Showing posts with label Musim buah. Show all posts
Showing posts with label Musim buah. Show all posts

Saturday, 29 December 2018

Buah Bidara - Sedap Tak Terkata

Assalam....
Kali pertama dapat makan buah ini dulu beli di Mataf, yang dah dibuat jeruk dicampur dengan serbuk asam.  Dari situ memang suka rasanya, ranggup sedap tak tahu nak cakap, nak kata manis tak manis, tapi saya suka.  Orang kata pokok bidara ini banyak khasiatnya daripada pokok, buah serta daun banyak kegunaannya dan antara pokok yang digalakkan untuk ditanam di halaman rumah.


Hari minggu lepas, teman en.Abe meronda ke Sungai Buloh dan terpandang satu gerai jual buah yang sangat meriah.  Terus terfikir nak beli buah mangga kebetulan petang tu nak melawat mak sedara di Seremban, boleh lah bawa buah untuk dijadikan buah tangan.  Di Gerai itulah ada jual buah bidara ini, bila nampak tu terus jer minta sekilo.  Adik yang jual tu pula baik sangat minta kami pilih sendiri dan rasa dulu sebelum beli.


Sampai rumah tak sempat buat apa, terus buat pencicah (garam belacan - tumbuk belacan, garam, gula, cili padi dan kicap kipas udang) untuk buah bidara nie.  Sebenarnya kalau makan begitu saja pun dah cukup sedap, tapi mengada nak cicah juga dengan garam belacan.  Tapi garam belacan tu tak kick lah sebab rasa belacan dah tengik, terlupa belacan digoreng lama, minyak tu yang sebabkan bau kurang menyenangkan.


Beli sekilo macam tak cukup pula kami rata walaupun mula-mula ingat nak buat jeruk.  Tak sempat sampai keesokkan hari. 

Tak tahulah ini kira buah tempatan atau inport, adik yang jual buah tu pun tak tahu bekalan buah tu dari mana, tapi yang dia kata semua yang mereka jual ambil daripada pasar borong.  Hujung minggu kena pi cari lagi nampaknya buah bidara.
Wassalam.

Friday, 31 August 2018

Pokok Buah Rambai

Assalam...
Cerita balik kampung minggu lepas, balik selepas raya lah ceritanya.  Di kampung sudah penghujung musim buah.  Cuma dapat jumpa buah rambutan dengan buah rambai ini, durian dah habis.  Itu pun tinggal sepokok rambutan dan sepokok rambai, rambutan dah habis kena tutuh pokok tu, so kena tunggu 2 atau 3 tahun lagi In Sha Allah baru pokok rambutan tu dapat berbuah lagi.  Semut terlalu banyak masalahnya sama hal dengan pokok rambai tu.

Geram nak panjat tapi sebab semut tu, terbantut lah hasrat.  Guna galah buluh kait buah yang merambai.  Pokok rambai saya tak biasa sangat dan tak reti nak ambil guna galah, percubaan pertama saya pulas galah yang melekat pada tangkai buah, sudahnya habis semua buah gugur.


Ini mak mertua tunjuk cara kait dan pisahkan tangkai daripada pokok tanpa mengugurkan buah rambai.  Galah kena guna yang ada belahan di hujung dan rapatkan pada pangkal tangkai dan cucuk sampai tanggal. 


Jadilah dapat sepelastik buah rambai hasil kait dengan galah buluh, jadikan ole-ole untuk kawan-kawan.  Ramai yang suka, rasa yang masam-masam manis, walaupun pun kulit dah layu.

Bagi buah pada diorang dengan pesanan, kulit jangan dibuang nak ambil balik.  Buruk siku ker gitu, sajalah nak try orang kata kulit rambai tu sedap kalau di masak lemak.  Boleh kot buat masak lemak sambut merdeka, nostalgia MalaysiaKu.
Wassalam.

Tuesday, 31 July 2018

Musim Durian Datang Lagi...

Assalam...
Tahun ini pasaran agak melimpah dengan lambakan durian, musim kali ini menjadi serentak dari semua penjuru semenanjung kan, utara tanahair, selatan dan timur.  Tahun-tahun sebelum ini, rasanya durian mahal jugak sebab bekalan durian di pasaran secara bertahap dan berkala, saya ingat lagi tahun lepas beli sebiji (RM75) untuk bapak  tapi rasanya sangat mengecewakan.


Awal musim hari tu dimulakan makan durian dengan pulut yang adik ipar belanja untuk kami makan ramai-ramai.  Durian kampung sekilo RM10, dalam 10kg juga lah mereka beli. 


Itu budak yang tak suka dengan durian, buat muka dan lari bila nak suap dengan durian.


Dua minggu lepas kami balik kampung (Pahang) salah satu tempat lubuk durian.  Balik ramai-ramai, berkumpul makan durian kali ini beli dengan harga RM3 sekilo.  Durian kampung gred yang bagus RM6 (harga hujung minggu, tinggi sedikit sebab ramai memborong) kalau hari biasa boleh dapat lebih murah.


Mertua angkut sebakul (lebih 15 biji) durian yang gred rendah sesuai untuk buat tempoyak  dengan harga RM10.  Kalau 2 minggu lepas dah ada stok 20kg tempoyak, setakat hari ini akan bertambah lagi lah stocknya.  Tempoyak bahan masakan yang wajib ada sepanjang tahun bagi orang Pahang, untuk gulai dan sambal.  Lepas ini kita pun akan dapatlah bekalan sebalang dua juga.


Pak mertua ajar buat tempoyak dengan hanya letak garam pada isi durian.  Kacau bagi rata dan simpan dalam bekas / botol.  Jika durian tu jenis berair, kena sejat air tu dulu baru gaul dengan garam.


Durian yang kami bawa balik penuh bonet jugak lah dari kampung.  Dalam perjalanan menempuh jem dan panas dah ada kulit yang terbelah, nak selamatkan agar masih boleh dinikmati segar kena buka dan bekukan.  Sekarang jalan raya jem bukan time raya saja tau, tapi musim durian pun jalanraya jem juga.  Salah satu.


Orang Malaysia ni memang bertuah, musim buah bukan hanya boleh makan durian, tapi sekali pakej dengan buah nadir yang lain.  Bersabar sajalah perut akan disumbat dengan macam-macam jenis buah, selagi tidak membawa mudarat it's ok makanlah sepuasnya.

Musim begini juga macam-macam mitos dan fakta akan akan keluar sehingga ada yang menjadi takut.  Sejauh mana benarnya wallahualam, sebab itu kita perlu ada ilmu dan kenali diri sendiri.
Wassalam.

Friday, 27 July 2018

Pot Luck Habis Raya

Assalam...
Ini potluck sempena apa tak tahu lah, nak kata potluck raya, raya pun dah lepas.  Sejak sebelum ramadhan hingga ke musim raya semua orang sibuk.  Memang takde lah nama nak kumpul makan ramai-ramai dengan rakan sekerja, atau nak susun pergi beraya rumah ke rumah memang idok lah.  Nasib lah raya orang beraya sakan 30 hari jer, itu pun ada gak yang lajak sampai ke hari 2 dan 3 zulkaedah.  Semua macam nak menjerit saja cakap udah udah ler tu kome beraya, dah tak larat dah kami dan serve.


Plan last minute juga kisah potluck nie, mencuri masa yang ada kosong untuk sehari itu.  So temanya jadi begini dusun buah-buahan mak pak hang tak tahulah asal usul buah tu dari mana, pahang ker, johor ker, utara ker.  Setahu kami mereka yang ditugaskan berkejaran mencari di pasar malam, NSK, SS2 dan stall buah instant bawa pokok pun ada.


Ini lah tinggalan saki baki kuih raya yang ada, end up tak bersentuh sebab lebih gairah nak makan doyan.


Didikasi team kitchen sediakan roti canai dan roti bom pagi tu sebagai mengenang arwah chef Abdullah.  Sebanarnya kami kehilangan seorang chef seminggu selepas raya hari itu, Al-Fatihah untuk Chef Abdullah.


Ceritanya sediakan pulut bersama santan untuk dimakan bersama durian atau mangga, tapi hanya tercuit sedikit saja.


Air ini, mula-mula ramai komen, air apa nie banyak sampah.  Tatapi akhirnya menjadi kegemaran ramai lebih laris daripada air durian belanda, at the end sampah pun habis entah ke mana.


Goreng-gorengan, sukun, pisang & cempedak.


Ada pula hamba Allah bawa KFC bucket tu, ini kes kering idea nak bawa apa, last minute tanya mana outlet KFC yang terdekat.

Mulanya hanya nak makan buah-buahan saja, tapi seorang bawa ini sikit, sedia itu sikit, lama-lama jadi banyak.  Dari menu ringan meleret ke menu mee, nasi, sate dan lauk pauk.  Seharian kenyang buta dibuatnya, yang penting semua orang happy dan lepas ini boleh bekerja dengan lebih semangat lagi.
Wasalam.