Monday, 21 October 2019

Best Day at 11-10-2019

Assalam...
Rasa macam nak cuti hari tu, tapi apakan daya hari tu wajib hadirkan diri untuk training kalau tidak naik sheikh si lady bos menjerit karang.  Kalau hari best begini rasanya nak off planet tak nak jumpa orang sebab tak suka bila orang nak buat-buat suprise atau kena nyanyi.  Buat untuk orang lain tiada masalah tapi untuk diri sendiri yang tak suka.  Maklumlah orang kampung tak pernah ada acara-cara tiup-tiup lilin dan nyanyi ini.


Saya tahu betapa kalut dan meluatnya orang belakang tabir bila lady boss minta disediakan kek dan makanan tambahan yang lain.  Biasa kena kan, lebih-lebih bila kena minta fulus dari bahagian akaun untuk jamuan mendadak sebegini, nasib lah kan. 


Konsentrasi pada perkara yang trainer ajar melayang sedikit kerana asyik menjeling ke kotak pizza yang tersusun bertingkek-tingkek di tengah meja.


Terharu jga lah, bila lady bos bagi ucapan dan hugs hari lahirkan.  Ujung-ujung ayat ucapan dia tu, awak buat saya selalu nak menjerit setiap hari...:)


Ini edisi sebelah petang selepas kerja, sambung lagi makan-makan kami berdua saja.  Makan ayam goreng kegemaran ramai dan tambah manisan ice cream.  Maklumlah dah kurang manis, kena tambah dos manis tu sikit.

Usia bertambah, semakin dekat diri ini untuk dipanggil pulang ke pangkuan Ilahi.  Sudah masanya untuk aku melepaskan sedikit demi sedikit urusan duniawi.
Wassalam.

Monday, 30 September 2019

Kek Durian

Assalamm...
Bekalan isi durian daripada musim yang lepas masih tersisa dalam freezer.  Walaupun tak dapat balik kampung menikmati raja buah itu, mertua tak lupa nak kirimkan buah durian atau isi durian untuk saya.  Mana yang tak makan habis tu, saya sejuk bekukan, bila nak makan baru keluarkan macam makan aiskrim durian gitu.  Beberapa kali juga olah isi durian untuk dijadikan manisan untuk bapak ketika itu, arwah memang suka sangat dengan durian dan tiada larangan dari segi penyakit untuk arwah menikmati durian.


Sementara stock isi durian masih ada, kita carilah apa lagi benda yang boleh buat dengannya.  Jumpa resepi kek durian ini dikongsikan di fb, banyak resepi kek durian yang dikongsikan tetapi cheese durian, yang ini kira macam butter kek, memang suka lah jika butter kek, maka tanpa berlengah kita try lah.  Ternyata hasilnya pun sedap juga, harum semerbak bau durian masa keluarkan kek dari oven.


Kek Durian
Sumber: Cikgu Azlina


Bahan-bahan
250gm mentega bermutu tinggi /majerin
1 cawan gula halus
1sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil esen durian/ emolco durian


**Bahan di atas mix sampai gebu


7 sudu besar susu pekat
5 biji telur
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan tepung naik sendiri
7 sudu besar susu segar

Cara Penyediaannya
* Masukkan 100-200 gram isi durian segar, carik-carikkan dengan 7 sudu besar susu pekat ke dalam bahan yang di mix tadi iaitu butter, gula halus, esen vanila dan esen durian.
* Mix sekejap dan masukkan telur satu per satu.
* Perlahankan mixer masukkan separuh tepung gandum yang telah diayak dan tepung tepung naik sendiri.
* Tuang pulak susu segar kemudian masukkan lebihan tepung sampai habis.
* Bakar pada suhu 170 darjah, masa 45 hingga 50 minit bergantung pada oven masing-masing.



Terima kasih kepada penyumbang resepi moga terus menjadi amal jariah yang berterusan untuknya.  Amin Ya Rabb.
Wassalam.

Wednesday, 11 September 2019

WW - Sempena Jadi Orang HR

Assalamm...
Sempena terjun ke bidang HR, secara tak langsung juga jadi orang-orang HR.

"To handle yourself, use your head, to handle others use your heart"....Eleanor Roosevelt.
Wassalam.

Tuesday, 10 September 2019

Kopi Cawan Terakhir..

Assalam...
Teringat ketika zaman muda menjadi pelajar, ketika nak cuti semester, masing-masing sibuk nak kembali ke kampung halaman masing-masing bertemu keluarga yang lama ditinggalkan.  Masa tu belum ada handphone, berhubung melalui surat, call pun sesekali, lebih-lebih kalau rumah sendiri belum ada talian telipon, perasaan rindu tu tak tahu nak digambarkan macamana.  Masing-masing punya tekat nak buat aktiviti untuk memenuhi masa lapang sepanjang cuti semester nanti.  Ada yang nak bekerja sementara, tolong jaga adik atau anak sedara, nak pergi bercuti, dan macam-macam lagi masing-masing macam membentangkan aktiviti yang perlu dibuat musim cuti ketika berkumpul ramai-ramai.  Bila kawan-kawan tanya saya, saya cakap nak duduk rumah, tolong mak bapak ke kebun dan menggantikan tugas mak untuk menghidangkan kopi tanpa gagal kepada bapak.  Aktiviti saya biasa-biasa saja, tiada yang spesial pada cuti semester, ada juga kawan yang mengutus surat bertanya dan mengingatkankan akan aktiviti saya tu. 
Bapak memang penggemar kopi 'O' atau kopi susu pekat  pagi dan petang.  Jika air kopi cawan pagi tadi tak habis akan di minum pada waktu petang nanti.  Menjadi kebiasaan setiap hari pagi dan petang mak akan sediakan secawan kopi bersama kuih untuk sarapan bapak.  Kira itu adalah tugas pertama selepas bangun tidur dan tugas terakhir sebelum masuk tidur setiap malam.  Saya janji dengan diri sendiri akan menggantikan tugas mak itu ketika setiap kali saya balik ke rumah.  Tetapi sebelum itu kena belajar dulu cara dan sukatan betul yang mak guna untuk bancuh kopi, sebab bapak ini cerewet sikit bukan sembarangan orang boleh buat air kopi dia demikian juga halnya dengan membasuh pakaiannya tak semua dapat melepasi piawaiannya.  Sanggup dia bancuh dan basuh sendiri pakaian jika mak tiada di rumah.
Air panas mendidih, satu sudu serbuk kopi, satu sudu gula dan satu sudu susu pekat, itu sukatan bagi satu cawan khas air kopi bapak.  Memang pekat dan manis, tetapi mungkin sebab dia aktif berkerja menggunakan banyak tenaga di kebun menghindarkan beliau daripada mendapat penyakit berangkai, darah tinggi, kecing manis atau kolestrol.  Bapak bebas daripada sakit ini hingga akhir hayatnya, dan doktor yang merawat juga merasa hairan bagaimana bapak boleh dapat strok.  Hasil imbasan ct scan kepala, abdomen dan mri juga menunjukkan yang semua organ dalaman dalam keadaan baik dan normal dan tiada pun salur darah yang pecah atau tersumbat.  Takpe Allah nak uji bapak dan kami dengan sakit strok itu, serangan strok bapak berulang-ulang dan bertahap sejak kali pertama strok menyerang.  Subuh 16 April 2017, hari minggu ketika itu, bapak kejutkan saya dan mengaduh yang tangan kirinya tak berasa, bapak tak boleh angkat, dan tidak dapat mengenggam sesuatu.  Cara jalannya juga sudah tidak stabil, tak dapat imbangkan diri dan mengagak benda dihadapan, kaki kirinya juga makin lemah dan tidak dapat memijak dengan betul.
Allah pegang janji yang pernah saya lafazkan dulu, walaupun saya sendiri sudah lupa akan hal ini.  Allah bagi peluang sekali lagi pada saya untuk melakukan perkara yang sama dipenghujung usia bapak.  Ketika bapak sihat memang dia menolak nak tinggal dengan kami, apalagi hidup dikotaraya yang dianggap bagai hidup dalam penjara.  Bapak hanya boleh bertahan tinggal beberapa hari dan minta di hantar balik ke kampung, lebih selesa untuk tinggal di rumah sendiri boleh tengok pokok-pokok dan ayam peliharaannya, walaupun ketika itu beliau baru dalam proses pulih daripada serangan strok kali pertama.  Hanya ketika kesihatannya makin merosot, bapak berdegil untuk tinggal dengan saya walaupun ramai yang menegah dengan alasan tiada orang boleh menemani ketika kami keluar bekerja.
Sepanjang tinggal dengan kami cukup mudah menguruskan bapak, walaupun kadang kala ada masa memang sangat-sangat menguji tahap kesabaran kami sebagai anak.  Kami bersedia nak bawa bapak keluar berjalan-jalan walaupun perlu mengusung kerusi roda.  Tetapi kali ini bapak sudah tidak meminta-minta seperti selalu untuk dibawa berjalan-jalan atau makanan yang dia suka, hanya pesannya air kopi 'O' saja, tak nak susu dan kurang manis dari yang selalu.  Hanya 2 kali kami berpeluang bawa dia keluar, selepas itu kami putuskan tak akan bawah dia pergi kemana-mana lagi sebab tak mahu dia bertambah penat dan sakit. 
Kami yang bersama boleh nampak kesihatannya makin merosot dari sehari ke sehari, beliau juga seperti pasrah dengan ujian itu.  Nurse yang datang lihat keadaan bapak kata, strok bapak dah sampai stage 3.  Daripada boleh makan, makanan pejal (solid food) kepada hanya bubur nasi kosong, daripada boleh makan dan minum sendiri hingga sukar nak menyuap makanan, daripada bergerak mengesot, berjalan bertatih ke tandas hingga hanya boleh menggerakkan kepala dan tangan kanan.  Tangan kanannya itu yang selalu menarik tangan atau baju saya ketika suapkan makanan atau duduk dekat dia.  Sesungguhnya aku rindu moment itu ya Allah.
Beberapa hari sebelum Allah menjemputnya, bapak sedut air kopi hingga habis dalam cawan walaupun saya beri bertahap.  Keadaanya seperti lama sangat dia tak dapat minum air kesukaannya tu, saya tanya jika bapak nak lagi tapi bapak hanya geleng kepala.  Sebenarnya ada beberapa kali juga saya gantikan air kopi itu dengan air teh atau milo seperti pintanya dengan alasan mudah tidur pada waktu malam.  Selalu waktu malam bapak sukar tidur mungkin sebab terlalu banyak tidur disiang hari ataupun jika tidur awal malam, dini hari dah bangun, seawal jam 1 atau 2 pagi ketika orang lain sedang nyanyak tidur.  Masa ini lah dia suka bercakap seperti meracau, bersembang bagai ada lawan cakap di dekatnya.  "Aku mau meninggal dunia" kata yang bapak beberapa kali pada hari-hari terakhirnya ketika saya suapi makanan.  Saya tahan untuk tidak menitiskan air mata depan bapak sampai terus menyuap bubur, saya hanya mampu minta bapak istigfar, sebut nama Allah, meminta maaf dan minta bapak maafkan semua orang.
Petang hari terakhir, air kopi bapak masih bersisa dalam cawan, saya bagi makan kuih yang dibancuh dengan air kopi panas.  Saya pujuk untuk bapak habiskan kuih dan air kopi, saya dapat suap dan habiskan kuih tapi air kopi tetap tak habis.  Bapak menolak ketika saya pelawa lagi.  Keadaan bapak nampak sangat letih lepas saya bersihkan dia malam tu, setiap jam sebelum tidur saya jenguk bapak sebab nak bagi makan atau minum jika bapak terjaga, nak kejut tak sampai hati nak ganggu, bapak tidur lena sangat, berselimut dan tangan yang bapak letak sendiri ke dada tak terusik seperti selalu.  Tak mampu nak berjaga lagi akhirnya saya tertidur jam 1 pagi dihadapan pintu bilik, hajat nak bangun sebelum subuh atau ketika en.Abe bersiap untuk ke tempat kerja.  Tetapi saya lena sangat sampai tak sedar en.abe pergi kerja pada jam 4.40 pagi, hanya terjaga ketika azan subuh berkumandang.  
Ya Allah saya dah lambat, bapak mesti lapar, sebelum masuk ke bilik air saya sempat on suis periuk bubur dan jug kattle.  Bergegas ke bilik bapak nak kejutkan dia pagi itu, ternyata panggilan saya sudah tidak berjawap.  Bapak tak beri respon, dada sudah tidak berombak, cari nadi di pergelanggan tangan juga tiada, bahagian dada hingga lutut masih panas, kepala bapak sudah kaku, saya angkat tangan kiri yang selama ini bapak tak bagi kami sentuh begitu lembut, tiada erangan lagi.   Ya Allah, zat maha suci telah menjemput bapakku dalam tidur pada subuh jumaat 30.08.2019 dan saya sendirian dengan situasi sebegini. 
Terima kasih kepada semua yang tolong uruskan jenazah bapak hingga akhir.  Keluarga yang datang dari jauh dan dekat, kawan-kawan dan keluarga angkat dari Kedah.  Segala urusan sangat mudah, Allah hantarkan bantuan dari pelbagai arah walaupun kami jauh daripada kaum keluarga.   Al-Fatihah untuk bapakku (Lokman Bin Mansur 1945-2019).
Wassalam.

Saturday, 7 September 2019

Subuh 30.08.2019

Assalam...
Subuh Jumaat 30.08.2019, Allah panggil kembali pinjaman terindahnya pada saya.  Bapak kembali menghadap penciptaNya setelah menanggung sakit strok selama 2 tahun lebih.  Terima kasih Allah kerana memberi saya peluang menjaga dia di saat-saat akhir hayatnya.  Ampunkanlah segala khilafnya dan beratkan timbangan amal baiknya dan himpunkan kami kelak dalam syurga firdausMu Ya Allah.
Wassalam.

Thursday, 29 August 2019

Resepi Rendang Daging Terbaik by Chef Nasa

Assalam...
Saya bukan penggemar rendang, cuma ada setengah-tengah rendang yang saya suka rasanya yang saya makan. Itupun setakat portion kecil, tak sama dengan makanan lain bila suka memang makan sepuas hati.  Lagi satu sebab kurangnya minat nak makan pulut, tu juga sebab kurang nak ambil rendang sebab rendang nie, nak makan padanan yang terbaik adalah makanan yang berunsurkan pulut, lemang, ketupat, pulut kuning atau lepat.  Jika hari raya, tetap sediakan rendang tapi saya akan pilih menu yang lain dan rendang tu tak terusik lah jawapnya.  Sukar saya nak mengambarkan rasa rendang yang saya suka, sama ada rendang tu rendang minang, rendang melayu atau rendang tok.  Tapi yang saya pasti rendang yang saya suka yang ada rasa daun limau.

Raya puasa lepas, saya makan sedikit rendang yang di sediakan oleh en.Abe, kali ini tersuka pula dengan rasa rendang daging tu.  Tak tahu apa beza bahan-bahan dengan rendang-rendang yang dia sediakan sebelum ini, sebab rasanya berbeza sangat dan jadi suka nak makan.  Saya cakap ini baru rasa rendang, ke saya yang buta ek.  Tak suka makan rendang tiba-tiba nak komen mana rendang sedap dan mana yang tak.  Walaupun tak suka makan kena ambil tahu juga, dan saya dah salinkan resepi rendang macam kat bawah nie.


Rendang Daging
Sumber: Chef Nasa


Bahan-bahan
1kg daging- hiris tebal
500gm bawang merah*
8 ulas bawang putih*
200gm cili giling (tambah jika suka pedas)
500ml santan pekat
200gm kerisik
1 inc. halia*
1 inc. lengkuas*
200gm kunyit hidup*
8 batang serai*
6 helai daun limau purut - hiris
2 helai daun kunyit - hiris
Sedikit gula merah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda "*".
* Tumis bahan blend hingga naik minyak, masukkan cili giling tumis lagi hingga cili masak.
* Masukkan daging, reneh hingga daging empuk (Nak singkatkan penyediaan rendang, daging direbus terlebih dahulu hingga empuk dalam pressure cooker, potong daging selepas direbus).
* Masukkan daun limau purut, daun kunyit, garam, gula merah dan serbuk perasa.
* Masukkan santan dan kerisik.  Masak lagi dengan api perlahan hingga pekat dan berminyak.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Hidangkan bersama lemang, ketupat atau nasi pilihan.
Penggemar rendang boleh cuba lah resepi ini, memang terbaik hasilnya.  Paste rendah tu klau buat banyak boleh frozenkan bila-bila nak merendang tinggal campur dengan bahan yang kita nak, daging, ayam atau kerang
Wassalam.

Wednesday, 28 August 2019

Lao Mandre: HM Seafood Bagan Lalang

Assalam...
Pergi ke sini dah lama, kalau tak silap sebelum hiking Bukit Batu Putih.  Kan trend dia macam tu, lepas hiking kita makan, tak pun sebelum pergi hiking kita makan dulu puas-puas.  Pertama kali sampai bagan yang terkenal dengan tempat makan makanan laut ini.  Kalau bagan ajam, bagan luar dalam dah biasa, kat sini banyak juga tempat tapi tak tahu yang mana satu sedap.  Ada satu tempat dari review kawan-kawan kata sedap tetapi mengikut pengalaman mereka kena menunggu lama, jadi kita pangkah tempat tu.  Kami cari yang masih buka walaupun dah lewat malam masa tu, pelanggan dah kurang dengan harapan cepat mereka sediakan pesanan dan langkah kaki terhenti di sini Restoran Terapung H.M Sri Bagan. 

Sepiring kerepek ubi buat kudap-kudap dan air jarang diberi sementara menunggu pesanan kita disediakan.  Ok juga lah kan, takdelah bosan sambil tunggu sambil tengok phone mulut pun rancak mengunyah.  Tapi macam tak cukup pula kerepek tu, sempat ada masa senggang kunyah kerepek sebelum makanan sampai.


Udang telur masin, suka yang masak style begini, satu jenis lagi yang goreng kering kurang minat.


Ketam masak cili, tapi tak lah pedas jadi boleh lah yang kurang makan pedas menjamahnya.


Siakap bakar, mencari jenahak tapi dah habis masa kami sampai.


Dah lengang masa nie, sebahagian kerusi meja dah siap berkemas dan group yang sebelah kami dah beredar masa tu.


Ini makanan untuk 2 orang, nampak jer banyak tapi portion kecik jer tu.  Ambil serba sikit saja masa pilih haiwan-haiwan tu tadi.

Alhamdulillah kenyang, silah bayar dan mari kita teruskan perjalanan.  Harap dalam perjalanan tak lah tertidur, sian orang sebelah memandu tiada teman bicara.
Wassalam.

Tuesday, 27 August 2019

Istanbul AKu Singgah: Transit Ataturk Havalmani Airport

Assalam....
Di lapangan terbang Atarturk Havalmani sepatutnya kami hanya transit sekejap lebih kurang 4 jam untuk connecting flight seterunya ke Madinah jam 8 pagi waktu tempatan dan kami memang tak keluar daripada kawasan perlepasan sebab hanya kena tukar dari balai ketibaan ke balai perlepasan saja.  Tapi masalah apa ntah ketua kami cakap flight delay sampai tengah hari, lebih kurang dekat jam 1 petang waktu turki baru kita dapat terbang.  Sebab delay lebih dari yang sepatutnya kata puan ketua, dia akan cuba dapatkan kami token untuk lunch di sini.  Ramai orang pelbagai ragam, dugaan travel macam tulah sama ada nak menunggu dengan sambung rehat atau melanguk dalam surau, baik kita explore kawasan dalam perlepasan.

Waktu subuh sepie masa kami sampai tu, tak tahu nak pergi mana.  Berenti sekejap tunggu semua ahli group sampai, biar ketua tentukan kita nak menunggu di mana sebab di sini kami hanya transit sekejap.  Tapi biasalah kalau berjalan ramai-ramai ini macam-macam ragam, ada yang nak ke toilet lah, yang nak cepat-cepat cari surau lah, yang berjalan menonong dah sampai ke imegresen nak keluar pun ada.  Sian juga tengok ketua kami tu nak urus ragam orang-orang tua ni.


Selepas membereskan yang patut di surau tadi, saya ajak en.Abe jalan-jalan ke dalam sini.  Jangan lepaskan peluang dengan sambung tidur sebab walaupun masa perjalanan balik nanti akan singgah tapi kesempatan itu tak akan sama dengan hari ini.  Lagipun masa tu kami tak berkenal-kenalan lebih mesra lagi dengan ahli group yang lain.


Kawasan pemeriksaan penumpang dan bagasi bawaan mereka, kami tak sampai ke proses ini pagi itu.  Ini antara penumpang yang akan berlepas juga, nampak ketat pemeriksaan di sini.


Melepasi pemeriksaan, sudah terpampang jadual penerbangan di skrin.  Masa ini jadual penerbangan kami belum ada dalam senarai.


Puan ketua bagi token untuk kami makan, tak ingat berapa nilai token tu tapi lepaslah nak makan set fast food kat airport tu.  Token tu boleh guna kat semua fast food kiosk yang ada, tapi rasanya ramai antara kami memilih untuk makan Popeyes ni.  Agaknya sebab masing-masing nak cuba sebab takde kat Malaysia kan, makanya burger king, mcd semua tak pandang.


Selesai makan popeyes, dengan tidak semena-mena jadi semakin bertenaga untuk sambung jalan-jalan lagi.  Nasib tenaga tu tak segagah popeye the sailorman, kang ada pula nanti yang pergi angkut kapal terbang yang tengah parking di landasan.  Cukuplah heret kaki masuk dari atu kedai ke satu kedai.


Baklava, signature dessert bagi turki.  Nampak sedap tapi takde perasaan pun nak beli masa tu.


Benda yang orang macam saya suka, memang tertarik tapi tak beli pun, jeling-jeling dan sentuh cukup.


Lepas tu kita berjalan ke kedai duty free yang jual barangan berjenama, lagi lah mampu pandang saja.  Di sini saya jumpa perempuan turki rasanya dari golongan have-have kot berdasarkan jenis dan style pemakain turban di kepala.  Cantik sangat mereka ini, saya curi-curi pandang tak berani nak ambik gambar.

Di airport kita boleh shopping menggunakan mata wang lira turki atau euro.  Murah saja minyak wangi tu, brand sama yang macam di jual di negara kita ratusan RM.


Masa makan tadi puan ketua dah edarkan kepada semua dengan boarding pass yang baru.  Jadi walaupun berjalan sampai mana dalam tu, dapat lah panduan gate dan waktu perlepasan.  Dekat-dekat nak berlepas baru kami pergi ke gate yang ditentukan.  Sambil menunggu dapat lah tengok kapal terbang yang selama ini tak pernah tengok, memang jakun lah kan.  Artaturk airport ini antara yang tersibuk di dunia mengendalikan penerbangan antara benua terutamanya eropah dan asia, boleh saksikan pergerakan kapal berlepas dan mendarat setiap masa.


Sebelum tu tukar sikit duit in chase teringin nak beli makanan di airport, sebab langsung takde lira dalam tangan masa tu.  Sebelum berangkat cuba nak tukar di KL, tapi macam susah jer nak dapt sebab tak semua money changer ada duit lira ini, mereka nasihatkan tukar RM ke US Dollar dan sampai sana baru tukar, tapi saya tak buat pun, bawa jelah RM tu dengan harapan sampai Turki atau haramaein nanti baru tukar.  Ni rate masa RM tengah turun, tukar di airport tu macam mahal banding masa saya tukar di harmaein.


Waktu yang dijanjikan sudah sampai, ramai penumpang adalah orang turki yang juga akan ke haramaein.  Jom kita ramai-ramai panjat tangga kapal terbang.  Masa ini ada pula inseden seorang daripada ahli group tak tau berlegar-legar sampai kemana, boleh tak ikut masuk gate perlepasan, terpaksalah seorang kena cari dia sampai dapat. 


Masa dalam bangunan terminal tadi rasa selesa sangat, bila dah keluar menggeletar walaupun masa tu dah tengah hari.  Brother nie tahan sejuk dengan baju teluk belanga dia.


Selamat jalan bumi turki, dua minggu lagi kami akan  kembali ke sini jika hayat masih dikandung badan. In sha Allah.
Wassalam.