Sunday 12 October 2014

Sup Kepala Ikan Merah Kegemaran Bapak...

Assalam...
Bangun, bangun, bangun.....tak baik tidur hingga tinggi matahari, rezeki tak masuk dan bebelan banyak lagi bersambung-sambung. Itu masa kecik2 dulu ler, memang mak tak bagi can langsung bangun lewat, jangan haraplah nak sambung melengkau dalam selimut lepas sholat subuh.  Kalau bangun pun mana boleh duduk saja, kena cari kerja dalam rumah, basuh pinggan ker, menyapu ker, lipat baju ker, paling busuk pun pergi buang sampah...

Style bapak pulak kejut bangun pagi-pagi......walaupun bapak jenis cool, diam, tak bunyi tapi part dia kenakan orang ada lagi dasyat,   Dia akan buka tv atau radio sekuat-kuatnya...biar pecah gegendang telinga orang tidur tu, mau kita tak terkejut & kelam kelibut bangun.  Lagi satu rumah kami ini jenis tinggi, bapak memang rajin menyapu kat halaman dan bawah rumah, setiap pagi tanpa failed.  Kalau dah dia siap menyapu orang tak bangun lagi, siaplah akan ada yang kena kejut ngan alu lesung kang.  Bukan alu lesung batu yang pendek tu, alu lesung kayu bulian yang panjang macam orang dulu-dulu guna untuk menumbuk padi.  Tapi dia buat kat anak dia jer, kalau ada tetamu takdelah, so masa tu boleh ambik kesempatan bangun lewat-lewat.

Memang cuak dan geram jer masa tu, tapi nak wat camner...berani ko nak melawan???
Oh tidakkkkkkkkkkkkkk.....
Bila dikenang-kenang...kadang-kadang boleh gelak sendiri.  

Sekarang suka hati gualah nak bangun tidur lambat ke cepat..tapi bila dah kena train dari kecik macam tu sampai ke tualah tak reti bangun lewat-lewat..terima kasih mak dan bapak dengan latihan bangun pagi itu.  Sebagai kenangan, saya nak share menu kesukaan beliau ini.  Bila dia balik dari pasar bawa kepala ikan, fahamlah mak yang bapak nak makan sup kepala ikan..

Sup Kepala Ikan Merah
Sumber: Mama' Muli

Bahan-bahan
Kepala ikan merah (boleh ganti dengan kepala ikan putih pun boleh)
bawang merah - hiris
bawang putih - ketuk2
halia - hiris nipis
celery batang - potong
tomato - potong 4
daun sup & daun bawang
serbuk lada sulah
garam dan perasa

Cara Penyediaan
* Tumis bawang hingga kuning dan masukkan halia.  Masukkan air, serbuk lada sulah dan celery.
*  Bila dah mendidih masukkan ikan.  Guna ikan fresh untuk dapat sup ikan yang sedap.
*  Perasakan dan masukkan tomato.  Tutup api dan masukkan daun bawang, dan daun sup.  Siap untuk di hidang.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment