Assalam...
Apabila terjumpa sayur asam rebus keladi, memang susah nak tolak, antara sayur yang digemari tetapi tak pernah masak sendiri. Semua beli atau makan di rumah orang. Keluarga kami dikampung dulu selalu jual ubi keladi dan batang keladi, walaupun kami tidak pernah sediakan dan makan sayur ini. Ngeri bila ada orang kata, nanti gatal jika tersilap langkah semasa menyiang / membuang kulit batang keladi tersebut. Cukuplah kejadian gatal badan seluruh badan kena biang keladi gajah semasa kecil dulu, sebab nak bungkus kulat sisik yang dipetik dari pokok getah mati. Bila terjumpa orang jual batang keladi di pasar, mampu pandang saja sebab asyik teringat gatal tu, tetapi takde pula rasa ngeri nak makan sayur batang keladi.
Sebab teringin nak buat nasi ulam utara yang dikenenkan dengan asam sayur keladi, beranikan diri juga dan cari petua macamana supaya tidak gatal. Asyik ngeri ingat kata-kata orang memang tak pergi mana kan, kena cuba sendiri baru tahu hasilnya. Mula-mula nak beli batang keladi yang dah siap bersihkan, takde dijual pula masa tu. Beli sajalah batang yang dijual di pasar malam, sambil siang buang kulit ingat-ingat lupa ada petua yang ajar cara siang kulit cara menyonsang (bukan mula daripada pokok). Sambil buat tu, hati asyik kata betul ker cara sonsang atau mula daripada pangkal pokok (sambil tu doa lah, Ya Allah jangan bagi gatal). Alhamdulillah takde kesan gatal orang siang dan yang dah makan sayur ni.
Sayur Keladi Utara (Asam Rebus Keladi)
Sumber: Fiza's Cooking
Bahan-bahan
500gm batang keladi
10 tangkai cili kering - rebus dan toskan
4 ulas bawang merah
1/2 inci belacan
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu lada hitam
3 keping asam gelugor
1 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya
3 tangkai daun kesum
Cara Penyediaanya
* Rebus batang keladi yang telah dibersihkan dan disiang hingga agak lembut. Setelah itu buang air rebusan dan lalukan batang keladi dengan air mengalir (petua untuk hilangkan rasa gatal batang keladi selepas dimasak).
* Tumbuk ataupun kisar cili kering, bawang merah, belacan, ikan bilis dan lada hitam.
* Masukkan bahan kisar kedalam oeriuk bersama air secukupnya dan asam gelugur. masak hingga mendidih.
* Seterusnya masukkan ikan kembung serta garam dan gula secukupnya.
* Akhir sekali masukkan batang keladi yang telah direbus bersama daun kesum dan renih hingga masak.
Sebelum ini, saya ada makan asam rebus keladi sedap yang dimasukkan dengan isi udang selain isi ikan rebus. Tetapi untuk yang pertama kali ini ikut resepi lah, jangan cuba-cuba nak menderhaka lagi. Dapat hidangkan bersama nasi ulam utara dengan lauk goreng sudah mencukupi. Sebelum makan dengan nasi, dah rata semangkuk sayur keladi.
Wassalam.
Sayur keladi asam rebus sedap juga.
ReplyDelete๐Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐ข
ReplyDelete๐ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐ข๐
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐๐ผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐๐ป
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐ช๐ผ
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐๐ป
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
๐๐ปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
๐kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring