Showing posts with label Kudapan. Show all posts
Showing posts with label Kudapan. Show all posts

Friday, 21 December 2018

Lempeng Pisang aka Banana Pancake

Assalam....
Sepanjang 2 bulan lepas, bekalan pisang emas masak dari kampung tak putus ketika itu mak dan bapak mertua banyak berulang-alik kampung dan hospital.  Pisang yang matang mereka bawa sekali, bawa pisang bertandan untuk diagih-agihkan kepada anak-anaknya.  Ada antara pisang tu yang terlalu masak sebab tak habis makan atau mereka tak sempat nak ambil.  Daripada terbuang begitu saja. saya kupas dan frozenkan isi pisang itu.  Bila dah simpan frozen memang nampak kehitaman dan kurang sikit dari segi warna tetapi masih elok jika diolah menjadi kuih untuk sarapan atau minum petang.


Menu pisang yang dapat dibuat dari buah frozen tu, dapatlah untuk semua orang sihat dan yang kurang sihat.  Bagi yang kena kontrol diet dan nak sihat, buatkan lah lempeng sementara yang masih suka dengan rasa berminyak teruskanlah dengan cekodok


Lempeng Pisang
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
Sesikat biji pisang emas masak
1/2 cawan tepung
2 biji telur
3 sudu gula
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu majerin
Sedikit air

Cara Penyediaannya
* Satukan semua bahan kecuali tepung, blend hingga halus.
* Tuangkan ke dalam mangkuk dan tambahkan tepung.  Kacau rata hingga sebati dan tidak bergentel.
* Panaskan kuali letak sedikit majerin, sendukkan adunan dan leperkan dalam kuali mengikut saiz lempeng yang dikehendaki.
* Tutup kuali sebentar hingga semua permukaan lempeng matang.
* Terbalikkan sekejap jika suka.
* Angkat dan hidangkan lempeng.
* Boleh dihidangkan bersama titiskan madu, atau syrup atau dihidang bersama ais krim scoop. 

Saya makan begitu saja, sebab dah rasa sedap dan manis pisang mencukupi. 
Wassalam.

Thursday, 13 December 2018

Ubi Kemili Atau Ubi Keling

Assalam...
sekali pandang macam biji cekur, cuma besar sikit daripada cekur.  You all panggil ini sebagai ubi apa ya? Ini mak mertua beli dari pasar malam Jerantut, saya ingat dia nak letak dalam gulai macam mak Andak Kedah dok buat.  Mak Andak panggil ubi kemili, pernah beberapa kali makan gulai yang disediakan oleh mak Andak yang bercampur dengan ubi ini.  Mak mertua panggil ini ubi keling, pesen mereka makan berbeza pula dengan style orang utara.  Mak tugaskan adik basuh dan rebus bersama sedikit garam hingga empuk, lepas itu dimakan begitu saja sebagai kudapan.

Pengalaman pertama makan begitu saja, boleh kan bukan tak boleh.  Kupas sebiji, ngap, telan dan ulang proses tu hingga berbiji-biji ubi keling masuk dalam perut.  Sebenarnya kalau di makan begitu saja memang agak tawar dan hambar, mula saya terfikir alangkah sedap jika di cicah dengan sambal tumis atau kelapa parut dan yang paling koman cicah dengan gula.


Saya hantar gambar pada kawan saya, dia kata sedap ubi ini dan dia pun suka makan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam.  Nampaknya saya seorang saja yang tak tahu akan ubi keling ini.  Kenapa lah asyik keling yang dapat nama, orang melayu nie memang pemurah sangat, semua benda nak bagi kat orang lain termasuk lah nama ubi, last-last yang tinggal kat diorang takde apa-apa.  Tapi nama yang paling saya suka tentang ubi ini adalah nama yang diberi oleh orang jawa, mereka namakan sebagai kentang jembut, kan ada bulu-bulu tu lah jembut.

Jika ada rezeki, hujung minggu ini dapatlah makan lagi ubi jembut ini.  Dah buat order kat orang kampung tolong belikan sekilo dua bila jumpa kat pasar.  Bila dah on ada stok, kita tinggal sediakan sambal tumisnya nanti.  
Wassalam.

Sunday, 19 August 2018

Multi Cruncy Nut @ Florentine


Assalam...
Terima kasih kepada individu yang keluarkan idea bakar florentine guna cawan muffin.  Lebih mudah kerja berbanding sebelum ini menggunakan parchment / grease paper.  Kena potong ketika florentine masih panas, jadi bila dah guna cup ni, bentuk cantik, saiz sama rata dan kurang lah kejadian tangan melecur kan.  Pernah buat dulu guna paper tu, walaupun senang penyediaan bahan tapi macam leceh time nak potong, lambat sikit, cookies dah keras dan pecah bila dipotong.


Kudapan yang digemari ramai terutama oleh peminat kacang-kacang, tapi sila jauhkan dari mereka yang ada alahan kekacang ya. 


Multi Cruncy Nut @ Florentine
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 pkt tepung crunchy mix (500gm)
250gm melon seed
250gm pumpkin seed
250gm almond flake
250gm sunflower seed
100gm black sesame
100gm white sesame


Cara Penyediaannya
* Panaskan oven.  Set suhu 160'C.
* Sediakan cawan-cawan muffin.
* Campurkan semua bahan dalam bowl, gaul rata dan isikan ke dasar cawan muffin. Anggaran 1 ke 1.5 besar makan.
* Bakar hingga nampak keperangan, lebih kurang 10 minit.  Kena bagi attention sikit ketika proses membakar sebab cookies ini cepat hangit.
* Keluarkan dari cawan muffin dan sejukkan.
* Simpan dalam bekas kedap utara dan tutup apabila telah sempurna sejuk.



Cruncy nut ni dah jadi list wajib kena buat sebab ramai penggemarnya lagi pun mudah saja disediakan.  Rasanya tak perlu tunggu raya kalau nak makan, boleh sediakan sebagai kudapan untuk keluarga. 
Di luar memang orang jual mahal sebab kos bahan tu agak mahal, tepung ready mix tu saja dah belas RM satu pkt, harga kekacang tu lagi.  Nak jimat sila sediakan sendiri.
Wassalam.

Saturday, 18 August 2018

Biskut Lidah Kucing Pelangi

Assalam...
Gairahnya tengok orang buat biskut ini dulu, cantik, ceria, kaler-kaler, jadi teringin juga nak buat.  Saya pun beli 2 ketul loyang lidah kucing, tup tup balik rumah loyang tu tak muat masuk ovenku yang cinonet tu. Kesudahannya loyang simpan dulu jadi tukun tiruan dulu alam store untuk beberapa tahun.  Baru-baru ini jer keluarkan loyang tu bukan sebab dah beli oven baru tapi ada orang pinjamkan oven besar dia, tak guna katanya.  Alhamdulliah syukur akhirnya daku boleh main kaler-kaler.


Biskul Lidah Kucing Pelangi
Sumber: Kak Wan

Bahan-bahan
250gm mentega
175gm gula kaster
100ml putih telur
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh empleks
Pewarna - Unggu, biru, hijau, oren, kuning dan merah
Keperluan lain :-
Loyang lidah kucing
Nozzle bulat dan piping bag.

Cara Penyediaannya.
* Ayak tepung gandum, tepung jagung dan empleks. Ketepikan.
* Pukul mentega hingga gebu dan berkrim.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
* Masukkan tepung dan kaup balikkan hingga sekata.
* Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan warna masing-masing.
* Masukkan adunan ke dalam piping bag yang telah dilettakan nozzle bulat dapa hujungnya.
* Paipkan adunan ke atas loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelagi.
* Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu, selama 15 minit dengan suhu 150'C.  Jangan biarkan sehingga warna atas biskut keperangan kerana akan menenggelamkan warna pelangi.
* Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.  

Note - Biskut ini cepat lemau jika dibiar terdedah di udara.  Biskut yang lemau boleh dipanaskan dalam oven seketika (lebih kurang 5 minit) dan akan ranggup kembali.. 


 

Jangan risau bentuk yang tak cantik tu (pam ikut suka hati), masa bakar dia pandai adjust sendiri bentuk jadi cantik ikut acuan.  Memang cantik hasilnya guna banyak-banyak warna nie, tapi berpeluh juga nak pam satu-satu.


Dapat lah banyak ini biskut pelanginya, masa raya hari tu penggemarnya ramai kanak-kanak.  Sebab warna warni kot tu yang menjadi tarikan bagi mereka.
Akan datang kalau buat mungkin akan sediakan yang satu warna saja dengan menambah perasa keju, coklat atau mocca.
Wassalam.

Wednesday, 21 March 2018

Roti Puri


Assalam...
Kembang-kembang hati tukang masak walau tiada siapa yang memuji ketika puri yang disediakan kembang dan kembong ketika digoreng.  Selalu tengok dalam gambar tak pernah cuba, asyik dengar cerita en.Abe kata puri sedap, minta dia buatkan macam kat tempat dia selalu tu tak dapat-dapat.  Dia cuma cakap senang je buatnya macam buat doh roti canai, pipihkan dan goreng.


Nak tunggu berapa lama tak buat-buat juga, last-last makcik google lah resepinya dan try buat sendiri.  memang senang saja dan kebetulan bahan pun macam semua ada stock kat dapur.


Ada juga yang kembang sikit-sikit, sorokkan di belakang timbunan yang kembung tu.  Rasanya yang tak kembang sangat tu bila masukkan ketika minyak terlalu panas. 


En.Abe cakap padanan nak makan puri dengan alo masalla.  Aduh saya yang bermasalah nak buat alo tu, last cicah dengan sambal sardin saja.  Oklah daripada tiada kan.  Bawah tu resepi yang saya guna ambil dari MAHN, tapi sambal sardin awak karanglah sendiri ikut suka, ikut yang awak biasa buat.


Roti Puri
Sumber: MAHN

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum 
1 sudu makan susu pekat
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan majerin
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan air panas


Cara Penyediaannya
1. Campurkan tepung gandum, yis, susu pekat, garam, margerin dan minyak jagung. Uli hingga sekata dan berderai-derai.
2. Masukkan air panas dan gaul rata. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Bulatkan kecil-kecil. Letakkan dalam bekas bertutup. Perap selama 30 minit.
4. Lenyekkan dengan penggelek hingga nipis. Gelekkan semua adunan siap-siap supaya mudah untuk menggoreng.
5. Panaskan minyak. Minyak kena banyak dan api sederhana.
6. Masukkan adunan yang telah dilenyek tadi. Goreng satu per satu.
7. Masa menggoreng, kena simbah-simbahkan minyak ke atas roti. Bila sudah kembung, baru terbalikkan. Masak hingga kekuningan dan angkat.


Tips :
1. Pastikan minyak betul-betul panas. Kalau x cukup panas, atau terlalu panas roti akan jadi leper dan tak kembung.
2. Gelek siap2 adunan tepung supaya senang untuk sesi menggoreng. Proses menggoreng mengambil masa yg singkat sahaja.

 


Bagi en.Abe rasa, nak tahu dia komen ape?
"Puri patut kenyal-kenyal bukan ranggup macam nie.  Ini mesti sebab awak letak yis.  Lain kali buat jangan letak yis".
Erm, baiklah....
Wassalam.

Wednesday, 28 February 2018

Brudel Tape Keju


Assalam....
Dalam ilham mencari kudapan, tapi nak yang senang dan mudah disediakan.  Sebenarnya hari tu ada stock tapai ubi yang masih berbaki, beli masa secara sorok-sorok semasa singgah pasar malam perjalanan ke rumah sepupu.  Tapai ubi ini antara makanan yang saya pantang jumpa mesti nak beli sebab suka sangat berbanding dengan tapai pulut.   


Sekarang sebab suka berjalan-jalan dan melancong secara maya, ke wall orang yang suka masak-masak jumpa satu resepi yang guna tapai ubi.  Bila baca-baca, macam senang dan bahan pun macam semua ada, so mari kita proses tapai ubi itu menjadi kudapan yang dinamakan Brudel Tape Keju.


Brudel Tape Keju
Sumber: Ig. Novera_vee


Bahan-bahan
2 biji telur
175gm gula castor
 220gm tepung gandum
150gm tapai ubi (buang alur tengahnya)
100gm majerin
7gm yis
175ml air suam (boleh ganti susu cair suam jika suka)
Parutan keju cheddar untuk topping
 


Cara Penyediaanya
*  Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
* Aduk sampai betul-betul sebati (boleh guna mixer selama 1-2 minit) tapi tak perlu sampai kembang.
*  Masukkan ke loyang yang sudah digris terlebih dahulu.  
*  Diamkan  selama lebih kurang 45 minit (adunan akan naik dan mengembang sekali ganda).
*  Taburkan parutan keju chedar di atas adunan atau sebarang topping dan bakar sehingga masak.
*  Biarkan sejuk dan hidangkan.
 


Tapi saya hari tu, tak sempat sejuk dah potong dan makan.  Sedap pula makan suam-suam lawankan dengan teh panas.
Wassalam.

Monday, 18 December 2017

JALANGKOTE


Assalam...
JALANGKOTE,  bukan mencarut tau, tapi ini nama benda gorengan ini di tempat asalnya di Makassar.  Nama lain mereka panggil pastel, tetapi kalau intinya mee atau bihun lebih senang dipanggil dengan nama Jalankote.  Karipap lah kalau kita, yang inti kari kentang, sardin atau daging tu banyak jer orang jual sini, tetapi teringat-ingat nak makan yang satu ini.  En.Abe pun kadang tercerita pasal makan jalangkote ini, dia memang peminat karipap, bila jumpa jalangkote ini, pun jadi terjatuh suka juga.  Kalau dah selalu sebut tu, umpama hint nak suh buatlah tu kan, eh saja jer cari pasal.  Tetapi sebab sendiri pun suka, bersemangat lah nak buat, cuba kalau orang tu jer yang minat, boleh buat donno je.  Ini jumpa resepi yang macam sedap kat Ig, memang sedap pun.  Hasil kurang cantik bukan salah resepinya, salah sendiri, dalam sejarah daku memang tak pernah sukses buat yang namanya karipap / jalangkote.


Pintal lah tepi tu walaupun tak berseni, apakan daya skill memang takde dalam bab pintal-pintal ini.  Acuan pun entah letak kat mana, tak larat lah nak bongkar semua kotak di tengah malam.


Ini sos cili untuk jalangkote yang terpedas sangat lah pula, akibat semangat yang berkobar-kobar, penuh tangan daku kaut cili padi.  Resepinya lebih kurang nak buat karipap, cuma intinya beza dan ketika nak menikmatinya titikan sos lada atau makan bersama cili.



JALANGKOTE / PASTEL
Sumber: Mbaiyya

Bahan Untuk Kulit
1kg tepung gandum
2 biji telur
350 - 375ml air
200gm majerin
sedikit garam

Cara Penyediaannya
*  Campurkan semua bahan, guna hujung jari untuk mengaulkan tepung.
*  Masukkan air sedikit demi sedikit hingga habis.
*  Uli adunan hingga licin atau tidak melekat pada tangan.
*  Rehatkan adunan sekejap (lebih kurang 30 minit).  Sambil nak restkan adunan boleh sediakan inti atau sos lada.
*  Ambil sedikit doh dan leperkan dan tekap bentuk bulat.
*  Letakkan inti dan tekan atau pintal bahagian tepinya.  Guna acuan karipap lebih mudah bagi yang kurang berseni buat kelim tepi tu (macam saya).
*  Panaskan minyak dan goreng jalangkote hingga kekuningan.
*  Ketika hendak makan, patahkan atau tebuk hujung jalangkote untuk titikan sos lada atau masukkan cili padi. 


Nota - Untuk frozenkan, goreng setengah masak dan lapik guna plastik untuk mengelakkan melekat.



Bahan Untuk Intinya
500gm daging
250gm taugeh
2 biji kentang sederhana - dadu 
3 biji lobak merah - dadu
2 batang daun bawang
3 batang daun sup
75gm bihun
5 biji telur rebus - belah 4 (optional) 
Serbuk lada putih
4 biji bawang putih - tumbuk  halus
6 biji bawang merah - tumbuk halus
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Serbuk perasa sesuai rasa
Sedikit minyak

Cara Penyediaannya
*  Rebuskan daging hingga empuk.  Toskan dan potong dadu.  Jika guna daging cincang, masak sekejap saja.
*  Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.  
*  Masukkan daging, kentang dan lobak merah.  Tambah sedikit air, masak lagi hingga kentang dan lobak merah matang.
*  Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali telur rebus.
*  Sesuaikan rasanya dan angkat.
*  Toskan bahan inti.  Tadah air lebihkan daripada bahan inti (air lebihan ini untuk digunakan untuk membuat sos cili jalangkote).
 


Bahan Untuk Sos Lada
Cili padi secukupnya
Air lebihan daripada bahan inti
Garam
Cuka / air limau nipis.

Cara Penyediaannya
*  Blend cili padi dan didihkan.
*  Campurkan air lebihan inti tadi.  
*  Tambahkan gula, garam dan sedikit cuka atau air limau nipis.  Sesuaikan rasanya.
*  Titikkan ke dalam jalangkote semasa hendak makan.


Tips dari pemberi resepi, hasil jalangkote yang cantik kulitnya kena menggerutu (jerawatan) ketika digoreng.  Yang saya buat memang berjerawat tetapi yang sempat disnap ini tak nampak pulak jerawatnya, dah jadi mulus selepas disejukkan semalaman dalam peti ais.
Wassalam.

Thursday, 30 November 2017

Wantan Ribbon


Assalam...
Sekarang ini viral sangat menu-menu yang macam susah diterima akal.  Saya cakap akal saya, akal orang lain ok jer.  Menu 2 bahan, menu 3 bahan, menu 4 bahan, siap berhestag # lagi tu.  Menu yang guna 1 bahan ada tak?, tunggu dan lihat saja nanti.  Wantan Ribbon oleh Kak Noor ini, boleh lah kita kategorikan sebagai menu 3 bahan.


Kudapan sempoi yang disukai ramai.  Sediakan hingga habis baru start menggoreng atau sambil goreng sambil ngap ke dalam mulut.  Boleh bagi banyak-banyak hastag 
#kudapansempoi 
#menu3bahan 
#wantanribbon
#siapgorengdalampingganpunlicin
#tqkaknoor


Wantan Ribbon
Sumber: Kak Noor


Bahan
Sosej ayam / daging
Kulit wantan
Minyak untuk menggoreng
Sos pencicah.

Cara Penyediaannya.
*  Potong pendek sosej lebih kurang setengah inci.
*  Lubangkan tengah sosej (saya guna straw).
*  Sumbat kulit wantan ke dalam lubang sosej tersebut.
*  Pintal ikut kreativiti sendiri.
*  Goreng di dalam minyak panas, tapi api jangan terlalu besar (kulit wantan cepat hangus).
*  Angkat dan toskan minyak pada wantan ribbon.
*  Hidangkan bersama sos pencicah.
 



Hasil pintalan sang isteri, adalah ala-ala ribbon kan.  Kena guna kulit wantan yang bentuk bulat, baru dapat ribbon yang cantik.  Ini guna kulit yang segi empat.
 

Yang ini hasil karya sang suami, berambu ramba wantan tu.


Tak kisahlah ape bentuknya, janji perut kenyang dan senang hati.
Wassalam.

Wednesday, 27 September 2017

Tahu Begedil


Assalam..
Air liur nak meleleh bila terpandang gambar di Ig's orang tanyang-tanyang pasal tahu bergedil ini.  Boleh bayangkan sedapnya lahai, tapi kebanyakkan tu orang jual atau tayang tahu begedil yang dia beli.  Takkan nak buat muka toya minta resepi kan.  Akhirnya keinginan tu terjawap ketika seorang hamba Allah tu letak gambar dan resepi sekali.  Syukur sangat-sangat, sebab saya ini bukan jenis yang pandai mereka-reka, nampak gambar dah boleh tiru, jenis lurus bendul pasal masak-masak ini.  


Pelbagai bentuk tahu pok yang diguna, sebab jumpa macam-macam, jadi beli macam-macam saiz.  Tapi lebih senang untuk isi tahu yang segi empat kecil berbanding dengan yang besar tu.


Tahu yang dah kembung-kembung buncit penuh berisi inti.  Cara senang masukkan inti dengan menggunakan piping bag, kalau guna sudu takut jari-jari bulat tu merosakkan tahu jadi pecah.


Last step sebelum tahu begedil digoreng, celupkan ke dalam telur yang telah dipukul-pukul manja gitu.


Jom semak resepi yang telah di kongsikan oleh Puan Shima dan saya dan olah sikit ikut bahan stok yang saya, semoga bertambah rezeki dan pahala beliau.

 
Tahu Begedil
Sumber: Ig. Shimariff73


Bahan-bahan
Tahu pok (old beancurd) secukupnya
Kentang secukupnya - campur sedikit chicken concentrated ketika merebus (saya guna 1kg)
Daging kisar / ayam kisar (saya guna 1pkt daging kisar) - gaul sebati dengan rempah sup dan  serbuk perasa maggi
Daun sup - hiris
Daun bawang - hiris
sedikit bawang goreng
Serbuk lada hitam (saya letak 2 sudu)
Telur ayam - untuk saduran (saya guna 2 biji)
Garam secukupnya


Caranya
*  Lenyek kentang yang telah di rebus hingga separuh lumat atau lumat (ikut citarasa masing-masing)
*  Panaskan minyak, tumis daging kisar / ayam kisar yang sudah digaul dengan rempah tadi sehingga daging kecut (tambah air jika perlu) daging lembut dan air kering.
*  Dalam mangkuk satukan kentang dan daging kisar / ayam kisar, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan serbuk lada hitam.  Gaul hingga sebati.
*  Belah bahagian atas tahu pok sedikit guna hujung pisau atau gunting.
*  Sumbatkan dengan bahan-bahan yang siap digaul (berhati-hati jangan sampai pecah).  Ulang hingga tahu dan inti habis di sumbat.
*  Panaskan kuali dengan minyak yang banyak (deep fry), api jangan terlalu besar.
*  Pecahkan telur, kocok sedikit dan sadur tahu yang telah siap disumbat dan masukkan ke dalam minyak panas.
*  Sentiasa balik-balikkan untuk pastikan warna keemasan sama rata.
*  Angkat dan toskan minyak
*  Hidang bersama dengan sos tahu begedil.



Sos Hitam Manis

Bahan-bahan
3 ulas bawang putih*
1 inc. halia*
2 sudu besar kicap manis
1 ketul gula melaka
1 sudu besar taucu - lumatkan
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil asam jawa
sedikit tepung jagung- bancuh dengan air untuk pekatkan kuah
Kacang tanah dab bijan - sangai untuk taburan di atas sos
minyak untuk menumis


Caranya
*  Tumbuk bahan bertanda '*' hingga lumat.
*  Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
*  Masukkan cili kisar dan tuacu, masak hingga pecah minyak. 
*  Tambahkan air secukupnya, gula melaka, sos cili dan kicap manis.
*  Biarkan mereh dengan api perlahan sehingga gula larut.
*  Bila gula dah cair, masukkan air asam jawa, kacau sebati dan sesuaikan rasanya.  Perlu seimbang 4 rasa sos perlu ada lemak-lemak, manis, masin dan pedas.
*  Tuang bancuhan tepung jagung kacau sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.
*  Angkat sos, sejukkan dan tabur dengan kacang tanah dan bijan yang telah di sangai (jika suka).




Jenama tahu pok yang saya beli dan guna.  Beli kat tesco je, ada yang bentuk panjang dan bulat (saiz yang ramai guna untuk mee kari).  Tetapi senang guna yang besar (saiz yang orang guna buat tahu bakar). 


Pertama kali goreng, makan tahu tanpa sos sebenar sebaliknya cicah dengan thai chili sauce saja.  Ada juga yang masuk mulut tanpa sos, still sedap bagi saya yang kurang gemar makan sesuatu dengan sos.  Kali kedua goreng tu baru ada sos hitam manis yang seakan-akan sos tahu begedil (olahan en. Abe, entah apa yang diletak, tapi sedap juga cuma takde kacang atau bijan).
Wassalam.