Thursday, 25 April 2019

Pisang Goreng & Tepung Gorpis

Assalam..
Beberapa waktu ini, rajin pula mengikut en.Abe ke pasar malam.  Asyik-asyik dia ajak gi pasar malam, jalan-jalan ke pasar malam je yang mampu kot bawa awek dia.  Pergi shopping kompleks minta maaf lah, cepat jer ajak balik alasan tak tahan dengan air-cond lah, tak bestlah lepak cafe, lepak mamak juga best.  Kadang mood baik ikut lah, boleh lah mencari makanan kampung, cari sayur kampung dan pisang abu sebab rindu nak makan goreng pisang.


Tepung pisang (Gorpis) yang dibeli bersama pisang abu di pasar malam, hasil nasihat oleh adik penjual pisang.  Pandai adik tu jual pisang sekali pakej dengan tepungnya.  Guna tepung ini memang hasilnya sama seperti pisang goreng yang kita beli di gerai-gerai.


Cara guna tepung gorpis ini senang saja, ikut arahan yang terdapat di paket tepung.  Hanya perlu tambah air untuk membuat bancuhan, boleh lupakan akan bahan-bahan yang lain.  Lagi pun ini produk tempatan, jadi boleh lah kita support mereka dengan membeli kan.

Sebab terlalu ghairah jumpa pisang abu yang dijadi pujaan hati beli lah beberapa sikat.  Namun lepas beberapa hari pula baru dapat buat pisang goreng, pisang dah terlebih masak jadi rasa kruk krak krup sebenar yang diingini memang sudah tiada. Sedang elok jika buat burongko tetapi tiada pula daun pisang, jadi lebihan tu kita buat puding pisang kukus di sini.


Sangat syorkan guna tepung gorpis ini pada yang memang suka makan pisang goreng seperi yang dijual digerai-gerai.  Yang tepung salutannya crispy, ada seredak krak kruk krup, boleh cuba guna yang ini, tak perlu pening kepala nak campur-campur bahan lagi.  Tapi kalau orang tu macam saya suka tepung salutan yang biasa, teruskan lah dengan resepi bancuhan tepung asas, tepung, air dan sedikit garam.
Wassalm.

Wednesday, 24 April 2019

Bolu Jadul (Indok Beppa)

Assalam...
Kunjungan ke Polewali sedikit masa lalu, banyak mengajar saya tentang erti dan semangat persaudaraan dan kejiranan.  Semangat hidup berjiran masih dipegang kuat seakan cubit peha kiri peha kanan turut terasa pedihnya.  Semangat tolong menolong tidak hanya terbatas pada saudara dekat sahaja, jiran tetangga turut sama berganding bahu.  Pengalaman menguruskan jenazah dan kenduri tahlil semua berjalan sangat lancar dengan bantuan mereka.
Saya saksikan betapa komitednya jiran tetangga datang membantu urusan daripada mula hingga akhir.  Ketika hari-hari tahlil diadakan, masak-memasak semua dilakukan oleh jiran tetangga, mereka tahu tugas masing-masing, jika rumah arwah terkurang satu barang atau perkakas cepat-cepat kembali ke rumah sendiri untuk mengambil barang tersebut.  Sama halnya dengan juadah, menu yang hendak dimasak, ke pasar beli barang, jemputan dan berkat untuk mereka yang datang menolong semua tuan rumah serah kepada seorang ketua dan tugas dibahagi-bahagi kepada jiran tetangga.  Selepas hari tahlil masih ada yang datang menolong untuk basuh pinggan, kemas rumah dan menyusun atur semula perkakas.  Ini adalah dua resepi bolu jadul yang mereka sediakan untuk santapan tetamu yang datang ketika hari tahlil diadakan.


Bolu Jadul / Indo Beppa
Sumber: Tanta Suma'

Bahan-bahan - untuk 6 biji kek
500gm majerin / mentega - cairkan
30 biji telur
6 cawan gula pasir
6 cawan tepung gandum
6 sdt tbm / ovallete
6 sdt vanila
6 sdt baking powder
6 sudu besar susu serbuk
Chocolate paste secukupnya


Cara Penyediaannya
* Grill acuan guna majerin dan tabukan tepung.  Buang lebihan tepung.
* Pukul semua bahan-bahan kecuali majerin hingga kembang dan putih.
* Masukkan majerin, kacau rata dan tuang ke dalam acuan.
* Bakar hingga masak, lebih kurang 30-45 minit atau sehingga pencucuk kek bersih ketika diuji.
* Gris permukaan kek dengan sedikit mejerin sementara masih panas sebelum dikeluarkan daripada acuan.


Bolu Syrup / Bolu Orange
Sumber: Lia (Mama' Mutiah)

Bahan-bahan
3 biji telur*
2/3 cawan gula pasir*
1/2 sdt tbm / ovallete*
1/2 sdt baking powder*
1/2 sdt vanila*
1 cawan tepung gandum
50ml (1.5 penutup) syrup orange ABC
30ml susu pekat 
30ml minyak masak 

Cara Penyediaannya
* Sediakan acuan gris dengan majerin dan taburkan dengan tepung.  Buang tepung lebihan daripada acuan.
* Pukul bahan bertanda '*' hingga kembang dan putih.
* Masukkan syrup, susu pekat dan minyak.
* Kaup balikkan tepung hingga sebati.
* Tuang dalam acuan dan bakar hingga masak.
* Lebih kurang 30-45 minit dengna api sederhana.
* Gris permukaan kek dengan sedikit mejerin sementara masih panas sebelum dikeluarkan daripada acuan.  

Dapat makan bolu jadul yang dikenenkan dengan air teh o panas, aduh sedapnya tak perasan dah setengah loyang masuk mulut.
Wassalam.

Tuesday, 23 April 2019

Lao Mandre: Restoran Hatinie

Assalam...
Some where in January tak silap pergi sini selepas balik dari JTK.  Bila kes settled, bos ajak pergi makan di sini, katanya anak dia selalu bawa dia datang sini tapi tak tahu tempat.  Nasib ingat nama resto, then boleh lah google kedudukannya di mana.  Tempat makan yang seumpamanya yang saya biasa pergi di Jaring Sunway saja. Seumpama yang saya maksudkan tu, hidangan lauk pauk dan dessert makanan melayu yang pelbagai kalah buffet hotel.


Berselera sangat tengok variasi lauk pauk yang dihidangkan.  Rasa macam nak cuba semua, nasib baik nafsu serakah dah ditinggalkan di mahkamah tadi.


Stesen yang paling saya suka, stesen yang ada pelbagai jenis bubur.  Tapau siap tapau 2 mangkuk bubur sagu yang macam sagumpal.


Pilihan ulam-ulaman dan sambal rambang mata dibuatnya.  Sabar, sabar ambil yang perlu saja ok.


Ayam percik sos putih, nampak sangat mengancam.  Bos cakap sedap, ingat macam dia ambil hari tu makan dengan nasi kerabu.


Nasi kerabu yang lengkap dengan condiments sambal kelapa, sambal budu dan sambal lada.


Antara berjuta dan beribu makanan yang ada, hanya ini yang menjadi pilihan hati. 


Bubur sagu warna-warni, yang ini di panggil sagumpal juga ker?.


Jumpa miang kam, tak beli tapi sebab nampak daun kaduknya dah tak berapa fresh.


Bagi yang suka kudapan biskut, kerepek, maruku dan kekacang juga ada dijual.  Sekarang tak perlu tunggu musim raya untuk nikmati biskut raya, sepanjang masa ada.

Next time boleh datang lagi nak rasa makanan kelantan yang lain pula.  Khabarnya ada sarapan fresh yang di terbangkan dari kelantan macam nasi berlauk dan kuih akok.
Wassalam.

Take A Break: Hiking Bukit Seladang, Jerantut

Assalam...
Alkisah balik cuti raya cina di Pahang hari tu, baru tahu yang ada pot hiking dekat-dekat dengan kampung mertua.  Mula nak pergi ramai-ramai, last hanya 3 orang saja yang bangun dan bersiap awal pagi tu yang lain sambung tarik selimut selepas sholat.  Plan nak keluar sebelum subuh sebab nak saksikan awan karpet sebelum matahari terbit, tapi apakan daya.


Sampai di tempat kejadian dah dekat jam 7 pagi, parking kereta pun kena lah jauh sikit daripada pintu masuk.  Tengok pada deretan kereta tu memang ramai pengunjung hari itu, ambil kesempatan balik kampung di musim cuti datang ke sini.


Sebenarnya di sini bukan macam hiking tempat lain, masuk hutan ke apa.  Di sini macam kita pergi ke kebun, ladang getah, trek hiking pun adalah laluan kenderaan bermotor ke ladang getah.  Hiking dalam kebun orang sebenarnya, nasib tuan tanah tak bawa senapang patah sebab menceroboh kawasan dia.  Lagi pun tuan tanah tengah berseronok beraya bakar mercun, sementara tu kita raya juga lah dalam kebun dia.


Permulaan hiking dah menegak mendaki kecuraman hasab juga mula-mula tu, maklum berjalan bersama kumpulan yang ramai.  Memang tak suka berjalan ramai-ramai, macam satu gangguan, tak suka nak bersaing-bersaing, kita jalan ikut stamina sendiri.  Ada satu group besar dari kampung sebelah hiking beramai-ramai dari pangkat nenek ke cucu cicit, siap ada uniform.


Ini di view point kedua, dah tak ingat nama point ini.  Ex staff di sekolah Nadiah ada cerita nama tempat ini, walaupun dah berumur stamina dia mantap, boleh kata setiap minggu dia bersenam naik ke sini.  Beliau cakap, nak tengok awan yang cantik kena datang dan satu lagi, hiking keesokkan hari selepas hujang lebat pada sebelah malam.


Pandangan ke arah Bandar Jerantut, tapi tak nampak terlindung dibalik bukit. 


Orang naik seawal subuh, ini naik dah lewat dapat lah matahari atas kepala jawapnya.


Bukit Seladang atau dikenali juga sebagai Bukit Pokok Sebatang.  Tapi kami tak jumpa pokok mana satu yang dimaksudkan.  Dari jalan raya boleh nampak ada sebatang pokok yang menonjol, dah sampai atas tak jumpa pula.  Agaknya tunggul pokok ini yang dimaksudkan.


Punya nak cari pokok nan sebatang, kami berjalan hingga ke kawasan pancawang ini.  Ada beberapa pendaki yang seperti kami, mencari sampai ke sini.


Pencawang Radio Amatur Komuniti Jerantut, tapi tak pernah dengar lagi lah siaran radio tu.



Mungkin juga pokok sebatang ini yang dimaksudkan, tengok gambar mereka yang mendaki dulu-dulu, sangat menonjol pokok sebatang tu.  Saya jumpa pokok ini jer yang besar atas tu dan bukan pokok getah, tapi dah kurang menonjol sebab pokok getah pun dah tinggi.
Tabik spring pada pekerja yang bekerja di kebun getah nie.  Sepanjang jalan menurun bukit, saya terpaksa mengundur sebab rasa semua ensel di lutut dah longgar tinggal nak terbarai saja, terpaksa bertahan guna tumit pula.  Sakit kaki dari sini makan hari juga nak hilang, sakit dia dan jalan tak betul tu macam balik mendaki Gunung Kinabalu.
Wassalam.

Monday, 22 April 2019

Puding Cracker Berlapis.

Assalamm...
Teringat ada satu kuih yang salah seorang tukang masak selalu sediakan apabila ada kenduri di kampung dulu.  Tak tahu lah kenduri sekarang masih buat kuih yang sama atau tidak.  Dulu suka duduk dekat dapur sebab nak intai resepi cara buatnya, sebab bila bertanya sesuatu resepi, tukang masak tak akan bagi sebaliknya mereka minta kita duduk dapur dan tolong buat kuih.  Ok juga cara tu kan, bukan kedekut sebab mungkin mereka pun tiada salinan yang boleh diberi, lagi bagus sebab dapat juga tips.


Kuih basah ini yang guna biskut jagung naiyu, tapi saya tiada stock biskut jagung.  Tiada rotan akar pun berguna, saya guna biskut lemak apa cap tak ingat dah.  Tapi bagi saya hasil terbaik kena guna biskut jagung sebab struktur biskut jagung tu kasar dan keras sedikit serta rasanya yang sedikit manis, resepinya lebih kurang di bawah ini.


Puding Cracker Berlapis
Sumber: Hjh Aminah

Bahan-bahan - lapisan bawah (cracker)
1 paket biskut jagung
5 biji telur
1/2 cawan gula (tambah jika suka manis)
1/2 cawan susu
1 cawan air
Sedikit esen pisang.

Cara Penyediaannya
* Sediakan loyang dan kukusan.  
* Alaskan loyang dengan plastik hingga ke bahagian atas loyang.
* Susun biskut jagung pada bahagian bawah loyang
* Dalam mangkuk yang lain campurkan semua bahan (kecuali biskut) dan kacau rata hingga gula hancur.
* Tuangkan ke atas biskut, biarkan seketika agar biskut lembab dan terendam.
* Kukus hingga masak (lebih kurang 15-20 minit).
* Angkat dan biarkan suam sebelum dituangkan dengan lapisan aga-agar.  


Bahan-bahan untuk lapisan atas
10gm agar-agar serbuk
3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
sedikit pewarna

Cara Penyediaannya
* Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana.
* Biarkan mendidih seketika kemudian angkat.
* Tuangkan ke atas lapisan cracker yang telah dikukus tadi.  Tuang perlahan-lahan atau guna senduk untuk mengelakkan lapisan puding terkoyak. 
* Biarkan sejuk dan set atau letakkan dalam peti sejuk.
* Keluarkan daripada loyang dan hidangkan. 


Saya suka nikmati puding ini dinikmati sejuk, so kena masuk dalam peti ais dulu.  Lagi pun pudding akan set cantik bila store dalam peti sejuk.  Nyaman masuk tekak ketika berbuka puasa hari tu.  Nampak tak agar-agar b*d*h merah tu (lengkong or beledah) buat untuk orang yang suka menikmati manisan begitu saja, paling best bagi dia tapi bukan bagi saya.

Sekarang selalu nak cari makanan orang dulu-dulu, agaknya itu memang simptom apabila umur dah nak masuk waktu senja kan.
Wassalam.

Thursday, 18 April 2019

Take a Break: Permandian Salu Pajaan, Kanang Polewali Mandar

Assalam...
Kisah dan ceritanya melompat-lompat sekejap di Pahang, sekejap di Polewali, sekejap di Sabah ikut suka hati nak cerita mana dulu, begitu juga dengan tuan blog yang tidak tetap pendirian. Bukan jenis yang suka mengikut plot dahulukan yang mula dan kemudiankan yang kemudian, dia pakai taram ikut suka dan mood.  Dengan itu makin lapok lah cerita yang lama, peram tak tahu sampai bila.



Hari last di Polewali, kami sempat pergi rekreasi di Salu Pajaan yang terletak di Kanang.  Plan last minit, sebab tu tak sedia apa-apa makanan, kami singgah beli jer di pekan.  Beli nasi kuning dan kuih-kuih sikit.


Untuk sampai ke kawasan Wisata Alam Salu Pajaan akan melalui kawasan perkampungan dan dusun buah-buahan.  Di sepanjang sungai tu, terdapat beberapa kawasan rekreasi yang diusahakan oleh orang tempatan tetapi kami memilih untuk berada di Salu Pajaan.  Dah lupa berapa bayaran masuk, ingatkan bayaran masuk tu sekali untuk menggunakan kemudahan seperti pondok, rupanya kena bayar asing.  Sewa pondok besar macam kami pilih 150rb rupiah.


Terdapat kemudahan kolam renang yang sesuai untuk  orang dewasa dan kanak-kanak manda-mandi.  Agak senang untuk mengawasi kanak-kanak yang mandi kolam berbanding mandi di sungai.


Sepupu sepapat mereka ini monopoli kolam kanak-kanak hari tu.  Mainlah puas-puas anak-anak woi mak pak angpa dah bayar tiket masuk tadi, anggaplah kolam tu angpa yang punya.


Tak suka mandi di kolam, jom mandi secara alami di sungai.  Kanak-kanak kecil kena awasi jika nak mandi di sini sebab batu agak licin dan air deras.


Ada group ibu-ibu sedang bersenam pagi.


Lalu di tepi sungai nak balik berehat di pondok kami, ada ramai group yang sedang buat aktiviti bakar-bakar ikan.  Sedapnya lah, dapat ambil bau ikan bakar jer sebab kami sendiri beli nasi bungkus saja tadi.


Kebetulan semasa kami pergi tu, musim buah di  Kanang.  Kawasan ini memang terkenal sejak dahulu lagi sebagai dusun buah-buahan daerah Polewali, buah langsat dan durian yang paling femes di tempat ini.  Kawasan pedalaman yang agak berbukit sangat sesuai untuk dusun buah-buahan, manakala kawasan datar adalah kawasan sawah padi yang menganjur hingga ke pantai.


Musim durian ketika itu sempat kami memanfaatkannya daripada beberapa penggerai yang menjual di dalam kawasan itu.  Sebab semua hantu durian, memang berebut-rebut makan terutama kanak-kanak.  Selepas berendam dalam sungai, panaskan badan makan durian.

Setelah semua dah puas mandi dan makan, kami bergerak meninggalkan tempat ini sebelum zohor.  Sempatlah nak rehat kejap sebelum meneruskan perjalanan panjang malam tu.
Wassalam.

Wednesday, 17 April 2019

Lao Mandre: Kula Cakes Kuantan

Assalam...
Nak cari kedai kek viral ini pusing banyak kali juga kawasan tu, sebab tak nampak signboard dan kedainya pun kecil saja.  Kedudukan di deretan kedai lama di Jalan Besar Kuantan.  Akan datang senang nak cari bertentangan dengan menara tinjau yang sedang dalam pembinaan di Esplanade Kuantan.
Kami sampai kira awal juga lah, belum sampai sejam kedai tu beroperasi dah ramai orang cuma barisan tak berapa panjang lagi.  Pelanggannya ramai orang muda, biasalah tempat-tempat viral kesukaan mereka, kami yang remaja purba pun nak cuba juga.


Senarai harga boleh tahan juga, standard harga sama kedai kek saka merah.  Jom kita rasa standard rasa dia sama tak macam level tu.


Antara kek yang ada dan sedia untuk pelanggan pagi tu, boleh beli slice atau pun satu biji besar tu. 


Ini signature kek dia, manggo cheesecake.  Mula hanya nak tapau 2 slice kek, tapi macam tak syok kalau tak try yang ini.  Jadi order ini plus air untuk makan-makan sambil perati suasana dan memandangkan masih ada tempat duduk untuk kami di luar kedai. 


Pavlova slice, tapau untuk makan dalam perjalanan.  Sedap juga tak terlalu manis, bertahun baru dapat makan kek ini semula sejak pengalaman buruk kali pertama mencicipinya.


Sedar yang kami berdua tak suka cheese, tetapi nak juga rasa kek yang hangat masa kini Burn cheesecake.  Jamah sikit dalam perjalanan dan lebihnya sampai ke rumah, simpan beberapa hari dan usaha untuk habiskannya, tapi tak juga habis-habis.  Bukan tak sedap tapi kami yang tak reti nak menikmatinya.


Saya suka air nie, sedap pada saya, pandan cooler namanya.  Memang cool dapat minum air nie, ada rasa pandan dan serai, patut beli cawan besar tadi.


Ada beberapa pokok bunga ini di luar kedai, sedang meriah keluarkan bunga putih.  Gatal juga tangan petik sekuntum pi letak dalam pinggan kek.  Ampun mak.

Brunch kami selesai dengan sepotong kek share makan berdua sebelum cepat-cepat beredar sebab nak pergi tempat lain untuk lunch pula.
Wassalam.