Wednesday, 21 August 2019

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka

Assalam...
Sementara masih ada stock durian, kita cari menu yang menggunakan durian untuk dijadikan kudap-kudap.  Orang sakit tu pun suka jika dapat mencicip kuih-kuih basah selalu, kuih yang lembut-lembut katanya.  Hari tu terjumpa resepi perkongsian dari Kak Wan, terus rasa macam terpikat nak buat.  Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka, memang panjang nama kuih ni sebab banyak benda dirangkum dalam seketul kuih.  Langkah penyediaan juga perlukan masa, beberapa step tapi takpe kita buat slow-slow, semoga berjaya.


Jom kita semak resepi dari blog Kak Wan.

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka
Sumber: Kak Wan (Citarasawan)

Bahan-bahan Untuk Lapisan Kek
125gm vanilla sponge mix
125gm telur (anggaran 3 biji gred B) 
30ml air
30ml minyak jagung
1 sudu teh pandan emulco

Loyang 9 in dialas kertas minyak
loyang 8 in (loose base tin)

Cara Penyediaannya
* Campurkan sponge mix, telur dan air dan putar dengan kelajuan rendah hingga bergaul rata.
* Tukar kepada kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan pekat.
* Perlahankan mixer, masukkan minyak jagung dan pandan emulco, putar hingga bergaul rata.
* Taung ke dalam loyang 9", bakar dengan suhu 180'c selama 25-30 minit.
* Keluarkan dari oven, dan telangkupkan atas redai.  Biarkan sejuk.
* Trim bahagian atas kek dan sediakan bahan-bahan puding. 
* Letak lapisan kek pada dasar loyang 8 in yang telah dibasahkan terlebih dahulu. 


Bahan Untuk Lapisan Gula Melaka
200ml santan kotak
300ml air
11/2 sudu teh (6gm) serbuk agar-agar.
1/3 cawan gula melaka (merah)
1 sudu besar gula halus
1 sudu teh tepung honkwee
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh garam

Cara Penyediaannya
* Satukan semua bahan puding gula melaka kecuali kuning telur.
* Apabila agar-agar larut, ambil satu sudu besar dan campurkan dengan kuning telur.
* Kacau rata dan tuang semula ke dalam adunan agar-agar.
* Kacau sebentar, tutup api dan tapis.
* Tuang atas kek, biarkan sejuk dan mengeras.


Bahan Untuk Lapisan Santan Cendol
200ml santan kotak
200ml air
11/2 sudu teh (6gm) serbuk agar-agar
1/3 cwan gula halus
1 sudu teh tepung honkwee
1/4 sudu teh garam
1 cawan cendol

Cara Penyediaannya
* Satukan semua bahan kecuali cendol.
* Masak hingga agar-agar larut. 
* Tuang ke atas lapisan gula melaka.
* Tabur cendol hingga merata, biar sejuk dan mengeras.
* Setelah keras cakar sedikit permukaan dengan garfu.

Bahan Untuk Lapisan Kastard Durian
200ml santan kotak
200ml air
1/2 cawan isi durian lecek
2 sudu teh (8gm) serbuk agar-agar
1/3 cwan gula halus
2 sudu teh tepung kastard
1 sudu teh tepung honkwee
1/4 sudu teh garam 
Sedikit pewarna kuning

Cara Penyediaannya
* Kisar isi durian dan air hingga halus.
* Tapis dan masukkan ke dalam periuk dengan bahan lain.
* Masak hingga meletup-letup.  Kacau rata dan tuang ke atas lapisan puding santan cendol.
* Simpan ke dalam peti sejuk hingga mengeras sebelum dipotong dan dihidangkan.

Walaupun hasil tak seberapa jika dibanding dengan yang Kak Wan buat, tapi Alhamdulillah rasanya tetap sedap.  Orang sakit dapat nikmati kueh ini beberpa kali, sekali hidangan bukan sepotong kecil tapi berpotong-potong besar pula potongannya.
Wassalam.

2 comments:

  1. Sedapnyaaa...kesukaan kita tak kira apa jee kuih yang ada cendo..lagi-lagi kalau talam cendol..

    ReplyDelete