Kecur Liur tengok Sambal Mangga denga Udang Geragau (Cecce' Pao' Sibawa Lame') |
Assalamualaikum wbt semua,
Masih bercerita berkenaan sesuatu
kaum. Dengan mengenal sesuatu
masakan, kita akan turut mengenal budaya sesuatu kaum. Kerana sering kali budaya sesuatu kaun dicerminkan
melalui makanannya.
Terdapat jugak makanan yang dikongsikan oleh beberapa kaum terutama
mereka yang mendiami wilayah geografi yang sama. Contohnya menu sate, sukar untuk ditentukan
menu asal ini dipunyai oleh kaum mana satu di nusantara ini, ini kerana
negara-negara seperti Malaysia,
Indonesia, Filipina,
Singapura dan Brunei
masing-masing ada menghidangkan sate dalam nemu mereka. Oleh itu menu sate mungkin boleh dikenali
sebagai Menu Nusantara dan tidak perlu lagi untuk berbalah merebut sate itu
makanan untuk negara tertentu sahaja.
Sama halnya dengan menu yang Mulia
nak kongsikan iaitu Sambal Mangga dengan Udang Geragau dalam bahasa Bugisnya
“Cecca’ Pao’ sibawa lame”. Mulia pun tidak pasti menu ini kepunyaan oleh orang
Bugis atau tidak, namun inilah menu yang sering disajikan oleh arwah nenek dan
teruskan oleh mak Mulia sejak dahulu lagi.
Sambal ini adakalanya dihidangkan sebagai menu sampingan sebagai sambal
yang dimakan bersama nasi ataupun disediakan sebagai pelengkap ikan bakar. Yang pasti ikan bakar yang disediakan adalah
yang dipanggang kosong dan tidak disumbat dengan sebarang rempah.
Sambal ini sesuai dipadankan dengan ikan bakar @ makan dengan nasi saja. |
Sambal Mangga Udang Geragau.
2 biji mangga muda – bersihkan dan
sagat kasar (seeloknya guna yang hijau untuk mendapat rasa masam, yang Mulia
jumpa kat pasar ini ingat muda tak sangka bila kupas dah matang)
Segengam Udang Geragau – rendam
dan bilas bersih
Cili padi – potong
Garam secukup rasa
Jus limau nipis – untuk
menambahkan rasa masam, tapi kalau mangga yang digunakan dah cukup masam
tak perlu letak jus limau.
Tomato di potong halus – ikut suka
Cara buat sambal ini semudah A B C
*Gaulkan semua bahan dan
perasakan. Ada jugak yang mengolesnya dalam lesung untuk
melembutkan mangga. Tapi perlu sekejap saja, jangan sampai lumat sangat untuk
mengelakkan jus mangga keluar.
Hidangkan.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment