Friday, 10 May 2019

Agar-Agar Biru Chia Seed Tembikai

Assalam
Tajuk entry punya lah gah, tapi sebenarnya cerita buat agar-agar jer.  Beberapa kali petik bunga telang tepi pagar dekat tempat kerja, pokok tu ada yang ditanam oleh si abang lah atau tokeh so jiran sebelah tapi tak pernah digunakan.  Selalu kering macam itu dan dibuang, kot lah nak masak nasi kerabu atau buat pulut tai tai ok juga, erm tinggal angan-angan saja semuanya.


Teringat ada orang pernah buat jelly ocean blue warna biru cantik, tu yang naka try juga.  Tapi air bunga telang yang saya dapat ini tak jadi pula warna biru yang diingini.  Mungkin tak cukup kudup bunga atau orang tu yang tipu guna pewarna tapi claim guna bunga telang.  Tapi tak apa as long dah guna pewarna original kan.


Agar-agar Biru Chia Seed Tembikai
Sumber: Yati


Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
20 kuntum bunga telang - rendam dalam 3 cawan air untuk dapatkan warna biru 
2 sudu teh chia seed
1 cawan tembikai merah - potong dadu
1/2 cawan gula pasir


Cara Penyediaannya
* Satukan air dengna gula, masak dengan api perlahan hingga gula hancur.
* Masukkan serbuk agar-agar, gaul hingga serbuk sebati dan tidak berketul.  Masak hingga mendidih.
* Masukkan chia seed, kacau rata dan tutupkan api.
* Tuang ke dalam acuan dan taburkan dengan buah tembikai yang telah di dadu.
* Biarkan hingga set dan suam.  Boleh juga diletak di dalam peti sejuk.


Rupa kurang lawa tapi rasa sedap lagi-lagi jika dinikmati ketika sejuk dari dalam peti ais.  Erm dap erh.

Jika buat agar-agar pelik macam ini memang saya sendiri jer yang makan.  Orang tu dia cuma tahu makan agar-agar warna merah atau hijau yang selalu jumpa di rumah-rumah kenduri.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment