nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Melaka. Show all posts
Showing posts with label Melaka. Show all posts

Thursday, 21 December 2017

Perkampungan Hang Tuah, Melaka


Assalam...
Lepas lunch rumah kak Idah hari tu, dia ajak keluar jalan-jalan, jom melawat kampung asal dia katanya.  Tok nenek kak Idah asal orang kampung Duyong, di mana terletaknya Perkampungan Hang Tuah sekarang ini.  Tujuan asal pembangunan Perkampungan Hang Tuah sebagai memelihara sejarah dan memasyurkan kembali lima (5) laksamana terbilang di zaman Kemasyuhuran Kesultanan Melayu Melaka.  


Perkampungan ini dipercayai wujud sejak zaman dahulu melalui hikayat lama, Lagenda Sungai Duyung.  Pendekatan yang cuba digunapakai untuk kampung ini adalah sebagai sebuah "muzim hidup" kerana turut melibatkan masyarakat setempat.  Ketika fasa pertama pembangunan kampung ini, berdekatan dengan perigi Hang Tuah ada didirikan sebuah balai adat yang boleh digunakan untuk sebarang acara.


Perigi Hang Tuah.  Duduk sejenak di tepi perigi, sambil cuci kaki dengan air perigi, boleh pulak nyanyi lagu si ikan kaloi.  Yang timbul berenang-renang si ikan puyu, silap perigi betul lah makcik ni. 


Di Satu kompleks yang lain di bina beberapa bangunan yang terdiri daripada bangunan auditodium dan 5 rumah tradisional melayu yang mewakili 5 laksamana, Laksaman Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu dan Hang Kasturi.  Setiap rumah dilengkapi dengan info berkenaan sejarah kepahlawanan setiap laksamana tersebut.  Dimanakah keberadaan keris Taming Sari yang sebenar?


Betul kah Hang Jebat itu penderhaka? sayang Hang Jebat hidup bukan pada zamannya, zaman orang tidak berani berkata tidak pada sesuatu yang salah atau bercanggah pada hukum.


Andai aku kaya, nak bina rumah kayu yang ada tangga batu seperti ini.  Indahnya hidup di desa bermesra dengan alam.


Cantuman tiang dan gelegar menjadi pasak pada rumah melayu lama.  Sambungan yang tidak menggunakan sebarang paku.


Cap ibu dan anak.  Saja usik kak Idah, esok-esok nak kahwinkan dak Shafiq atau Jasmin, sewa lah dewan kat perkampungan Hang Tuah nie.


Lawatan singkat, hanya dapat melihat yang luar-luar saja.  Nak detail kenalah masuk cari info dalam setiap galeri pameran.  
Wassalam.

Masjid Kampung Hulu Melaka


Assalam...
Masjid Kampung Hulu Melaka, merupakan antara masjid tertua yang ada di Malaysia.   Dibina ketika zaman penjajahan Belanda (tahun 1728) dan masih dikekalkan mengikut struktur asal dan di tapak yang asal hingga ke hari ini.  Melihat pada reka bentuk masjid, seni bina masjid Kampung Hulu dipengaruhi oleh senireka daripada Jawa (bumbung bertingkat 3 dan 4 tiang utama yang menyokong binaan dalaman masjid).  Pemerintah Belanda yang berpusat di Tanah Jawa ketika itu penggalakkan kepelbagaian budaya diadaptasi dalam seni bina bangunan.  Hiasan pada masjid pula dipengaruhi daripada budaya cina dengan menggunakan seramik dan lantai jubin



Lokasi masjid ini sekarang terletak di tengah-tengah Bandar Melaka (dalam kawasan Melaka Tengah) dan kawasan sekitarnya adalah kawasan yang sibuk dengan aktiviti perniagaan yang diusahakan oleh kaum cina.  Dekat dengan kawasan popular Jonker Street.


Ada dua buah meriam kecil sebagai hiasan diletakkan di sebelah kiri dan kanan tangga ke ruangan sholat lelaki.


Air kolah masjid yang digemari ramai, wallahualam tentang khasiat dan kebenaranya.  Terasa nyaman dapat duduk sebentar di tepi kolah, ketika itu cuaca memang panas lit lit.


Pintu utama Masjid Kampung Hulu.


Pondok yang menempatkan beduk, dibina di atas pintu laluan keluar masuk utama ke masjid yang berada di Jalan Kampung Hulu.  Beduk ratusan tahun ini masih digunakan sehingga kini untuk menandakan masuknya waktu sholat.


Ada perigi lama di tepi masjid sumber air untuk jemaah dahulu. Sekarang sudah tidak digunakan lagi.


Ruang mimbar masjid, sebelah tu ada sejadah warna kuning.  Selalu mereka yang berhajat akan datang sholat di tempat ini.


Ruang sholat utama.  Walaupun hanya dapat menampung lebih kurang 250 orang jemaah, tetapi masjid ini sering dikunjungi oleh pelawat daripada luar.


Salah satu daripada 4 tiang utama yang menyokong struktur bangunan masjid.


Ruang sholat untuk wanita terletak di bahagian serambi masjid.


Penambahbaikan sentiasa dilakukan untuk keselesaan jemaah beribadah, namun masih mengekalkan struktur asalnya.


Menara masjid yang dahulunya dijadikan tempat untuk melaungkan azan oleh bilal.  Kini pembesar suara dah ada, bilal tak perlu panjat tangga ke menara.

Walaupun masjid ini telah disenaraikan sebagai bangunan bersejarah, diharapkan dapat terus dikekalkan bersama fungsi asalnya.  Terima kasih kak Idah dan Shafiq bawa kita ke sini.
Wassalam.

Wednesday, 20 December 2017

Take a Break: Bertandang ke Malaka


Assalam...
Agenda bertandang ke Melaka yang asyik tertunda, plan nak pergi ramai-ramai dengan geng sakai tapi tak pernah menjadi.  Sehingga dapat pelawaan demi pelawaan untuk bertandang dari seorang kakak (roomate) dipertemukan semasa ke tanah suci (kak Idah dan anak dia Jasmin) seorang lagi anak dia Shafiq roomate en.Abe.  Kami bergerak ke Melaka pada jumaat malam, hampir tengah malam dah masa tu.  En.Abe kata, kita santai-santai jer, no hurry, no rush, no speed trap, jadi sempatlah masak-masak buat bekalan. 


Elok kami sampai rumah kak Idah dia dah siap masak tengah hari.  Langkah kanan betul, bukan nak datang makan ye, tapi kami tak nak datang awal pagi, kami fikir biarlah tuan rumah settlekan dulu tugasan mereka, kalau dah pepagi tercongok kang mengganggu pula nanti.  Sebenarnya sejak pagi, Shafiq dan kak Idah silih ganti bertanya keberadaan kami dah sampai mana, ada kat mana.


Dah sampai tu baru cerita yang kami sampai Melaka sejak semalam lagi, check in hotel kat Bandar Hilir.  Lahabau betul budak nie, buat apa bazir duit, tidur jelah kat rumah akak nie, kalau tak nak tidur kat rumah pun, depan umah ini ada hotel.  Kan kau dah kena lahabau, takpelah kak, lain kali lah kami datang tidur umah akak.  Segan sebenarnya kami nak tidur iyelah baru pertama kali bertandang ke rumah beliau.


Lepas makan tengahari, kak Idah dan Shafiq bawa kami jalan-jalan, Jasmin tak dapat ikut sebab kena kerja hari sabtu tu. Mereka bawa kami ke Perkampungan Hang Tuah, singgah sholat di Masjid Kampung Hulu dan ke Masjid Selat Melaka.  Pengisian yang bagus, jjcm kami kali ini bukan pasal makan tetapi jalan-jalan cari masjid.  


Aduhyaii segannya rasa, kami datang berlenggang, masa nak balik dapat buah tangan pemberian kak Faridah.  Semoga tambah-tambah murah rezeki akak sekeluarga selepas ini.


Dah berpisah dengan kak Idah dan shafiq, kami bergerak ke Simpang Ampat nak singgah menyantuni Mak Su (bekas isteri pertama Ayah Su, Keratong).  Tapi sebelum tu kami singgah di Batu Berendam nak cari keria gula melaka dan coconut shake.  Saya tak tahu sama ada ini keria antarabangsa yang femes ke tidak, tetapi rasa dia superb, nyesal beli sikit.


Pertama kali saya berjumpa dengan Mak Su, seorang yang peramah dan mudah mesra dengan orang.  En. Abe pula dah belasan tahun baru dapat jumpa semula, nampak air mata gembira maksu ketika jumpa en.Abe.  Mak Su ada kelebihan sebagai tukang urut tradisional, terutama urutan untuk wanita lepas bersalin.  Sebelum balik sempat berurut dengan Mak Su malam tu.


In sha Allah, ada kelapangan akan bertandang lagi mencari keluarga mahupun sahabat baru dan lama.
Wassalam.

Tuesday, 16 June 2015

Medan Ikan Bakar, Muara Sungai Punggur, Alai.

Assalam...
Puan driver kami kata nak singgah makan dalam perjalanan balik nanti, nak segarkan minda dan fikiran dengan air nescafe katanya.  Sebagai pengubat luka dek tak dapat menikmati kopi di kedai 434 petang itu.  Saya sarankan kami balik lalu Melaka, sikit-sikit letak racun ajak diorang singgah makan ikan bakar sama ada di Umbai atau Alai, sebab kedua tempat tu berdekatan dan senang nak cari kalau dari arah Muar.  Mestilah mereka teruja kan, sebab mereka pun tak pernah pergi lagi.  Lagi satu asyik dengar aje nama Alai itu disebut semasa function vip seorang ini.  Tambah racun untuk singgah di Alai sebab saya sendiri tak pernah ke situ, asyik singgah Umbai aje tambah lagi pengalaman yang tak best last singgah hari itu di musim cuti.  Nampaknya racun memang berjaya as long kena jadi gps bergerak. 

Kami pilih gerai pertama selepas menyeberang Sungai Punggur, Alai.  Sejurus sampai kami terus pilih apa yang kami nak makan baru cari tempat duduk.  Pergi musim cuti ini kena banyak bersabar untuk menunggu makanan tiba.
Harga ikan, sotong, udang dan kerang-kerangan siap bermasak.  Tetapi timbang dulu ler sebelum tu dan pilih style masakan yang disukai.
Suasana sama hampir setiap kedai, penuh dengan pelanggan.  Kalau ada meja kosong pun tapi telah ada yang reserved, tinggal menunggu tetamunya tiba.
Tempahan sedang diproses, menyiang, melapah dan membakar di tempat yang sama.  Untuk yang order bermasak dilakukan di dapur sebelah dalam.
Antara assesori atas meja yang dihidangakan untuk pelanggan.  Kebanyakkan mereka makan dengan nasi lemak, tetapi kami lebih gemar nasi putih.
Order kami dah sampai, nampak banyak untuk kami bertiga...  Tapi akhirnya sotong goreng tepung tak bersentuh, terpaksa bungkus bawa balik.
Harga yang kita orang makan tanpa gst, tak termasuk harga air dan assesori lain yang dimakan atas meja tadi.  Murah ke mahal?
Kalau tak nak makan kat gerai yang kami masuk tu, ada banyak lagi gerai korang boleh pergi.
Sebelum balik jangan lupa beli ole-ole, cencaluk ker, belacan ker, kerepek ker atau cenderahati lain kat sini.  Sebab kami dah singgah gerai tepi jalan di Umbai, jadi ushar-ushar sajalah.
Selepas ini, boleh consider untuk singgah lagi di Perkampungan Alai ikan bakar, sebab service macam ok, takdelah lambat gila macam pengalaman di Umbai hari itu.
Wassalam.