Assalam...
Lauk ayam kegemaran ramai sesiapa pun suka makan ayam, terutama golongan kanak-kanak apa lagi kalau hidangan ayam goreng. Mak-mak ni, kadang tu sukar untuk menolak tidak memilih ayam, sebab lauk lain seafood atau daging merah mahal atau atas faktor kesihatan, terpaksalah pilih ayam.
Family sebelah sana memang suka sangat lauk ayam, pagi petang kena ada lauk ayam. Meraka kalau masak mee atau lodeh pun akan letak ayam. Kita yang biasa makan ikan saja juga jadi suka makan ayam, tapi kalau ada lauk lain selain ayam, memang ayam tu tak sentuhlah. Tapi kalau dihidangkan dengan sambal ayam macam ini sukar jugak nak tolak, mesti nak cicip.
Ayam Sambal Kering
Sumber: En. Abe
Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong kecil, perap dengan garam dan kunyit
15 tangkai cili merah*
5 biji bawang besar*
5 biji bawang putih*
5 helai daun limau purut - carik
3 keping asam gelugor - hiris halus
Secukupnya garam, gula dan perasa
Secukupnya minyak masak
Cara Penyediaannya
* Goreng ayam yang telah diperap dengan garam kunyit hingga setengah masak. Ketepikan.
* Blend bahan bertanda "*".
* Tumis bahan blend hingga naik minyak. Tambahkan dengan asam gelugor, daun limau purut dan serbuk perasa.
* Masukkan ayam goreng, dan gaul sebati dengan sambal. Goreng seketika hingga sambal dan ayam sebati.
* Sesuaikan rasa dan tutup api. Hidangkan.
Cuba lah, walaupun nampak simple tetapi sedap sambal kering nie. Jika suka yang pedas boleh tambahkan cili padi.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment