Saturday, 11 October 2014

Laksa De Kelana - Man Laksa

Assalam...
Korang biasa tak makan kat warung? layan tak gerai tepi jalan.  Kalau ok, jom layan laksa dan koay teow sedap di gerai Laksa De Kelana ini.  Gerai ini salah satu antara deret-deret gerai yang ada setiap petang bertentangan dengan Giant Kelana Jaya.  Giant kecik tau, yang sebelah belakang bukan Giant besar tepi highway LDP tu. 
Minuman utama di gerai ini adalah air kelapa, kalau tak suka yang lain pun ada.  Tapi janganlah minta jus pelik2 cam yang ada kat resto yek....
Koay teow ada 2 jenis, kalau minta koay teow goreng, dapat macam yang kat bawah ini.  Kalau sebut char koay teow, nanti dapat yang cair tu.  Sebenarnya perkataan "char" bermaksud goreng jugak.  Bagi saya chinese style Penang Char Koay Teow, macam yang bawah inilah (original Penang Seafood Char Koay Teow).  Kalau yang  cair tu style orang Melayu kat Penang yang dipelopori oleh Sany Char Koay Teow.
Ini pulak laksa utara bukan laksa penang, sedap dan setiap kali makan mesti ayaq idung meleleh penangan cili padi.
Kalau sampai kat tempat ini, bolehlah cuba yek.
Gambar bawah ada motif, kalau mengintai umah tu nampak pokok semambu ini, selalunya rumah India.  Mereka suka menanam pokok semambu di halaman rumah sebagai keperluan upacara keagamaan dan perubatan untuk sakit demam campak atau chicken fox..

Wassalam.

No comments:

Post a comment