nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts

Thursday, 23 June 2016

AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH


Assalam...
Pemanis mulut agar-agar, puding atau sebarang dessert sejuk atau berkuah amat laris ketika bulan puasa ini.  Agar-agar santan ini buat sebelum bulan puasa lagi hari tu untuk makan-makan dengan kawan-kawan.  Sebab tahun ini bulan puasa kami mengamalkan konsep berjimat cermat, berbuka hanya dengan satu lauk, air dan buah kurma.  Jadi belum ada lagilah juadah penuh meja melainkan satu hari itu berbuka dengan kakak ipar di Shah Alam, itupun beli dari param (pasar ramadhan) jer.   




Agar-agar Santan Gula Merah
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
20gm serbuk agar-agar
1 litre air
500ml santan kotak
2 biji telur - pukul sedikit
Gula merah secukup rasa
Sedikit garam


Cara Penyediaannya
* Campurkan serbuk agar-agar, gula, garam dan air.  masak hingga gula hancur.  Jika guna agar-agar strips, pastikan aga-agar betul-betul hancur baru masukkan gula.
*  Masukkan santan, dan biar mendidih seketika.
*  Tuang telur yang telah dipukul hingga kembang perlahan-lahan sambil kacau perlahan di permukaannya.
*  Biar mendidih seketika sambil jangan berhenti mengacau di permukaannya.  Tutupkan api.
*  Tuang dalam acuan yang digemari dan sejukkan.
*  Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam peti ais.



Suka dan syukur sangat kita sebenarnya, sebab sekarang ini kerja bersendirian tidak memungkinkan untuk balik awal, cantik aturan Allah.  Jadi tak payah nak terkejar-kejar balik awal, masak beriya2 macam tahun-tahun sebelum ini (dasar pemalas masak) lagi pun.  Oklah, Selamat berbuka puasa kawan-kawan.
Wassalam.

Ikan Goreng Tauchu


Assalam...
Waktu bersahur memang mencabar bila kita tidak ada selera untuk menjamah makanan, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja menggunakan banyak tenaga pada waktu siang.  Kalau masih tercari-cari lauk pembuka selera ketika bersahur nanti bolehlah cuba sediakan ikan goreng taucu ini.  Insha Allah berselera nak makan dan bertambah-tambah.  Resepi ini saya dapat daripada mak su, hasil menyibuk di dapur ketika beliau sibuk menyediakan makan tengah hari untuk kami yang berkunjung pada suatu hari. 




Ikan Goreng Taucu
Sumber: Mak Su (Keratong 4)

Bahan-bahan
1 kg ikan nyok-nyok (putih) - boleh gantikan dengan ikan lain seperti tongkol, selar atau mambung
Serbuk kunyit
Garam
-  Garam kunyitkan ikan, 
-  Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan.

2 sudu besar taucu
2 ketul halia*
2 biji bawang besar*
4 biji bawang kecil*
6 biji bawang putih*
2 biji cili hijau - patah 2
2 biji cili merah - patah 2
Cili padi - ikut pedas yang dikehendaki
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak
Air.


Cara Penyediaannya
*  Racik halus bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil dan halia hingga layu.
*  Masukkan taucu, tumis lagi hingga naik bau.  Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
*  Masukkan ikan, bawang besar dan cili.
*  Sesuaikan rasanya terlebih dahulu sebelum masukkan garam sebab ikan goreng telah digaul dengan garam dan rasa taucu itu sendiri telah sedia masin.  
*  Klau suka yang jenis kering, biar merenih hingga kuah pekat.
*   Angkat dan hidang. 
 
 


Kadang saya suka juga buat yang berkuah seperti di bawah ini dan masukkan sedikit sayur seperti terung panjang atau cendawan kering yang telah di rendam terlebih dahulu.
 


Selamat bersahur kawan-kawan, esok kita dah masuk Ramadhan yang ke-18.
Wassalam.

Thursday, 16 June 2016

Kuih Akok Che Doh, Limited Edition...


Assalam...
Bulan puasa ini, rugi kalau tak dapat menikmati kuih akok che doh.  Rugi sebab ianya limited edition tau, bulan-bulan lain takde hanya timbul ketika bulan Ramadhan yang mulia ini.  Kat tempat lain memang ada berlambak orang jual kuih akok, sepanjang masa ada kan terutama di pantai timur.  Tetapi ini special sebab kuih akok yang ini merupakan air tangan mak mertua, buat ketika bulan puasa sahaja untuk jualan di kampung.  So apalagi anak-anak dan menantu kalau nak rasa akok che doh mo kita balik kampung.


Kuih Akok Che Doh (saya yang bagi nama) sempena nama gelaran orang kampung pada si tukang buat kuih akok ini.


Tahun ini tak berpeluang lagi balik kampung dan  merasa kuih akok limited edition ini.  Biasanya saya suka jadi tukang kacau di dapur, sambil-sambil tolong boleh intai bagaimana cara pembuatan kuih akok tradisi ini.


Bahan utama, telur, gula, santan dan tepung beras.  Sambil kacau boleh belajar dan dapatkan tips buat kuih akok.  Tukang buat pun tidak lokek bagi resepi, tapi tak berpeluang lagi nak mencuba.


Kuih ini, bagi yang tak suka bau telur, mungkin susah nak terima.  Memang banyak guna telur, tetapi mak mertua selalu buat akok pandan, jadi hanyir telur tu terpotong dek wangi daun pandan.


Beginilah adunan yang telah siap ditapis dan sedia untuk di bakar.


Acuan akok tu mahal juga, kalau kat Pasar Payang Terengganu atau Pasar Siti Khadijah Kelantan, acuan tembaga harga mencecah ratusan ringgit jugak.


Yang tembaga ini, hari tu tengok harga RM250, telan air liur jap.  Tetapi nak yang tradisi dan hasil yang terbaik kenalah guna acuan terbaik juga kan.



Dah jom kita bakar kuih akok.  Mak mertua bakar akok guna kaedah kombinasi baru dan lama, separa tradisional, bahagian bawah bakar guna dapur gas dan bahagian atas guna sabut kelapa.  Jadi bau-bau asap tu tetap ada (teringat pulak Kedai Bau Asap Eh, kat Terengganu).



Acuan kena lenser ngan minyak dan betul-betul panas baru boleh masukkan adunan.   Masa tuang adunan, kalau tak ada bunyi serrrrr tu maksud tak cukup panas lagi ye adik-adik.


Kaedah membakar akok, separa tradisional.  Yang duk bandar tu, bakar dalam oven pun boleh.


Kuih akok yang dah masak memang kembang setaman, tapi bila dah keluarkan dari acuan, akok akan mengecut.


Akok yang dah siap susun elok-elok atas loyang untuk disejukkan terlebih dahulu.  Api kena jaga, untuk mengelakkan tergaring macam dalam gambar bawah ini (tapi saya suka jer makan yang garing macam tu). 


Akok yang sudah sejuk bolehlah susun berdakapan seperti ini.  Ini yang sedia untuk di pack dan dihantar ke kedai.


p/s- mencari waktu nak menyelit balik kampung untuk berbuka puasa dengan keluarga mertua dan makan kuih akok.
Wassalam.

Monday, 13 June 2016

Ayam Panggang Paprika Ala Che Nasa


Assalam...
Iftar hari ke-7, masih amalkan konsep berbuka puasa dengan apa yang ada, masak apa saja stock yang ada di dalam peti ais.  Walaupun hari ini sama-masa bercuti, hanya duduk di rumah membuat sedikit spring cleaning selebihnya berehat.  Niat nak siapkan sedikit kerja ofis yang dibawa balik tak menjadi, esok sajalah.


Menu ini pun dah dekat nak berbuka baru terlintas nak makan apa, mula-mula itu nak buat nasi goreng saja sebab ada lebihan nasi masa bersahur subuh tadi.  Sebab dia nak masak, kita pun minta yang mudah saja, kalau boleh hidangan sepinggan lengkap kata orang.  Kalau masak nasi mesti nak fikir masak lauk pauknya lagi kan.  So terlahirlah menu ayam panggang ini, letak ubi kentang dapat menggantikan nasi.  Sebab tiada herb segar, jadi berlari sebentar ke jaya grocer (untung ada supermarket orang kaya dekat rumah orang miskin, senang nak dapatkan benda tok nenek depa) dan capai sebungkus bun yang boleh dimakan bersama ayam panggang. 


Ayam Panggang Paprika Ala Che Nasa
Sumber: Nasa
 
Bahan-bahan
Setengah ekor ayam 
Kentang (potato chart) 
Carrot
Bawang holland
Tomato
Rosemary segar
Thyme segar
Minyak zaitun

Bahan Perasa
Serbuk paprika*
Serbuk lada putih*
Serbuk lada hitam*
Garam*
Oregano*
Tyme*
Basil* 
* campurkan semua bahan, kuantiti bahan adalah serba sedikit dan agak-agak secukup rasa.


Cara Penyediaannya
* Panaskan oven 180'C dan sediakan loyang untuk memanggang.
* Potong sayur-sayuran dalm bentuk kiub besar.
* Letakkan ayam yang telah dilumur dengan minyak zaitun ke dalam dulang pembakar.
* Letakkan potongan sayur-sayuran di sekeliling ayam.
* Lurutkan daun thyme dan rosemary segar dan tabur di atas ayam.
*  Akhir sekali taburkan campuran bahan perasa ke atas ayam dan sayur-sayuran.
*  Bakar ayam selama 45 minit atau sehingga masak.



Jika hendak menyediakan untuk ahli keluarga yang ramai, bolehlah gunakan seekor ayam.  Cuma tambahkan kuantiti sayuran dan bahan perasa.  Sayur lain seperti labu, terung panjang boleh digunakan kalau nak ganti carrot atau ubi kentang.
Wassalam.

Wednesday, 15 July 2015

Ramadhan Kareem: Takzirah Penghujung Ramadhan 1436H

Assalam....
Sedakar berkongsi di penghujung ramadhan dan untuk peringatan kepada diri sendiri dan kawan-kawan yang dikasihi sekalian.

Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain...

Hari ini, ramai orang bersolat di masjid, membaca Al-quran, memberi sedekah, menunaikan solat sunat, menuntut ilmu...  Tetapi ramai juga dalam masa yang sama terdetik di dalam hatinya bahawa dia lebih baik daripada sahabat-sahabatnya yang tidak melakukan apa yang dia lakukan..

Jika kita mempunyai perasaan seperti ini, berwaspadalah....  Sesungguhnya perkataan ANA KHAIRUN MINHU (aku lebih baik daripadanya) merupakan perkataan yang telah menukarkan iblis laknatullah daripada seorang hamba Allah yang paling MULIA di sisi-Nya kepada makhluk yang paling HINA sehinggalah ke hari kiamat...

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para malaikat, setelah melafaskan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah...  Hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana martabat kita disisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat-sahabat kita, walaupun ilmu dan amalan kita lebih banyak daripada mereka...

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada pelaku maksiat..  Ini kerana pelaku maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya..  Tetapi golongan yang bersifat "holier-than-thou" ini sampai bila-bila tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yang sangat besar impaknya..  Dia akan terus merasakan dirinya suci dan soleh serta mengganggap sahabat-sahabatnya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..
Wassalam.

Tuesday, 14 July 2015

Ramadhan Kareem: Shopping Raya....

Assalam...
Pertengahan puasa hari itu, memyampaikan hajat orang jauh yang datang bertandang untuk pergi shopping malam-malam hari di Jalan TAR.  Hajat datang shopping sebagai persediaan hari raya dan hari besar mereka nanti.  Dah lalu beberapa kedai dan gerai, dapatlah beli sepasang dua mana yang mereka berkenan.  Lepas itu kami pergi ke Jakel Mall untuk mencari baju melayu buat si lelaki yang nak bergaya ala Aaron Aziz ataupun gaya ala Nabil.  Pertama kali sebenarnya datang sini sejak dibuka, lokasi Jakel Mall ini pun tak tahu kat mana sebenarnya.  Rupa-rupanya dekat jer dari lokasi jakel lama di Jalan Bunus dulu.  
Punya ramai orang masa kami sampai, sales person takde yang free, semua dah ada pelanggan yang minta layan.  Mula-mula diorang dah cuak rasa nak balik jer, takde orang nak melayan.  Salah seorang sales person tu perihatin, tengok diorang ni terkapai-kapai takde siapa peduli, dia sarankan kami ke tingkat 4.  Sampai tingkat 4, dah lega sebab layanan bagai vip, kawan dah chop nak beli dua pasang baju melayu dan dapat kain sampin free.
Kalau saya lelaki mesti nak beli semua baju melayu ikut tone colour yang ada.  Nasiblah bukan kan.  Dalam mall turut ada section untuk home deco yang lebih senang nak buat suai padan bagi yang mampu.  Kita tolong bagi idea jer.
Baju melayu koleksi upin ipin untuk kanak-kanak.  Zaman kanak-kanak saya dulu di kampung, saya dengar orang kampung panggil baju melayu tu baju selangor.  Kalau sebut baju selangor tu maksud diorang merujuk pada baju melayulah.  Baju kurung kedah pulak dipanggil dengan nama baju opah, mungkin sebab dulu diorang hanya dapat info hasil tengok drama bersiri "Opah".
Bila dah sampai part perempuan, biasalah keluar masuk kedai dua tiga kali tak beli jugak.  Kalau tak buat gitu bukan perempuan katanya.  Duk ulang keluar masuk kedai dua tiga kali, patah balik kedai satu lagi, kedai dah tutup.  Sebenarnya masa pergi itu busines hour diorang hanya setakat jam 12 hingga 1 pagi.  Kalau pergi hari-hari last puasa ini buka sampai subuh.
Inilah hasil shopping mereka, tak siap lagi sebenarnya tapi kena balik dah.  Lain kali datang pulak, sambung shopping lepas raya.
Bahagian saya shopping online jer, boleh kurangkan sakit kaki berjalan membawa badan yang makin hari makin tembun.  Dah tak terdaya seperti dulu ulang 2, 3 kali dari hujung ke hujung sepanjang jalan TAR dan boleh pulak buat ulang tayang pada keesokkan hari.
Wassalam.

Saturday, 11 July 2015

Ramadhan Kareem: Cerita Bubur Lambuk.

Assalam...
Bubur lambuk memang tidak asing pada kita boleh dinikmati bila-bila masa tetapi lebih menonjol ketika bulan ramadhan.  Istimewanya ketika ramadhan sebab kita boleh dapat bubur lambuk percuma hasil sumbangan para dermawan dan selalunya disalurkan melalui masjid-masjid atau surau.  Di bazaar ramadhan pun ada dijual, kadang ada jugak kaunter yang beri percuma.

Mari kita tengok apa bahan asas bubur lambuk bagi setiap negeri.  Jadi senang lepas ini takdelah komplen bubur lambuk di negeri itu sedap, yang negeri ini tak sedap atau tak kena citarasa tekak sendiri.  Rasa bubur lambuk tentunya dipengaruhi dengan penggunaan bahan-bahan dalam masakan tersebut.


Bubur Lambuk Lembah Klang.
Beras
Air
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Rempah kurma
4 sekawan (kayu manis, bunga pelaga, lawang dan bunga cengkih)
Santan
Daun ketumbar
Daging
Garam
Gula 
Bawang goreng. 


Bubur Lambuk Terengganu
(ditambah dengan ramuan tambahan sekaligus menjadikan rasanya berbeza dengan bubur lambuk dari negeri lain)
Beras
Air
Santan 
Pucuk paku
Daun kesum
Daun kunyit
Pucuk manis
Kerisik kelapa
Garam
Gula 
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam
Halia
Daging atau ayam


Bubur Lambuk Kelantan
Beras
Air
Ikan bilis
Lobak merah
Santan
Halia
Lada hitam
Ikan kering
Ayam atau daging


Bubur Lambuk Pahang
Beras
Air
Ulam terutama daun pucuk paku merah,
Daun kunyit, 
Daun kesum
Jagung muda
Isi ikan yang ditumbuk dengan lada hitam, halia, bawang merah, serai dan halba.
Udang
Sotong
Ubi keledek
Bawang merah, 
Serai
Halia. 


Bubur Lambuk Perak
Beras
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Udang kering
Isi ayam dan daging
Lobak masin
Lada hitam
Halba


Bubur Lambuk Sabah
Beras
Daging kisar
Santan
Daun selasih
Sayur campuran
Air
Garam
Gula
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
 Lengkuas


Bubur Lambuk Johor 
*Mempunyai aroma yang berbeza berbanding dengan bubur lambuk di Lembah Klang, ia ditambah dengan bahan berempah terdiri daripada rempah beriani atau sup bunjut.  Keunikan bubur lambuk johor terletak pada ramuannya yang lebih rumit dan banyak.  Ramuan tambahan ini juga menjadikan bubur lambuk yang dimasak perlu disediakan mengikut sukatan yang betul.
Beras siam
Air
Santan
Daun pandan
Serai
Rempah kurma
Kiub ayam
Sup bunjut / rempah beriani
Kacang kuda
Sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang peas)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Lada hitam
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga).
Pucuk paku merah
Garam.
Bahan sampingan;- 
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Telur
Serunding daging
Serbuk lada hitam.

Bubuk Pedas Sarawak
(Di Sarawak bubur lambuk lebih dikenali sebagai bubur pedas)
Beras
Air
Perencah bubur pedas
Udang
Ayam atau daging
Kacang panjang
Jagung muda
Pucuk midin
Tauhu kering
Cendawan cina
Pucuk singkel (pucuk buas)
Daun kunyit
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Minyak masak untuk menumis
Santan


Bubur Kanji
(bubur lambuk dikenali sebagai bubur kanji dan popular di negeri utara semenanjung termasuk Perlis, Kedah dan Pulau Pinang)
Beras
Serai
Halia
Lada hitam
Udang
Air
Santan
Bawang merah
Garam
Halba. 


Dikhabarkan bubur lambuk paling popular tentunya bubur lambuk Masjid Kampung Baru yang menjadi rebutan warga Kuala Lumpur pada setiap tahun.  Perbezaan ramuan antara satu tempat dengan satu tempat yang menjadikannya unik untuk dijamah sesuailah dengan pepatah lain padang lain belalang.
Wassalam.

Friday, 10 July 2015

Ramadhan Kareem: Segala Yang berlaku KehendakNYA..

Assalam...
Mungkin sebagai ujian di bulan barakah ini,
segala sesuatu hanya dengan izinnya,
menguji ikut kemampuan umatNya,
Akur.  
Ikut mahu mereka,
Dengan izinMu.
Tapi hati tetap saja jadi resah,
Semoga aku tetap pada landasanMU.
Kenapa aku resah.
bukankah aku sebelum ini berseorang?
Segalanya aku bereskan sendiri,
kemudian diberi nikmat dengan bantuan,
sekarang akan ditarik kembali,
dan aku jadi resah.
Telah berulang kuseru namaMu
untuk menghilangkan resahKu
Namun resah tetap bersarang.
Dengan kelebihan dan kemulian
pada BulanMu ini
Aku pohon Ampuni aku,
Ampuni Aku,
Ampuni Aku,
Ampuni Aku,
Ampuni Aku,
Hanya pengampunanMu,
akan menjauhkan resahku.
Hanya itu,
Aku harapkan,
Ampuni Aku. 
Wassalam.

Thursday, 9 July 2015

Ramadhan Kareem: Seronok Dapat Berbuka Puasa di Kampung

Assalam....
Syukran diberi nikmat tahun ini dapat balik kampung walaupun sekejap saja (dalam masa 24 jam) untuk berbuka puasa bersama keluarga di kampung.  Kami dapat balik sempena cuti Nuzul Quran dan kebetulan en.Abe off hari itu.  Petang jumaat selepas waktu kerja, start journey dan keadaan lalulintas tidak begitu sesak dan kami sempat singgah di salah satu kedai makan di Bentong untuk berbuka puasa.  Gambar yang bawah ini, adalah juadah berbuka ketika di kampung keesokkan harinya.  Hampir semua disediakan sendiri oleh chek, sebenarnya chek buat kuih dan hantar ke kedai di kampung ketika bulan ramadhan jadi kami bebas nak simpan kuih mana yang kami rasa nak makan.
Pulut Lepo, seakan pulut panggang tetapi inti berlainan.  Pulut Lepo inti guna serunding ikan sementara pulut panggang guna inti sambal kelapa.
Kuih akok, petang itu dapat belajar sikit cara membuat kiuh akok.
Roti john untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
Ini dipanggil kuih bronok.
Buah-buahan tak ketinggalan ada 3 jenis.
Paling best buah kuini tu, rasa nak makan lagi dah habis....
Lauk ayam dan kuah percik.
Yang ini pertama kali jumpa dan makan, Acar Masak namanya.  Menurut pak mertua, yang ini tak berapa completed bahannya sebab hanya letak timun saja.
Teropong apa yang ada di kebun, mana tau ada yang boleh ditapau untuk bekalan makanan di hutan batu.  Pokok-pokok dah kembali subur walaupun dah tenggelam dalam banjir besar tempoh hari.
Seronok tengok air muka orang tua yang ceria, sebab anak-anak dapat balik secara bergilir-gilir berbuka puasa bersama pada tahun ini termasuk yang duduk jauh.  Kiranya kami pun dapat rezeki bekalan kuih-muih beberapa kali dalam bulan ini.  Tahun ini kami beraya di hutan batu lagi, jadi sekurang-kurangnya balik kampung pada bulan puasa ini kami gunakan sebaik mungkin.
Wassalam.