nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Phuket. Show all posts
Showing posts with label Phuket. Show all posts

Saturday, 23 November 2013

Phuket, Thailand

Assalam...
Mari saksikan pandangan rupa bumi pulau Phuket, Thailand.



Wassalam.

Phi Phi Island, Thailand

Assalamualaikum..
Phi Phi Island, Thailand from the sky...

Kalau guna kamera canggih mesti cantik gambar ini.
Wassalam.

Friday, 27 September 2013

Phi Phi Island, Krabi Phuket

nasamulia
Yeah...dah sampai Pulau Phi Phi, Krabi antara 10 pulau terbaik di Asia untuk dilawati. 

Assalamualaikum...
Sambung lagi sikit berkenaan phuket yang tak-tak siap.  Macam tak puas hati kalau tak cover semua.  Sesampai di jeti, feri menurunkan penumpang terlebih dahulu untuk mereka yang hendak menginap.  Kami tidak dibenarkan turun, kerana aktiviti baru start selepas ini..

Dah selesai, feri keluar semua dari jeti ke Monkey Beach di sini kami diberi masa 1 jam untuk aktiviti snorkeling. Singkat sangat tak sempat pun berenang hingga ke pantai di tambah pulak dengan bilangan pengunjung yang ramai di kawasan tersebut.



Selepas itu, kami di bawa untuk hoping island di sekitar Pulau Phi Phi...
Terdapat banyak teluk dan pantai yang memang sesuai sebagai spot snorkeling & diving....



Gua yang satu ketika dahulu dipercayai pernah dijadikan sebuah penempatan orang berketurunan Melayu yang berasal daripada Malaya..
Kini dah kosong, tak selamat untuk didiami.



Selesai hoping island feri membawa kami semula ke jeti.  Semua penumpang kena turun untuk makan tengahari di Pantai Charlie.  Masa diberi 2 jam... 


 


Perut memang dah minta diisi sangat-sangat dari tadi, rasa lapar makin bertambah setelah bersnorkeling.  Bila dah lapar semua makanan terasa sedap untuk dinikmati..
Yang paling best tempat makan ini sedepa jer dari pantai, so angin bukan setakat sepoi-sepoi bahasa lagi....



Sempat menikmati keindahan pantai sekejap sebelum kembali ke feri....



 Antara resort yang terdapat di Phi Phi Island
Kepada mereka yang sukakan aktiviti sukan laut dan menikmati suasana kepulauan.. datanglah ke Pulau Phi Phi, pasti lebih terasa nikmatinya jika anda memilih untuk  menginap di pulau ini..
Wassalam.

Kinnaree Elephant Camp, Phuket


Assalam semua...
Kami singgah di sini untuk merasai pengalaman menunggang gajah.  Betul kah istilah menunggang tu?...

Ini list program dan harga yang dikenakan kepada pengunjung.  Siap ada promotion lagi untuk full package...Loll laga ayam dan laga ikan pun ada,,,,:)






Ibu Gajah ini tak tahu kenapa asyik mundar mandir dengan anak dia.  Tengah melatih anak atau meroyan entah?...



Nak cuba pegang senapang dan menembak, jomlah..
Not badlah point brother tu..


Yang ini pun boleh dicuba....
 Wassalam....

Tuesday, 24 September 2013

Perjalanan ke Phi Phi Island.

nasamulia
Phi Phi Island, Thailand dari udara
Assalamualaikum....
Phi Phi Island ini terletak di wilayah Krabi sebenarnya.  Perjalanan dari jeti Phuket ke sana mengambil masa 2.30 jam menaiki feri penumpang.  Feri akan bertolak dari jeti (Rostada Pier) tepat 8.30 pagi.


nasamulia

Suka tengok colorful scenery yang terdapat di pelabuhan ini.
nasamulia


nasamulia

nasamulia

nasamulia

nasamulia
nasamulia

Kami memilih untuk duduk di dek paling atas, lupakan kerusi empuk dan bilik berhawa dingin.  Duduk di dek atas, boleh menikmati saujana pandangan yang tak terhingga sambil berjemur.  Sekurang2nya hala tuju kapal nampak dengan jelas. Sunblock memang dah standby untuk mengelakkan kulit jadi gosong hehehe pinjam kata2 kawan jawa i gosong is hangus terbakar (sunburn).

Tidak banyak aktiviti yang boleh dibuat, hanya bersantai2, tidur dan mengambil gambar.  Rasa bosan dan dahaga jom kita turun ke tingkat bawah yang menyediakan refreshment.  Berjalan sehingga penghujung feri (dihadapan bilik yang menempatkan kapten kapal).

nasamulia



nasamulia

nasamulia

nasamulia


Di tingkat 2 feri - ada refreshment (Coffee or Tea & cakes) disediakan dengan percuma untuk penumpang.

Keadaan dalam bilik berhawa dingin feri yang menyediakan kerusi empuk untuk pengunjung.
nasamulia

nasamulia

Beginilah rupa feri penumpang yang kami naiki dari Phuket ke Pulau Phi Phi, wilayah Krabi.

nasamulia

Perjalanan balik, pilih untuk bersadai di kawasan open air tepi feri, sekali lagi tidak memilih kerusi empuk dan bilik sejuk...lebih santai begini.

Perjalanan balik agak mencabar kerana keadaan cuaca yang kurang baik, hujan lebat dan ombak besar. Nampak tak pelangi dalam gambar ini....
nasamulia

Wassalam...

Thursday, 12 September 2013

Singgah di Wat Chalong.

nasamulia

Assalam..
Mereka singgah ke sini jugak, khas bagi kawan2 yang beragama Buddha mungkin mereka hendak memberi penghormatan dengan mengunjungi wat ini.   Ada banyak wat sebenarnya, tapi Wat Chalong dan Big Buddha antara yang terkenal dan utama di Phuket.  Mereka pilih untuk singgah di sini, sebab tidak perlu untuk mendaki..



Tak kuasa i nak mendaki anak-anak tangga  naik melihat-lihat ke dalam wat macam diorang ini.  Keadaan cuaca yang memang cukup panas, i dah rasa melekit, bekalan air mineral pun dah berkurang.  

Tempat pertama yang dicari persinggahan kali ini adalah tandas. Selepas itu, baru jalan2 dan bergambar-gambar.  Model-model memang sentiasa standby.



Wassalam.

Mencari Tanda Mata Phuket.

nasamulia
James Brooke takde kat sini, hanya ada di Sarawak kot.
Assalam...
Seterusnya kami singgah di kedai menjual cenderahati, pelbagai yang boleh dibeli disini dengan harga yang jauh lebih murah daripada tempat lain.  Mulia tak beli pun, cuci mata je.


Serangga real yang telah diawet...
nasamulia

Hasil daripada kelapa dan kayu....kreatif.
nasamulia

nasamulia

nasamulia

nasamulia

Ini bukan dari kategori cenderahati...
nasamulia


Sila beli buah, harga semangkuk 20 baht untuk diberi makan pada anak gajah ini, Anak gajah akan beri satu ciuman sebagai reward...
NASAMULIA

Biarkan mereka menghabiskan duit...kami mencuba yang ini...
nasamulia

nasamulia
Wassalam.