nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Selangor. Show all posts
Showing posts with label Selangor. Show all posts

Friday, 5 January 2018

Lao Mandre: Gegey Restoran


Assalam...
Ada orang gege nak gi makan kat sini selepas dia tengok restoran ini masuk dalam satu rancangan tv.  Itu selepas dia tengok siaran tv tulah, tapi lepas tu lupa.  Suatu hari berjimba di Shah Alam, lepas program malam tu, ingat nak cari makan dulu sebelum balik rumah.  Kami ke syeksen 7, sebab memang sana jer tempat yang selalu pergi dan tahu beberapa resto.  Mula nak pergi resto yang kat corner tu, tapi en.Abe terperasan resto Gegey ini kat sebelah terus masuk sini.  Ramai juga lah pelanggan, sampai ada beberapa group yang terpaksa tunggu untuk dapatkan tempat duduk kosong.
 

Tengok pelanggan ramai budak-budak muda, menu hipster seperti ini memang mereka gemar lah, tak kurang  juga yang bawa family.  Ada beberapa group tu saya perasan balik lepas beberapa minit, mungkin tak biasa dengan konsep kat sini kot.  Kami pun sampai terus cari tempat duduk, pastu pelik nape takde seorang pun yang datang tanya.  Rupa-rupanya kena pergi sendiri kat kaunter, pilih menu, bayar baru tunggu diorang hantar makanan. 


Selection menu ada di bunting yang di letakkan dekat dengan kaunter cashier.  Jangan tunggu pelayan datang bawa menu, nan hado. Terus jer terjah cashier.


Bahagian dalam resto semua meja dah penuh, itu pun ada yang masih beratur menunggu yang kosong.  Kami duduk lah kat meja luar yang berpayung tu, kerusi meja yang basah pun lap sendiri, sedih uhuhuh...


5 Extreme drinks namanya, apa yang extreme tak tahulah.  Kalau yang extreme nie, kita pilih satu deko ikut 5 pilihan nama yang ada dan air tu pun boleh pilih nak air apa.   Saya pilih deko rainbow dan minta milk tea, extreme lah tu kan citarasa orang kampung pilih teh susu hahaha.  Atas sekali di letakkan satu slice kek rainbow.


Sebab dah lewat malam tu, menu yang berasaskan nasi semua dah habis, tinggal menu western saja ada.  Order yang ala carte, kalau datang group boleh try gegey plater.  Saya pilih chicken chop ini.


Lamb chop pilihan en.Abe.


Komen dari orang dapur, kalau nak makan menu western tapi serve sejuk memang hancus, kena on the sport grill and serve.  Sebab tu menu western tak boleh jual murah.  Jadi kalau pergi makan menu western yang claim murah-murah tu umpama pay peanut get monkey.   Aiyooo, tak berani nak komen.
Wassalam.

Thursday, 4 January 2018

Misi Mencari Teduhan Kasih Lagi...


Assalam...
Berjalan untuk mencari tempat berteduh hakiki, iye ke nak menginap secara hakiki di situ?  Lubang kubur jer kot yang boleh dikatakan sebagai tempat penginapan hakiki yang sebenar, rumah hanya sebagai tempat menginap sementara selagi masih berada di dunia.  Tetapi selagi kita belum memiliki rumah sendiri, selagi itu akan tercari-cari.  Nak memiliki rumah idaman kalbu, bukan perkara mudah kecuali mereka yang memang dilahirkan didalam limpahan kemewahan.  Macam-macam delema nak beli rumah, tetapi kalau asyik fikir yang negetif ye, sampai bila-bila tak ada rumah dan menyewa lah seumur hidup.   



Ini projek yang kami tengok di kawasan ijok, dekat-dekat Saujana, projek rumah jenis town house dengan starting harga 188k.  Projek perumahan dibawah kelolaan Rumah Selangorku, pada yang nak mohon kena melalui proses pemilihan oleh panel mereka, macam projek perumahan kerajaan lain seperti Prima atau Myhome.  Yang ini macam best, ada tanah kosong sikit untuk pembeli unit rumah bawah.  Boleh lah bercucuk tanam dan menjayakan kebun bandar you all.


Difahamkan kawasannya guard and gated, densiti tidak terlalu padat walaupun terdiri daripada beberapa block.  Ketinggian hanya 3 tingkat dengan setiap tangga hanya dishare bagi setiap 6 pemilik, jadi ok lah kan tak lah terlalu ramai senang nak kontrol dan ko boleh kenal semua yang lalu. 


Ruang tangga dan pintu masuk macam sempit sikit, sesuai bagi keluarga kecil dan mereka yang baru nak berdikari ada rumah sendiri.  Yang best lagi parking lot untuk setiap rumah terletak di hadapan rumah sendiri, jimat masa dah kat situ kan, tinggal panaskan enjin dan jalan.


Sememangnya semakin giat mencari semakin banyak pilihan yang kita jumpa sampai pening nak pilih yang mana sesuai.  Mencari rumah pun macam jodoh jugak kadang, tak boleh ikut dan tiru orang.  Kena perlu timbang banyak faktor dan sesuaikan dengan kemampuan poket sendiri.
Wassalam.

Wednesday, 3 January 2018

Laman Seni Seksyen 7


Assalam...
Nak gelak erk, sila lah gelak kan ramai-ramai, saya tak marah.  Walaupun duduk tak berapa jauh dengan tempat ini (Laman Seni), tapi saya baru pertama kali menjenguk ke art street ini.  Bukan tak pernah datang seksyen 7, Shah Alam nie, tapi datang tu sekadar melawat depan-depan kedai jer, beli barang dan balik tak sempat nak menjegah ke lorong belakang kedai.


Kalau lihat pada apa yang mereka publish sebelum ini, ada antara gambar tu dah tak ada atau hanya sebahagian saja.  Sekarang makin up grade, ada kerusi, ada pondok dan macam-macam lagi nak menambah-baik kawasan Laman Seni. 


Kenangan, suatu hari orang akan bertanya dan mencar-cari dengan keyword "penjara pudu".  Hanya tinggal kenangan.


Salah satu tempat hilangkan ketegangan.


Tokoh seni negara yang turut dipotretkan di sini, siapa lah yang tak tergelak ketika menonton filem kisah tentang Bujang Lapuk nie?  Rasa-rasa tengah stress, cuba tonton filem P. Ramlee and the gang.


Harapan dan doa sentiasa untuk MH370 supaya ianya boleh ditemui semula.


Sebab saya pun tak pandai mengeja jawi, yang ini sangat bagus sebagai panduan.  Baca sambil hafal.


Jolokan lorong belakang yang selalunya dianggap  tempat kelam, kepam, busyuk dan meloyakan dapat diubah.  Selain itu boleh dapat info dan ilmu bermanfat asal rajin membaca keterangan yang disertakan.


Usaha sebegini harus jadi contoh oleh semua pihak berkuasa tempatan sebagai langkah mewujudkan persekitaran bandar yang bersih.
Wassalam.

Monday, 4 December 2017

Selamat Pengantin Baru Farid & Zulaiha.



Assalam..
Cerita hujung minggu lepas dipenuhi dengan cerita menghadiri kenduri nikah, sanding dan majlis sambut menantu  sebelah keluarga suami.  Keluarga mak teh majlis merisik dan nikah buat sekali, manakala ayah su pula buat majlis sambut menantu 3 orang, sepatutnya 4 orang (4 pasang).  Kita cerita majlis anak mak teh dulu lah (Ard), berlangsung di Shah Alam, rumah pengantin perempuan.




Jodoh rahsia Allah yang tiada siapa boleh menduga, kalau inya datang pasti tiada keraguan lagi.  Ard dengan pasangan Zulaiha berkenalan melalui aktiviti hiking yang menjadi hobi mereka.  Kedua-dua keluarga sudah bersetuju dan merancang akan menyatukan mereka pada tahun depan (April 2018).  Namun manusia hanya mampu merancang, perancangan Allah lebih indah dan cantik.  


Majlis mereka berdua dibuat secara sederhana daripada majlis merisik, bertunang hingga nikah dilakukan pada pagi ahad lepas.  Keluarga kedua-dua pihak membuat keputusan menyatukan mereka lebih awal mengikut pesan arwah bapa pengantin perempuan yang baru meninggal beberapa minggu lepas dan pihak keluarga perempuan masih tempoh berkabung. 


Bertambah bilangan keluarga mak teh dan pak teh.  Jelas tergambar wajah riang mereka berdua, dapat menantu comel yang masih bergelar siswi.  Wajah tu persis siapa ya? Ada iras-iras farah lee, tapi bukan dia.


Pengantin bersama nenek dan opah masing-masing.  Seronok masih ada orang tua dan nenek yang dapat menyaksikan hari bahagia mereka.


Selamat pengantin baru dari kami, Ard dan pasangan (Zulaiha).  Semoga hidup aman damai dan sentiasa mendapat redha Allahi.


Kita doa banyak-banyak untuk kak de dengan adik-adik yang lain segera ditemukan jodoh yang baik-baik. Amin.
Wassalam.

Sunday, 22 October 2017

Sky Mirror, Sasaran Kuala Selangor.


Assalam...
Sasaran nak ke Sky Mirror bersama geng karas, Alhamdulillah terlaksana dan memang menepati sasaran kali ini.  Beberapa kali tertunda sebab tidak semua ahli bercuti pada hari yang sama dan sky mirror ini pun wujud hanya pada hari tertentu saja.  Kami mengikut pakej yang naik speed boat daripada Jeram, Kuala Selangor. 


Tempat perlu berkumpul di rumah kedai sebelah, Burger King Jeram sebelum atau pada jam 7.30 pagi, sebab bot yang kami naiki itu akan bertolak tepat jam 8.00 pagi.  So awal pagi tu kena rush ke sana, perjalanan dari rumah pun lebih kurang sejam ke Jeram.  Perjalanan dari jeti ke dataran pasir tu lebih kurang 30 hingga 40 minit, laluan kiri kanan adalah ladang kerang.  Tempat yang berpagar atau ada semacam tiang, tu maksudnya kawasan kepunyaan orang.  Kalau rasa nak pergi mencari kerang sendiri, pergi lah di kawasan yang tidak bertanda .


Kami naik bot di Jeti Kebun Kerang Sungai Buloh.  Dapat tengok orang bersihkan kerang ketika nak pergi, rasanya salah satu tempat pendaratan utama kerang dan benih kerang di Kuala Selangor.  Ketika balik dari tengah laut, hajat nak beli kerang... kerangnya nan hadoo.


Ketika berlepas dari jeti tadi, kami ingatkan bot kami antara yang terawal akan sampai di pulau pasir ini.  MasyaAllah dah banyak bot yang landing (terdapat banyak syarikat pengusaha bot) manusia apatah lagi ramainya.  Memang dah ramai pengunjung ke sini sejak dimasukkan dalam kalender pelancong negeri Selangor.  Terdapat juga pelawat yang naik bot daripada jeti di Kuala Selangor.  


Macam tinggi sangat dia terbangkan?  Budak yang jadi awak-awak bot pelancong tu semua sudah tahu teknik nak ambil gambar yang cantik.  Mereka yang nak ambil gambar cantik-cantik kena  cop budak untuk ambil gambar dan kawasan yang tidak memungkinkan ada bayangan orang lain selain mereka.


Apa-apa aje lah aksi korang.  Kat sini memang bergambar saja lah aktivtinya, jadi guna kesempatan yang ada untuk berselfie, berswafoto dan yang sewaktu dengannya. 


Percubaan membuat aksi ini yang, walaupun mudah pada pandangan mata namun jika semua kayu, payah juga mendapat kordinasi yang sempurna.  Kesian adik yang menjadi photographer menunggu.  Tolong ambil gambar pelawat sudah termasuk dalam pakej berserta prop sekali.  Pelawat tinggal beraksi sahaja, tapi pandai-pandailah nak minta tolong sebab ramai lagi group lain nak guna khidmat yang sama.


Di tengah laut ini, baru jam 9.00 pagi dah terasa panas sangat, tapi mujurlah guide kami ajak balik pada jam 10 lebih macam tu.  Sunblock harus guna ya, pakailah tebal untuk elakkan kulit gosong (terbakar).


Lepas itu kami dibawa ke Pulau Angsa sebelum balik semula ke jeti di Jeram.  Pulau ini menempatkan rumah api yang masih berfungsi sebagai panduan kepada kapal-kapal yang melalui Selat Melaka.  Terdapat juga bekas tinggalan rumah rehat Sultan Selangor yang musnah dalam kebakaran dan pembangunan resort yang terbengkalai.


Kami cuma berehat sebentar di sini sambil menikmati bekalan nasi lemak dan air minuman yang disediakan oleh guide.  Bekal sandwich yang dibawa dari rumah pun layan juga sebab masing-masing dah lapar.  Saya tak sempat nak merasa rehat-rehat di atas bukit di sini sebab beratur nak guna bilik air.  Nak repeat lagi ker?, mungkin jika ada orang nak belanja.
Wassalam.

Saturday, 21 October 2017

Lao Mandre: Nasi Arab Aroma Hijrah


Assalam..
Seingat nya makan nasi arab ini sebelum berangkat ke arab hari itu, cewah sebab nak pergi arab, pekena nasi arab dulu.  Ambil aura kata orang.  Sampai arab tak makan pun nasi arab, cari nasi melayu juga, dapat nasi indo.  Sudah lama tak makan nasi arab, nak pergi tempat yang biasa dah berpindah lah pula.  Cari punya cari hanya restoran ini yang dekat untuk kami pergi (walau hakikatnya jauh), restoran ini terletak di TTDI Jaya, Shah Alam.


Masuk ke restoran ini rasa wow juga lah, susun atur dalaman restoran yang ok, walaupun tak berupa arab sangat macam kena makan dalam khemah badwi kan.  Paling penting kebersihan, baru selamat makanan yang kita makan.


Belek-belek buku menu tak tahu nak pilih apa, selalu makan nasi arab tahu makan nasi mandy saja.  Rupanya ada banyak jenis ya nasi arab ni, lepas ini tak boleh lah cakap nak nasi arab saja, tu terlalu umum.  Kena sebut nama nasi arab tu, mandy, kabsah atau maqlubah.


Lagi satu chef bagi tahu, kalau nak rasa nasi arab yang terbaik, kena pilih gandingan yang serasi iaitu nasi arab dengan kambing.  Gandingan bersama ayam pun ada jika tak gemar makan kambing.


Jika tak suka makan nasi, terdapat menu lain yang boleh dipilih seperti shawarma.  Tapi jangan lah ko minta tomyam pula ya dek, memang nak kena luku kepala tu.


Hidangan nasi arab boleh dipesan secara dihidang menggunakan dulang / talam (group ramai) dan portion individual (pinggan).  Tapi kami hari itu walaupun datang berdua saja, kami minta dihidangkan guna dulang walhal dulang itu untuk 3 orang ke atas.


Nasi Mandhi yang kami pesan, ini lah rupa nasi maqlubah rice.  Nasinya telah dicampur dengan sayur-sayuran seperti lobak merah dan ubi kentang.  Rasa nasi maqlubah lebih berat, jadi kalau nak yang rasa dia light2 gitu boleh pilih nasi mandy saja.


Order side dish yang ini, Lamb skewer. 


Jus nanas yang sangat menyegarkan.


Nampaknya resto ini memang ramai penggemarnya.  ketika kami nak balik, masih ramai yang beratur di pintu luar menunggu untuk tempat duduk.


Tapau baklava bawa balik, benda ini manis dan berlemak.  Kena makan sedikit demi sedikit.


Restoran ini dah masuk list chef recommendation, boleh datang makan sini kalau sesiapa yang minat makan, makanan arab.   
Wassalam.