Showing posts with label Daging. Show all posts
Showing posts with label Daging. Show all posts

Sunday, 30 December 2018

Sup Tulang ala Vietnam Pho

Assalam...
Cerita agak lama, bila pula masa yang ada tulang gear box di dalam stok? mestilah masa raya haji kan.  Banyak yang buat korban, dapatlah seorang sikit tak daging tulang pun jadilah.  Ini sepupu yang bagi, dia dapat banyak tulang gear box almaklum jadi penolong tukang lapah selama 3 hari pada hari raya korban.


En.Abe yang masak sup ini, tengok bawang grill tu, tak dibuang kulit pun.  Tapi cuci tu off course lah kan.  Sebab dah bagi kepercayaan untuk dia masak, so kita diamkan ajelah.  Tunggu saja lah hasilnya.  Masak guna cik noxxa jer sebab tak larat tunggu berejam atas dapur biasa. 


Sup Tulang ala Vietnam Pho
Sumber: en.Abe

Bahan-bahan
3 ketul tulang gear box
2 biji bawang hollad- belah dua
2 biji bawang putih- belah dua
1 ketul halia - hiris kasar
1 pkt kecil rempah sup
1 pkt sup bunjut
Cili padi ketuk - optional
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis
Sambal kicap (opstional)



Cara Penyediaannya
* Grill bawang holland, bawang putih dan halia hingga kekuningan dan campur rempah sup dan sedikit air.
* Masukkan tulang gear box, air, sup bunjut, sedikit daun sup, daun bawang dan rempah bawang grill tadi dalm periuk noxxa.
* Set high pressure selama 20 minit, dah siap release wap steam.  
* Tambahkan garam dan serbuk perasa.  Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.  Setting periuk ke stir fry atau steam untuk teruskan memasak atau untuk panaskan sup.
* Tambahkan bawang goreng.
* Hidangkan bersama sambal kicap dan hirisan limau kasturi.

Makan ini kena sediakan straw jika hendak menghirup sum-sum tulang gear box.  Jika bacaan kalestrol anda bertambah lepas makan sup begini, jangan salahkan saya tau.  Sesekali layan selera boleh saja jika tidak memudaratkan.
Wassalam.

Friday, 30 November 2018

Sambal Goreng Kambing (Goreng-Goreng)

Assalam...
Menu goreng-goreng merupakan menu lama yang juga hampir dilupakan oleh generasi Bugis masa kini.  Menu ini boleh dibuat dengan menggunakan daging lembu (sapi), kambing, kerbau atau kuda.  Manakala bahagian daging yang digunakan adalah daging yang kasar, liat atau yang banyak urat.  Goreng-goreng yang dalam gambar adalah daripada daging kambing dan dibuat secara ringkas tanpa menambah suhun dan ubi keledek goreng.  Walaupun ringkas tapi rasanya tetap urmp!


Goreng-goreng Kambing
Sumber: Tante Suma

Bahan-bahan
1 kg daging kambing - potong dadu dan rebus hingga empuk
200 gm kacang tanah - goreng
50 gm suhun - goreng
3 biji ubi keledek - hiris nipis dan memanjang serta goreng
Minyak untuk menumis 
Kicap manis secukupnya
1 sudu serbuk lada sulah
1 sudu serbuk ketumbar
Garam, gula dan perisa secukupnya
  
Bahan Blend
2 inci lengkuas
10 batang serai
1 labu bawang Putih
10 biji bawang merah
2 inci halia
5 biji cili besar (merah)




Cara Penyediaannya
* Tumis bahan blend hingga wangi, masukkan serbuk ketumbar dan lada sulah.
* Masukkan minyak ke dalam daging yang telah direbus hingga kering airnya dan empuk.
* Tambahkan bahan bumbu tumis, garam, gula, kicap dan kacau rata.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Campurkan dengan kacang tanah goreng, suhun, keledek goreng dan gaul rata.

Nasi dah terhidang, jom kita makan tapi kena duduk bersila dan makan guna tangan ya.  Bismillahhirahmani rahim..
Wassalm.

Friday, 24 August 2018

Rendang Nasib, Kekasih Paksa Rela

Assalam....
Saya tak berapa minat makan rendang, tapi tu bukan alasan supaya tidak perlu memasak rendang.  Kadang masak jer tetapi agak jarang sebab keluarga belah saya jarang yang makan daging atau kambing.  Hari tu yang ikut cerita drama di TV, pastu berminat pulak nak tahu resepi rendang yang pelakon utama dia minat makan (kisah dalam drama tu lah).  Rendang nasib namanya, rendang yang tidak guna daging tetapi campuran organ dalaman lembu.  Tapi yang saya buat ini derhaka sikit pada resepi, saya campurkan sedikit daging dan tambahkan kicap manis untuk bagi warna rendang itu gelap.  Terima lah Rendang Nasib Kekasih Paksa Rela, gigih saya google resepi sebab nak sangat tahu bagaimana rasa rendang ni.  Seperti biasa, syok sendiri memang sedap pada saya dan untuk pertama kalinya saya makan rendang dengan banyaknya.


Rendang Nasib (Kekasih Paksa Rela)
Sumber: Majalah Rasa


Bahan-bahan
1 kg campuran daging, limpa, hati, paru dan jantung lembu (rebus hingga mendidih, potong kecil dan basuh sekali lagi untuk membuang warna gelap pada bahan tersebut).
10 biji cili kering*
15 biji cili padi*
1 inc. halia*
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
5 batang serai*
2 inc. lengkuas*
3 sudu serbuk sup Adabi
2 sudu kerisik
1/2 cawan kicap manis (saya tambah nak bagi warna rendang gelap)
1kg santan pekat
1/2 cawan minyak
Daun kunyit
Garam dan serbuk perasa



Cara Penyediaan
* Blend halus bahan bertanda "*".
* Tumis bahan yang diblend sehingga wangi.
* Masukkan bahan dalaman lembu dan juga santan.
* Masak hingga pekat, masukkan kerisik, daun kunyit dan gaul seketika.  Saya tambah kicap manis sebab nak bagi rendang nasib warna gelap.

* Hidangkan bersama nasi, lemang atau ketupat.


Iye semua tu saya yang habiskan dan selepas itu ada tambahan lagi, jangan tak tahu.  Selamat hari raya Aidil Adha dan selamat menambah lemak.

Daging korban dan tulang pemberian ajk surau dan sepupu masih belum terusik.  Tunggu lah dulu, kemudian-kemudian baru masak.  Nasib lah cerita yang tak kata haram menyimpan daging korban 3 hari itu adalah fakta yang telah dimansuhkan, sudah tidak terpakai.  Siapalah suka korek cerita yang boleh kelirukan umat nie?
Wassalam.

Tuesday, 1 November 2016

Rendang Daging Klasik...


Assalam...
Yang ini entah tahun bila punya lauk raya dah tak ingat, tapi yang pasti ini adalah raya yang di kotaraya, masa yang tak balik kampung.  Beraya di rumah sendiri itu yang suka hati nak tentukan menu sendiri.  Begitulah kalau raya setiap tahun mesti tak sama tempat sampai menu boleh lupa, banyak sangat kampung yang kena rotate.

Sebenarnya nak juga merasa suasana raya di kampung itu yang pulun merendang.  Sebab kurang mahir maka kita godek-godek blog tukang masak sohor Che Mat Gebu, ada banyak versi rendang kat blog beliau, pilih lah yang mana suka.  Terbekenan dengan rendang daging klasik ini, maka kita copy paste resepi dan tips yang pakar kat sini.  Minta halal ye Che Mat..




Rendang Daging Klasik
Sumber: Che mat Gebu


Bahan-bahannya
2kg daging lembu pejal, dipotong kiub, cuci dan toskan
2 kuntum bunga kunyit hiris halus
2 helai daun kunyit, hiris halus
5 helai daun limau purut
2 liter santan (dari 3 biji kelapa)
Air panas secukupnya
5 camca penuh kerisik
4 camca besar rempah kari daging Baba's
1 senduk nasi cili kisar
3 keping asam gelugor
2 camca besar hirisan gula melaka
Garam secukup rasa


Bahan-bahan Kisar Halus
2 biji bawang besar,
18 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 inci kunyit hidup
30 biji cili padi
12 batang serai, hiris halus 

Bahan Tumis
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus


Cara Penyediaannya
* Satukan bahan kisar halus bersama kari, kacau rata hingga sebati.  Ketepikan.
*  Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.  Masukkan rempah kari dan bahan kisar halus tadi dan masak hingga terbit minyak dan rempah garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
*  Masukkan daging dan kacau rata.  Masak hingga daging kecut, Tuang Santan, kacau dan biar mendidih hingga pekat.  Masukkan garam (sedikit dahulu), kerisik, asam gelugor dan daun limau purut.  
*  Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit kering.  Kalau masa ini daging masih keras, tuang sedikit air panas dan sambung masak guna api kecil.
*  Masukkan gula melaka dan sedikit lagi garam.  Kacau rata dan masak hingga rendang kering tapi masih lembap.
*  Masukkan hirisan bunga dan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi.  Rasa dan jika ok boleh matikan api.
* Hidangkan bersama ketupat, lemang, nasi dan sebagainya.

Tips Dari Che Mat Gebu:-
- Jangan letak garam banyak-banyak, dikhuatiri daging akan lambat empuk dan rendang akan jadi masin bila ia kering nanti.  
- Satu lagi tips yang Che Mat selalu buat, untuk memastikan rendang anda tahan lama, bekas yang anda guna untuk menyimpan rendang harus kering, bersih dan jika menggunakan periuk, panaskan sekejap periuk tadi, kemudian masukkan rendang.  
- Jangan tutup rapat periuk berisi daging rendang panas, biarkan ia renggang sedikit, ini untuk menggelakkan wap air yang terkumpul akan masuk kembali dan rendang anda dan menyebabkan ia cepat basi.  Senduk yang anda guna pun harus kering dan bersih....



Tak pandai bukan alasan kan, belambak rujukan kat web.  Cuba dulu, tak cuba tak tahu hasilnya macamana.
Wassalam.

Hati Lembu Goreng Berjintan


Assalam..
Resepi bagi mereka yang makan organ dalaman seperti hati, limpa, perut, paru, pedal dan seangkatan dengannya.  Bagi yang tak makan tu duduk diam-diam jangan kecam ok.  Citarasa masing-masing.  Pada yagn suka sangat tu, boleh makan tapi jangan selalu dan memang bagus pun bagi mereka yang tak makan organ dalaman ini (full mark).



Sukatan resepi itu untuk portion yang sikit, jadi pandai-pandailah adjust ya  kalau nak buat banyak.  Tidak suka dengan hati lembu boleh lah tukar dengan hati ayam.  Janji hati mau ada.  Kalau tukar buat pedal jangan lupa tajuk pun tukar yek.



Hati Lembu goreng Berjintan
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
150gm hati lembu (boleh ganti dengan hati ayam)
1 sudu teh jintan manis
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit garam
Sedikit minyak


Cara Penyediaannya
* Rebus hati lembu terlebih dahulu.
* Tumbuk lumat semua bahan bertanda "*".
* Gaulkan hati lembu yang telah dipotong kecil bersama bahan tumbuk.
* Panaskan minyak dan goreng hati.  Masukkan sedikit air jika perlu.
*  Saya tambah beberapa biji cili padi sebab suka yang pedas.
*  Bila masak boleh lah dihidang.





Nota- pernah dimasak dan disajikan kepada pemeriksa ketika peperiksaan kelas SRT dulu.
Wassalam.