nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Tips / Petua. Show all posts
Showing posts with label Tips / Petua. Show all posts

Thursday, 23 June 2016

Ikan Goreng Tauchu


Assalam...
Waktu bersahur memang mencabar bila kita tidak ada selera untuk menjamah makanan, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja menggunakan banyak tenaga pada waktu siang.  Kalau masih tercari-cari lauk pembuka selera ketika bersahur nanti bolehlah cuba sediakan ikan goreng taucu ini.  Insha Allah berselera nak makan dan bertambah-tambah.  Resepi ini saya dapat daripada mak su, hasil menyibuk di dapur ketika beliau sibuk menyediakan makan tengah hari untuk kami yang berkunjung pada suatu hari. 




Ikan Goreng Taucu
Sumber: Mak Su (Keratong 4)

Bahan-bahan
1 kg ikan nyok-nyok (putih) - boleh gantikan dengan ikan lain seperti tongkol, selar atau mambung
Serbuk kunyit
Garam
-  Garam kunyitkan ikan, 
-  Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan.

2 sudu besar taucu
2 ketul halia*
2 biji bawang besar*
4 biji bawang kecil*
6 biji bawang putih*
2 biji cili hijau - patah 2
2 biji cili merah - patah 2
Cili padi - ikut pedas yang dikehendaki
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak
Air.


Cara Penyediaannya
*  Racik halus bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil dan halia hingga layu.
*  Masukkan taucu, tumis lagi hingga naik bau.  Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
*  Masukkan ikan, bawang besar dan cili.
*  Sesuaikan rasanya terlebih dahulu sebelum masukkan garam sebab ikan goreng telah digaul dengan garam dan rasa taucu itu sendiri telah sedia masin.  
*  Klau suka yang jenis kering, biar merenih hingga kuah pekat.
*   Angkat dan hidang. 
 
 


Kadang saya suka juga buat yang berkuah seperti di bawah ini dan masukkan sedikit sayur seperti terung panjang atau cendawan kering yang telah di rendam terlebih dahulu.
 


Selamat bersahur kawan-kawan, esok kita dah masuk Ramadhan yang ke-18.
Wassalam.

Wednesday, 11 May 2016

Petai Jeruk


Assalam...
Mari teruskan cerita busuk kita, dah alang-alang busuk kita sebarkan kebusukkan itu pada orang lain.  Ini projek menjeruk petai bersama bapak mertua.  Dapat tahu beliau pandai buat petai jeruk sebab beliau pernah bekalkan dahulu.  So bila jumpa orang jual petai banyak-banyak dan murah, terus teringat pada bapak mertua, ini peluang nak belajar buat petai jeruk dari beliau.


Kira pak mertua ada genglah boleh makan petai jeruk.  Isteri dan anak-anaknya tiada seorang pun yang suka makan petai jeruk, mereka lebih suka makan yang dibuat ulam mentah mahupun yang dimasak sambal.



Rebus sekejap sahaja, jangan terlalu lama untuk mengelakkan isi petai terlalu masak dan lembek.  Walaupun dijeruk, tetapi sedap sekiranya isi petai masih ranggup.
 


Sebesen petai yang telah direbus dipicit-picit untuk keluarkan isinya.  Tidak terasa lama sebab ralit dan  excited untuk menuntut ilmu, walaupun sekadar ilmu menjeruk petai.


Saya suka meleraikan isi petai daripada kulitnya ketika masih suam, seperti satu terapi.


Petai Jeruk
Sumber: En. Nazri

Bahan-bahan
Petai papan
Air masak
Garam

Cara Penyediaan;
* Sediakan petai, basuh dan asingkan tangkai.
* Susun petai dalam periuk, masukkan air dan rebus sekejap.
* Elakkan merebus terlalu lama, agak senang isi keluar apabila ditekan pada kulit.
* Keluarkan dari air panas, sejukkan seketika.
* Picitkan kulit petai untuk mengeluarkan isi petai.
* Sediakan air masak yang dicampur dengan garam, rasa masin mengikut rasa masin lidah masing-masing.
* Campurkan isi petai dengan air garam tadi.
* Letak petai dalam bekas bertutup, dan bolehlah digunakan selepas beberapa hari disimpan.
* Untuk lebih tahan lama boleh letakkan bekas petai jeruk  ke dalam peti sejuk.

 
Siapa yang suka busuk-busuk petai jeruk tu, bolehlah awetkan petai yang berlebihan menggunakan resepi ini.
Wassalam.

Saturday, 11 April 2015

Nota Kira-Kira

Assalam...
Terjumpa nota lama.  Satu kaedah nak mengira lost & profit margin pendapatan sendiri.

Terima kasih pada sahabat (En.Naim) yang memberi nota ini, boleh dijadikan panduan pada sesiapa pun.  Cubalah kira pendapatan anda guna kaedah ini, bagaimana hasilnya ada profit atau lost. 

Wassalam.

Monday, 23 March 2015

Tanda Kasih...

Assalam...
Bagaimana nak menzahirkan tanda kasih kita pada seseorang?  banyak cara sebenarnya, itu terpulang mengikut kesesuaian masing-masing.  Ada yang menzahirkan dengan mengeluarkan belanja yang besar, percutian luar negara, barang kemas atau sebagainya.  Kalau mampu dan dana mencukupi tak menjadi masalah.  Namun bagi yang kurang mampu masih banyak alternatif lain yang mana tanpa perlu keluarkan sen pun, itu barulah namanya kasih dan cinta yang tidak berlandaskan harta benda semata.

Perhatian, setia, taat, belaian, doa yang dipanjatkkan setiap selesai solat untuk kesejahteraan pasangan.  Yang macam ini tak perlukan kos yang banyak, tapi boleh beri hasil yang berganda.  Memanglah benda ini semua tak nampak pada mata kasar, orang sekeliling pun tak boleh nak nilai.  Tetapi kesannya menusuk hingga ke jantung hati mereka ditujukan.  


Contoh mudah, cuba bekalan air minum kepada mereka yang anda kasih setiap pagi sebelum keluar rumah.  Mereka yang pandai baca ayat, doa dan hembus ke air lagi bagus, tapi doa dan ayat al-quran aje tau, jangan pula pergi buat yang kurafat baca jampi serapah segala.  Pesanan penaja yang biasa-biasa saja, musim panas ini kena minum air yang cukup untuk menjaga kesihatan.  Kalau nak lagi romantik boleh selitkan nota cinta sekali.
Wassalam.

Saturday, 28 February 2015

Monday, 23 February 2015

Cuaca Panas dan Kesihatan

Assalam...
Saya cnp dari laman web kementerian kesihatan tentang nasihat dan langkah-langkah yang perlu diambil  ketika cuaca panas yang melampau ketika ini.  Sama-sama kita jadikan .

Pengenalan
Suka atau tidak kehidupan kita dipengaruhi oleh keadaan cuaca harian.
Cuaca panas dan kering adalah fenomena yang biasa di kawasan tropika seperti Malaysia.
Pendedahan kepada cuaca panas adalah salah satu penyebab yang menyumbang kepada peningkatan kedatangan pesakit ke klinik, bilangan kemasukan ke hospital dan malahan kematian dari sesuatu penyakit tertentu terutamanya di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi.

Kesan Kesihatan akibat dari Pendedahan kepada Cuaca Panas
Apakah kesan kesihatan berkaitan dengan panas?

Cuaca panas adalah tekanan fizikal kepada badan manusia. Kesan kesihatan adalah berbagai dari sederhana (mild) kepada teruk seperti strok haba, yang boleh menyebabkan maut.

Masalah berkaitan kesihatan boleh terjadi di berbagai tahap suhu disebabkan oleh;
  • Pakaian yang pelbagai jenis, keadaan pekerjaan, aktiviti fizikal dan beban kerja.
  • Kumpulan umur
  • Kecergasan individu
Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas termasuk;
  • Keletihan/kelesuan akibat dari panas (heat fatigue)
  • Pitam/pengsan akibat dari panas (heat syncope)
  • Kekejangan akibat dari panas (heat cramps)
  • Keletihan/kepenatan akibat dari panas (heat exhaustion)
  • Strok akibat dari panas (heat stroke)
Tanda dan gejala kesihatan berkaitan dengan panas
Bagaimanakah saya mengetahui yang saya menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas?

Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai bergantung kepada keterukan keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasa termasuk;
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Tumpuan lemah
  • Pening
  • Lemah otot–otot badan atau kekejangan
  • Mual dan muntah
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan, dan koma (tidak sedarkan diri).

Komplikasi (kerumitan)

Apakah keadan yang paling teruk boleh berlaku disebabkan masalah berkaitan panas?
  • Strok panas boleh menyebabkan maut
  • Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati
Kumpulan Berisiko
Siapakah yang berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan panas?

Semua orang adalah berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas. Walau bagaimanapun, kumpulan tertentu adalah lebih berisiko untuk menghadapi kesan kesihatan. Kumpulan ini termasuk;
  • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, dan lain-lain.
  • Orang dewasa (orang yang berumur 40 tahun keatas adalah 10 kali ganda lebih berisiko berbanding dengan orang yang lebih muda).
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah
  • Mereka yang menghidapi masalah pernafasan dan jantung
  • Mereka yang menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat, yang menghalang panas keluar dari penyejatan/pengeringan peluh.

Pencegahan

Bagaimanakah saya boleh mencegah atau mengurangkan kesan kesihatan akibat daripada cuaca panas?
"Mencegah adalah baik daripada mengubati". Terutamanya untuk mereka yang di klasifikasikan dalam kumpulan yang berisiko tinggi, mereka adalah dinasihatkan untuk berhati-hati dengan kemungkinan tersebut.
Di bawah adalah tip–tip pencegahan:

Perlu
  • Minum dengan banyak, tanpa mengira tahap aktiviti anda. Jangan tunggu hingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  • Berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Berehat dengan kerap
  • Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang, dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
Jangan/ tidak perlu
  • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.   
  • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup.
  • Bersenam dalam cuaca panas
Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas?

Ingat tip–tip di bawah;
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Tanggalkan pakaian yang ketat
  • Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  • Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  • Minum air setiap 15 minit
  • Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal
Apakah perlu dilakukan jika saya menghadapi kekejangan otot?
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Meregangkan otot-otot yang terlibat
  • Letakkan bungkusan ais/air batu
  • Minum air setiap 15 minit
  • Hindari aktiviti fizikal yang lasak untuk hari tersebut
Dapatkan nasihat perubatan dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda amaran seperti di bawah:
  • Panas, kulit kering, tetapi tidak berpeluh
  • Kekeliruan/kebingungan
  • Kerap muntah
  • Susah bernafas
Wassalam.

Sunday, 21 December 2014

Cara Mudah Memasak Kurma

Assalam...
Ini iklan untuk orang tak mahir dan tak pandai memasak. Orang yang macam sayalah.  Suka makan, tapi tak reti masak camne tu, kalau harap nak beli memang taklah. Pulak tu dasar kedekut pait tak mo keluar duit beli yang dah siap masak kat kedai mamak.  Nak jimat dan boleh makan puas-puas, bolehlah ikut cara ini.  Nak masak kurma ayam ke, kurma daging ke, ikan ke ataupun kurma telur, semua boleh. Guna bahan sikit dan amat mudah nak masak.  Kawan saya kata 'cempelong' aje semua dalam periuk atau kuali dan tunggu hingga masak.
Yang penting kena ada kuah kurma keluaran Brahim's ini.  Ikut aje arahan yang ada kat belakang paket tu.  Tapi saya jenis degil nak ikut peraturan, memang selalu menderhaka, ikut suka hati mak pak nak tambah itu tambah ini. Satu paket kuah untuk 300gm daging, tapi kalau buat setengah ekor ayam, agak cair sikit tapi still sedap.
Jom kita tengok resepi yang selalu saya guna untuk masak kurma ini.

AYAM MASAK KURMA
Sumber: Mulia

Bahannya
300gm daging / ayam
1 paket kuah kurma Brahim's
3 biji ubi kentang - potong 4
2 biji bawang besar - potong 4
3 biji cili besar
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inc halia - tumbuk
4 biji telur rebus (optional)
Sedikit minyak
Garam dan perasa
Air secukupnya.

Cara Penyediaan
*  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
*  Masukkan kuah kurma, tumis seketika.  Masukkan ayam dan air secukupnya (agak dalam 1 liter - untuk pastikan ayam dan kentang empuk).
*   Masukkan ubi kentang dan bawang besar.  Masak hingga empuk dan masukkan telur rebus dan cili besar.
*  Letak garam dan sesuaikan rasa yang dikehendaki.  Kalau suka yang berkuah banyak tak perlu masak hingga pekat. Saya masak hingga agak pekat sebab suka kuah yang pekat likat.
Versi yang saya buat ini ada letak telur. Itu sebagai tambahan jer sebenarnya sebab rindu nak makan masak putih telur mak andak (kurma telur, mereka panggil masak putih telur, menu femes kalau di kampung mak angkat saya di Kedah sana).  Tapi depa takdelah masak guna kuah segera tu, depa campur-campur rempah.  Depa tergho takpolah, saya tergho makan jo.  Punyalah nak share kesukaan saya pada kawan-kawan dan keluarga, saya suka bekalkan mereka sepeket dua untuk dibawa ke perantauan.
Wassalam.

Bolu Bakar - Tak Pernah Jemu

Assalam...
Hujung minggu jom kita bakar-bakar.  Kalau ada yang tension semalam sebab kalah bola, sudah-sudahlah tu.  Dalam pertandingan memang kena ada seorang pemenang saja, diorang pun dah berusaha sedaya mungkin untuk sampai ke tahap itu.
Ikan bolu/ susu/ milk fish/ bangus ini jenis ikan banyak tulang, memang agak leceh nak makan. Mengajar erti sabar sebenarnya. Jadi bagi mereka yang tak mahir nak perisi atau tak suka benda leceh2 ini bolehlah tukar kepada ikan lain.  Bolu bakar ini memang tak jemu untuk dinikmati sebab rasanya yang sangat sedap dan lemak, kalau dapat makan setiap hari pun takpe..Memang layann.. Tips untuk pilih ikan nak bakar, mestilah ikan yang fresh, sisik masih utuh melekat dibadan ikan. Kalau ikan bolu ini, kena pilih yang saiz besar supaya senang asingkan tulang temulangnya nanti.

IKAN BOLU BAKAR
Sumber: Mak Timah

Bahan nya
1 ekor ikan bolu - bersihkan buang perut, sisik tak perlu buang, belah dan potong dua.
2 biji cili besar*
2 biji cili padi*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 inc. halia*
Serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Sedikit minyak masak
Aluminium foil - untuk membungkus ikan.

Cara Penyediaan
*  Tumbuk lumat bahan-bahan bertanda *.  Masukkan lada sulah, garam dan minyak masak.  
*  Gaul rata dan letakkan atas isi ikan hingga rata.
*  Tutup ikan dan bungkus kemas dengan foil.  Letak foil atas hot plate dan bakar hingga masak lebih kurang 30 minit.  Balik-balikkan ketika membakar agar sekata masaknya.
*  Hidang dan nikmatinya ketika masih panas-panas.
Tiada rotan akar pun berguna juga. Siapa kata tak boleh berasap tak boleh nak menikmati ikan bakar yang sedap begini.  Bagi yang rasa lebih senang bakar dalam oven, pun takde masalah.  Selamat berhujung minggu semua.
Wassalam.

Sunday, 7 December 2014

Akses Ke KLIA & KLIA 2 Dari Paradigm Mall

Assalam....
Angkat tangan siapa yang selalu menggunakan pengangkutan awam terutama bas ke KLIA 2?.  Alah tak nampaklah, bagi mereka yang tinggal area Kelana Jaya ada satu berita baik.  Mulai 1hb Disember perkhidmatan bas ke KLIA 2 boleh didapati di sini.  Kalau sebelum ini anda perlu ke Bandar Utama atau KL Sentral, sekarang boleh naik bas dari tepi rumah anda....skimanya ayat.

Ini jadual perjalanan ulang alik EROBUS antara Paradigm ke KLIA 2.
Kaunter dah tutup pulak masa kami lalu, masa tu dah lewat jugak sebenarnya sebab jadual last adalah 9.00 malam.
Tambang sehala adalah RM10.00 sahaja.  Murah aje kan.
Tempat menunggu bas di hadapan Concorse Entrance, Level CC.
Bawah ini jadual perjalanan shuttle bus antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Paradigm Mall.  Jadi bagi mereka yang menggunakan perkhidmatan LRT, boleh guankan perkhidmatan bas pengantara ini, dan ianya adalah PERCUMA.
Semoga info ini dapat membantu.
Wassalam.

Sunday, 30 November 2014

Infused Water - Minggu Pertama

Assalam...
Konon-konon nak buat cabaran untuk diri sendiri selama 30 hari dengan menyediakan infused water untuk mendetox segala kotoran dalam badan.  Setelah membaca dan mengetahui tentang manfaatnya jika diamalkan, maka berkobar-kobar lagilah keinginan itu.  Yang paling penting usaha untuk mengalakkan diri sendiri minum lebih banyak air setiap hari atau mengikut keperluan badan seseorang iaitu 25kg bersamaan 1litre air.  Benda baik takyah tangguh2, ayo kita amalkan sekarang.  Senang dan ringkas jer untuk disediakan dan boleh campur-campur apa-apa jenis buah.  Ini hasil olahan saya untuk minggu pertama.

Hari Pertama - Lemon + oren

Hari Kedua - Teh + Oren = Tehreen (istilah sendiri)

Hari Ketiga - Timun + Oren + Lemon

Hari Keempat - Timun + Pudina + Lemon + Halia (resepi untuk mengempiskan perut katanya)

Hari Kelima - Oren + Lemon + Limau nipis


Hari Keenam - Lemon + Madu

Hari Ketujuh - Delima + Lemon + Lime
Tipu sebenarnya dapat habiskan setiap jenis setiap hari, jadi time frame seminggu tu tak berjaya dicapai sebaliknya buat tambahan kepada beberapa hari lagi.  Sekali buat kira-kira 2 liter, tapi saya minum masa di rumah saja tak kuasa nak kendong ke tempat kerja.  Lagi satu nanti asyik nak ke toilet, dahlah tempat kerja saya toilet tingkat satu, berapa kali nak kenalah panjat tangga sehari.  Kadang dah lebih 2 hari air tu, tetap jugak minum dan habiskan, bayangkan betapa pahit dan peritnya rasa lemon tu.  Entah-entah khasiat dalam tu dah bertukar jadi kelain pulak....ah sudah siapa pula nak buat kajian kandungan infused water expired ini????.
Wassalam

Wednesday, 15 October 2014

Masak Rendang Guna Periuk Noxxa

Assalam...
Walaupun dah lama memiliki benda ini, tapi saya sebenarnya tak tahu nak guna, nak tekan butang mana, dah tak ingat.  Butang pulak macam nak set bom jangka, ngeri jugak kang salah set, meletop ke ape?  Apelah punya lawak dan bodoh.  Manual ada tapi info terlalu basic, buku resepi khas yang guna periuk ini cis tak diberi rupanya.  Hari tu orang tu kata ada kat dalam tu semua.   Kira tipu pelangganlah ini.  Bila tanya kata kena beli asing...ciss, cakap awal kan senang, takdelah mengharap.  Salah sendiri jugak sebab tak periksa betul2 masa terima hari itu.
Lepas terima terus bungkus kirim balik kampung, konon bagi hadiah kat mak.  Tapi mana ada mak guna, masih cantik dalam kotak, last balik ke tangan saya semula. Mailah iolls nak share kat uolls masak rendang ayam kampung guna periuk ini.



Rendang Ayam Kampung
Sumber: Ma'ani

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung - potong kecil
1 liter santan
2 sudu kerisik
2 sudu rempah kari daging
3 sudu cili giling (boleh tambah kalau nak pedas)
1 asam keping
2 helai daun kunyit - hiris halus
4 helai daun limau purut - hiris halus
sedikit gula melaka
garam dan serbuk perasa secukupnya
 
Bahan Blend
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 inc. halia
1 inc. lengkuas
3 batang serai
3 biji buah keras 

Bahan Tumis
sedikit setiap satu 4 sekawan (kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang)
4 ulas bawang merah - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
Minyak


Cara penyediaannya
*  On periuk Noxxa dan tekan butang stir fry.  Masukkan minyak.  Tumis 4 sekawan dan bawang hiris hingga wangi.  Masukkan serbuk kari dan cili giling, tumis hingga garing sedikit.  Masukkan bahan blend, tumis lagi hingga naik minyak. Off periuk dengan menekan butang On Off.
*  Masukkan ayam, asam keping dan santan.  Gaul rata ayam dan rempah tumis.  On periuk semula dan tekan butang high pressure, setkan masa yang dikehendaki (saya set 20 minit).  Pasang penutup, rapatkan dan pusingkan nob ke arah pressure.  
*  Bila high pressure dah settle, pusingkan nob ke arah steam dan biarkan wap keluar sebelum membuka penutup.
*  Masukkan gula, kerisik, daun limau dan daun kunyit.  Sebab saya nak rendang yang agak kering.  Saya masak hingga kering guna stir fry method.  
*  Tekan butang stir fry dan tumis seketika untuk memasak rendang hingga kering.  Akhir sekali masukkan garam dan sesuaikan dengan rasa yang diingini.  Tekan butang On Off untuk stopkan proses.

Alhamdulillah...siap pun, senang jer sebenarnya kalau dah biasa guna.
Wassalam.

Monday, 13 October 2014

Sarung Lengan Lace - SK

Assalam...
Ada yang panggil ini adalah stongan, hand guards, hand socks, stokin lengan dan macam-macam lagi.  Tak kisahlah yang penting dapat memenuhi kesempurnaan pemakaian muslimah dalam menjaga aurat.  Dah try banyak jenis dan pattern tapi ada je masalah.  Masalah utama sebab saya ini jenis kulit elergik, senang jadi gatal dan merah-merah bila grip getah terlalu ketat dan material tak serap peluh.  

Tapi bila pakai sarung lengan lace ini memang puas hati sangat walaupun agak costly sikit.  Kadang-kadang kena ikut prinsip beli-belah alah membeli menang memakai, ayat nak sedapkan hati sendiri.  Material lembut, serap peluh dan getah grip tu pun tak meninggalkan kesan gatal.  Lagi satu lace tu cantik...hehehe.  
Siapa yang berminat nak dapatkan boleh beli online di sini atau berkunjung sendiri ke butik Siti Khadijah di sini.
Wassalam.

Wednesday, 1 October 2014

Asam Keping & Pulut

Assalam...
Pertama kali jumpa beras pulut rendam diletakkan dengan asam keping di rumah mertua.  Saya tanya mak mertua dulu, sebab saya tak pernah nampak mak saya letak asam keping.   Ini petua kalau nak dapatkan pulut kuning yang cantik dan  berkilat katanya.   Ohh, dah lupa pulut yang mak saya selalu buat sama ada berkilat ke tidak, yang saya ingat selalu buat pulut 4 warna - putih, pink, kuning dan hitam.  Tapi saya tak ambik pot sebenarnya sebab tak berapa gemar makan pulut.
Contoh pulut kuning yang telah  dideco, boleh membuat selera anda menjulang naik nak makan pulut.  Sesekali saya makan jugak dengan rendang atau pulut yang digaul dengan kelapa parut dan dimakan bersama ikan masin.  Teringat pulut sorok yang selalu disediakan sebagai sarapan di rumah-rumah kenduri di Sidam Kiri, Kedah.

Wassalam.