Tuesday 5 December 2017

Nasu Palekko Ayam


Assalam...
Pertama kali saya makan nasu palekko ini, ketika balik kampung kenduri anak sepupu hari itu.  Saya bertanyakan kepada mereka apa nama masakan itu, saya agak menu baru sebab baru pertama kali merasainya.  Diberitahu oleh Cik Minah itu menu lama, menu tradisi orang bugis (terutama di daerah yang dinamakan Sidrap, Sulawesi).  Bila disebut nasu palekko (macam pernah dengar).  Original resepinya guna daging itik dan di masak dalam palekko (periuk tanah).  Kenapa saya tak pernah makan ya sebelum ini?,  seingat saya memang diorang tak pernah masak pun.  Alasan mungkin sebab tiada palekko atau tiada itik, sehingga ada yang berani derhakai resepinya itik tukar ke ayam dan palekko tukar guna kuali. 
 

Pedas, masam dan wangi, itu rasa yang sangat nyata pada nasu palekko.   Daging itik/ayam pula dipotong kecil-kecil supaya lebih senang bumbu meresap.  Nasu Palekko lebih sedap bila dah simpan semalaman.  Jika tidak suka dengan itik, tukar guna ayam pencen atau ayam kampung lebih sesuai dengan kerana isinya yang lebih pejal.
 

Saya takde alat yang bernama palekko, so masak dalam kuali dan tutup lah dengan penutup ini.


Nasu Palekko
Sumber: Cik Minah


Bahan-bahan
satu ekor itik / ayam - potong kecil
2 gengam cili padi* (ikut pedas yang diingini)
8 batang serai*
1 sudu serbuk kunyit
2 inc. halia*
2 biji buah keras* 
2 helai daun limau purut (jika suka)
asam mangga / jawa
sedikit minyak untuk menumis
air jika perlu
gula garam
serbuk perasa


Cara Penyediaannya
* Asingkan kulit ayam/ itik.  Daging itik/ayam dipotong kecil-kecil.
* Perap itik/ayam dengan asam mangg/jawa, kunyit dan serbuk lada putih.
* Tumbuk bahan-bahan bertanda '*' hingga lumat.
* Goreng kulit itik/ayam hingga kecut.  Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga naik minyak.
*  Masukkan daging itik/ayam, gaul rata dan terus memasak dengan api perlahan.
*  Tambahkan sedikit air bila daging lambat lembut dan teruskan memasak hingga pekat.
*  Masukkan daun limau dan letakkan garam, gula dan serbuk perasa.
*  Kepekatan kuah bergantung pada sendiri, jika suka berkuah tak perlu masak hingga kering.
*  Sesuai dimakan dengan nasi putih atau burasak.

 

Timbul pulak keinginan nak merasai nasu palekko yang banyak terdapat di warung-warung di Sidrap, tempat asal menu dan tempat yang mana terdapat ramai pengusaha ternakan itik.  In sha Allah, suatu hari nanti.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment