nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Semporna. Show all posts
Showing posts with label Semporna. Show all posts

Monday, 16 October 2017

Take a Break: Sibuan Island, Semporna Sabah


Assalam...
Lepas beramah mesra dengan anak-anak Bajau Laut di Pulau Tatagan, kami dibawa ke Pulau Sibuan, pulau terakhir dalam lawatan sebelum menamatkan acara hoping island kami pada hari itu.  Pulau ini menempatkan anggota tentera untuk mengawal keselamatan pelawat.  Jadual tugas mereka di Pulau Sibuan bermula daripada awal pagi hingga ke petang setiap hari berlanjutan selama 3 bulan tanpa hari rehat. 


Setiap pelawat perlu direkodkan ketibaan mereka di Pulau Sibuan.  Pulau ini juga hanya boleh dimelawati mengikut waktu tugas anggota tentera setiap hari.  Selepas waktu tersebut tiada seorang pun pelawat yang dibenarkan untuk berada di Pulau Sibuan. 


Matahari terpacak atas kepala semasa ketibaan kami di Pulau Sibuan, bayangkan saja panasnya pada hari itu.  Di sini tiada sebarang pondok disediakan untuk berteduh, pokok rendang pun terbatas, sudahnya kami semua berkumpul di pondok askar yang berkawal.



Pasangan yang ikut serta dalam group kami.


Di pulau ini juga terdapat penempatan Bajau Laut, cuma kami tak pergi sana.  Awak-awak bot kami sudah nasihatkan agar tidak pergi ke kawasan sana.  Sebenarnya Bajau Laut ini tak menganggu pelawat pun, sebagai langkah berjaga-jaga.  Takut mereka kerumun sebab tertarik pada benda yang kita pakai atau barang yang bersama dengan kita.


Perahu yang dijadikan sebagai tempat tinggal, akan mendarat di mana-mana daratan begini untuk berlindung daripada ribut, melakukan kerja-kerja pembaikan pada perahu mereka jika terdapat sebarang kebocoran dan mendapatkan bekalan makanan serta air.


Anak Bajau laut yang menetap di Pulau Sibuan.  Hanya beberapa orang yang kami jumpa keluar daripada tempat penginapan mereka.  Waktu tengah hari ketika itu, mereka pun tahu nak duduk rumah takdelah macam kami nie, tengah hari buta duk berkeliaran di pulau.  Agaknya kami pula yang jadi bahan tontonan mereka, hahaha.


Nak redahkan kepanasan cuaca ketika itu kami pergi snorkeling lagi.  Kali ini guide bawa kami ke lubok ikan dan terumbu karang.  Peringatan penting jika hendak snorkeling atau diving, sila tanggalkan cincin atau perhiasan anda, terutama yang ada batu permata.   Pancaran atau kilauannya akan menakutkan ikan yang anda hendak lihat tetapi boleh menarik pemangsa datang.


Sebelum balik jangan lupa ambil gambar dengan pegawai tentera yang bertugas menjaga keselamatan di perairan, terhibur sikit hati mereka.  Mereka bertugas tanpa henti dalam keadaan sentiasa siap sedia, tempoh bertugas tiada cuti, jumpa keluarga pun tak boleh. Kau mampu? saya tak mampu.
Wassalam.

Sunday, 15 October 2017

Bajau Laut (Sea Gipsy) Pulau Tatagan, Semporna.


Assalam...
Ketika kami sampai di perairan Pulau Tatagan, enjin bot diperlahankan saya ingatkan tempat cetek dan akan menganggu hidupan yang terdapat diperairan itu.  Rupanya ada sesuatu yang menarik untuk kami sini.  Bot berhenti saja, puluhan perahu kecil yang dikemudi oleh kanak-kanak Bajau Laut mendekati bot.  Saya tak tahu ada itinerary seperti ini dalam pakej kami, ingat hanya lawatan biasa ke 3 pulau seperti yang diberitahu.


Rasa ralat juga lah, jika tahu boleh saya sediakan jajan atau air minuman untuk budak-budak tu.  Air minuman sangat bermakna bagi mereka yang tinggal di laut.  Selalunya mereka mendapatkan sumber air minum daripada air hujan atau beli daripada pekan Semporna atau pekan-pekan terdekat.


Adik yang berperahu sendiri ini, mulanya agak jauh daripada group yang mendekati bot kami.  Ini lah aktiviti harian mereka, berperahu sambil mencari makanan dalam laut.


Kayuhan semakin laju, dengan harapan akan ada habuan yang dia boleh bawa balik daripada pelancong atas bot.


Saya tak memahami bahasa yang mereka gunakan, mereka pula hanya boleh faham dan berbahasa melayu sedikit.  Kebanyakkan mereka ini tidak bersekolah dan hidup secara nomad dalam perahu ataupun pondok di pulau-pulau.  Kerajaan menggalakkan mereka untuk menetap secara kekal agar senang menyalurkan bantuan.


Rasa terhibur sangat, dengan kanak-kanak yang datang mendekat dan bergayutan di tepi bot kami, mereka meminta agar kami memberikan sedikit makanan, air atau sedikit wang.  Mereka tidak bertindak di luar kawalan dan patuh arahan daripada tour guide kami.  Tour guide kami memang ada menyediakan makanan ringan seperti gula-gula, keropok, air botol dan meminta kami mengagih-agihkan untuk kanak-kanak ini. 


Ada yang terjun dan menyelam ke dalam laut sambil beraksi semata-mata meminta kami memberi sedikit upah atas show yang mereka buat.  Tersentuh juga hati, ketika ada antara mereka yang sangat kecil menagis sebab tidak mendapat gula-gula.


Mereka tidak akan berganjak sebelum mendapat apa-apa daripada kami.  Sebenarnya ada juga yang dah dapat tetapi balik semula meminta makanan.


Pelancong boleh mengikut Bajau Laut yang menggunakan perahu yang besar untuk bersiar-siar.  Walau hanya seketika, tetapi pengalaman tu tetap yang terbaik.


Bayaran ikut pelancong nak beri berapa, tour guide kami nasihatkan beri RM5.00 atau jika nak beri lebih pun boleh.


Satu nasihat untuk mereka yang berhajat ke pulau-pulau di perairan Semporna, jangan memakai barangan kemas atau kelihatan bermewah-mewah.  Itu pesanan penting yang saya dapat daripada pegawai yang berada di pusat Pembenihan Kima, Pulau Bohey Dulang tadi.  Semasa saya berperahu mengikut kanak-kanak Bajau Laut ini, mereka telah meminta cincin yang saya pakai sebagai hadiah.  Alamak, nasib masa tu sel-sel otak bersambung dan beri alasan yang cincin itu saya tak boleh bagi sebab ini adalah cincin kahwin saya dan mereka pun faham. 


Walaupun rasa cuak selepas insiden itu, tak menghalang niat untuk datang semula ke sini suatu hari nanti.  In Sha Allah, kita jumpa lagi ya.
Wassalam.

Saturday, 14 October 2017

Take a Break: Snorkelling @ Bohey Dulang


Assalam...
Lamanya nak ambil masa nak upload cerita di sini, tunggu nak redahkan perasaan kecewa sememangnya makan masa bertahun juga lamanya.  Kecewa sebab tidak sampai hajat nak mendaki ke puncak itu, dulu ada mention ceritanya kat sini.  Sebab tak boleh nak naik, kami hanya dibenarkan berlegar-legar di bawah ini saja dan snorkeling di kawasan jeti.


Berdekatan dengan pendaftran kemasukan ke Bohey Dulang, terdapat pusat pembenihan kima gergasi (Giant Clam).  Saya pun tak tahu apa itu kima, boleh makan ke idok eh?.  Saya cuma kenal kerang, kupang, dan lala, ini sejenis kerangan laut juga tetapi saiz besar.  Kima inilah yang menghasilkan mutiara (lao tzu pearl).


Gambar bawah, kima gergasi yang ada di kolam pusat pembenihan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.  Kima gergasi lautan Pacifik dan lautan Hindi boleh mencecah seberat 200kg, jika dibandingkan dengan yang kami tengok ini, kiranya kima ini belum cukup gergasi.


Tapak sulaiman.


Sangar yang digunakan sebagai tempat pembiakan kima gergasi.  Kima gergasi yang cukup tempoh akan ditempatkan di sini sebelum ianya di tempatkan ke habitat asalnya di laut.


Keluar dari pusat kima, kami bergerak ke jeti untuk menunggu bot kami ke pulau seterusnya.  Diberitahu ada lebihmkurang sejam setengah lagi, so boleh lah nak pose-pose sebelum terjun ke dalam laut. 


Kerangan laut yang melekat pada tiang-tiang kayu jeti.  Melihat ke bawah jeti itu pun dah terhibur, boleh saksikan pelbagai warna anak ikan yang berenang-renang.


Mulanya ingatkan malas nak ikut mereka snorkeling, tetapi bosan menunggu lama terjun jugak lah akhirnya.  Snorkelling hanya di kawasan jeti, tak pergi jauh pun sekadar nak menghabiskan peruntukan waktu yang berbaki.


Budak tudung hijau tu, pengalaman pertama snorkelling takut-takut pada mulanya dan guna peralatan snorkelling pun kekok lagi.  Lama-lama dia lebih-lebih pulak tak nak naik. 


Pack lunch yang disediakan, termasuk dalam pakej yang kami ambil.  Lepas berendam dalam air memang terasa lapar, sedap saja semua lalu di tekak.


Ada 2 pasangan yang ikut rombongan kami tak makan lunch yang disediakan.  Tak biasa kot makan macam tu.  Selepas habis lunch, bot pun sampai dan kami dibawa ke pulau seterusnya.
Wassalam.

Friday, 3 March 2017

Dragon Inn, Semporna Sabah


Assalam...
Ini pula penginapan ketika kami berada di Semporna, last minute booking sebab last minute juga putuskan nak bermalam di Semporna.  Kali ini tidak mahu bermalam di rumah saudara mara dah, kami nak tidur di hotel pula.  Yang sebetulnya kami takde saudara mara di Semporna pun.  Blur sebenarnya nak pilih penginapan di yang mana satu, booking online sebab terpesona melihat gambar yang ada di agoda.  Jangan kecam saya bila tidak memuaskan, tetapi padanlah dengan harga yang kita bayar kan.  Kalau bayar ribu-ribu lemon layak lah nak komplen, sekadar macam ini, diam sudah.

Keadaan dalam bilik standard family room yang kami tempah.  Furnisingnya daripada kayu dan pelepah pokok.  Sound proof tu memanglah kurang, so orang sebelah memang boleh dengar kalau anda jenis kuat berdengkur.  Tetapi simponi alunan air laut kat bawah tu boleh menjadi penyelamat. 


Bilik air luas dan bersih, terletak di bawah sedikit (dua anak tangga) daripada paras lantai bilik.


Pintu bilik airnya style koboi, jika bimbang rakan ada nampak anda ketika mandi sebaiknya tutup pintu utama yang daripada bilik.  Ada ruang antara bilik air dengan bilik tidur, boleh lah nak sidai baju ker atau yang merokok tu boleh melepak di situ.


Laluan yang berada di luar blok bilik penginapan, berjalan dengan berkaki ayam saja.  Ada beberapa pot sesuai untuk merakam keindahan  sunrise di sini.  Jadi kena rajin-rajin bangun subuh jangan sampai terbangun pada waktu subuh gajah.


Laluan ke bilik penginapan, dipecahkan mengikut blok.  Bagus untuk exercise jalan kaki kerana perlu berjalan banyak.  Bilik kami pulak terletak di blok yang paling hujung, memang menapak bersama beg pakaian dan makanan.


Ini bahagian untuk bersantai yang lain, dekat dengan unit penginapan chalet individu (vip room).  Maksudnya tak bersambung dengan blok penginapan dengan orang lain.


Ada perkhidmatan water teksi, boleh jemput dan hantar penumpang daripada hotel ke tempat tujuan.  Tak perlu kecoh-kecoh nak keluar berjalan ke jeti.  Boleh minta mereka aturkan dengan tambahan bayaran sekiranya khidmat ini tidak termasuk dalam pakej.


Restoran yang terdapat di Dragon Inn, bilik kami tidak termasuk dengan sarapan.  Dragon Inn ada menyediakan coupon untuk special discount kepada pelanggan yang menginap di sini sekiranya mereka hendak makan di Restoran.  Restoran ini turut di buka untuk pengunjung luar yang tidak menginap di Dragon Inn.


Kedai cenderahati, saya tak sempat masuk ke dalam.  Tiket pergi tengok ikan kerapu gergasi pun kami tak guna sebab nak cepat pergi jeti untuk lawatan ke pulau pagi itu.


Kalau anda kaki surfing dan perlukan wifi percuma, rasanya di sini bukan tempat yang sesuai kerana wifi percuma yang mereka sediakan hanya untuk 2 jam dan single user sahaja.  Kami tak guna pun sebab masing-masing dah ada data sendiri. 
Wassalam.

Wednesday, 1 March 2017

Lao Mandre: Dinner Ketam Di Semporna


Assalam...
Sambung kisah makan lagi, begitulah hidup ini mana boleh dipisahkan dengan makanan "makan untuk hidup".  Ini kisah malam pertama sampai di Semporna, semua pun blur masa sampai tu yang ingat dalam kepala otak nak cepat check in dan berehat di Dragon Inn yang kami tempah secara online sebelah paginya.  Sebelum menapak ke check in kaunter (agak jauh meniti jambatan) kami di sambut dengan penjaja seafood segar di hadapan penginapan.  Tiba-tiba jer mata jadi segar semula tengok ketam, udang lipan dan ikan-ikanan semua.


Lepas uruskan pasal check in, kami keluar semula dari hotel untuk mencari makanan di restoran berdekatan.  Brother yang jual ketam masa masuk tu masih ada di resort dan offer kami 2 ikat ketam segar dengan harga murah.  Sampai di restoran (lupa nama) yang berdekatan, kami meminta orang situ tolong masakkan ketam-ketam tu.  Mereka bagi cadangan 2 menu untuk masak ketam iaitu sup ketam dan ketam goreng.



Menu tambahan yang kami order daripada restoran, sotong goreng tepung.  Maaf terlupa sangat nama restoran tu, tapi tak jauh daripada penginapan kami di floating hotel Dragon Inn.


Sayur pun tak lupa, walau hanya sayur campur char chay simple macam tu tapi rasanya sangat sedap.  Macam sesuai sangat padanan lauk kami malam itu.



Dengan brother ini lah kami beli ketam semalam dengan harga murah.  Brother ini juga yang bagi cadangkan pada kami, untuk kami bawa ketam yang dibeli tu pergi mana-mana restoran dan minta chef restoran masakkan.  Kami beli 2 ikat yang macam kat tangan beliau tu dengan harga yang sangat murah kerana beliau hendak menghabiskan jualannya malam. 



Malam itu memang relakan saja jika sakit allergic datang menyerang akibat memakan ketam, yang penting puas hati.  Geli hati melihat gelagat rakan-rakan malam itu nak merata ketam.  Harus mula dari mana?, ada yang kurang tahu teknik nak keluarkan isi ketam, dan ada yang sekadar mencicipi rasanya.



Next time ada rezeki datang sini lagi boleh lah kita rasa makanan laut yang lain pula.  Yang rare dan ada macam-macam dijual segar oleh penjaja atau di pasar dekat jeti nelayan.
Wassalam.