Sunday, 19 August 2018

Multi Cruncy Nut @ Florentine


Assalam...
Terima kasih kepada individu yang keluarkan idea bakar florentine guna cawan muffin.  Lebih mudah kerja berbanding sebelum ini menggunakan parchment / grease paper.  Kena potong ketika florentine masih panas, jadi bila dah guna cup ni, bentuk cantik, saiz sama rata dan kurang lah kejadian tangan melecur kan.  Pernah buat dulu guna paper tu, walaupun senang penyediaan bahan tapi macam leceh time nak potong, lambat sikit, cookies dah keras dan pecah bila dipotong.


Kudapan yang digemari ramai terutama oleh peminat kacang-kacang, tapi sila jauhkan dari mereka yang ada alahan kekacang ya. 


Multi Cruncy Nut @ Florentine
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 pkt tepung crunchy mix (500gm)
250gm melon seed
250gm pumpkin seed
250gm almond flake
250gm sunflower seed
100gm black sesame
100gm white sesame


Cara Penyediaannya
* Panaskan oven.  Set suhu 160'C.
* Sediakan cawan-cawan muffin.
* Campurkan semua bahan dalam bowl, gaul rata dan isikan ke dasar cawan muffin. Anggaran 1 ke 1.5 besar makan.
* Bakar hingga nampak keperangan, lebih kurang 10 minit.  Kena bagi attention sikit ketika proses membakar sebab cookies ini cepat hangit.
* Keluarkan dari cawan muffin dan sejukkan.
* Simpan dalam bekas kedap utara dan tutup apabila telah sempurna sejuk.



Cruncy nut ni dah jadi list wajib kena buat sebab ramai penggemarnya lagi pun mudah saja disediakan.  Rasanya tak perlu tunggu raya kalau nak makan, boleh sediakan sebagai kudapan untuk keluarga. 
Di luar memang orang jual mahal sebab kos bahan tu agak mahal, tepung ready mix tu saja dah belas RM satu pkt, harga kekacang tu lagi.  Nak jimat sila sediakan sendiri.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment