nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Sabah Road Trip. Show all posts
Showing posts with label Sabah Road Trip. Show all posts

Friday, 31 March 2017

Crocker Range Park, Keningau


Assalam...
Di Crocker Range Park Keningau (atau dikenali sebagai roof top of Borneo), kami singgah di pejabat pentadbiran yang menempatkan galeri yang menceritakan tentang kawasan taman banjaran ini.  Terdapat staff yang bertugas memberi penerangan keistimewaan Taman Banjaran Crocker terutama taman banjaran yang terletak di Keningau (atau dalam sub-station Kenigau).  Station Kenigau merupakan ibu pejabat untuk Taman Banjaran Crocker.


Terdapat beberapa sub station yang boleh dilawati seperti sub station Kimanis, Ulu Membakut (Beufort), Mahua  (Tambunan), sub station Melalap, Kikiran (tenom), Alab (Tuaran), Ulu Senagang (Papar), Buayan (Penampang) di dalam rangkaian Taman Banjaran Crocker.  Meliputi kawasan yang luas (120 km panjang dan 40 km lebar) dan daerah menganjur daripada daerah Tuaran hingga ke Tenom.


Peta lokasi kawasan Roof Top of Borneo (Station Keningau) dan aktiviti yang bersesuain untuk pelawat.  Antara yang aktiviti yang menarik minat untuk dicuba adalah aktiviti merentas hutan.


Penginapan disediakan bagi mereka yang ingin bermalam di sini.  Tapak perkhemahan juga ada sekiranya mereka memilih untuk lebih adventure.


Orkid liar jenis ini banyak terdapat di Crocker Range Park, Keninagu.


Saya tak pasti sama ada pokok ini adalah pokok lengkuas, bunga kantan atau tuhau.  Tuhau jeruk (sambal tuhau) makanan feveret masyarakat tempatan di Sabah terutama kaum Kadazan Dusun.


Disebabkan kami tidak dapat melawat kawasan yang luas, hanya explore apa yang dipamirkandalam bangunan galeri.


Apa itu CRBR? - Crocker Range Biosfera adalah ekosistem daratan dan landskap semulajadi yang meliputi kawasan seluas 350, 354 hektar.  Telah diistiharkan sebagai Rizab Biosfera oleh UNESCO sejak 2014 dan merupakan tadahan air untuk kawasan pantai barat Sabah.


Dalam galeri, terdapat pelbagai jenis peralatan masyarakat tempatan untuk bertani, berburu dan menangkap ikan dipamerkan.


Sebahagian jenis peralatan tersebut masih digunakan hingga ke hari ini.



Antara species rama-rama yang telah diawet dan dipamerkan di sini.  Binatang awet lain turut dipamerkan seperti kancil, musang, ular sawa, unggas dan banyak lagi.


Menara tinjau di Crocker Range Park, yang berdekatan dengan bangunan restoran dan cafe.  Jika cuaca elok  bandar Keningau kelihatan jelas dari sini.


Di sini ada pusat bunga reflisia jadi boleh jumpa bunga terbesar di dunia tu, cuma kena pastikan datang ketika musim bunga reflisia berbunga (kembang).  Kami sedikit ralat sebab tak dapat saksikan fenomena tersebut sebab tempat itu di tutup sementara.  Di luar musim mereka tidak membenarkan sebarang pelawat untuk melawat, ditakuti perkembangan reflisia terbantut.
Wassalam.

Monday, 27 March 2017

Taman Bukit Tawau


Assalam...
Satu tempat istirahat dan perkelahan hujung minggu yang menjadi tumpuan di daerah Tawau Sabah adalah Taman Bukit Tawau.  Dalam perjalanan kami dari Merotai menuju bandar Tawau, tempat ini memang kami lalui, pernah sekali berkunjung ke sini dulu.  Singgah berehat sebentar (tak rehat mana pun sebab gatal kaki nak pergi tengok pokok tertinggi di dunia) sambil menunggu untuk bertemu rombongan sepupu dari Kalabakan.   


Pokok galenggang, herba yang sinonim dengan orang tua di kampung.  Berguna untuk mengubati penyakit kulit seperti gatal-gatal, panau dan kurap.


Tumbuhan renek, specis kulat / cendawan seperti ini senang dijumpai di celah-celah daun kayu atau pokok reput.


Sekali pandang tumbuhan ini seperti coral dalam laut, tak pasti sama ada ini tergolong dalam species kulat / cendawan atau apa. 


Boleh mandi manda di sini.  Di bahagian bawa sedikit kawasan ini terdapat jeram kecil tatpi dalam.  Sementara itu ditutup kepada pelawat atas sebab keselamatan terutama ketika musim hujan (ada beberapa kes kecelekaan pernah berlaku). 


Ada jambatan gantung yang merentasi sungai untuk kewasan perkhelahan.  Boleh lah nak feeling-feeling jadi sumandak do to lawa.


Dalam Taman Bukit Tawau juga terdapat taman kecil yang menempatkan beberapa tumbuhan renek terpilih.  Ada charge tambahan untuk masuk ke sini.


Walaupun saiz binatang ini kecil, tapi sangatlah menganggu kalau terjumpa.  Jadi takut, geli macamana ntah terasa macam ada je yang melekat kat badan.


Kalau dah sampai ke Taman Bukit Tawau, apa salahnya kita hiking sikit untuk melihat pokok tertinggi di dunia ini.  Rombongan sepupu yang ikut kami mencari pokok ini, nampak saja batang dah tahu nama dan jenis pokok.  Maklum lah lama duk dalam hutan kerja kem balak dulu-dulu.


Ranjau perjalanan mencari pokok tertinggi tu, kita cerita lain hari.
Wassalam.

Friday, 3 March 2017

Dragon Inn, Semporna Sabah


Assalam...
Ini pula penginapan ketika kami berada di Semporna, last minute booking sebab last minute juga putuskan nak bermalam di Semporna.  Kali ini tidak mahu bermalam di rumah saudara mara dah, kami nak tidur di hotel pula.  Yang sebetulnya kami takde saudara mara di Semporna pun.  Blur sebenarnya nak pilih penginapan di yang mana satu, booking online sebab terpesona melihat gambar yang ada di agoda.  Jangan kecam saya bila tidak memuaskan, tetapi padanlah dengan harga yang kita bayar kan.  Kalau bayar ribu-ribu lemon layak lah nak komplen, sekadar macam ini, diam sudah.

Keadaan dalam bilik standard family room yang kami tempah.  Furnisingnya daripada kayu dan pelepah pokok.  Sound proof tu memanglah kurang, so orang sebelah memang boleh dengar kalau anda jenis kuat berdengkur.  Tetapi simponi alunan air laut kat bawah tu boleh menjadi penyelamat. 


Bilik air luas dan bersih, terletak di bawah sedikit (dua anak tangga) daripada paras lantai bilik.


Pintu bilik airnya style koboi, jika bimbang rakan ada nampak anda ketika mandi sebaiknya tutup pintu utama yang daripada bilik.  Ada ruang antara bilik air dengan bilik tidur, boleh lah nak sidai baju ker atau yang merokok tu boleh melepak di situ.


Laluan yang berada di luar blok bilik penginapan, berjalan dengan berkaki ayam saja.  Ada beberapa pot sesuai untuk merakam keindahan  sunrise di sini.  Jadi kena rajin-rajin bangun subuh jangan sampai terbangun pada waktu subuh gajah.


Laluan ke bilik penginapan, dipecahkan mengikut blok.  Bagus untuk exercise jalan kaki kerana perlu berjalan banyak.  Bilik kami pulak terletak di blok yang paling hujung, memang menapak bersama beg pakaian dan makanan.


Ini bahagian untuk bersantai yang lain, dekat dengan unit penginapan chalet individu (vip room).  Maksudnya tak bersambung dengan blok penginapan dengan orang lain.


Ada perkhidmatan water teksi, boleh jemput dan hantar penumpang daripada hotel ke tempat tujuan.  Tak perlu kecoh-kecoh nak keluar berjalan ke jeti.  Boleh minta mereka aturkan dengan tambahan bayaran sekiranya khidmat ini tidak termasuk dalam pakej.


Restoran yang terdapat di Dragon Inn, bilik kami tidak termasuk dengan sarapan.  Dragon Inn ada menyediakan coupon untuk special discount kepada pelanggan yang menginap di sini sekiranya mereka hendak makan di Restoran.  Restoran ini turut di buka untuk pengunjung luar yang tidak menginap di Dragon Inn.


Kedai cenderahati, saya tak sempat masuk ke dalam.  Tiket pergi tengok ikan kerapu gergasi pun kami tak guna sebab nak cepat pergi jeti untuk lawatan ke pulau pagi itu.


Kalau anda kaki surfing dan perlukan wifi percuma, rasanya di sini bukan tempat yang sesuai kerana wifi percuma yang mereka sediakan hanya untuk 2 jam dan single user sahaja.  Kami tak guna pun sebab masing-masing dah ada data sendiri. 
Wassalam.

Thursday, 2 March 2017

Lao Mandre: Restoran Sri Kumande, Keningau


Assalam...
Ini restoran yang kami kunjungi ketika di Keningau, sebelum naik ke Crocker Range Park kami berhenti untuk sarapan di sini.  Lokasi bukan di dalam bandar Keningau tetapi terletak di Kampung Bulu Silou, sebelum sampai bandar Keningau jika dari Kimanis.


Ini adalah pisang molen, goreng pisang tapi tepung yang menyaluti pisang tu ada lain sikit, salutannya agak tebal.  Nak cerita pun tak pandai.


Lauk tengahari  pun dah ada disediakan, sayur yang sebelah atas kanan tu adalah pucuk ubi yang ditumbuk bersama jantung pisang kemudian dimasak lemak.  Menu kampung yang tersangat lama tidak dinikmmati lebih dikenali sebagai kayu tettuk (sayur tumbuk).


Kedai 2 lot ini dibuka dari awal pagi (sarapan) hingga tengah malam. Menu sebelah malam lebih kepada ala carte, sajian steamboat dan grill.


Menurut tuan punya kedai, salah satu cabaran untuk pengusaha steamboat di Keningau adalah bekalan seafood kerana Kenigau terletak di pedalaman dan jauh daripada pantai.  Makanan laut diperolehi dari lokasi yang jauh dan agak mahal, merupakan faktor yang mempengaruhi harga pakej steamboat yang mereka tawarkan.  


Bekalan seafood untuk steamboat di Sri Kumande datangnya dari Kalabakan, Tawau atau pun dari Sandakan. Walaupun agak jauh namun harganya masih murah berbanding yang didatangkan dari Kota Kinabalu.



Bahan-bahan steamboat yang disediakan di Sri Kumande seperti jugak di tempat lain yang perlu ada varieti sayuran, makanan laut, makanan sejuk beku, daging, mee, nasi dan pelbagai lagi.  Kalau bernasib baik, dapat bekalan boleh lah merasa daging payau (rusa) di sini.


Sesiapa yang berkunjung ke daerah Kenigau boleh singgah untuk menjamu selera di sini, kerana kepelbagaian makanan yang mereka sediakan daripada hidangan sarapan pagi hingga ke makan malam.
Wassalam.

Lao Mandre: Sim-Sim Ikan Bakar, Sandakan


Assalam...
Walaupun jati orang sini, tapi ini pertama kali datang makan di Pasar Sim-Sim.  Menjadi sebutan orang ramai jadi nak juga datang rasa keenakan ikan bakar tu.  Selalu bakar ikan di rumah sendiri je, semua dah tersedia, jadi tidak berpeluang nak makan di luar.  Hari yang kami datang tu, adalah hari cuci pasar, ada hari tertentu (sekali dalam sebulan) yang mana semua gerai perlu di tutup untuk membolehkan kerja-kerja pembersihan pasar di lakukan.


Pasar sim-sim ini tidak lah besar mana, kami tawaf dah pasar tu tetapi hanya satu gerai ikan bakar yang beroperasi.  Kedai yang orang ramai cadangkan tu pula tutup.  So kami try saja lah di sini, kira kami pelanggan terakhir sebab ikan yang ada pun tinggal 3 ekor yang tak berpunya, kami hanya order 2 ekor ikan besar (ikan jenahak dan ikan belais).  Sotong, udang dan yang lain-lain memang dah habis di tempah.


Makanlah kami ber 6 dengan 2 ekor ikan bakar ini, ada sedikit sayur lemak labu yang tersisa, sup kosong dan nasi putih.  Nak order menu lebih-lebih memang tak ada, rasanya minuman pun kami hanya minum air masak yang disediakan. Alhamdulillah kenyang, licin semuanya oleh kami, tinggal hanya tulang ikan yang bersih berkilat.  Jin pun nagis tengok sebab tak tinggal sisa untuk dia.


Pemandangan biasa atas meja di kedai-kedai makan di Sabah.  Penambah perisa bersama sambal cili ada disediakan, kalau rasa kurang masin, masam, pedas, kicap, cili, pak aji anda bebas nak bereksperimen di situ.


Kalau tanya saya, tentang rasa makan ikan bakar di sini, bagi saya rasanya biasa-biasa saja.  Ikan bakar yang mak saya selalu sediakan jauh lebih sedap rasanya (air tangan mak kita kan yang terbaik).  Lain orang lain citarasa kan, mungkin juga perlu mencuba di gerai lain, di lain waktu jika ada peluang berkunjung ke sini lagi.
Wassalam.

Wednesday, 1 March 2017

Lao Mandre: Dinner Ketam Di Semporna


Assalam...
Sambung kisah makan lagi, begitulah hidup ini mana boleh dipisahkan dengan makanan "makan untuk hidup".  Ini kisah malam pertama sampai di Semporna, semua pun blur masa sampai tu yang ingat dalam kepala otak nak cepat check in dan berehat di Dragon Inn yang kami tempah secara online sebelah paginya.  Sebelum menapak ke check in kaunter (agak jauh meniti jambatan) kami di sambut dengan penjaja seafood segar di hadapan penginapan.  Tiba-tiba jer mata jadi segar semula tengok ketam, udang lipan dan ikan-ikanan semua.


Lepas uruskan pasal check in, kami keluar semula dari hotel untuk mencari makanan di restoran berdekatan.  Brother yang jual ketam masa masuk tu masih ada di resort dan offer kami 2 ikat ketam segar dengan harga murah.  Sampai di restoran (lupa nama) yang berdekatan, kami meminta orang situ tolong masakkan ketam-ketam tu.  Mereka bagi cadangan 2 menu untuk masak ketam iaitu sup ketam dan ketam goreng.



Menu tambahan yang kami order daripada restoran, sotong goreng tepung.  Maaf terlupa sangat nama restoran tu, tapi tak jauh daripada penginapan kami di floating hotel Dragon Inn.


Sayur pun tak lupa, walau hanya sayur campur char chay simple macam tu tapi rasanya sangat sedap.  Macam sesuai sangat padanan lauk kami malam itu.



Dengan brother ini lah kami beli ketam semalam dengan harga murah.  Brother ini juga yang bagi cadangkan pada kami, untuk kami bawa ketam yang dibeli tu pergi mana-mana restoran dan minta chef restoran masakkan.  Kami beli 2 ikat yang macam kat tangan beliau tu dengan harga yang sangat murah kerana beliau hendak menghabiskan jualannya malam. 



Malam itu memang relakan saja jika sakit allergic datang menyerang akibat memakan ketam, yang penting puas hati.  Geli hati melihat gelagat rakan-rakan malam itu nak merata ketam.  Harus mula dari mana?, ada yang kurang tahu teknik nak keluarkan isi ketam, dan ada yang sekadar mencicipi rasanya.



Next time ada rezeki datang sini lagi boleh lah kita rasa makanan laut yang lain pula.  Yang rare dan ada macam-macam dijual segar oleh penjaja atau di pasar dekat jeti nelayan.
Wassalam.