Friday, 3 October 2014

TTC Journey 14: Duphaston

Assalam..
Sebanyak 24 biji tablet untuk jangka masa pengambilan 12 hari.  Permulaan pengambilan duphaston adalah pada hari ke-4 selepas proses IUI.  Kena telan sebiji sekali, 2 kali sehari iaitu pagi dan malam.  Perlu diingat waktu pengambilan pagi dan malam perlu sama.  Misal kata kalau telan waktu paggi jam 8 pagi, dan kali ke-2 jam 8 malam.  Begitulah seterusnya hingga habis. 
Duphaston ini mengikut kata doktor ubat untuk menguatkan dinding rahim.  Kira persediaan didnding rahim sebagai platform, biar tebal dan senang untuk telur melekat dan terbenam untuk proses seterusnya.  Alah macam kita bila dapat tilam yang tebal, empuk lembut, kan sedap nak landing dan tak tidur.
So hari pertama pengambilannnya pada 3hb oktober nanti 4 hari selepas proses IUI (29/9/14).  Kena set alarm sebab saya ini kadang2 pelupa, then ubat duphaston tu kena standby dalam beg selalu.  Hari ke-5 sebelah malam lupa nak makan, sebab tertidur, alarm bunyi pun tak sedar.  Skip satu waktu dah.  Hari ke-7 sebelah pagi terlewat 2 jam telan duphaston sebab lupa nak tukar setting kat alarm.
Wassalam.

No comments:

Post a comment