Wednesday, 29 August 2018

Laksa Pahang

Assalam...
Laksa Pahang tak segelemer dengan laksa dari negeri-negeri lain di Malaysia seperti laksa Penang, laksa kedah, laksa Johor atau laksa lemak Kelantan.  Ada orang yang tak tahu pun pasal laksa Pahang nie.  Jangan tak percaya ada orang Pahang sendiri yang tak kenal dengan laksa negeri mereka.  Mungkin sebab negeri yang luas dan laksa Pahang hanya terkenal di daerah tertentu sahaja (daerah Pekan dan Kuantan).


Sudah lama simpan resepi ini, big bos sendiri yang masuk dapur, sinsing lengan memasak laksa Pahang.  Kami jadi pemerhati dan tukang catat macamana nak sediakan laksa ni.  Resepi dari orang yang sangat teliti berkenaan rasa dan pemilihan bahan yang digunakan mesti hasilnya yang terbaik.  Resepi laksa Pahang yang lain mungkin menggunakan ikan selayang, tetapi Puan Sri ajar kami guna isi ikan tenggiri dan isi udang segar.  Resepi macam di bawah nie. 


LAKSA PAHANG
Sumber: Puan Sri FMA
Anggaran untuk 30 orang


Bahan-bahan Untuk Kuah Putih
3 kg ikan tenggiri*
1.5kg isi udang segar*
500gm udang kering*
1.5 biji kelapa parut* - goreng / sangrai
1 kg santan
4 keping asam gelugor 
Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda '*' di atas.
* Campur semua bahan dan masak (mereneh).


Bahan-bahan Tumisan (Kuah Merah)
500gm bawang kecil*
250gm bawang putih*
600gm serai*
2 inc. kunyit hidup*
150gm halia*
50gm lengkuas*
6 sudu besar serbuk kari ikan
5 sudu besar cili boh
3 sudu besar serbuk ketumbar
kelapa parut - goreng / sangrai
Minyak untuk memasak

Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda '*'
* Tumis bahan-bahan di atas hingga naik minyak.
* Campurkan ke dalam kuah putih tadi.
* Rebus kuah sambil kacau hingga masak.
* Sesuaikan rasanya dan hidangkan.



Bahan Pelengkap lainnya
4 pkt laksa beras (kering) - rebus
Timun - hiris halus dan memanjang
Kacang panjang - hiris halus
Daun selasih - hiris halus
Daun kadok - hiris halus
Daun kunyit - hiris halus
Taugeh
Belacan merah - bulatkan kecil-kecil
Sambal cili - lumatkan cili kering yang telah direbus

Cara Penyediaannya
* Hidangkan laksa dengan menambah bahan pelengkap yang lain.
* Tambahkan belacan dan sambal cili.
* Curahkan kuah ke atas laksa tadi.



Memang jadi kesukaan bila ada majlis yang melibatkan Tan Sri dan Puan Sri sebab akan ada menu laksa Pahang.  Jadi sesekali kami pun dapat juga merasa, nak beli memang tak ada dijual macam laksa biasa.  Yang ini pun bukan laksa yang buat sendiri tetapi dapat bungkusan daripada event mereka.


Habis sepinggan rehat sebentar, lepas itu tambah lagi pinggan yang kedua.  Tunggu masa sesuai dan ada geng yang suka baru plan untuk sediakan sendiri.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment