Wednesday, 8 May 2019

Peria Goreng Dengan Telur

Assalam...
Bulan posa tiba-tiba rajin pulak nak masak-masak, bulan lain selalu periuk belanga bergantung sampai lekat sawang.  Sebenarnya sejak bapak tinggal dengan kami, setiap hari pun masak tapi menu untuk dia hanya yang simple, tak boleh pedas, tak boleh keras, tak suka sambal, daging dan masakan yang warna merah macam kari, ayam masak merah memang dia tak makan.  Tapi kalau dapat sayur peria macam ini dia suka, goreng atau masak bening dia boleh layan cuma kena masak betul-betul lembek sebab gigi yang tinggal dah goyang.


Peria Goreng Dengan Telur
Sumber: Yati


Bahan-bahan 
1 biji peria sederhana - hiris nipis
1 biji telur
5 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 tangkai cili merah
Sedikit minyak untuk menumis
Secukupnya garam dan sos ikan


Cara Penyediaannya
* Bersihkan peria, cuci dan toskan.  Hiris nipis.
* Hiris atau tumbuk bahan bertanda '*'
* Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris hingga wangi.  Letakkan tepi kuali.
* Pecahkan telur ke dalam kuali tumisan tadi, biar keras sedikit kemudian digaul bersama dengan bahan tumis.
* Tambahkan air sedikit dan masukkan buah peria dan hirisan cili merah.
* Sesuaikan rasanya dan tumis hingga buah peria sedikit layu.
* Angkat dan hidangkan.

Satu rumah suka makan sayur dewa nie (gelaran jika suka makan peria sesungguhnya orang itu dewa pemakan sayur) sebab sesetengah orang memang tak tahan dengan rasa pahit peria.  Sebab suka jadi sentiasa ada dan selalu dimasak berulang-kali tanpa jemu. 
Wassalam.

2 comments:

  1. Dulu masa kecil tak suka sangat makan peria, dah tua ni selera bertukar pula suka pula makan.
    Saya pun suka masak peria begitu. Makan dengan nasi panas itu je lauk pun cukup selera.

    ReplyDelete