Friday, 14 December 2018

Kuih Dange aka Dangai

Assalam...
Rasa ambil masa yang lama sangat baru dapat makan kuih ini.  Tak tahulah kenapa bukan kena guna bahan-bahan yang complicated pun, guna 4 bahan saja.  Biasalah kuih orang lama hanya guna bahan asas, tapi masih juga susah nak membuatnya.  bagi saya sebab nak daptkan kelapa muda tu yang payah, selalu pergi kedai hanya ada kelapa tua, tapi sebab dah lama teringin nak buat kelapa tua pun tua lah yang penting guna yang putih saja.



Ini hasil yang konon-konon nak ikut resepi hipster, tambahkan sedikit majerin lepas tu makcik pula terlebih tuang gula.  Hasilnya dangai keras dan manis leting.  Bagi saya lebih suka rasa lemak kelapa daripada rasa lemak majerin tu, lebih suka hasil dange yang guna resepi lama.


Yang belakang tu tergosong sikit sebab asyik dok layan video si Nas Daily.  Walaupun gosong tetap sedap tiada yang dibazirkan termasuk seredak-seredak tu. 


Dangai / Dange
Sumber: Hjh Kasah

Bahan-bahan
1 mangkuk kelapa parut
1/2 mangkuk tepung pulut
2 sudu gula
secubit garam

Cara Penyediaannya
* Campurkan semua bahan hingga rata
* Panaskan acuan, griss dengan sedikit minyak atau majerin.
* Boleh tenggekan acuan atas dapur atau bakar guna oven.  Saya masak atas dapur saja.
* Isi acuan hingga penuh dan tutupkan acuan.
* Masak lebih kurang 10-15 minit, hingga kekuningan dan angkat.
* Hidangan sementara panas.

Tempat lain mungkin dange ini ada nama lain, saya pernah dengar kawan kata nama kuih ini di kampungnya di panggil kuih rangin. 
Wassalam.