Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts

Thursday, 21 June 2018

Nasi Kaya Kelantan


Assalam...
Kuih nasi kaya kelantan ini mak mertua hidangkan untuk berbuka puasa hari 29 Ramadhan yang lalu sebagai juadah berbuka hari terakhir puasa tahun 1439H.  Nama kuih ada perkataan nasi, tapi jangan dicari nasi dalam kuih ini, sebiji nasi pun tak akan jumpa, itu namanya sahaja.  Abang cakap sambil berseloroh ini makanan orang kaya atau raja dulu-dulu, mereka tak makan nasi daripada beras tetapi nasi mereka daripada telur dengan gula.  Seingat saya baru 2 kali menjamah pemanis mulut ini dan saya suka sangat.  Mungkin bagi orang lain kurang gemar dengan bau hamis telur kerana beranggapan kuih ini pasti hamis sebab guna telur yang banyak dan memang hanya guna telur dan gula semata membuatnya. Namun bagi saya tiada masalah, apa-apa pemanis yang banyak telur sedap saja di tekak.  Tetapi percaya lah tak hamis pun. 


Nasi Kaya Kelantan
Sumber: Nang Teh


Bahan-Bahan
20 biji telur
4 keping gula nise (gula nipah)
1 cawan air
Daun pandan


Cara Penyediaannya
*  Masak gula, daun pandan dengan air hingga gula larut.  Tutup api dan keluarkan daun pandan.
*  Dalam bekas yang lain kacau telur hingga sebati.  Kacau sebati jangan sampai kembang.
*  Tuangkan telur ke dalam periuk yang berisi air gula tadi.  Gaul untuk sebatikan adunan telur dan air gula.  Tutup periuk.
*  Bakar menggunakan api sederhana.  Mak mertua bakar guna periuk yang masak air gula tu juga atas dapur gas sahaja. 
*  Bila permukaan nasi kaya dah mengeras, matikan api.  Nasi kaya akan naik memenuhi periuk tetapi akan turun  dan jadi padat apabila sejuk.
*  Hidangkan apabila dah sejuk, atau diletakkan dalam peti ais jika suka nasi kaya yang lebih sejuk.

Nota - 
1.  bentuk nasi kaya yang kami makan tu memang tak cantik sebab kami main cedok dari dalam periuk saja.  Nak bentuk yang cantik boleh lah bakar guna loyang dalam oven, lepas tu potong cantik-cantik.
2.  Nasi kaya boleh disediakan sama ada dibakar atau dikukus, tetapi kalau kukus tu caranya sedikit berlainan kerana perlu sejukkan air gula terlebih dahulu sebelum campur dengan telur. 


Pagi raya ke-3 kemas-kemas tempat makan, jumpa sepinggan nasi kaya tepi tudung saji.  Ingatkan dah rosak nak kemas dan buang, rupanya ayah mertua yang simpan.  Dia kata elok lagi kuih tu, dia simpan dan nak makan kemudian.  Lepas tu dia cerita susah nak cari yang sesuai selera dia, kadang jumpa orang jual tapi tak sedap, yang chek buat ini sedap.  Sweetnya dengar ayah mertua hargai masakan isteri. 
Tersentuh hati kecil petang tu bila terdengar mak mertua yang sedang masak di dapur bersama anak lelakinya bersembang.  Esok aku mati, tiada siapa yang tahu nak buat kuih-kuih ini semua, puak-puak tu (merujuk anak perempuan) semua macam tak minat nak belajar.
Wassalam.

Saturday, 9 June 2018

Bubur Gandum


Assalam...
Terpandang entri pasal bubur gandum daripada blog Gee-Hut, pernah makan bubur ini tetapi tidak tahu namanya.  Bubur gandum yang saya kenal tu yang menggunakan biji gandum.  Sekarang dah tahu lah, nama mungkin sebab guna tepung gandum berbanding dengan bubur lain banyak yang guna tepung pulut.


Mencabar sebenarnya menguli adunan tepung gandum berbanding dengan tepung pulut, sebab tahap melekat dia kat tangan tu susah nak dipisahkan.  Saya buat uli panjang-panjang sebelum gunting ke dalam kuah mendidih.  Mula-mula gunting dalam bekas tetapi melekat sesama sendiri, nak pisahkan tu susah, kesudahannya kena gunting terus ke dalam kuah.  Hati-hati ya kuah tu boleh terpercik ke tangan.  Resepi saya share kat bawah ya.


Bubur Gandum
Sumber: GeeHut 

Bahan A(doh):
1/2 cawan tepung gandum 
Air atau air pandan.
Secubit garam

Bahan kuahnya:
2 cawan santan
1/2 cawan air
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan

Bahan C
Sagu mata ikan - rendam seketika


Cara Penyediaannya
* Adunkan semua bahan A sehingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan
*. Masukkan bahan kuah ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya kuahnya tidak berbintil.  Ambil doh tadi dan cubitkan atau gunting kecil-kecil lalu dimasukkan ke dalam kuah yang mendidih. Buat sehingga doh habis. Biarkan mendidih dan doh gandum masak.
* Akhir sekali masukkan sagu mata ikan. Kacau rata dan sedia dihidangkan.


Alhamdulillah dapat kongsi rezeki dengan geng-geng buka puasa kat surau petang tu.  Tinggal semangkuk jer kat rumah untuk en.Abe makan masa moreh nanti.
Wassalam.

Tuesday, 5 June 2018

Pasar Ramadhan - Kelana Jaya


Assalam...
Tahun ini berbuka puasa amalkan makan sekadar apa yang ada, takde ghairah nak masak itu ini sebab kebanyakkan hari berbuka pun sorang-sorang saja.  Sehari tu pergi ke param kelana jaya, pergi nak cari nasi ambeng tapi yang dibeli nasi kerabu.  Lebih kepada memerhati apa yang dijual dan check harga pula, sudahnya dua tiga hari tu pergi beli nasi kerabu tapi kat tempat lain lah.



Menarik sungguh gerai percik nie, tapi walaupun merecik-recik air liur dok keluar, kami tak beli pun.


Dok usha roti john, lebih 2 3 gerai yang jual roti john.  Mata jadi hakim roti john mana yang paling sedap, yang nampak roti john dia sama macam roti john putrajaya.  Last singgah beli kat satu gerai, rezeki kakak tulah.



Teringin nak makan masak lemak salai nismilan nie ada itik, ikan keli dan daging.  Beli daging salai masak lomak, mak ampun podeh saya yang makan pedas nie pun tak tahan inikan lidah kelantan en. Abe tu.


Ramadhan kali ini tak dapat balik kampung berbuka puasa sambil menolong mak mertua bakar akok.  Terpandang gerai akok, teringat-ingat kuih akok sedap air tangan mak mertua.


Menu-menu baru / hipster pun banyak juga dijual di mana-mana bazar.  Tapi kami yang kekampungan ini hanya akan mencari menu nostalgia, menu-menu kampung.


Tangkapan kami dari param petang tu, warna macam tak menarik kan? ikutkan sajalah tekak yang nak makan tu, yang penting jangan membazir.  


Sampai sekarang tak pergi lagi mana-mana param, cukup setakat itu lah kot untuk ramadhan tahun ini.
Wassalam.

Thursday, 31 May 2018

Nasi Goreng Abe


Assalam...
Ada orang claim nasi goreng dia menjadi permintaan ramai di kalangan kawan-kawan sekerjanya.  Katanya dia cuba nak goreng nasi yang sama macam kakak warung di Bukit Tinggi, Sumatera itu buat.  Sebab sedap sangat nasi goreng tu bagi dia, rupanya malam last tu dia diam-diam pergi order lagi dan duduk tepi dapur sambil tengok kakak tu goreng nasi.


Nasi Goreng Abe
Sumber: En. Abe

Bahan-bahan
2 cawan nasi putih
1 biji telur
1 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu makan cili boh
5 biji cili padi - ketuk2
Sayuran - hirisan kobis dan lobak merah
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa.



Cara Penyediaanya
*  Panaskan minyak, masukkan telur dan gaul bagi telur selerak.
*  Masukkan hirisan bawang, cili boh dan cili padi.  Tumis hingga cili boh masak.
*  Masukkan hirisan sayur-sayuran berserta nasi.  Gaul rata dan tambahkan garam, gula dan serbuk perasa tambahan.
*  Gaul sebati dan sesuaikan dengan rasa.
*  Angkat dan hidangkan.
 


Nasi goreng lebih mantap kalau digandingkan dengan sebarang sambal, macam dalam gambar sambal tempoyak petai.  Sebenarnya saya baru jer betul-betul nikmati nasi goreng abe nie, hari tu rase macam syok sendiri jer tukang goreng tu.  Dah cuba menambah-nambah kalah orang yang berlapar dahaga sepanjang hari.


Sebenarnya kami jarang hidangkan nasi goreng untuk berbuka, selalu nasi putih dengan lauk-laukya.  Tapi kalau yang suka nasi goreng lagi mudah kan sebab semuanya dah lengkap dalam satu pinggan tu.  Sesuai bagi yang buntu fikir nak masak lauk apa, nak hidang masa bersahur pun ok, ringkas tapi penuh khasiat.
Wassalam.

Thursday, 24 May 2018

Ayam ala Phad Phed


Assalam...
Kawan-kawan dah masak ker untuk buka puasa petang ini?  Saya setakat ini belum dapat masak awal waktu, masak hanya waktu malam untuk juadah bersahur atau makan jika lapar lepas balik teraweh.  Untuk berbuka makan ala kadar dan minum air saja.  Ayam masak phad phed (pat pet) ini mak mertua selalu sediakan cuma dia tidak mencampurkan sebarang sayur.  Cari juga info bagaimana menu phad phed ini disediakan di Thailand.  Banyak video yang sangat lihat mereka menggunakan paste (Red curry paste), diletakkan sedikit sos ikan, santan dan ada yang mencampurkan dengan sayuran seperti kekacang (sweet bean), daun selasih, terung hijau bulat atau terung pipit.



Ayam ala Phad Phed
Sumber: Nang Teh


Bahan-bahan 
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 labu bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci. lengkuas
1 inci halia
4 batang serai - 2 batang titik, 2 batang blend
1 inci. kunyit hidup
10 biji cili padi - tambah jika suka yang lagi pedas
Daun limau purut
1 biji cili merah - hiris
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
2 keping asam gelugor
Sayur - kacang panjang & terung, boleh ganti dengan sayur lain sperti lobak merah atau bunga kobis.

Cara Penyediaanya
*  Blend halus cili, halia, lengkuas, bawang merah, bawang putih, 2 batang serai, dan 2 batang lagi hanya diketuk-ketuk. 
*  Tumiskan bahan blend hingga wangi dan masukkan ayam.  Tambahkan sedikit air dan biarkan mereneh hingga masak.  Lebihkan air jika suka yang berkuah.
*  Boleh juga terus masak dengan mencampurkan ayam, bahan blend dan air seperti mak mertua selalu buat, sebab diet ayah mertua kena kontrol tak boleh lemak.
*  Bila air dah agak kering, masukkan sayur terung dan kacang panjang, asam keping, garam dan gula.
*  Masukkan cili merah dan daun limau purut.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.
*  Siap untuk dihidangkan. 


Saya suka resepi ini sebab mudah dan ringkas tak perlu fikir nak masak dua tiga jenis lauk, sazzzz sekali jalan siap.  Yang ini sudah lengkap ada protien dan sayuran, tinggal masak nasi saja.
Wassalam.

Monday, 21 May 2018

Ramadhan Buffet Aroma Cafe



Assalam...
Masih ada yang bercadang ingin berbuka puasa secara istimewa diluar bersama keluarga atau teman-teman tetapi masih tak tahu di mana?  Di Aroma Cafe yang bertempat di Rumah Kelab PAUM (Persatuan Alumni Universiti Malaya) boleh dikunjungi.  Sebenarnya Buffet mereka start 18hh hari tu, tetapi masih belum terlambat untuk mereka yang berminat mendapatkan promosi early bird dengan harga RM50 seorang sehingga 24hb ini (harga biasa RM79).  



Kemeriahan dalam gambar ini adalah ketika dia adakan Ramadhan Priview beberapa minggu sebelum bermulanya ramadhan.  Tetamu memang sangat berpuashati dengan makanan yang dihidangkan, semua sedap-sedap belaka.


Telan air liur banyak-banyak ketika itu sebab tak dapat nak makan sangat.  Masih tak baik demam dan batuk ketika itu.  Pinjam method P. Ramlee, cium bau dah kenyang.  Kena pantang sebab kalau tidak saya jenis dapat batuk yang berpanjangan, lambat nak sembuh, nak cepat baik kena lah berpantang.


Nasi Beriyani Kambing.


Penggemar safood, terdapat pilihan daripada menu starter hingga ke menu utama.


Dim sum, freshly made and steam on the spot by chef.


Spring roasted whole lamb, lambat pergi photo hari tu, dah tinggal rangka.  Memang terbaik kambing panggang Eden Catering ini.


Salah satu signature dish mereka adalah Penang seafood char koay teow.  Ini betul-betul punya char koay teow, bukan yang berkuah tu.


Mereka yang berminat, boleh menghubungi nombor seperti yang tertera di bawah ini.


Wassalam.

Friday, 18 May 2018

Apam Gula Hangus

Assalam..
Salam ramadhan, selamat berpuasa dan semoga kita diberi nikmat kesihatan untuk menjalankan ibadah sepanjang bulan ini.  Kita antara yang beruntung kerana masih direzekikan bertemu dengan Ramadhan tahun ini 1439h, jadi lakukan yang sehabis baik ye.  Cakap pasal bulan puasa, tak boleh lari daripada cerita pasal kepelbagaian juadah yang disajikan ketika berbuka hinggalah ke waktu bersahur.  Tak sempat masak beli saja, param ada di mana-mana, jadi senangkan.  Jika ada yang masih ingin mencuba menyediakan hidangan ringkas boleh mencuba untuk sediakan kuih ini.
 

Apam Gula Hangus
Sumber: MAHN

Bahan A
1 cawan gula (di goreng hingga keperangan)
1 cawan air (dimasukkan ke dalam gula tadi.  Hati2 ketika tuang air kedalam gula karemel sebab boleh terpercik ke anggota badan).
*  Sejukkan terlebih dahulu.

Bahan B
2 biji telur gred A
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
*  Blend semua bahan ini lebih kurang 3 minit.
*  Kemudian masukkan bahan A.  Blend lagi

Bahan C
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
*  Ayak kedua-duanya.
*  Masukkan ke dalam adunan yang diblend tadi.
*  Sebatikan.



Cara Penyediaannya
* Sediakan pengukus dan griss acuan dengan minyak (boleh guna sebarang acuan, nak kecik besar terpulang).
*  Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
*  Keluarkan dari pengukus, sejukkan dan keluarkan daripada acuan.



Selamat mencuba semoga berjaya membuat kuih ini sebagai hidangan waktu berbuka puasa.  Orang kampung saya mesti tengah berkumpul sekarang nie menghadap juadah yang disajikan.  Waktu berbuka tinggal beberapa minit saja lagi, makan dengan tertib dan jangan membazir.
Wassalam.

Sunday, 1 April 2018

Aroma Cafe @ Paum Club House


Assalam...
Lewat petang pergi sini last week sebab ada kerja sikit.  Hari tu macam kena balik lewat jer, mesti tak sempat balik untuk berbuka puasa di rumah petang nie.  Jadi kena guna fikiran yang bijak, order sajalah dari sini (takut kena cop macam si bodoh mati kelaparan dalam kilang roti) hehehe. 


Sebelum mulakan kerja, kita buat order dulu dan minta mereka sediakan dekat-dekat nak masuk waktu nanti.  Order untuk 2 orang dulu, kemudian baru tambah jika tak cukup.  Nak try signature dish Aroma Cafe @ Paum Clubhouse, Damansara.


Royal oxtail asam pedas.


Asam pedas ekor yang pekat dan menyengat.


Balinese grilled chicken, menu nie ala-ala fusion asian dan western.  Mantap rasa saucenya.


Churros with salted caramel, makan yang ini saja pun dah cukup untuk berbuka puasa.  Tapi ada ketika perut lapar semua rasa nak try, jadi order lah yang lain juga.


Oops! putu bambu, takde dijual kat sini.  Ini kawan bagi untuk buka puasa tadi (dah buat silap bawa masuk makanan dari luar nie).  Ampun bosss.


Ini menu dia, banyak yang you all boleh pilih selain menu yang kami try kat atas tu.


Harga pun berpatutan kan, jangalah compare dengan harga makanan yang dijual 10,  20 tahun lalu.


Yang special kat sini sebab ada dim sum.  Chef mereka buat sendiri, tentu lah fresh kan.


Cuma tak dapat nak rasa petang tu sebab waktu hidangan untuk dim sum hanya jam 10 pagi hingga 4.30 petang.  Kena datang sebelah pagi atau siang kalau nak rasa dim sum di Aroma Cafe.



Promo buffet ramadhan mereka pun dah keluar, tu macam kat bawah tu.  Nak murah meriah beli ketika promosi early bird, sebab walaupun harganya murah, kuantiti dan jenis makanan yang dihidangkan tak berkurang.  Bagus untuk group booking atau untuk family yang ramai.


Rezeki saya petang tu, ada orang bayarkan semua makanan yang saya order tu.  So tak tahulah total kerosakan hari tu.  Terima kasih daun keladi, moga tambah murah rejeki orang tu.
Wassalam.