Kipas Kipas Udang - Lemak Manis |
Ramuan Utama Sambal Kicap |
Assalamualaikum
wbt semua,
Apa
khabar kawan-kawan? Mulia harap semua sihat-sihat walafiat hendaknya. Nostalgia Sambal Kicap sebenarnya berkisar
pada memori indah di zaman remaja.
Ketika hidup diperantauan menimbah ilmu bersama sahabat-sahabat semua. Walaupun perantauan itu tidaklah sejauh
merentasi benua, tetapi bagi seorang anak desa yang pertama kali berpisah dan
keluar dari lingkungan kehidupan keluarga, ia menjadi seperti perpisahan yang
amat meenyedihkan dan perasaan pilu itu akan bersarang sementara waktu dibenak
sebelum menemui nikmat manisnya berkelana.
Sebagai
seorang penuntut ilmu, semestinya tidak sunyi daripada pelbagai
kesulitan-kesulitan lain selain kesulitan menelaah mata pelajaran. Sumber kewangan, tempat penginapan, pergaulan
dengan teman-teman, keselamatan dan pelbagai lagi. Mulia bersyukur kerana sering ditemukan dan didampingi
oleh teman2 yang baik hati yang tentunya persahabatan itu terjalin sehingga
kini. Alhamdulillah.
Ketika
tahun ke-3 pengajian, kami menghadapi sedikit kesulitan kerana terpaksa menyewa
rumah diluar kampus. Kami telah menyewa apartment 3 bilik yang bersesuaian dengan
sewa RM600 sebulan. Kami seramai 9 orang
yang menginap di apartment tersebut untuk menjimatkan berbelanjaan dari segi
sewa rumah. Sahabat-sahabat Mulia ini
terdiri daripada letarbelakang yang berbeza dan dari negeri yang berlainan
(Sabah, Sarawak, Johor, Terengganu, Kelantan,
Perak, Melaka dan Perlis). Kerana persefahaman dan tolak ansur menjadikan ukhwah antara kami seperti adik-beradik.
Ketika
ini juga lah Mulia dikenalkan dengan Menu Sambal Kicap. Kami anggapnya sebagai resepi terbaik dari
sahabat kami yang dipanggil dengan nama Nanie yang bersal dari Johor. Seorang
sahabar yang dari kuching, Sarawak pula iaitu
Ct suka memasak. Dengan peralatan yang
minima dan serba kekurangan kami mampu memasak resepi2 warisan masing2 dan
makan bersama-sama. Hidangan minum
petang paling digemari adalah cucur pisang dan ubi kayu goreng di cicah bersama
sambal kicap. Selalu Ct yang menjadi pengarah projek
makan2 ini. Memang tabik habis dengan sahabat Mulia yang seorang ini kalau
pasal makan. In Shaa Allah Mulia akan
ceritakan tentang sahabat Mulia ini pada entri lain.
Suatu
petang untuk “Hi-tea” kami, Ct meminta Nanie menyediakan sambal kicap sementara
dia akan keluar untuk menbeli cucur di gerai yang selalu kami kunjungi. Mulia cuma tolong yang patut paling tidak
menyediakan air teh O yang menjadi kegemaran semua. Namun duka cita petang itu kerana Ct balik dengan muka yang Nampak hampa
kerana gerai yang menjual cucur tu tutup.
“Alamak
sambal kicap dah siap, macamana ini? kita nak makan dengan apa?” kata Ani
“Nah
ini jer yang aku dapat beli, entah sedap ker tak, dah pusing kawasan ini, tapi
xde,” jawap Ct sambil menghulurkan bungkusan di tangan.
“Takpe
aku buat jemput-jemput manis, tepung dan gula ada lagi ni.” Jawap Mulia untuk
menenangkan keadaan.
“Ok.
Apa2 jelah At belasah jer.” Sahut Hah.
Petang
itu kami bersama-sama minum petang dengan sambal kicap yang dimakan
bersama pisang goreng (dibeli oleh Ct
dan Zera saja yang tahu lokasi gerai itu) dan jemput-jemput manis saja sehingga
licin. Semua boleh menerima bahawa
sekurang-kurangya kami diberi rezeki untuk diinikmati oleh Allah SWT petang
itu.
Sambal Kicap |
Sambal
Kicap Nanie
(sumber
dari kakak nanie – Kak Uda)
Segengam cili padi – buangkan tangkainya (kalau x
buang pun takpe, petua daripada Kak Uda, kalau tumbuk bersama tangkai, pedas
cili tidak berapa menyengat sangat terutama cili padi kampung).
5
ulas bawang putih
3
sudu gula pasir
Jus limau
nipis atau limau kasturi, secukupnya.
Kicap
manis secukupnya (apa brand boleh tetapi Mulia selalu guna Kicap Lemak Manis
- Kipas Udang bukan sebab ilmu asal yang
diperolehi mengajar Mulia mengunakan brand ini, tetapi ada juga Mulia gunakan
brand lain tetapi Mulia tidak menepati rasa yang diingini)
Untuk
menyediakan sambal kicap amat mudah,
*Tumbuk
cili bersama bawang putih dann gula pasir sehingga lumat. Gaulkan dengan kicap secukupnya dan perahkan
jus limau nipis.
Bagi
mereka yang ingin menyediakan sambal kicap sedikit boleh mengurangkan sukatan
kerana sukatan yang di atas untuk menghasilkan satu mangkuk sebab Mulia memang
selalu sediakan dalam kuantiti banyak sebagai stock. Samabal kicap boleh di simpan lama dalam peti
ais.
Tips
– dari yang empunya resepi untuk menghasilkan sambal yang lebih asli ialah
dengan menumbuk dalam lesung batu bukan dengan blander ye kawan-kawan.
Untuk menghasilkan Sambal Kicap yang asli, sebaiknya ditumbuk bukan blander. |
Wassalam.
No comments:
Post a Comment