Showing posts with label Seafood. Show all posts
Showing posts with label Seafood. Show all posts

Saturday, 23 December 2017

Lao Mandre; Lokan Bakar Di Salut, Tuaran


Assalam..
Perjalanan dari Kota Belud ke One Borneo KK hanya 1 jam 20 minit.  Itu yang sepatutnya, tetapi asyik singgah sana sini dah jadi 5 jam (jalan terus boleh sampai Sandakan).  Kalau sangkut dalam jem mesti rasa nak marah kan, penat tau, tapi sebab masing-masing ada agenda nak singgah, dah tu pula suka berlama-lama, jadi tak perlu heran lah kan.


Sebelum sampai Salut, kami dah singgah pekan Tuaran, singgah Shangrila Rasa Ria, singgah makan lunch cum dinner (rasa lapar dari Kota Belud hanya dapat dilunaskan di restoran terapung Tanjung Badak).  Ini tak termasuk singgah isi minyak atau ada yang nak terrrr... 


Ini persinggahan yang last kami cakap, sebab kalau tak singgah kali ini, lepas-lepas ini takde dah.  Perut msih kenyang dengan nasi goreng di resto terapung tadi, tapi ikutkan saja lah.  Singgah satu kedai yang takde pengunjung.  Sepanjang jalan di Salut tu banyak jer gerai jual lokan bakar dan kelapa bakar ini.  Kami tak tahu kedai mana yang best, kami main redah ja singgah.  Tak mahu singgah yang ramai pengunjung walaupun orang kata kalau tempat tu ramai, tempat tu lah yang sedap.  Takpe kita bagi can yang takde orang, berbagi rezeki.


Minta bakarkan satu longgok besar lokan (harga tak silap RM15.00).  Pesan lokan saja, sebab masih kenyang dan nak rasa ini saja.  Tempat yang tak ramai orang ko boleh buat kedai tu macam ko yang punya.  Dengan selamba ikut adik tu pi bakar lokan di belakang gerai, sembang-sembang dapat resepi dan cara bakar lokan.  


Dua orang kata sedap sangat lokan bakar nie, seorang lagi tak sentuh langsung makanan macam ni, elergik.  Yang seorang lagi, tak dapat nak feel sebab masih terlalu kekenyangan.


Tak salah mencuba sesuatu yang baru, kalau suka boleh datang lagi.  Dekat saja tu, tidak sampai pekan Tuaran jugak kalau dari Kota Kinabalu, di Telipok corner masuk Jalan Sulaman saja.
Wassalam.

Tuesday, 12 December 2017

Kerabu Kerang ala-Thai


Assalam...
Ngences bila terlihat video lelaki siam yang makan sambal atau kerabu sambil mencangkung tu.  Salah satu  kerabu yang sempat tengok kerabu kerang, sotong dan macam-macam lagi kerabu dan sambal colek dia buat.  Kalau tak tahan memang mau menjejer air liur keluar, nasib tak mengidam.



Sebab tak faham bahasa yang dia guna tu, kita tiru ikut apa yang dapat diingat.  Buat ikut citarasa sendiri dan bahan yang senang dapat, yang penting sos nampla (sos ikan/ sotong) kena ada.  Pesanan penting nenek - ketika makan, duduk sila biar sopan jangan pula makan sambil mencangkung ya. 



Perasa hanya guna ini, kicap cair, gula perang dan sos ikan.  Garam pun kami tak letak.


Sangat senang nak sediakan, campurkan saja semua bahan dalam mangkuk.  Last sekali perah limau nipis dan masukkan segala perasa (gula, sos ikan dan kicap cair).


Kerabu Kerang ala-Thai
Sumber: En. Abe


Bahan-bahan
1 kg kerang
1 biji tomato (buang biji)*
1 gengam tomato cery - belah dua
3 biji bawang merah*
5 biji bawang putih*
3 biji limau nipis / guna lemon pun boleh
2 batang serai*
5 bji cili padi*
3 tangkai daun ketumbar*
2 tangkai daun sup*
sos ikan
gula perang
kicap cair 



Cara Penyediaannya

*  Rebus kerang dengan air yang sedikit, saya letak 3 biji bawang putih ketuk kasar. 
*  Rebus hingga air mendidih seketika.  Matikan api.  Jika rajin buang kan kulit kerang separuh.
* Hiris halus semua bahan bertanda '*", bawang putih cincang halus.
* Masukkan kerang rebus ke dalam mangkuk, tambahkan bahan-bahan yang telah dihiris halus.
*  Perahkan asam limau / lemon, tambah gula perang, sos ikan dan kicap cair.
*  Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.
*  Hidangkan bersama nasi panas. 




Rata sampai habis atau sampai bibir kembang dan bengkak.  Sebab teringin sangat lupakan seketika pasal alahan, syukur hanya sekadar bibir bengkak seketika dan gatal sikit-sikit.
Wassalam.