Sunday, 9 November 2014

Mini Egg Tart @ Tart Telur

Assalam...
Hujung minggu kalau tak kemana-mana, kita asa-asa skill di dapur.  Baru-baru ini try buat tart telur, antara kuih yang digemari.  Selalu kalau nak makan, kedai King's lah yang dituju suka dengan pertugis egg tartnya.  Tapi mahal juga sekarang sebiji dah 2 hengget lebih, kalau jadi member dapatlah diskaun, tak kuasalah makcik.
Berkobar-kobar nak buat tu sebab dah try hasilnya di tempat kerja, kira dapat tested resepilah, lagi satu sebab dipinjamkan acuan tart tu....hahahaha.  Pandai tak wat puji-pujian sikit, kata sedaplah apalah dapat resepi dan acuan sekali.  Tapi serius memang sedap pun, tak tipu.  Empunya resepi tu pun bukan jenis orang yang kedekut, minta saja dia boleh bagi siap dapat tips lagi.

Bahan senang, masa dia ajar tu rasa dah masuk kepala otak dah, tapi yang saya buat ini ada silap jugak.  Inti terlebih manis sebab main agak-agak jer, tang gula tak sukat betul2, mula nak salahkan penimbang mekanikal tu (alasan foyo sebab berangan nak dapatkan yang digital).  Tak yah cakap banyaklah, mai2 kita cek resepinya.

Mini Egg Tart
Sumber: Mr. Yeoh

Bahan untuk kulitnya
135gm tepung gandum - ayak
36gm gula icing
70gm butter - room temprature
1 biji telur - pukul sikit (guna 4 sudu saja dan selebihnya campur dalam bahan inti). 

Caranya 
*  Campur semua bahan dan gaul menggunakan hujung jari hingga sebati dan menjadi doh.  
*  Masukkan dalam plastik @ cling wrap dan letak dalam fridge selama 15 minit.
*  Keluarkan doh dan bentukkan bulat-bulat sebanyak 20 biji yang sama besar.  Tekan-tekan adunan dalam acuan tart hingga memenuhi permukaan acuan.

Bahan untuk intinya
50gm gula icing
75ml air panas
75ml susu segar
2 biji telur grade A - adunan inti saya hari itu tak cukup nak penuhkan 20 biji sebab guna telur saiz kecil.

Caranya 
* Campurkan gula dengan air panas kacau guna whisk hingga larut dan masukkan susu.
*  Bila dah suam masukkan telur dan lebihan telur buat adunan kulit tadi.  Kacau rata dan tapiskan adunan.
* Tuang adunan telur ke dalam acuan doh hingga hampir penuh.
*  Panaskan oven terlebih dahulu selama 5 minit dengan suhu 180'C.  Bakar egg tart di bahagian tingkat tengah oven selama 27 minit atau hingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
Adunan ini menghasilkan 20 biji tart telur yang comel.  Sangat sesuai disediakan sebagai juadah minum petang keluarga.  Kalau ambil kira kos untuk menyediakannya memang kurang daripada RM20, jimatkan.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment