Monday 13 August 2018

Nasu Palekko Ayam Pencen - Noxxa

Assalam...
Satu ciri khas masak (nasu) palekko ini ialah rasa pedas yang melampau, sedikit masam dan aromanya yang wangi.  Dimasak agak lama secara merenih dengan api yang perlahan, dan hasilnya masakan ini agak kering serta menggunakan daging itik.  Kurang gemar makan daging itik jadi saya tukarkan kepada ayam, gunakan ayam pencen (tua) atau ayam kampung.  Dulu pernah buat dah rujuk sini, hari tu masak atas dapur jer tapi guna ayam dara.


Rasa pedas itu kita boleh sesuaikan mengikut rasa pedas yang kita boleh terima.  Macam saya kena sediakan pedas yang sederhana sebab my other half tu tak boleh makan pedas.  Masa masak boleh singkatkan dengan guna periuk noxxa, jadi bolehlah buat kerja lain dari menunggu di dapur.


Nasu Palekko Ayam Pencen
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 ekor ayam pencen (tua) - potong kecil-kecil
Sedikit air asam jawa
Serbuk kunyit
Serbuk lada putih 
1 mangkuk cili padi*
5 biji cili merah*
5 biji bawang merah*
1 labu bawang putih*
2 inc. halia*
2 biji buah keras *
5 batang serai*
Daun limau purut
Asam mangga 
Minyak untuk menumis
Garam
Gula 
Serbuk perasa kegemaran

Cara Penyediaannya
* Ayam dipotong kepada ketulan kecil, perap dengan air asam jawa, kunyit dan serbuk lada putih.  Asingkan kulit dan lemak ayam. 
*  Bahan bertanda "*" giling atau blend tanpa air.
*  On kan noxxa ke function stir fry, tumis kulit dan lemak ayam hingga keluar minyak.  Jika tak suka boleh gantikan dengan minyak masak.
*  Tumiskan bahan giling hingga wangi.
*  Masukkan ayam dan tumis sekejap hingga ayam kecut.
*  Off function stirfry.
*  Tambahkan air, ikut kita nak kuah banyak mana yang dikehendaki.
*  Masukkan garam, gula, asam mangga, daun limau purut.
* On noxxa untuk function HP selama 15 minit.
* Keluarkan wap apabila sudah siap dan sesuaikan rasa dan boleh dihidangkan.
*  Jika nak keringkan kuah boleh on ke function stirfry semua.
* Hidangkan nasu palekko sesuai dimakan bersama nasi, roti dan burasak.

Hari tu saya sediakan hanya seekor ayam, untuk dimakan bersama adik-beradik, mana tahu ramai pula yang gemar hingga saya tak sempat nak merasa.  Jadi raya ini boleh lah bagi alasan untuk sediakan nasu palekko lagi.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment