nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Riadah / Santai. Show all posts
Showing posts with label Riadah / Santai. Show all posts

Thursday, 26 October 2017

Lao Mandre: English Tea House And Restaurant, Sandakan Borneo


Assalam..
Semakin suka pula bercerita pasal kampung halaman nie, rindu kampung lah kot maksudnya tu.  Tak dapat balik pun takpe, kita cerita lah mengimbas kenangan biar sentiasa segar dalam ingatan.  Kalau anda berkunjung ke Sandakan, nak fefeeling macam orang putih menikmati afternoon tea dengan pemandangan yang best boleh berkunjung ke English Tea House And Restaurant, sebelah dengan Agnes Keith House saja.



Nak menikmati hidangan boleh pilih untuk duduk di dalam restoran atau di luar.  Siang hari jika cuaca mengizinkan, sangat best duduk tempat open begini.


Atau boleh saja memilih duduk bawa gazebo / pondok yang disediakan.


Menu yang disajikan daripada sajian ringan ke sajian berat.  Petang tu kami, bukan nak makan sangat pun sebenarnya jadi kami order set untuk afternoon tea saja petang tu.  Set afternoon tea untuk 2 orang tapi kami 4 orang tercungap-cungap nak habiskan makanannya.


Begini lah set yang kami dapat tu.  Cuma kalau 4 orang kena tambah air, sebab tea dalam set tu hanya untuk 2 orang.


Big scone bersama clotted cream dan jam, 2 biji scone tu jenuh nak perabih kami berempat.  
Apa nie nek? bagi makan goreng pisang 2 pinggan lagi cepat habis, ini macam lain-lain juga....itu komen antara mereka.  
Untunglah nenek bawa korang dapat jugak merasa, biar kami kenal apa itu scone apa itu clotted cream.
Maaflah orang kampung.


Antara yang pernah melawati tempat ini.


Ruang dalam restoran.


Jika berkunjung ke Sandakan, jangan lupa singgah ya.  Siapa lagi nak promote kalau bukan orang kampung sendiri kan?.
Wassalam.

Sunday, 22 October 2017

Sky Mirror, Sasaran Kuala Selangor.


Assalam...
Sasaran nak ke Sky Mirror bersama geng karas, Alhamdulillah terlaksana dan memang menepati sasaran kali ini.  Beberapa kali tertunda sebab tidak semua ahli bercuti pada hari yang sama dan sky mirror ini pun wujud hanya pada hari tertentu saja.  Kami mengikut pakej yang naik speed boat daripada Jeram, Kuala Selangor. 


Tempat perlu berkumpul di rumah kedai sebelah, Burger King Jeram sebelum atau pada jam 7.30 pagi, sebab bot yang kami naiki itu akan bertolak tepat jam 8.00 pagi.  So awal pagi tu kena rush ke sana, perjalanan dari rumah pun lebih kurang sejam ke Jeram.  Perjalanan dari jeti ke dataran pasir tu lebih kurang 30 hingga 40 minit, laluan kiri kanan adalah ladang kerang.  Tempat yang berpagar atau ada semacam tiang, tu maksudnya kawasan kepunyaan orang.  Kalau rasa nak pergi mencari kerang sendiri, pergi lah di kawasan yang tidak bertanda .


Kami naik bot di Jeti Kebun Kerang Sungai Buloh.  Dapat tengok orang bersihkan kerang ketika nak pergi, rasanya salah satu tempat pendaratan utama kerang dan benih kerang di Kuala Selangor.  Ketika balik dari tengah laut, hajat nak beli kerang... kerangnya nan hadoo.


Ketika berlepas dari jeti tadi, kami ingatkan bot kami antara yang terawal akan sampai di pulau pasir ini.  MasyaAllah dah banyak bot yang landing (terdapat banyak syarikat pengusaha bot) manusia apatah lagi ramainya.  Memang dah ramai pengunjung ke sini sejak dimasukkan dalam kalender pelancong negeri Selangor.  Terdapat juga pelawat yang naik bot daripada jeti di Kuala Selangor.  


Macam tinggi sangat dia terbangkan?  Budak yang jadi awak-awak bot pelancong tu semua sudah tahu teknik nak ambil gambar yang cantik.  Mereka yang nak ambil gambar cantik-cantik kena  cop budak untuk ambil gambar dan kawasan yang tidak memungkinkan ada bayangan orang lain selain mereka.


Apa-apa aje lah aksi korang.  Kat sini memang bergambar saja lah aktivtinya, jadi guna kesempatan yang ada untuk berselfie, berswafoto dan yang sewaktu dengannya. 


Percubaan membuat aksi ini yang, walaupun mudah pada pandangan mata namun jika semua kayu, payah juga mendapat kordinasi yang sempurna.  Kesian adik yang menjadi photographer menunggu.  Tolong ambil gambar pelawat sudah termasuk dalam pakej berserta prop sekali.  Pelawat tinggal beraksi sahaja, tapi pandai-pandailah nak minta tolong sebab ramai lagi group lain nak guna khidmat yang sama.


Di tengah laut ini, baru jam 9.00 pagi dah terasa panas sangat, tapi mujurlah guide kami ajak balik pada jam 10 lebih macam tu.  Sunblock harus guna ya, pakailah tebal untuk elakkan kulit gosong (terbakar).


Lepas itu kami dibawa ke Pulau Angsa sebelum balik semula ke jeti di Jeram.  Pulau ini menempatkan rumah api yang masih berfungsi sebagai panduan kepada kapal-kapal yang melalui Selat Melaka.  Terdapat juga bekas tinggalan rumah rehat Sultan Selangor yang musnah dalam kebakaran dan pembangunan resort yang terbengkalai.


Kami cuma berehat sebentar di sini sambil menikmati bekalan nasi lemak dan air minuman yang disediakan oleh guide.  Bekal sandwich yang dibawa dari rumah pun layan juga sebab masing-masing dah lapar.  Saya tak sempat nak merasa rehat-rehat di atas bukit di sini sebab beratur nak guna bilik air.  Nak repeat lagi ker?, mungkin jika ada orang nak belanja.
Wassalam.

Friday, 20 October 2017

Take a Break: Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya


Assalam...
Mari kita bersenam untuk keluarkan peluh, zumba tak boleh, lari tak boleh, sit-up tak boleh, berbasikal tak pandai, banyak sangat yang tak boleh jadi moh leh kita pergi hiking.  Buat sekadar yang termampu.  Jalan masuk semak, panjat bukit, turun lurah, jumpa parit atau tali air memadai lah, untuk aktiviti keluarkan peluh di hujung minggu.



Pagi ahad, kami pergi berempat terdiri daripada geng yang sihat-sihat belaka memulakan perjalanan.  Trek agak licin dan becak sebab lepas hujan. 


Daripada starting point utama kami bergerak mengambil arah ke sebelah kiri dan sampai satu lorong yang ada pencawang.  Sebenarnya banyak track laluan baru, yang agak mengelirukan terutama bagi yang baru pertama kali hiking di sini.


Selepas mendaki dari area pencawang, pendaki akan sampai ke kawasan kuil hindu dari situ boleh nampak pemandangan PJ new town dan kawasan Pantai Dalam KL.


Tiang-tiang tu banyak mengelilingi kawasan kuil, sama ada untuk pembangunan masa depan atau memang dibuat sedemikian rupa, tak dapat nak pastikan.


Pemandangan ke arah kondo Mexwell Tower, Freser Tower dan Cameron Tower di kawasan Gasing, PJ (Selangor).


Kalau naik sampai atas kawasan kuil, rasanya pemandangan dia lagi jelas untuk kawasan sekitar.  Tapi sebab takut sesat jika tak follow group orang lain, kami tak jadi naik ke atas.


Menuruni cerun dari kawasan kuil untuk masuk ke kawasan hutan semula.


Rasa dah sangat jauh kami berjalan, daripada kawasan hutan, keluar ke jalan bertar, masuk hutan semula.  Kena rajin bertanya kepada hikers yang lain. Berjalan jauh tak kisah yang takut jika sesat, tapi nak takut apa kan, coverage phone 4G ya semua kawasan.  Ramai jer orang yang boleh tunjukkan jalan, jangan malu nak bertanya.


Jalan punya jalan sampai ke Taman Rimba Bukit Kerinchi (Wilayah Persekutuan KL).  Jauh kan jalan dapat cover 2 negeri.  Di taman rimba ini, sesuai untuk bawa keluarga beraktiviti terutama kanak-kanak, ada kemudahan di sediakan seperti pondok, bilik air, kolam, tempat memasak dan sebagainya.


Hajat hati nak cover juga kawasan ini, tapi nampaknya tenaga tak mengizinkan tambah lagi 2 orang tu dah pancit awal lagi.  Macamana lah nak ikut cabaran mendaki Kinabalu jika di Gasing pun ko dah nak putus nyawa dek oi?.  Kita pula rasa tersangat lapar dan telah kehabisan bekalan air.  Next time boleh lah ke sini pula dan cover di sebelah kanan Hutan Pendidikan Bukit Gasing tu.


Selepas berjalan lebih kurang sejam setengah, dalam pusingan 4.7km, keluar masuk Selangor dan Wilayah KL akhirnya kembali semula ke pangkal jalan, di Jalan Tanjung 5/4.
Wassalam.

Monday, 16 October 2017

Take a Break: Sibuan Island, Semporna Sabah


Assalam...
Lepas beramah mesra dengan anak-anak Bajau Laut di Pulau Tatagan, kami dibawa ke Pulau Sibuan, pulau terakhir dalam lawatan sebelum menamatkan acara hoping island kami pada hari itu.  Pulau ini menempatkan anggota tentera untuk mengawal keselamatan pelawat.  Jadual tugas mereka di Pulau Sibuan bermula daripada awal pagi hingga ke petang setiap hari berlanjutan selama 3 bulan tanpa hari rehat. 


Setiap pelawat perlu direkodkan ketibaan mereka di Pulau Sibuan.  Pulau ini juga hanya boleh dimelawati mengikut waktu tugas anggota tentera setiap hari.  Selepas waktu tersebut tiada seorang pun pelawat yang dibenarkan untuk berada di Pulau Sibuan. 


Matahari terpacak atas kepala semasa ketibaan kami di Pulau Sibuan, bayangkan saja panasnya pada hari itu.  Di sini tiada sebarang pondok disediakan untuk berteduh, pokok rendang pun terbatas, sudahnya kami semua berkumpul di pondok askar yang berkawal.



Pasangan yang ikut serta dalam group kami.


Di pulau ini juga terdapat penempatan Bajau Laut, cuma kami tak pergi sana.  Awak-awak bot kami sudah nasihatkan agar tidak pergi ke kawasan sana.  Sebenarnya Bajau Laut ini tak menganggu pelawat pun, sebagai langkah berjaga-jaga.  Takut mereka kerumun sebab tertarik pada benda yang kita pakai atau barang yang bersama dengan kita.


Perahu yang dijadikan sebagai tempat tinggal, akan mendarat di mana-mana daratan begini untuk berlindung daripada ribut, melakukan kerja-kerja pembaikan pada perahu mereka jika terdapat sebarang kebocoran dan mendapatkan bekalan makanan serta air.


Anak Bajau laut yang menetap di Pulau Sibuan.  Hanya beberapa orang yang kami jumpa keluar daripada tempat penginapan mereka.  Waktu tengah hari ketika itu, mereka pun tahu nak duduk rumah takdelah macam kami nie, tengah hari buta duk berkeliaran di pulau.  Agaknya kami pula yang jadi bahan tontonan mereka, hahaha.


Nak redahkan kepanasan cuaca ketika itu kami pergi snorkeling lagi.  Kali ini guide bawa kami ke lubok ikan dan terumbu karang.  Peringatan penting jika hendak snorkeling atau diving, sila tanggalkan cincin atau perhiasan anda, terutama yang ada batu permata.   Pancaran atau kilauannya akan menakutkan ikan yang anda hendak lihat tetapi boleh menarik pemangsa datang.


Sebelum balik jangan lupa ambil gambar dengan pegawai tentera yang bertugas menjaga keselamatan di perairan, terhibur sikit hati mereka.  Mereka bertugas tanpa henti dalam keadaan sentiasa siap sedia, tempoh bertugas tiada cuti, jumpa keluarga pun tak boleh. Kau mampu? saya tak mampu.
Wassalam.

Sunday, 15 October 2017

Bajau Laut (Sea Gipsy) Pulau Tatagan, Semporna.


Assalam...
Ketika kami sampai di perairan Pulau Tatagan, enjin bot diperlahankan saya ingatkan tempat cetek dan akan menganggu hidupan yang terdapat diperairan itu.  Rupanya ada sesuatu yang menarik untuk kami sini.  Bot berhenti saja, puluhan perahu kecil yang dikemudi oleh kanak-kanak Bajau Laut mendekati bot.  Saya tak tahu ada itinerary seperti ini dalam pakej kami, ingat hanya lawatan biasa ke 3 pulau seperti yang diberitahu.


Rasa ralat juga lah, jika tahu boleh saya sediakan jajan atau air minuman untuk budak-budak tu.  Air minuman sangat bermakna bagi mereka yang tinggal di laut.  Selalunya mereka mendapatkan sumber air minum daripada air hujan atau beli daripada pekan Semporna atau pekan-pekan terdekat.


Adik yang berperahu sendiri ini, mulanya agak jauh daripada group yang mendekati bot kami.  Ini lah aktiviti harian mereka, berperahu sambil mencari makanan dalam laut.


Kayuhan semakin laju, dengan harapan akan ada habuan yang dia boleh bawa balik daripada pelancong atas bot.


Saya tak memahami bahasa yang mereka gunakan, mereka pula hanya boleh faham dan berbahasa melayu sedikit.  Kebanyakkan mereka ini tidak bersekolah dan hidup secara nomad dalam perahu ataupun pondok di pulau-pulau.  Kerajaan menggalakkan mereka untuk menetap secara kekal agar senang menyalurkan bantuan.


Rasa terhibur sangat, dengan kanak-kanak yang datang mendekat dan bergayutan di tepi bot kami, mereka meminta agar kami memberikan sedikit makanan, air atau sedikit wang.  Mereka tidak bertindak di luar kawalan dan patuh arahan daripada tour guide kami.  Tour guide kami memang ada menyediakan makanan ringan seperti gula-gula, keropok, air botol dan meminta kami mengagih-agihkan untuk kanak-kanak ini. 


Ada yang terjun dan menyelam ke dalam laut sambil beraksi semata-mata meminta kami memberi sedikit upah atas show yang mereka buat.  Tersentuh juga hati, ketika ada antara mereka yang sangat kecil menagis sebab tidak mendapat gula-gula.


Mereka tidak akan berganjak sebelum mendapat apa-apa daripada kami.  Sebenarnya ada juga yang dah dapat tetapi balik semula meminta makanan.


Pelancong boleh mengikut Bajau Laut yang menggunakan perahu yang besar untuk bersiar-siar.  Walau hanya seketika, tetapi pengalaman tu tetap yang terbaik.


Bayaran ikut pelancong nak beri berapa, tour guide kami nasihatkan beri RM5.00 atau jika nak beri lebih pun boleh.


Satu nasihat untuk mereka yang berhajat ke pulau-pulau di perairan Semporna, jangan memakai barangan kemas atau kelihatan bermewah-mewah.  Itu pesanan penting yang saya dapat daripada pegawai yang berada di pusat Pembenihan Kima, Pulau Bohey Dulang tadi.  Semasa saya berperahu mengikut kanak-kanak Bajau Laut ini, mereka telah meminta cincin yang saya pakai sebagai hadiah.  Alamak, nasib masa tu sel-sel otak bersambung dan beri alasan yang cincin itu saya tak boleh bagi sebab ini adalah cincin kahwin saya dan mereka pun faham. 


Walaupun rasa cuak selepas insiden itu, tak menghalang niat untuk datang semula ke sini suatu hari nanti.  In Sha Allah, kita jumpa lagi ya.
Wassalam.