nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Tidur Di Mana?. Show all posts
Showing posts with label Tidur Di Mana?. Show all posts

Tuesday, 19 December 2017

Melangkap Homestay


Assalam..
Suasana petang kami sampai di Malangkap Homestay, puncak Gunung Kinabalu terlindung oleh kabus.  Sesekali saje akan menampakkan rupanya, itu pun sipi-sipi.  Betapa untungnya siapa yang pernah menginap di Homestay Melangkap ini, duduk di beranda pandangan memang terarah ke arah Akinabalu.  Penginapan kami di Melangkap pada mulanya merancang nak tidur dalam khemah, tetapi hari yang kami nak pergi tu, musim hujan dan banjir besar baru surut di Kota Belud.  Sebagai langkah berjaga-jaga kami menginap di homestay saja.


Hari pertama, terpaksa tahan hati sebab tak dapat berendam lagi dalam sungai ini.  Setakat bermain di gigi air dan tinjau tempat nak buat bbq malam nanti.  Kawasan sungai bawah jambatan gantung tu, privasi kalau nak mandi sebab jauh daripada tumpuan pengunjung daripada tapak perkhemahan lain yang berada di Polumpong atau yang terletak di sebelah bawah Melangkap Homestay.


Kalau tak sempat nak singgah di jambatan gantung Tamparuli, di depan homestay ini ada jambatan gantung.  Panjangnya boleh tahan, pergilah ulang alik berapa kali yang mampu.  Hari kami sampai tu, kami lihat beberapa peserta Jamboree salah satu acara sempena hari Tamu Besar Kota Belud, yang berkeliaran melalui kawasan Melangkap untuk melengkapkan cabaran sukan tersebut.


Sebelah malam, selepas balik dari Kota Belud melihat pesta Usunan, kami masih teruskan plan nak buat bbq.  Kesian pada en.Joe yang sanggup tunggu kami ketika itu.  Nyalakan unggun api sebagai pelengkap perkhemahan olok-olok kami di halaman homestay.


Minta untuk dipasangkan khemah untuk digunakan lepak-lepak ketika bbq.  Konon-konon esok subuh nak berbaring-baring dalam tu untuk melihat matahari terbit dari sebalik gunung.


Sebelum arang menjadi bara api untuk memanggang makanan kami, makanlah bekalan makanan apa yang ada.  Thanks to Rhina sebab beli keropok tasen.  Nostalgia zaman sekolah terimbas kembali dapat menikmati keropok tasen. Saya ingatkan keropok tu sudah tiada dalam pasaran, rupanya packaging dah up grade, dah cantik patutlah saya tak kenal perasan.


Terima kasih Joe, yang bersusah payah hidupkan api malam tu.  Dia seorang je yang ditugaskan menjaga kami malam tu jadi kami ajak dia join sekali dengan kami.  Tuan homestay (mertua Joe) terpaksa balik ke Kota Kinabalu sebab ada majlis perkhawinan di sana.


Pemandangan pada waktu pagi, waktu ini agak kesiangan (jam 6.00 pagi) nak memotret gunung kinabalu.  Tak dapat menyaksikan pemandangan ketika biasan sinar merah matahari masih berada di balik gunung.   


Batu-batu besar macam tu memang banyak tepi sungai.  Menurut cerita tuan punya homestay batu-batu tu adalah serpihan batuan dari gunung Kinabalu yang dibawah oleh banjir besar selepas gegaran tahun 2015.


Bilik penginapan kami di tingkat atas, amat selesa dengan kos yang tak masuk akal murahnya.  Kami dimaklumkan yang sebelum ini mereka ada satu lagi homestay dekat sungai, tetapi telah dihanyutkan air ketika banjir besar ekoran gegeran tahun 2015. 


Pada sesiapa yang ada plan nak datang bercuti ke Melangkap dan ingin mencari penginapan boleh hubungi Melangkap Homestay di sini.  Kalau tak nak menginap di rumah sytle kampung ini, sekarang mereka dah ada bilik yang lebih selesa dengan harga yang sangat-sangat berbaloi.  
Wassalam.

Saturday, 14 October 2017

Maranjak Long House, Matunggong Kudat


Assalam...
Siapa nak merasa tidur dalam perut "binatang"?, Binatang adalah nama bagi rumah panjang dalam bahasa suku kaum Rungus di Sabah.   Binatang merupakan satu kebanggan kepada suku kaum Rungus kerana ianya menggambarkan sesuatu yang unik bagi suku kaum mereka.  Rumah panjang lazimnya sepanjang 300 kaki, dibina di atas bukit dan mempunyai tiang tinggi, kawasan bawah rumah (kolong) digunakan untuk memelihara binatang ternakan seperti ayam, kerbau dan babi.  Ianya juga bertindak sebagai tugu pertahanan daripada serangan luar.  


Di halaman rumah panjang ada disediakan biografi En. Maranjak sebagai pengasas rumah panjang (Rungus) di Matunggong Kudat.  Bekas ahli politik yang banyak memperkenalkan rumah panjang suku kaum Rungus kepada pelancong.


Bahan binaan rumah panjang suku kaum Rungus adalah daripada sumber tempatan seperti kayu, buluh dan rumbia.  Maranjak Long House turut menggunakan bahan asli yang biasa untuk mengekalkan ciri sebenar sebuah rumah panjang Rungus.  Dinding daripada kulit kayu, atap rumbia sementara lantainya diperbuat daripada papan dan sebahagiannya daripada buluh. 


Laluan dan tangga di dalam rumah panjang yang bersambung dengan ruang serambi di sebelah kiri dan bilik tidur disebelah kanan.  Ruang serambi merupakan tempat pertemuan dan tempat ahli keluarga melakukan aktiviti seharian mereka.


Laluan daripada rumah panjang no.1 ke ruang lobby.


Antara bilik tidur yang boleh di sewa jika menginap di Rumah Panjang Maranjak.  Bahan binaan rumah panjang sepenuhnya adalah daripada kayu dan buluh untuk mengekalkan ciri sebenar sesebuah rumah panjang.  Dinding Lantainya diperbuat daripada papan dan sebahagiannya daripada buluh. 


Ruang tengah (yang berfungsi sebagai lobby) menghubungkan antara rumah panjang no.1 dan no. 2.  Dalam situasi sebenar, ruang ini merupakan tempat pertemuan dan berbincang antara pelawat dan ahli rumah panjang.  Serambi pula merupakan tempat privasi untuk ahli keluarga sahaja.


Bangunan yang menempatkan kedai kraftangan, alat muzik tradisi dan pentas.  Pengunjung yang yang ingin mengetahui lebih mendalam tentang adat budaya suku kaum Rungus boleh meminta pihak pentadbiran menyediakan persembahan tarian atau menyediakan sajian dengan kadar bayaran tertentu.


Perhiasan manik yang dijual di kedai kraftangan.


Peralatan muzik gong sangat sinonim dengan suku kaum Rungus di Sabah yang diwarisi secara turun temurun daripada nenek moyang mereka.  Gong menjadi peralatan yang sangat penting ketika menjayakan sebarang acara keramaian.


Bagi sesiapa yang ingin merasai pengalaman menginap di rumah panjang, boleh lah chek in di Marajak Long House yang terdapat di Matunggong, Kudat.
Wassalam.

Tuesday, 22 November 2016

J Residence, Kundasang


Assalam...
Cerita mendaki tak mula lagi. Kita cerita penginapan dulu lah.  Kami sebulat suara telah memilih untuk menginap di J Residence satu malam sebelum hari pendakian ke Gunung Kinabalu.  Alasan sebab dekat, kalau nak yang lebih bagus banyak lagi cuma agak jauh dari park dan yang agak merisaukan, bila menginap jauh takut terlambat sampai di Kinabalu Park.


Sebelum ini ada terbaca review mereka yang pernah menginap di unit-unit hotel di sini agak tak memuaskan.  Namun disebabkan kami nak berkumpul bersama semua ahli group dan mencari tempat tidur yang terdekat dengan park sebelum hari pendakian, makanya kami memilih menginap di sini.


Living dan dining space yang luas, tidak sempat digunakan sepenuhnya.  Ketika kami menginap itu hari hujan, sofa itu memang tidak boleh diduduki sebab dah bergenang dengan air.  Lokasi sofa itu berada tepat dengan bahagian atap chalet yang bocor.


Ini harga promo weekday yang kami dapat hari itu, kira jimatlah untuk kami yang seramai 10 orang kan.  Chalet itu amat besar, nak muatkan 20 orang pun takde masalah.  Tetapi kedudukan unit chalet ini terletak di tengah-tengah yang buat saya risau agak kurang privacy.  Dah lah langsir jarang, bahagian tingkap dapur pula tiada sebarang langsir.  Perasaan tu macam penghuni dari bilik-bilik sekeliling boleh tengok wayang free.


Hari check in tak sempat nak tengok keadaan persekitaran di sini.  Sebenarnya kami check in agak lambat hari itu, dekat waktu magrib ditambah pula hari hujan, rasa cepat-cepat nak masuk bilik dan bungkus diri dalam selimut.   


Lepas magrib kami bergegas keluar untuk mengisi perut di pekan Kundasang.  Lokasi penginapan ini berada di cerun yang agak curam, ada incident yang kurang menyenangkan ketika kami hendak keluar ke jalan utama dari kawasan penginapan ini.  Salah satu kereta kami tak mampu naik ke atas sehingga kena tukar driver dan buat pecutan beberapa kali baru berjaya naik ke atas.  Kami sebagai penumpang ini kenalah menapak mendaki anak tangga, bagus juga sebagai last warming up untuk keesokan hari.


Seawal jam 6.30 pagi kami dah bersiap untuk check out dan bergegas ke Kinabalu Park.  Ketika itu masih hujan dan keadaan berkabus, jadi pemandangan cantik nan menghijau di sekeliling J Residence tidak dapat kami nikmati.


Selain sebab kena lapor diri awal di Kinabalu Park, sebenarnya ada satu drama pagi tu yang membuatkan perut, hati, pedal, limpa, jantung ahli group menjadi senak.  Nantilah cerita.
Wassalam.