nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Daging. Show all posts
Showing posts with label Daging. Show all posts

Tuesday, 1 November 2016

Rendang Daging Klasik...


Assalam...
Yang ini entah tahun bila punya lauk raya dah tak ingat, tapi yang pasti ini adalah raya yang di kotaraya, masa yang tak balik kampung.  Beraya di rumah sendiri itu yang suka hati nak tentukan menu sendiri.  Begitulah kalau raya setiap tahun mesti tak sama tempat sampai menu boleh lupa, banyak sangat kampung yang kena rotate.

Sebenarnya nak juga merasa suasana raya di kampung itu yang pulun merendang.  Sebab kurang mahir maka kita godek-godek blog tukang masak sohor Che Mat Gebu, ada banyak versi rendang kat blog beliau, pilih lah yang mana suka.  Terbekenan dengan rendang daging klasik ini, maka kita copy paste resepi dan tips yang pakar kat sini.  Minta halal ye Che Mat..




Rendang Daging Klasik
Sumber: Che mat Gebu


Bahan-bahannya
2kg daging lembu pejal, dipotong kiub, cuci dan toskan
2 kuntum bunga kunyit hiris halus
2 helai daun kunyit, hiris halus
5 helai daun limau purut
2 liter santan (dari 3 biji kelapa)
Air panas secukupnya
5 camca penuh kerisik
4 camca besar rempah kari daging Baba's
1 senduk nasi cili kisar
3 keping asam gelugor
2 camca besar hirisan gula melaka
Garam secukup rasa


Bahan-bahan Kisar Halus
2 biji bawang besar,
18 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 inci kunyit hidup
30 biji cili padi
12 batang serai, hiris halus 

Bahan Tumis
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus


Cara Penyediaannya
* Satukan bahan kisar halus bersama kari, kacau rata hingga sebati.  Ketepikan.
*  Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.  Masukkan rempah kari dan bahan kisar halus tadi dan masak hingga terbit minyak dan rempah garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
*  Masukkan daging dan kacau rata.  Masak hingga daging kecut, Tuang Santan, kacau dan biar mendidih hingga pekat.  Masukkan garam (sedikit dahulu), kerisik, asam gelugor dan daun limau purut.  
*  Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit kering.  Kalau masa ini daging masih keras, tuang sedikit air panas dan sambung masak guna api kecil.
*  Masukkan gula melaka dan sedikit lagi garam.  Kacau rata dan masak hingga rendang kering tapi masih lembap.
*  Masukkan hirisan bunga dan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi.  Rasa dan jika ok boleh matikan api.
* Hidangkan bersama ketupat, lemang, nasi dan sebagainya.

Tips Dari Che Mat Gebu:-
- Jangan letak garam banyak-banyak, dikhuatiri daging akan lambat empuk dan rendang akan jadi masin bila ia kering nanti.  
- Satu lagi tips yang Che Mat selalu buat, untuk memastikan rendang anda tahan lama, bekas yang anda guna untuk menyimpan rendang harus kering, bersih dan jika menggunakan periuk, panaskan sekejap periuk tadi, kemudian masukkan rendang.  
- Jangan tutup rapat periuk berisi daging rendang panas, biarkan ia renggang sedikit, ini untuk menggelakkan wap air yang terkumpul akan masuk kembali dan rendang anda dan menyebabkan ia cepat basi.  Senduk yang anda guna pun harus kering dan bersih....



Tak pandai bukan alasan kan, belambak rujukan kat web.  Cuba dulu, tak cuba tak tahu hasilnya macamana.
Wassalam.

Hati Lembu Goreng Berjintan


Assalam..
Resepi bagi mereka yang makan organ dalaman seperti hati, limpa, perut, paru, pedal dan seangkatan dengannya.  Bagi yang tak makan tu duduk diam-diam jangan kecam ok.  Citarasa masing-masing.  Pada yagn suka sangat tu, boleh makan tapi jangan selalu dan memang bagus pun bagi mereka yang tak makan organ dalaman ini (full mark).



Sukatan resepi itu untuk portion yang sikit, jadi pandai-pandailah adjust ya  kalau nak buat banyak.  Tidak suka dengan hati lembu boleh lah tukar dengan hati ayam.  Janji hati mau ada.  Kalau tukar buat pedal jangan lupa tajuk pun tukar yek.



Hati Lembu goreng Berjintan
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
150gm hati lembu (boleh ganti dengan hati ayam)
1 sudu teh jintan manis
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit garam
Sedikit minyak


Cara Penyediaannya
* Rebus hati lembu terlebih dahulu.
* Tumbuk lumat semua bahan bertanda "*".
* Gaulkan hati lembu yang telah dipotong kecil bersama bahan tumbuk.
* Panaskan minyak dan goreng hati.  Masukkan sedikit air jika perlu.
*  Saya tambah beberapa biji cili padi sebab suka yang pedas.
*  Bila masak boleh lah dihidang.





Nota- pernah dimasak dan disajikan kepada pemeriksa ketika peperiksaan kelas SRT dulu.
Wassalam.