nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Tips / Petua. Show all posts
Showing posts with label Tips / Petua. Show all posts

Thursday, 15 February 2018

Produk Cuci Rahim dengan Set DD


Assalam...
CSiti aromatherapy telah perkenalkan set DD yang dikenali sebagai set untuk cuci rahim.  Tapi ini bukan produk untuk cuci rahim selepas orang perempuan keguguran ya.  Takde kena mengena langsung.  Sebenarnya produk ini menolong para wanita untuk penjagaan dalaman, terutama organ pating iaitu rahim.  Macam-macam kan masalah orang perempuan nie, sengugut, period tak keluar-keluar, keputihan, ketumbuhan, darah mendap, kurang subur dan sebagainya.  Set DD basic terdiri daripada minyak DD (minyak zaitun Palestin), hot cream, lemon scrub dan propolis.  Setiap satu produk mempunyai peranan membantu organ dalaman membuang segala toksin melalui darah period.   Salah satu medium untuk melihat rahim wanita itu sihat atau tidak, melalui darah period mereka, ada darah period yang berketul, berlendir, berbuih, pekat dan waktu keluar juga tidak menentu.



Lemon scrub ini dipakai ketika sebelum mandi buat lulur  dan urutan sikit dibahagian bawah perut dan keliling pinggang.  Bukan nak tanggalkan sel-sel kulit mati saja, tapi kesan yang lebih sebagai melancarkan pengaliran darah.


Hot cream ini memang hot sangat-sangat, panas dia tahap nak kerabat dinding.  Pernah rasa panas pijor (pijau) tak, ah macam tulah tahap panas cream ni.  Pertama kali guna panas sampai berpeluh-peluh, lepas beberapa ketika rasa panas tu surut, badan akan rasa nyaman macam baru keluar sauna.  Kalau jenis tak tahan panas atau pertama kali mencuba, elok sapu sikit saja. 


Pil propolis dari madu lebah kelulut, menggalakkan penghasilan antibodi badan, kira protection dari dalam.  Rasa dia pahit dan ada bau yang tak menyenangkan sikit.  Masa ambil tu terus telan tak perlu hidu-hidu lagi.

Sebelum apa-apa yang lebih serius berlaku, kesan dari ciri-ciri yang atas tu, boleh lah cuba guna produk set DD.  Mencegah lebih baik dari mengubati kan, lagi pun produk ini diperbuat daripada bahan alami.  Setiap penyakit dan kesembuhan dari izin Allah semuanya.
Wassalam.

Thursday, 4 January 2018

Misi Mencari Teduhan Kasih Lagi...


Assalam...
Berjalan untuk mencari tempat berteduh hakiki, iye ke nak menginap secara hakiki di situ?  Lubang kubur jer kot yang boleh dikatakan sebagai tempat penginapan hakiki yang sebenar, rumah hanya sebagai tempat menginap sementara selagi masih berada di dunia.  Tetapi selagi kita belum memiliki rumah sendiri, selagi itu akan tercari-cari.  Nak memiliki rumah idaman kalbu, bukan perkara mudah kecuali mereka yang memang dilahirkan didalam limpahan kemewahan.  Macam-macam delema nak beli rumah, tetapi kalau asyik fikir yang negetif ye, sampai bila-bila tak ada rumah dan menyewa lah seumur hidup.   



Ini projek yang kami tengok di kawasan ijok, dekat-dekat Saujana, projek rumah jenis town house dengan starting harga 188k.  Projek perumahan dibawah kelolaan Rumah Selangorku, pada yang nak mohon kena melalui proses pemilihan oleh panel mereka, macam projek perumahan kerajaan lain seperti Prima atau Myhome.  Yang ini macam best, ada tanah kosong sikit untuk pembeli unit rumah bawah.  Boleh lah bercucuk tanam dan menjayakan kebun bandar you all.


Difahamkan kawasannya guard and gated, densiti tidak terlalu padat walaupun terdiri daripada beberapa block.  Ketinggian hanya 3 tingkat dengan setiap tangga hanya dishare bagi setiap 6 pemilik, jadi ok lah kan tak lah terlalu ramai senang nak kontrol dan ko boleh kenal semua yang lalu. 


Ruang tangga dan pintu masuk macam sempit sikit, sesuai bagi keluarga kecil dan mereka yang baru nak berdikari ada rumah sendiri.  Yang best lagi parking lot untuk setiap rumah terletak di hadapan rumah sendiri, jimat masa dah kat situ kan, tinggal panaskan enjin dan jalan.


Sememangnya semakin giat mencari semakin banyak pilihan yang kita jumpa sampai pening nak pilih yang mana sesuai.  Mencari rumah pun macam jodoh jugak kadang, tak boleh ikut dan tiru orang.  Kena perlu timbang banyak faktor dan sesuaikan dengan kemampuan poket sendiri.
Wassalam.

Monday, 18 December 2017

Air Halia


Assalam...
Siapa ada masalah angin seperti mokcik, meh minum air halia sedap nie.  Angin ini memang akan jadi penyakit kalau tak keluar dari badan dan macam-macam cara orang guna nak keluarkan angin.  Cara nak keluarkan angin dengan macam-macam terapi urutan, keruk badan dengan duit syiling, elakkan memakan atau minuman benda-benda (sayur / buah) sejuk / berangin ataupun amalkan memakan herba/ubat tradisional.  Urutan tu yang best, tapi siapa pula yang sudi nak urut bila badan berangin.  Nak pergi berurut kat tukang urut bukan murah ya.  Keruk tu pun saya tak tahan, sakit ya ampun.  Nak pantang makan dan minum, tak jadi sebab sendiri pun jenis pantang tengok semua benda nampak sedap aja.


Dulu kalau berangin sangat, sampai tengkuk ini rasa berat dan lemah-lemah badan akan cari minuman air teh halia instant.  Kalau tak sempat sangat tapi badan dah berangin, buat teh susu, ketuk seketul dua halia masukkan ke dalam teh susu tadi.  Tapi ada orang cakap cara itu tak bagus sebab minuman tu dah bercampur susu.  Jadi sekarang kena rajinkan diri masak dan sediakan sendiri air halia, campurkan dengan herba-herba yang turut memberi khasiat yang baik pada badan.  Pengambilan minuman herba (kee chee, red date) ini banyak diamalkan oleh orang-orang cina.



Air Halia
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
1 ketul gula melaka (sederhana besar)
200gm halia - hiris
20 biji buah kurma cina (red dates)
2 sudu wild berry (kee chee)
1 gengam longan kering 
2 batang serai - ketuk
1 helai daun pandan - simpulkan
2 liter air


Cara Penyediaannya
*  Didihkan air dengan gula melaka.
*  Masukkan semua bahan, rebus dengan api sederhana sehingga longan dan kurma kembang.
*  Tapis air rebusan ketika hendak dihidangkan.  Isi herba seperti kurma, kee chee, longan boleh dimakan jika suka.
*  Minum ketika air rebusan suam dan amalkan dua atau 3 kali seminggu.




Cuma perlu ingat dah minum air halia nie, hati-hati jangan melepas angin sesuka hati ye. Saya kadang-kadang heran dengan orang yang suka naik angin kat orang, suka-suka nak marah tak tentu pasal.  Nasib lah saya bukan jenis begitu, walaupun banyak ternak angin dalam badan, kalau tak malu je kan. 
Wassalam.

Thursday, 23 June 2016

Ikan Goreng Tauchu


Assalam...
Waktu bersahur memang mencabar bila kita tidak ada selera untuk menjamah makanan, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja menggunakan banyak tenaga pada waktu siang.  Kalau masih tercari-cari lauk pembuka selera ketika bersahur nanti bolehlah cuba sediakan ikan goreng taucu ini.  Insha Allah berselera nak makan dan bertambah-tambah.  Resepi ini saya dapat daripada mak su, hasil menyibuk di dapur ketika beliau sibuk menyediakan makan tengah hari untuk kami yang berkunjung pada suatu hari. 




Ikan Goreng Taucu
Sumber: Mak Su (Keratong 4)

Bahan-bahan
1 kg ikan nyok-nyok (putih) - boleh gantikan dengan ikan lain seperti tongkol, selar atau mambung
Serbuk kunyit
Garam
-  Garam kunyitkan ikan, 
-  Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan.

2 sudu besar taucu
2 ketul halia*
2 biji bawang besar*
4 biji bawang kecil*
6 biji bawang putih*
2 biji cili hijau - patah 2
2 biji cili merah - patah 2
Cili padi - ikut pedas yang dikehendaki
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak
Air.


Cara Penyediaannya
*  Racik halus bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil dan halia hingga layu.
*  Masukkan taucu, tumis lagi hingga naik bau.  Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
*  Masukkan ikan, bawang besar dan cili.
*  Sesuaikan rasanya terlebih dahulu sebelum masukkan garam sebab ikan goreng telah digaul dengan garam dan rasa taucu itu sendiri telah sedia masin.  
*  Klau suka yang jenis kering, biar merenih hingga kuah pekat.
*   Angkat dan hidang. 
 
 


Kadang saya suka juga buat yang berkuah seperti di bawah ini dan masukkan sedikit sayur seperti terung panjang atau cendawan kering yang telah di rendam terlebih dahulu.
 


Selamat bersahur kawan-kawan, esok kita dah masuk Ramadhan yang ke-18.
Wassalam.

Wednesday, 11 May 2016

Petai Jeruk


Assalam...
Mari teruskan cerita busuk kita, dah alang-alang busuk kita sebarkan kebusukkan itu pada orang lain.  Ini projek menjeruk petai bersama bapak mertua.  Dapat tahu beliau pandai buat petai jeruk sebab beliau pernah bekalkan dahulu.  So bila jumpa orang jual petai banyak-banyak dan murah, terus teringat pada bapak mertua, ini peluang nak belajar buat petai jeruk dari beliau.


Kira pak mertua ada genglah boleh makan petai jeruk.  Isteri dan anak-anaknya tiada seorang pun yang suka makan petai jeruk, mereka lebih suka makan yang dibuat ulam mentah mahupun yang dimasak sambal.



Rebus sekejap sahaja, jangan terlalu lama untuk mengelakkan isi petai terlalu masak dan lembek.  Walaupun dijeruk, tetapi sedap sekiranya isi petai masih ranggup.
 


Sebesen petai yang telah direbus dipicit-picit untuk keluarkan isinya.  Tidak terasa lama sebab ralit dan  excited untuk menuntut ilmu, walaupun sekadar ilmu menjeruk petai.


Saya suka meleraikan isi petai daripada kulitnya ketika masih suam, seperti satu terapi.


Petai Jeruk
Sumber: En. Nazri

Bahan-bahan
Petai papan
Air masak
Garam

Cara Penyediaan;
* Sediakan petai, basuh dan asingkan tangkai.
* Susun petai dalam periuk, masukkan air dan rebus sekejap.
* Elakkan merebus terlalu lama, agak senang isi keluar apabila ditekan pada kulit.
* Keluarkan dari air panas, sejukkan seketika.
* Picitkan kulit petai untuk mengeluarkan isi petai.
* Sediakan air masak yang dicampur dengan garam, rasa masin mengikut rasa masin lidah masing-masing.
* Campurkan isi petai dengan air garam tadi.
* Letak petai dalam bekas bertutup, dan bolehlah digunakan selepas beberapa hari disimpan.
* Untuk lebih tahan lama boleh letakkan bekas petai jeruk  ke dalam peti sejuk.

 
Siapa yang suka busuk-busuk petai jeruk tu, bolehlah awetkan petai yang berlebihan menggunakan resepi ini.
Wassalam.

Saturday, 11 April 2015

Nota Kira-Kira

Assalam...
Terjumpa nota lama.  Satu kaedah nak mengira lost & profit margin pendapatan sendiri.

Terima kasih pada sahabat (En.Naim) yang memberi nota ini, boleh dijadikan panduan pada sesiapa pun.  Cubalah kira pendapatan anda guna kaedah ini, bagaimana hasilnya ada profit atau lost. 

Wassalam.

Monday, 23 March 2015

Tanda Kasih...

Assalam...
Bagaimana nak menzahirkan tanda kasih kita pada seseorang?  banyak cara sebenarnya, itu terpulang mengikut kesesuaian masing-masing.  Ada yang menzahirkan dengan mengeluarkan belanja yang besar, percutian luar negara, barang kemas atau sebagainya.  Kalau mampu dan dana mencukupi tak menjadi masalah.  Namun bagi yang kurang mampu masih banyak alternatif lain yang mana tanpa perlu keluarkan sen pun, itu barulah namanya kasih dan cinta yang tidak berlandaskan harta benda semata.

Perhatian, setia, taat, belaian, doa yang dipanjatkkan setiap selesai solat untuk kesejahteraan pasangan.  Yang macam ini tak perlukan kos yang banyak, tapi boleh beri hasil yang berganda.  Memanglah benda ini semua tak nampak pada mata kasar, orang sekeliling pun tak boleh nak nilai.  Tetapi kesannya menusuk hingga ke jantung hati mereka ditujukan.  


Contoh mudah, cuba bekalan air minum kepada mereka yang anda kasih setiap pagi sebelum keluar rumah.  Mereka yang pandai baca ayat, doa dan hembus ke air lagi bagus, tapi doa dan ayat al-quran aje tau, jangan pula pergi buat yang kurafat baca jampi serapah segala.  Pesanan penaja yang biasa-biasa saja, musim panas ini kena minum air yang cukup untuk menjaga kesihatan.  Kalau nak lagi romantik boleh selitkan nota cinta sekali.
Wassalam.

Saturday, 28 February 2015

Monday, 23 February 2015

Cuaca Panas dan Kesihatan

Assalam...
Saya cnp dari laman web kementerian kesihatan tentang nasihat dan langkah-langkah yang perlu diambil  ketika cuaca panas yang melampau ketika ini.  Sama-sama kita jadikan .

Pengenalan
Suka atau tidak kehidupan kita dipengaruhi oleh keadaan cuaca harian.
Cuaca panas dan kering adalah fenomena yang biasa di kawasan tropika seperti Malaysia.
Pendedahan kepada cuaca panas adalah salah satu penyebab yang menyumbang kepada peningkatan kedatangan pesakit ke klinik, bilangan kemasukan ke hospital dan malahan kematian dari sesuatu penyakit tertentu terutamanya di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi.

Kesan Kesihatan akibat dari Pendedahan kepada Cuaca Panas
Apakah kesan kesihatan berkaitan dengan panas?

Cuaca panas adalah tekanan fizikal kepada badan manusia. Kesan kesihatan adalah berbagai dari sederhana (mild) kepada teruk seperti strok haba, yang boleh menyebabkan maut.

Masalah berkaitan kesihatan boleh terjadi di berbagai tahap suhu disebabkan oleh;
  • Pakaian yang pelbagai jenis, keadaan pekerjaan, aktiviti fizikal dan beban kerja.
  • Kumpulan umur
  • Kecergasan individu
Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas termasuk;
  • Keletihan/kelesuan akibat dari panas (heat fatigue)
  • Pitam/pengsan akibat dari panas (heat syncope)
  • Kekejangan akibat dari panas (heat cramps)
  • Keletihan/kepenatan akibat dari panas (heat exhaustion)
  • Strok akibat dari panas (heat stroke)
Tanda dan gejala kesihatan berkaitan dengan panas
Bagaimanakah saya mengetahui yang saya menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas?

Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai bergantung kepada keterukan keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasa termasuk;
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Tumpuan lemah
  • Pening
  • Lemah otot–otot badan atau kekejangan
  • Mual dan muntah
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan, dan koma (tidak sedarkan diri).

Komplikasi (kerumitan)

Apakah keadan yang paling teruk boleh berlaku disebabkan masalah berkaitan panas?
  • Strok panas boleh menyebabkan maut
  • Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati
Kumpulan Berisiko
Siapakah yang berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan panas?

Semua orang adalah berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas. Walau bagaimanapun, kumpulan tertentu adalah lebih berisiko untuk menghadapi kesan kesihatan. Kumpulan ini termasuk;
  • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, dan lain-lain.
  • Orang dewasa (orang yang berumur 40 tahun keatas adalah 10 kali ganda lebih berisiko berbanding dengan orang yang lebih muda).
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah
  • Mereka yang menghidapi masalah pernafasan dan jantung
  • Mereka yang menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat, yang menghalang panas keluar dari penyejatan/pengeringan peluh.

Pencegahan

Bagaimanakah saya boleh mencegah atau mengurangkan kesan kesihatan akibat daripada cuaca panas?
"Mencegah adalah baik daripada mengubati". Terutamanya untuk mereka yang di klasifikasikan dalam kumpulan yang berisiko tinggi, mereka adalah dinasihatkan untuk berhati-hati dengan kemungkinan tersebut.
Di bawah adalah tip–tip pencegahan:

Perlu
  • Minum dengan banyak, tanpa mengira tahap aktiviti anda. Jangan tunggu hingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  • Berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Berehat dengan kerap
  • Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang, dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
Jangan/ tidak perlu
  • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.   
  • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup.
  • Bersenam dalam cuaca panas
Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas?

Ingat tip–tip di bawah;
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Tanggalkan pakaian yang ketat
  • Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  • Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  • Minum air setiap 15 minit
  • Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal
Apakah perlu dilakukan jika saya menghadapi kekejangan otot?
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Meregangkan otot-otot yang terlibat
  • Letakkan bungkusan ais/air batu
  • Minum air setiap 15 minit
  • Hindari aktiviti fizikal yang lasak untuk hari tersebut
Dapatkan nasihat perubatan dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda amaran seperti di bawah:
  • Panas, kulit kering, tetapi tidak berpeluh
  • Kekeliruan/kebingungan
  • Kerap muntah
  • Susah bernafas
Wassalam.

Sunday, 21 December 2014

Cara Mudah Memasak Kurma

Assalam...
Ini iklan untuk orang tak mahir dan tak pandai memasak. Orang yang macam sayalah.  Suka makan, tapi tak reti masak camne tu, kalau harap nak beli memang taklah. Pulak tu dasar kedekut pait tak mo keluar duit beli yang dah siap masak kat kedai mamak.  Nak jimat dan boleh makan puas-puas, bolehlah ikut cara ini.  Nak masak kurma ayam ke, kurma daging ke, ikan ke ataupun kurma telur, semua boleh. Guna bahan sikit dan amat mudah nak masak.  Kawan saya kata 'cempelong' aje semua dalam periuk atau kuali dan tunggu hingga masak.
Yang penting kena ada kuah kurma keluaran Brahim's ini.  Ikut aje arahan yang ada kat belakang paket tu.  Tapi saya jenis degil nak ikut peraturan, memang selalu menderhaka, ikut suka hati mak pak nak tambah itu tambah ini. Satu paket kuah untuk 300gm daging, tapi kalau buat setengah ekor ayam, agak cair sikit tapi still sedap.
Jom kita tengok resepi yang selalu saya guna untuk masak kurma ini.

AYAM MASAK KURMA
Sumber: Mulia

Bahannya
300gm daging / ayam
1 paket kuah kurma Brahim's
3 biji ubi kentang - potong 4
2 biji bawang besar - potong 4
3 biji cili besar
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inc halia - tumbuk
4 biji telur rebus (optional)
Sedikit minyak
Garam dan perasa
Air secukupnya.

Cara Penyediaan
*  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
*  Masukkan kuah kurma, tumis seketika.  Masukkan ayam dan air secukupnya (agak dalam 1 liter - untuk pastikan ayam dan kentang empuk).
*   Masukkan ubi kentang dan bawang besar.  Masak hingga empuk dan masukkan telur rebus dan cili besar.
*  Letak garam dan sesuaikan rasa yang dikehendaki.  Kalau suka yang berkuah banyak tak perlu masak hingga pekat. Saya masak hingga agak pekat sebab suka kuah yang pekat likat.
Versi yang saya buat ini ada letak telur. Itu sebagai tambahan jer sebenarnya sebab rindu nak makan masak putih telur mak andak (kurma telur, mereka panggil masak putih telur, menu femes kalau di kampung mak angkat saya di Kedah sana).  Tapi depa takdelah masak guna kuah segera tu, depa campur-campur rempah.  Depa tergho takpolah, saya tergho makan jo.  Punyalah nak share kesukaan saya pada kawan-kawan dan keluarga, saya suka bekalkan mereka sepeket dua untuk dibawa ke perantauan.
Wassalam.

Bolu Bakar - Tak Pernah Jemu

Assalam...
Hujung minggu jom kita bakar-bakar.  Kalau ada yang tension semalam sebab kalah bola, sudah-sudahlah tu.  Dalam pertandingan memang kena ada seorang pemenang saja, diorang pun dah berusaha sedaya mungkin untuk sampai ke tahap itu.
Ikan bolu/ susu/ milk fish/ bangus ini jenis ikan banyak tulang, memang agak leceh nak makan. Mengajar erti sabar sebenarnya. Jadi bagi mereka yang tak mahir nak perisi atau tak suka benda leceh2 ini bolehlah tukar kepada ikan lain.  Bolu bakar ini memang tak jemu untuk dinikmati sebab rasanya yang sangat sedap dan lemak, kalau dapat makan setiap hari pun takpe..Memang layann.. Tips untuk pilih ikan nak bakar, mestilah ikan yang fresh, sisik masih utuh melekat dibadan ikan. Kalau ikan bolu ini, kena pilih yang saiz besar supaya senang asingkan tulang temulangnya nanti.

IKAN BOLU BAKAR
Sumber: Mak Timah

Bahan nya
1 ekor ikan bolu - bersihkan buang perut, sisik tak perlu buang, belah dan potong dua.
2 biji cili besar*
2 biji cili padi*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 inc. halia*
Serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Sedikit minyak masak
Aluminium foil - untuk membungkus ikan.

Cara Penyediaan
*  Tumbuk lumat bahan-bahan bertanda *.  Masukkan lada sulah, garam dan minyak masak.  
*  Gaul rata dan letakkan atas isi ikan hingga rata.
*  Tutup ikan dan bungkus kemas dengan foil.  Letak foil atas hot plate dan bakar hingga masak lebih kurang 30 minit.  Balik-balikkan ketika membakar agar sekata masaknya.
*  Hidang dan nikmatinya ketika masih panas-panas.
Tiada rotan akar pun berguna juga. Siapa kata tak boleh berasap tak boleh nak menikmati ikan bakar yang sedap begini.  Bagi yang rasa lebih senang bakar dalam oven, pun takde masalah.  Selamat berhujung minggu semua.
Wassalam.

Sunday, 7 December 2014

Akses Ke KLIA & KLIA 2 Dari Paradigm Mall

Assalam....
Angkat tangan siapa yang selalu menggunakan pengangkutan awam terutama bas ke KLIA 2?.  Alah tak nampaklah, bagi mereka yang tinggal area Kelana Jaya ada satu berita baik.  Mulai 1hb Disember perkhidmatan bas ke KLIA 2 boleh didapati di sini.  Kalau sebelum ini anda perlu ke Bandar Utama atau KL Sentral, sekarang boleh naik bas dari tepi rumah anda....skimanya ayat.

Ini jadual perjalanan ulang alik EROBUS antara Paradigm ke KLIA 2.
Kaunter dah tutup pulak masa kami lalu, masa tu dah lewat jugak sebenarnya sebab jadual last adalah 9.00 malam.
Tambang sehala adalah RM10.00 sahaja.  Murah aje kan.
Tempat menunggu bas di hadapan Concorse Entrance, Level CC.
Bawah ini jadual perjalanan shuttle bus antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Paradigm Mall.  Jadi bagi mereka yang menggunakan perkhidmatan LRT, boleh guankan perkhidmatan bas pengantara ini, dan ianya adalah PERCUMA.
Semoga info ini dapat membantu.
Wassalam.

Sunday, 30 November 2014

Infused Water - Minggu Pertama

Assalam...
Konon-konon nak buat cabaran untuk diri sendiri selama 30 hari dengan menyediakan infused water untuk mendetox segala kotoran dalam badan.  Setelah membaca dan mengetahui tentang manfaatnya jika diamalkan, maka berkobar-kobar lagilah keinginan itu.  Yang paling penting usaha untuk mengalakkan diri sendiri minum lebih banyak air setiap hari atau mengikut keperluan badan seseorang iaitu 25kg bersamaan 1litre air.  Benda baik takyah tangguh2, ayo kita amalkan sekarang.  Senang dan ringkas jer untuk disediakan dan boleh campur-campur apa-apa jenis buah.  Ini hasil olahan saya untuk minggu pertama.

Hari Pertama - Lemon + oren

Hari Kedua - Teh + Oren = Tehreen (istilah sendiri)

Hari Ketiga - Timun + Oren + Lemon

Hari Keempat - Timun + Pudina + Lemon + Halia (resepi untuk mengempiskan perut katanya)

Hari Kelima - Oren + Lemon + Limau nipis


Hari Keenam - Lemon + Madu

Hari Ketujuh - Delima + Lemon + Lime
Tipu sebenarnya dapat habiskan setiap jenis setiap hari, jadi time frame seminggu tu tak berjaya dicapai sebaliknya buat tambahan kepada beberapa hari lagi.  Sekali buat kira-kira 2 liter, tapi saya minum masa di rumah saja tak kuasa nak kendong ke tempat kerja.  Lagi satu nanti asyik nak ke toilet, dahlah tempat kerja saya toilet tingkat satu, berapa kali nak kenalah panjat tangga sehari.  Kadang dah lebih 2 hari air tu, tetap jugak minum dan habiskan, bayangkan betapa pahit dan peritnya rasa lemon tu.  Entah-entah khasiat dalam tu dah bertukar jadi kelain pulak....ah sudah siapa pula nak buat kajian kandungan infused water expired ini????.
Wassalam