih teh susu hahaha.  Atas sekali di letakkan satu slice kek rainbow.


Sebab dah lewat malam tu, menu yang berasaskan nasi semua dah habis, tinggal menu western saja ada.  Order yang ala carte, kalau datang group boleh try gegey plater.  Saya pilih chicken chop ini.


Lamb chop pilihan en.Abe.


Komen dari orang dapur, kalau nak makan menu western tapi serve sejuk memang hancus, kena on the sport grill and serve.  Sebab tu menu western tak boleh jual murah.  Jadi kalau pergi makan menu western yang claim murah-murah tu umpama pay peanut get monkey.   Aiyooo, tak berani nak komen.
Wassalam.

Thursday, 4 January 2018

Misi Mencari Teduhan Kasih Lagi...


Assalam...
Berjalan untuk mencari tempat berteduh hakiki, iye ke nak menginap secara hakiki di situ?  Lubang kubur jer kot yang boleh dikatakan sebagai tempat penginapan hakiki yang sebenar, rumah hanya sebagai tempat menginap sementara selagi masih berada di dunia.  Tetapi selagi kita belum memiliki rumah sendiri, selagi itu akan tercari-cari.  Nak memiliki rumah idaman kalbu, bukan perkara mudah kecuali mereka yang memang dilahirkan didalam limpahan kemewahan.  Macam-macam delema nak beli rumah, tetapi kalau asyik fikir yang negetif ye, sampai bila-bila tak ada rumah dan menyewa lah seumur hidup.   



Ini projek yang kami tengok di kawasan ijok, dekat-dekat Saujana, projek rumah jenis town house dengan starting harga 188k.  Projek perumahan dibawah kelolaan Rumah Selangorku, pada yang nak mohon kena melalui proses pemilihan oleh panel mereka, macam projek perumahan kerajaan lain seperti Prima atau Myhome.  Yang ini macam best, ada tanah kosong sikit untuk pembeli unit rumah bawah.  Boleh lah bercucuk tanam dan menjayakan kebun bandar you all.


Difahamkan kawasannya guard and gated, densiti tidak terlalu padat walaupun terdiri daripada beberapa block.  Ketinggian hanya 3 tingkat dengan setiap tangga hanya dishare bagi setiap 6 pemilik, jadi ok lah kan tak lah terlalu ramai senang nak kontrol dan ko boleh kenal semua yang lalu. 


Ruang tangga dan pintu masuk macam sempit sikit, sesuai bagi keluarga kecil dan mereka yang baru nak berdikari ada rumah sendiri.  Yang best lagi parking lot untuk setiap rumah terletak di hadapan rumah sendiri, jimat masa dah kat situ kan, tinggal panaskan enjin dan jalan.


Sememangnya semakin giat mencari semakin banyak pilihan yang kita jumpa sampai pening nak pilih yang mana sesuai.  Mencari rumah pun macam jodoh jugak kadang, tak boleh ikut dan tiru orang.  Kena perlu timbang banyak faktor dan sesuaikan dengan kemampuan poket sendiri.
Wassalam.

Wednesday, 3 January 2018

Laman Seni Seksyen 7


Assalam...
Nak gelak erk, sila lah gelak kan ramai-ramai, saya tak marah.  Walaupun duduk tak berapa jauh dengan tempat ini (Laman Seni), tapi saya baru pertama kali menjenguk ke art street ini.  Bukan tak pernah datang seksyen 7, Shah Alam nie, tapi datang tu sekadar melawat depan-depan kedai jer, beli barang dan balik tak sempat nak menjegah ke lorong belakang kedai.


Kalau lihat pada apa yang mereka publish sebelum ini, ada antara gambar tu dah tak ada atau hanya sebahagian saja.  Sekarang makin up grade, ada kerusi, ada pondok dan macam-macam lagi nak menambah-baik kawasan Laman Seni. 


Kenangan, suatu hari orang akan bertanya dan mencar-cari dengan keyword "penjara pudu".  Hanya tinggal kenangan.


Salah satu tempat hilangkan ketegangan.


Tokoh seni negara yang turut dipotretkan di sini, siapa lah yang tak tergelak ketika menonton filem kisah tentang Bujang Lapuk nie?  Rasa-rasa tengah stress, cuba tonton filem P. Ramlee and the gang.


Harapan dan doa sentiasa untuk MH370 supaya ianya boleh ditemui semula.


Sebab saya pun tak pandai mengeja jawi, yang ini sangat bagus sebagai panduan.  Baca sambil hafal.


Jolokan lorong belakang yang selalunya dianggap  tempat kelam, kepam, busyuk dan meloyakan dapat diubah.  Selain itu boleh dapat info dan ilmu bermanfat asal rajin membaca keterangan yang disertakan.


Usaha sebegini harus jadi contoh oleh semua pihak berkuasa tempatan sebagai langkah mewujudkan persekitaran bandar yang bersih.
Wassalam.